Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zmoklé ovečky

Výběr: Zbora
11. 02. 2019
9
11
837
Autor
Movsar

Soud

"A po pravé straně vidíte Městský soud," upozorňuje průvodkyně turisty. A oni otáčejí své hlavy a blýskají pohledy i aparáty. Místo, kde se jako při chemické reakci odděluje pravda od lži; a někdy dojde k hoření, které ale soudci pokusníci nevidí. Místo, kde umírají naděje pod značkou "To". Místo, kde je zlo zažrané do zdí, ale nikdo přesně neví, co zlo je; jen co o něm říká zákon. "A tady je hlava spisovatele Kafky," ukazuje průvodkyně o ulici dál. A hlava se otáčí a blýská, spolu s aparáty. 


Ptáčci gymnazisti

Drží si ji pod prsem a jako ptáček líbá do vlasů. Ona dělá jako že nic, už docela požensku. Gymnazisti v lenonkách a s vlasy na kastrůlek, nejvíc tak kvartáni. Je pátek, skončila jim škola, čekají na tramvaj na nekonečnou.


Zmoklé ovečky

Ve žlutých vestičkách jako ovečky kolébají se nábřežím. Školičkáři. Jdou plavat. Cachtavá hodinka ku radosti. Pak v bufetu paní učitelka každému koupí kremroli a pestré limo. A malá Rozárka si zas nebude chtít sundat nafukovací křidýlka, protože přece i ovečky mohou létat..


Revolucionářka

Město šumí večerem. Tramvají cestuje holka s našpulenými rty, fialovými jako dva tučné listy exotického kvítí. A zpod kabátu jí kouká nahé rameno a rusými vlasy roztouženě svítí. Někam do Braníku jede i ruská máma s dcerami, takovými jarňátky. Ta menší docela slabě cosi řekne a máma na ni: "Ššš..", jakože v tramvaji se nemá křičet. Starší s leninkou na hlavě a mobilem v ruce právě vede tažení digitální revoluce; právě útočí z barikád instagramu. Tiše.


Barrandovská Kleopatra

Žila v paneláku na kraji města. Každý den ta samá práce, koupit rohlíky na rohu a vystoupat do pátého patra. Nebyla šťastná. Barrandovská Kleopatra. A tak jednoho dne, s podzimem na dohled, nastavila prsa jedovým zubům hada. Namísto antické tragédie přišla dada: panika, vyklizená ulice i blízká školka, stovky titulků a strach v očích Lucie Borhyové. A pak se mamba našla. A nešťastnou nechali konečně umřít..


Tři Angolanky

Tři Angolanky. Ujíždějí tramvají podél řeky, už za tmy. Urostlá stvoření divočiny, ženství strašné stíny. Není velkého rozdílu narazit v džungli na hladového tygra, nebo na ně. Vystupují u sochy Palackého. Před neznámým buditelem tři vhlnoucí rozsedliny. A jsou jim lhostejné dějinné činy, myslí na lásku. A on, rozdrážděn vůní pohlaví, ztrácí kamennou tvář..

 


11 názorů

Zbora
14. 02. 2019
Dát tip

:))


Movsar
14. 02. 2019
Dát tip

ano, to o tom vínu jsem taky slyšel. jako abstinent to neposoudím, ale věřím.

kéž by, zboro, tady jednou bylo celoročně horko. problém je prý spíš s vodou, což bych následujícím generacím nepřál.

jeden z podstatných problémů zimy je to množství tkaniny, co nosí ženské na ulicích...


Zbora
14. 02. 2019
Dát tip

Mám kámoše, který se celý rok těší na zimu, až napadne sníh! Myslim, že oproti němu jsi v pohodě.

No, vlivem globálního oteplování je poměrně velká pravděpodobnost, že když nepřijde Movsar za Sicílií, přijde Sicílie za Movsarem.

Už nyní si moravští vinaři pochvalují, že se jejich červené začíná dát pít bez zkřivené huby.


Movsar
14. 02. 2019
Dát tip

díky, zboro! já jsem totiž teplomilný člověk, naprosto a zcela a bez dalšího :-) vím, jsem tu v těchle končinách špatně, ideál by byla sicílie. ale mají tam něco jako žluté lázně? určitě mají, tak třeba v příštím životě, nesu si tuhle promarněnou šanci jako kříž..


Zbora
14. 02. 2019
Dát tip

Jakým jarem? Je sotva půlka února! Věřím, že napadne ještě alespoň půl metru (v nížinách) :)

Texty skvělé.


Movsar
13. 02. 2019
Dát tip

já vám děkuju, přátelé, že se zastavíte a napíšete. ysslandii za kritické poznámky, které dnes jsou už provoněné jarem. :-)


Yan73
12. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Dagmaram
11. 02. 2019
Dát tip
Tramvaj na nekonečnou I ovečky mohou létat a mnohé jinéné Moc hezké :-)

ysslandia
11. 02. 2019
Dát tip

Dnes sa mi text pozdáva oveľa viac spracovaný, ako ten  predchádzajúci..Čím ´dalej, tým asi viac začínam polemizovať, či v niektorých častiach nie je viac poézie ako prózy, čo iba nasvedčuje o schopnosti autora zachytiť veľmi pútavým spôsobom isté detaily, a ich súvislosť.- osobitne napr. v rozárke,v gymnazistoch, angolanky...

Pre mňa osobne by bolo možno zaujímavé vidieť ťa aj v inej polohe- forme. Bola by som napríklad zvedavá, ako ten cit pre detaily, súvislosť vynikne napríklad v poviedke, v drabble, prípadne vo voľnom verši.

Tieto miniatúrky sú krásne. Dávajú mi pocit obrazu,zamyslenia, pohľadu. Ak ich teda čítam, mám dojem, že sú pekné. Niekedy je ten dojem však krátkodobý- myslím v rámci odozvy vo mne. Preto by som možno bola zvedavá, či existuje ešte niečo viac

Každopádne, nič to nemení na fakte, že dnešný text je napísaný dobre.


Lerak12
11. 02. 2019
Dát tip

Tebe asi dokáže v invenci přibrzdit jen vesnice. (Malá)  Ten Pražský lán tématů a denně Tvuj kombajn... Ale dobře sklízíš a zdejší sytíš.  


Gora
10. 02. 2019
Dát tip

Moc dobré...Kleopatra, Rozárka, všechno.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru