Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Buddha 20-tého století - Ramana Maharši

27. 02. 2019
6
10
696
Autor
Ozzozorba
 
„Úspěch přináší úspěch. Jestliže zdoláme překážku, zdoláme i další. Svět je výtvor vaší mysli. Poznejte ji! Pak pozorujete svět jako Já. Neexistuje nic jiného než Já a není důvod ke strachu. Vše je závislé na myšlence. Mysl je pouze dynamická energie Já. Když se objeví myšlenky, objeví se i svět. Co jiného může být než myšlenkou? Když mysl přestane existovat, je uvědomován blažený klid a mír. V takovém to stavu je obtížné myslet. Vize boha patří pod úroveň uvědomění si sebe. Pravá síla vůle je klid mysli. Tělo samo je myšlenka. Člověk může žít šťastně pouze tehdy, když ví, že nepotřebuje nic k tomu, aby žil. Když si uvědomíte, že všechny předměty jsou pouze myšlenkovými útvary, pak již po nich netoužíte.“

10 názorů

Ozzozorba
28. 02. 2019
Dát tip
Jak se říká v naší kotlině: "Nasycený hladovému nevěří," ale v tomto případě je to spíše opačně :)

Musaši
28. 02. 2019
Dát tip

Soudím , že takovýto citát vytržený z kontextu , nemůže nepřipravenému čtenáři  tady na Písmáku přinést víc než zmatek v hlavě .


Ozzozorba
28. 02. 2019
Dát tip
zkus tuto stránku: http://www.rudolfskarnitzl.cz/ramana/download/kdo_jsem_ja_2.pdf

Yan73
28. 02. 2019
Dát tip

Před lety, odhadem tak na přelomu dvacátého století, jsem si koupil velkou knihu o Maharišim s jeho texty a spoustou fotek, přečetl jsem jí jedním dechem a zážitek byl velmi silný. Tvůj text mi to po letech připomněl.

Docela bych si ji prohlíd znovu, ale knihu jsem potom někomu dal a myslím, že už se neprodává, myslím, že kvůli autorským právům.

Ahoj Y.

 

 


Ozzozorba
27. 02. 2019
Dát tip
Jak se říká, přes překážky ke hvězdám. Každá i ta největší cesta začíná malým krokem a kdybychom přeskakovaly schody ony by nám to nikdy neodpustily. Jinými slovy, ten kdo na to má, má ten kdo na to nemá, tak nemá. Anebo ještě jinak, když prondeš tak prondeš a když neprondeš tak neprondeš.

Norsko 1
27. 02. 2019
Dát tip

Není to starý? Neřekl to náhodou už starej buddha? Budha Bódhisatva? Nic nového pod sluncem. Jak říká Zbora, pravé spočinutí po dlouhé cestě v hospodě jest.


Zbora
27. 02. 2019
Dát tip

To je sice hezký, ale já už u třetího nádechu při autogenním tréningu začínám myslet na to, kde měli v akci ten prací prášek, z Oshových meditací zvládnu jenom ty pasáže, kdy jde o pohyb, a když putuju tři dny sám přírodou, tak přemítám o básničkách na Písmáku a o tom, že mám žízeň a potřebuju najít sudánku nebo raději hospodu.

Jak může člověk, který chodí normálně do středoevropského typu zaměstnání a ve volném čase se stará se o dvě malé děti, doputovat k takovému stavu vypnutí mysli, o kterém tady tak hezky básníš?

Mně by se to docela líbilo a jsem schopný tomu věnovat 30minut denně! :)


Danny
27. 02. 2019
Dát tip
Díky za citát, zajímám se o duchovní nauky a zrovna dneska jsem od Maharšiho něco na netu četl.

Lerak12
27. 02. 2019
Dát tip

U téměř každé věty by se dalo zastavit a popřemýšlet. A v tom vidím Tvůj přínos tvorby.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru