Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neživá

03. 03. 2019
5
13
457
Autor
Emmeleia

Snil jsi

že zarůstám

plevelem.

Nepohnutě

a neslyšně

se vytrácím.

Bez vzpomínek.

Bez kontinuity.

Bez identity.

Chtěl jsi

abych nebyla.

Proč chceš

ženu neživou?

Bez dechu.

Bez touhy.

Be obedient and nice!


13 názorů

Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Tak se třeba pokus o druhou variantu téhle básničky .


Emmeleia
13. 03. 2019
Dát tip

Ano, metafora o muži jakožto zahradníkovi je velmi trefná...:-)! Děkuji moc za námět a inspiraci...! 


Musaši
07. 03. 2019
Dát tip

Emm ,

ano celá báseň by se skutečně dala postavit na velké metafoře , kdy muž - zahradník si škodolibě představuje , že se bude žena bez jeho péče a lásky podobat zanedbané zahradě . Mně by byla taková báseň dokonce blízká , protože sám jsem zahradník , rozhodně jsem ale nikdy neměl představu , že nějaká žena se bez mé péče změní v zanedbanou zahradu.    Ta báseň založená na výše uvedené metafoře by mohla začínat třeba takto :

 

Snil jsi , že zarůstám plevelem

ty pomstychtivý zahradníku

snil jsi o vysokých kopřivách

o lesu lebedy

o pýru který zadusí

moje záhony květin ...             atd. atd .


Emmeleia
04. 03. 2019
Dát tip

Ahaaaaa! Super, chápu, děkuji:-). Přesně takových názorných a konkrétních rad a názorů bych potřebovala mnohem víc...tímto se člověk reálně učí:-). 


ysslandia
04. 03. 2019
Dát tip

prepojenie- to je v podstate napríklad "osekanie hluchých častí / prepáč za výraz / a prepojiť, spojiť ich napríklad s predzáverom..

Dovolím si náčrt:

Snil jsi

že zarůstám

plevelem.

nepohnutě

a neslyšně

chtěl jsi

abych nebyla.

atd atd- ale takto narýchlo sa to v podstate nedá urobiť veľmi trefne / myslím svoj náčrt /. Ono aj autor, keď chce text vyčistiť, tak zistí, že sa mu rozpadá obsah, prípadne štruktúra a musí tam niečo dosadiť, spevniž obsah novým výrazom. čo sa týka asociácii, áno, ale vtedy už treba hľadať na rozšírenie myšlienky, motívu aj silnejšie metafory, výraznejšie myšlienky- takže čítať nad svojim textom, nechať ho odležať dva-tri dni, vrátiť sa a prečítať... Počkám na ďalšie, myslím že sa oplatí. Tak nech sa darí.


Emmeleia
04. 03. 2019
Dát tip

ysslandia: Děkuji opět za rozsáhlý názor a konstruktivní kritiku, vážím si toho, že si najdeš čas to tak podrobně okomentovat:-). Zároveň děkuji za pochvalu pozitiv v textu. Potěšilo mě, že se líbil konec a rukopis:-). 

Ano, myslím, že jsi velmi dobře vystihla způsob, jakým stavím text...najdu si nějaký motiv, což je většinou dojem, který se mě dotkne a pak se jej snažím popsat a vlastně kolem něj tak pořád kroužím, čímž se snažím docílit toho, abych k němu vyčerpala své asociace. Takže ono je to celé vlastně popis/ deskripce nějakého dojmu a někomu to může vyznít nezáživně nebo až ploše. Já to osobně vnímám tak, že se snažím jít do hloubky dojmu...

Úplně jsem nepochopila, jak jsi to myslela o tom propojení textu:). Jestli se ti bude chtít, klidně mi to přibliž...


ysslandia
04. 03. 2019
Dát tip

No neviem, podľa mňa je výstavba tohto textu nie príliš ideálna, Hneď na začiatku si vytasila veľmi výborný obraz- sníval, snívaš o tom , že zarastám burinou / ospravedlnujem sa, ale budem kopčiť v svojom jazyku.... /-  už iba výraz" že niekto zarastá burinou " symbolizuje a evokuje všetko to, o čom si písala- nepohnuto, nečujne  sa strácam / burina- zabudli sme na nu, ničí kvet, atd atd... /rovnako ako napríklad bez identity, spomienok atd.... mne to iba expanduje, rozširuje  úvodný obraz do pomerne vláčnej, nezáživnej polohy...Možno ak by si viac pouvažovala práve nad tými výrazmi, a prepojila text k slovám trebárs chcel si, aby som nebola-živá, neživá,, posledný riadok naopak sa mi ako čerešnička páčil- takže pre mna nedotiahnuté, najmä tým spracovaním, opäť tá myšlienka nezarezonovala hlbšie, je to pomerne jednoliate výrazom, stavbou, pričom disponuješ pomerne jemným rukopisom, ktorý má svoje čaro.. len ho ešte asi trocha treba dobrúsiť,,,


Emmeleia
04. 03. 2019
Dát tip

Musaši: No právě, já to slovo použila s významem, který jsi zmínil jako první:). Sama si bohužel nejsem vědoma toho, že by jeden význam byl častější. 

Pokud bych však vzala v potaz význam druhý, tak i ten nutně nemusí vyznít v tomto kontextu nelogicky, jelikož člověk se sadistickým zaměřením by mohl snít o druhém, který zarůstá plevelem. Co si o tom myslíš? :-)


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

Slůvko  " snít " má v češtině  dva významy . Jednak se může týkat snů , které člověku zdají během spánku , ale také snů s otevřenýma očima , během kterých si představujeme krásnou budoucnost . Ten druhý smysl toho slova je častější a proto ta básnička zní nelogicky . 

Musela bys tedy napsat něco ve smyslu : zdál se ti sen , že zarůstám plevelem .

Báseň je většinou velmi krátký literární útvar a proto v ní na logice textu velmi záleží . Navíc žijeme v době , kdy je v módě psát velmi krátké básně , které mohou mít tak nějak významově dvojí výklad . Vlastně každé slovo je dnes třeba vážit na laboratorních vážkách .


Emmeleia
04. 03. 2019
Dát tip

Musaši: Asi ano, chápu, děkuji za kritiku:-). Původně jsem to tak chtěla, ale měla jsem potřebu tam zdůraznit, že tento obraz vycházel ze snu mé bývalé druhé polovičky...

Jojo, na těch metaforách budu ještě pracovat:). A děkuji, že se nápad líbí...!


Emmeleia
04. 03. 2019
Dát tip

Děkuji:-). Ty nohy v Londýně byly nutné, aby byla zachována realita:-). 


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

" Snil jsi , že zarůstám plevelem " zní pro mě dost nelogicky . Prostý verš " zarůstám plevelem " by pro mě byl zajímavější .

Nemáš špatné nápady. Spíš ale pracuj s metaforami , které jen cosi naznačí . Svým způsobem toho říkáš zbytečně moc .


Lerak12
04. 03. 2019
Dát tip

Od hlavy hezká a nohy v Londýně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru