Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak měl Kája otevřenou pusu

07. 02. 2019
3
5
410

Ahoj muži, ženy, holky, kluci a i vnuci. Loupal jsem opravdu obrovskou bramboru, když tu najednou přiběhl soused Kája Strnádek. Uprostřed obličeje měl doširoka otevřenou pusu a úpěl. Bylo to ovšem takové podivné úpění, které znělo jako eeee eeee eeee. Ono se s otevřenou pusou ale lépe úpět nedá.

Řekl jsem: Ahoj Kájo, sousede. Ty se něčemu úpěnlivě divíš?

Kája zavrtěl hlavou a řekl: e-e!

A ukázal si na tu otevřenou pusu. Nasadil jsem si ty nejsilnější brýle, které mám, a šel se zblízka podívat, co se to děje. Představte si, že Kája měl v puse párátko. Takové to zákeřné tvrdé, co má na obou koncích ostrou špičku. To párátko se jedním koncem Kájovi zapichovalo do patra a druhým do kořene jazyku. Bylo to moc hrozné.

Řekl jsem: Kájo, proboha, jak se to stalo?

Kája pokrčil rameny a řekl: eee-e.

Řekl jsem: Neboj se, já ti s tím pomůžu, pojď se mnou.

Zavedl jsem Káju do své dílničky, která je moc pěkná a já jsem na ni hrdý, protože v ní mám mnoho nádherných nástrojů, například hoblík Macek, kterému důvěrně říkám Mirek. Posadil jsem Káju na židličku a nejdřív zkusil párátko vytáhnout kleštěmi. Tahal jsem za něj, ale ani se nepohnulo. Pouze Kája ze sebe vyloudil: eeeeeeeeeee!!!

Řekl jsem: Kájo, sousede, takhle to nepůjde. Budeme ho muset uprostřed přeříznout, jinak ho ven nedostaneme. Nastartoval jsem motorovou pilu a chtěl ji Kájovi opatrně strčit do pusy, ale představte si, on mi jako na potvoru zrovna praskl řetěz. Utrhl se a odletěl oknem někam do sněhu. Ono to ale takhle bylo lepší, z toho řezání by totiž měl Kája z řezání určitě plnou pusu třísek, což by bylo nepříjemné. Postavil jsem proto souseda ven před dílnu, sundal si brýle a začal čočkou na párátko soustředit sluneční paprsky, aby ho přepálily. Šlo to docela dobře, ale celkem dost to kouřilo. Kája měl plnou pusu párátkového kouře, a pak mu ten kouř zabloudil i do nosu. Kája kýchl, já se lekl, škubl sebou a brýlemi udělal Kájovi na jazyku puchýř. Kája hrozivě zaúpěl, až jsem se lekl.

Řekl jsem: Kájo, to nemůžeš takhle kýchat, když se zrovna něco přepaluje.

V tu chvíli se objevil Láďa a řekl: Luboši, Kájo, co to tady vyvádíte?

Když jsem mu vysvětlil, co vyvádíme, Láďa řekl: Luboši, když uděláme Kájovi do obou do tváří dírky knejpem, tak já bych to párátko mohl zkusit přestřelit vzduchovkou. Budu střílet z boku těmi dírkami, aby to bylo bezpečné. Podrž Káju, ať nám neuteče, já dojdu pro knejp a vzduchovku.

To se Kájovi ale vůbec nelíbilo. Začal vyskakovat a rozhazovat rukama a dělal u toho eeeee eeeee!

A vtom se ozvalo lup a párátko mu z pusy vyskočilo úplně samo. Kája pusu zavřel, uklidnil se a řekl: No jéje! Já věděl, že mi pomůžete, děkuju!

Dal mi za odměnu svou svačinu jménem chleba s marmeládou, půl metru zvonkového drátu, a šel domů. Láďa zvedl ze země párátko, prohlížel si ho a řekl: Luboši, jak se mu to mohlo stát, tomu tedy nerozumím.

A než jsem stačil něco udělat, strčil si párátko do pusy...

Tak teď po celé chalupě hledám diabolky, ale nikde je nemůžu najít. Láďa moc úpí a naříká, tečou mu slzy. Ale nebojte se, dopadne to dobře. U nás v Pickovicích dopadá vždy všechno dobře. Dokonce i já, když jsem tuhle spadl z topolu, kam jsem věšel lůj pro sýkorky, jsem dopadl dobře. Rovnou na povoz s měkoučkou mrvou.

A to je všechno. Ahoj!


5 názorů

bixley
12. 02. 2019
Dát tip

Mně se taky líbí absurdity, ale tady to už chvílemi bylo moc, místo motorovépily stačila lupenková pilka. Ale nápad přepálit párátko čočkou jsem ocenila. Hoblík Macek důvěrně zvaný Mirek mě taky oslovil.

Taky se mi líbilo Dal mi za odměnu svou svačinu jménem chleba s marmeládou...


Kytiii
07. 02. 2019
Dát tip
Já tvoje dílka vyhledávám ráda, protože obvykle balancuješ na hraně uvěřitelnosti a nezacházíš do absurdity. Ale tohle mi už přišlo skoro jako Pat a Mat. A ty jsem vždycky nesnášela. Takže snad příště.

Dagmaram
07. 02. 2019
Dát tip
například hoblík Macek, kterému důvěrně říkám Mirek. I ten řetěz co vyletěl oknem. Tak to mě nahlas rozesmálo. Povedená taškařice

motorovka skvělá! obrazy dohnané ad absurdum...


ysslandia
07. 02. 2019
Dát tip

Tie tvoje povídky čítam rada,ale toto mi už prišlo kúsok cez hranu podané. Nebavila ma píla, ani čočka, prišlo mi to už ako silený humor, respektíve silený pokus o humor. Prepáč.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru