Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rubikova kostka

25. 02. 2019
3
2
392
Autor
Krapet

Hráli jsme si

chtěli líbat vítr

nechat učesat si vlasy

potom

Nalezli jsme si zalíbení

v každém poraženém kmeni

berušce, lentilce

choroši na poleni

a pak

Cestovali jsme tvrdostí měst

nadýchali se neonů

budili se jak usínali - ve shonu

po ocelových příčkách stoupali nahoru

vstříc mramoru

jenže pak,

Pak v maskáčích jak od moru

od důstojníků europolu

přes zkamenělou druhohoru

vzpomínek

zmuchlali nám obličeje

jak krabičky od sirek

 

Zahrála si s náma dneska

poslední rubikova kostka

a nezavolal

tatínek

 

 

 


2 názory

ysslandia
26. 02. 2019
Dát tip

Niekedy mám problém "akceptovať " výraz- nalézli jsme si zalíbení- prečo nie iba nalézli jsme / bud je to moja abscencia čestiny, alebo podriadenie forme ? / neviem, ale hneď mi to naskočilo do očí.. Osobne ma snád oslovili asi prvé dve- tri sloky, aj ked hneď úvod- vietor učesať vlasy, to už je trocha predsa len obohratá /pop/ formulka.

Páčila sa mi veľmi druhá sloka, tá bola príjemná a milá.a polka tretej sloky. Potom začali vystupovať trocha také "mimo " pasáže, myslím asi rýmy, slová dosadené kvoli forme- nahoru k mramoru / to bol ten lepší prípad /, ale dústojníku europolu.druhohoru vzpomínek-- už veľmi nezmyselné obrazy- podriadené asi dodržaniu formy.Takže asi celý ten stred od polky tretej sloky k záveru, mi prišiel nejako cez-


a2a2a
25. 02. 2019
Dát tip

Je to takový průřez životem,  někde, ale spíše výjimečně, je ten rým tak trochu dosazený, zvláště v druhé polovině, ...moru, europolu, druhohoru..., někde i vázne rytmus, ale má to i hezká místa. obrazy o tvrdosti měst,  cesta k mramoru, a  pak poslední sloka.  Hezký obraz je, možná nejhezčí v kontextu básně ...zkamenělina vzpomínek, ty druhohory jsou jen daň rýmu. Báseň si vzala nejširší možný záběr a tak, aby se do ní všechno vešlo, letí střemhlav, jakoby se život skládal jen ze samých dramat, působí spíše jako protestní text, ale jak rychle zasáhne, tak stejně rychle vyprchá. Tip za ty hezké nápady.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru