Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Inverze

08. 02. 2019
9
5
851

Je úzko v srdci.
A čím dál míň místa,
kam se můžeš nadechnout. 
Leden otevírá 
prázdné listy v kalendáři:
“všechno bude - neboj!”
Leden obrací prázdné listy 
a čím dál víc sněží
- do sloky.

Nesu si trochu tepla z domu
pod bundou.
Nesu si trochu tebe.
A z nebe
- sněží
do kaviaru z mých luxusních dnů.
Skřípe to mezi zuby - sníh a saze.
Lednová inverze dává tušit,
že i kdybychom chtěli, 
nikdy se nedožijeme
té čisté lásky,
co bodne víc než dobrá 
poezie.


5 názorů

Yan73
08. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Lerak12
08. 02. 2019
Dát tip

Tolik básní dokáži polaskat bez zaujetí mého vkusu. Ale k takové poezii, bych si ze slabosti pořídil aboné!   


ysslandia
08. 02. 2019
Dát tip

/ chápem- kaviár je však "luxus" sám o sebe, možno práve preto v spojení kaviár -luxusné dni mi to tak udrelo do očí... /- ale plne akceptujem.


yss - díky za rozbor, jako vždy vyčerpávajíci :)

kaviár z mých luxusních dnů právě pojídám. Takové nadýchané pozlátko co vypadá skvěle. Takže k nému mám citové pouto :) dokud jako pěna nesplaskne.


ysslandia
08. 02. 2019
Dát tip

Pre mňa výborný záver-od lednovej inverze vynikajúce, myšlienkou, stavbou, výrazom. Tamto by som zobrala hneď. Úvod sa mne osobne nejako nie veľmi pozdával. Chápem lyrickosť úvodu, nastolenie opisu, nostalgie, vykreslenie pomocou prepojenia spojov/ otvára,obracia-/istá postupnosť zosilnenia motívu-ktorú som práve v tejto polohe nechápala ako gradačnú, skôr tak skusmo odsekávajúcu. osobne som spojenie do kaviaru z mých luxusních dnů.

 

nevidela ako šťastné., najmä preto, že v druhej sloke sa črtal veľmi dobrý nábeh. Mala si tam pevnú polohu, čistú, asi to netrebalo veľmi komplikovať práve tak efektným obrazom.

Takže- páči sa mi myšlienka,prezentovaná najmä druhou slokou, vadí mi napríklad vrstvenie prvej časti. osobne by som možno viac dbala práve na tie tvoje prirodzené nábehy, kde dokážeš jednoduchými obrazmi trafiť, zasiahnúť a neschádzala veľmi k "presýteným " metaforám. V podstate text je napísaný dobre, si predsa už len vypísaný autor, ktorý zvláda modely práce so slovom, s výrazom. takže v tomto smere pochvala. Počkám na ďalšie, aby som sa presvedčila, že tie "rezervy " tam  sú a pôjdu von. Asi tak

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru