Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

když vás něco žere zevnitř

Výběr: atkij, a2a2a
05. 03. 2019
26
48
1538
Autor
agáta5

pořídil sis bažanta  - keramickýho
s modrým okrajem
abys nemusel chodit plivat do umyvadla
když to na tebe zase přijde

 
to je kachní modř řekl ti kamarád keramik
maluju s ní na hrnky modrý obláčky
lidi po nich šílí víc jak za andělskými prdelemi
přijdou jim nebeský a jak je tak držej v ruce
připadaj si zvláštně naladěni   skoro svátečně
dvě stovky za kus
a mrkni na mý nehty    doktor by řekl že to mám za pár
možná už mám modrou i krev
na jeden si vem a bažanta strč pod postel…

 


topíš se
nad ránem prokašláváš sen o andělský prdeli
a jak se ti tlačí na krk              horko z ní zaslepuje okna...

 

 


48 názorů

srozumeni
17. 04. 2019
Dát tip
***

lastgasp
15. 03. 2019
Dát tip

Když je člověk zdravotně nachýlený, psaním to nejlépe vyrovná. Tvé verše jsou toho důkazem. Je to hmatatelný až příliš, odvaha ti nechybí.


agáta5
15. 03. 2019
Dát tip

zboro, díky... teď jsem už delší dobu marodná a nějak mě to už s..., to se pak píšou tyhle věci samy 


Zbora
14. 03. 2019
Dát tip

Ty jdeš čím dál víc do beatu, Agáto, a jde Ti to :)


Marcela.K.
06. 03. 2019
Dát tip

aha...tak to asi nefunguje. On Písmák občas stávkuje, jsem si všimla. Tak to zkusím s odkazem znova, snad už to bude správně...http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=229042


agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

čekám na avízo a ono nic....


Marcela.K.
06. 03. 2019
Dát tip

už to máš avizem :-)


agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

Marcelo, to jsi zmotala, já koukám co to a ono hodnocení, koukej mi poslat nový odkaz, ten správný, když už jsi mě navnadila... jsem to hledala ale nenašla :)  a díky


Marcela.K.
06. 03. 2019
Dát tip

Jsem ten odkaz zmotala...to nic. jo a je to lepší, ten konec takhle, jsem ti chtěla ...


agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

člověk má dát na první dobrou... asi... zkusila jsem, uvidíme :)   ano, chtěla jsem mít ten konec otevřenej... jakože  tak i tak, ať si vybere čtenář, já to mám jasný :)))   já vím, že ty si všimneš :)  a to jsem ráda


agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

dudlíku .))) co teď?  trochu jsem upravila "a" .. aby ten konec nebyl tak seklej


agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

souhlasím se závěrem, jak napsal Jirka... trošku jsem nad tím dumala ještě... a přesvědčil mě, že míň, je někdy víc... 

děkuju


ysslandia
06. 03. 2019
Dát tip

Áno v tomto s tebou súhlasím.to čo som naznacovala že sa vraciam že v tom závere mi niečí chyba ta čerešnička presah ..a2 vychytal pokial by naozaj  text koncil týmto obrazom okna je dotiahnutý a znamená ten obrat po ktorom mi pišťali srdce...tým ďalším pokračovaním sa to u mne deformovalo a preto  som ja nejakú slabinu textu cítila vnímala ..takze oknami sa zhodnemr dakujem za diskusiu


a2a2a
06. 03. 2019
Dát tip

Po rozsáhlé korektní diskusi uděluji výběr s výhradou, že poslední dva verše by tam být neměly, protože v podstatě jen rozmělňují silný, opravdu silný obraz ...horko z ní zaslepuje okna..., tedy to, o co šlo i yss, která nevolá implicitně po bažantovi, ale takovém zakončení, které má přesah, říká hodně a není to dopovězeno jako ve verši ---jsi trochu modrej, vypadáš zvláštně...  Ta zamlžená okna totiž na první pohled říkají ...no, jsou zamlžená, protože jsi se zpotil a je tu vlhko, ale ve skutečnosti říkají mnohem víc.

Rozumím tomu, že mnoha čtenářům, kteří jsou citliví natolik, že mohou podléhat i sentimentlitě, což nyní nemyslím vůbec zle, se líbí i ten doslovný konec, ale věřím, že pochopí i naše názory, kdy u takových autorů, jakým agátka beze sporu je, očekáváme víc.


Kočkodan
06. 03. 2019
Dát tip
Jani, já sem samozrejme komentátorsky také skáknu. Jinak by sis treba mohla myslet, ze se mi tohle tvoje dílko nelíbilo. A to by mne zralo. A se zájmem jsem sledoval i kultivovaný “boj” yss, Jitky a Jirky. (chválící smajlík)

zvedavec
06. 03. 2019
Dát tip

na mňa báseň hlboko zapôsobila

to je maximum, čo od umenia očakávam


zvedavec
06. 03. 2019
Dát tip

:)


a2a2a
06. 03. 2019
Dát tip

Věnovali jsme básni hodně času, což není vždy možné a za sebe mohu říct, že i když jsme se neshodli, za to může yss, jak je urputná (díky), měl jsem po dlouhé době velmi dobrý pocit, a sice, že se skutečně respektujeme, že si jeden o druhém nemyslíme, že blábolí, dělá se chytrým a nemá na to. To je pocit, který při velké většině jných názorových výměn postrádám a naopak mne odrazují. Atkij, yss, je mi ctí.


ysslandia
06. 03. 2019
Dát tip

Vidis ako nám dávaš zabrať?...ja len rada


agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

:) ale dějí :)


atkij
06. 03. 2019
Dát tip
Ok, vzdávám se. Zázraky se nedějí.

agáta5
06. 03. 2019
Dát tip

páni, to jste si u mě krásně pokecali :) mám radost, musím si vás přečíst ještě jednou pozorně...

chápu yss, chtěla jsem původně zakončit trochu jinak, ale pořád mi to přišlo moc otevřené a měla jsem obavu, že sklouznu k něčemu, co bych nemusela ukočírovat :)

nenašla jsem ta správná slova, proto jsem nakonec zvolila takové spíš useknutí...  možná se jednou vrátím a zkusím zakončit jinak, ale spíš ne, tohle téma je takové jaké je, nechci se utopit v lítosti, ale chci naznačit,  pozvat čtenáře k vážnějšímu tématu a kapku ho rozmělnit v obyčejných věcech...   mimochodem kachní modř na keramice vypadá fakt úžasně :)

 

děkuju všem za zastavení, názory a ... páni, mám fakt radost, že vám moje báseň za tyto rozbory stála

jituš, Jirko,

Marcelo :)  kví:)


ysslandia
06. 03. 2019
Dát tip

ale hej., pokecali sme si.


ysslandia
06. 03. 2019
Dát tip

no určite nepletiem- / dala som to tak z hlavy, na "vysvtelenie " obratu básne, kedže evidentne sme sa nechápali v slove obrat básne


atkij
06. 03. 2019
Dát tip
Yss, přiznám se, že nabývám dojmu, že si pleteš bažanta s kohoutem:) Sama jsem tedy neměla to štěstí vidět ho na plotě, či vyrobeného z mědi. Co se týče obsahu, mám v záloze i jinou dějovou linku vzhledem k vyjádřené nemoci, ale to je už podružné.

zeleda
06. 03. 2019
Dát tip

Tak jste se tu hezky pobavili o bažantovi a Agáta bude alespoň vědět, co že to vlastně napsala. O bažantovi to vůbec není. 


a2a2a
05. 03. 2019
Dát tip

yss, ale ta báseň postupuje, od jakéhosi popisu výchozí situace přes utěšovatelský tón, příjemně lehce ztřeštěný (to samo o sobě je další role v básni) až po korunní, významově zastřešující obraz s horkem zaslepujícím okna (svět se uzavírá?)

Jistě, kdyby se autorce podařil nějaký opravdu odlehčující verš s bažantem na konci, možná by to byl bonus, možná, protože odlehčení v básni je a na závěr by už mohlo vyznívat jako podpora nemocnému za každou cenu, jako bychom z něj dělali slepého.

Těžko říct,kdo z nás má více pravdu, myslím si totiž, že se jedná o vážně nemocného člověka, tak to cítím, a poslední dva verše potvzrují moji domněnku. Mi se na textu líbí ten vrozený cit pro míru psát i o těžkých věcech tak nějak selsky.


ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

* prípadne použiť napríklad aj "modrú ". na ukončenie toho "presahu. "


ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

no, budem teda trocha konkrétnejšia. Ak básen "vo výstavbe " nenapreduje " , je stagnačná. V tomto prípade celá výstavba prebiehala jednosmerne- aj ked naozaj okázalo, pekne- / komplimenty som už spomenula / nezmenila a neukázala iný rozsah, pohľad- nepociťovala som v závere teda nejaké "neohraničenie" skôr naopak, už ako som avízovala, napríklad postaviť slovo bažant v závere do paradoxu, protichodu, využiť asociáciu, metaforu- premostiť tú razanciu, zosilniť kontrast...trocha modrej trocha mokrej- / z hlavy trepnem- další z medi za oknem, alebo bažant na plote, alebo proste kúsok ten za oknom odletel.../ ale ako vravím, to je moje vnímanie poézie.


a2a2a
05. 03. 2019
Dát tip

yss, čtu pozorně báseň i tvou kritiku, protože čtu všechny tvé kritiky a snažím se přijít na chuť, jestli jsem to pochopil, potřebě ještě jednou, na konci nějak zakomponovat obraz bažanta. Pokud je to tak, pak mám námitku, jestli v tu chvíli nevnímáš báseň víc formálně, jestli necítíš, že když je bažant zmiňován v úvodu i v průběhu, že by měl báseň i rámovat na konci.

Já bažanta vnímám jen jako drobný artefakt, jednak k rozjezdu básně - bažant symbol pro nemoc, ale víc tam slouží pro svou modrou barvu - modré nehty - zmodralé tělo - modré nebe, to jsou všechno metafory, modrá barva se stává v souvslosti s tělem dalším obrazem, bažant ji jen nahazuje. Tak to vidím já, proto mi v závěru neschází. Spíš bych vypustil poslední dva řádky, toho modrého bylo řečeno už dost a hlavně už v těch nehtech, v závěru je to jen opakování, a co víc, tak to na mne působí ...jsi trochu modrej... sděluje autorka, že dotyčný to tedy má také za pár, přičemž předtím to modrou krví správně odlehčuje.

To jen můj způsob vnímání, jinak se s yss ve všem ztotožňuji.  Znovu lehkost, spád, říkám, že tvé básně se musí vnímat v kontextu tvé pomyslné sbírky, vytváří souvislé příběhy bez vyzvánění na zvony a kdesi pod slovy běží empatie a žádné přemýšlení, jak by bylo.

 


ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

bud by som práve nejako "poľudštila, zjemnila toho bažanta", nejakou poeticky pokojnou -meditačnou metaforou, alebo vytvorila asociáciu, paradox- / ten za oknom práve odlletel, na plote bažant z medi atd atd.. / na vytvorenie prestorového "nepokoja, " Ale ako som spomínala, je to už vec môjho vnímania poézie.../ - pre mna by ešte možno bolo riešením použitie výrazu trocham  modrej tracha mokrej- a potom šup / niečo na ukončenie v tej inej polohe. Všetko odo mna.


ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

Nerozumieme si


atkij
05. 03. 2019
Dát tip
Bažant už sám o sobě syrově evokuje ... ehm...jak putuje ze stolu pod postel a pak na nic...pro mě je ho tam až dost... Ale každý máme jiné nároky na text a to je dobře. Aspoň se neustrne:)

ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

To som pochopila ja som myslela skôr samotné slovo bažant nejako natocene a zapracovane..nie obraz ale slovo..


atkij
05. 03. 2019
Dát tip
Yss, paradox vidím vzhledem k bažantovi právě v tom závěrečném konstatování. A ani bych už nepotřebovala dovětek - je ti zvláštně.

zeleda
05. 03. 2019
Dát tip

Nic optimistického, mně to zase tolik neříká, ale určitě se to bude líbit jiným. 


ysslandia
05. 03. 2019
Dát tip

Sa vraciam asi šiesty krát a rozmýšľam. Ty si vypísaná autorka, takže máš svoj rukopis a je viac ako evidentné, že dokážeš veľmi dobre vyjadriť obsah a emócie. V tomto texte sa to iba potvrdzuje. Prečo sa vraciam, Na jednej strane je mi sympatická práca s textom, "vzdala " si sa nejakých sýtych metafor, zvukových figúr, veľmi slušne si zakomponovala anjelov / negýčovo, skôr ako banálny fragment, najmä spojením s výrazom prdel, si okamžite znegovala akúkoľvek "svätosť / text je obsahovo pevný,súvislý.

najviac sa mi páčila tá odľahčená stredná pasáž-stredná sloka, ktorá bola vytesnená, sofistikovane "zbagatelizovaná ", zachytenie "monológu" objektu- opis, farbistosť, všetko na báze prirodzenej reči-veľmi výborná poloha..v čom je pre mňa malý handicap- aj napriek dobrému záberu sa mi tam žiadalo, priam žiadalo ešte zafixovanie slova bažant- v nejakom obrate, paradoxe- k úvodnej časti,ktorá mi tiež prišla taká pomerne v jednej línii, až dopovedateľná... tieto "výtky" skôr ale súvisia s mojim vkusom, ako s chybami autorky. Jednoducho v mojom vnímaní, v interpretácii- výborná stredná sloka, obsahovo výborné, spracovanie príjemné, možno malé kozmetické nedokonalosti v úvode, no a "moja chýbajúca " čerešnička na konci. celkovo však veľmi príjemný text.


To se mi líbí.:-)/T


atkij
05. 03. 2019
Dát tip
Imaginace tak obdivuhodná, že přede mnou Tvé postavy ožívají.Jsi výborná vypravěčka, poetka glosátorka. Je zvláštní a dost smutná, přestože nadlehčená pozadím.

Čudla
05. 03. 2019
Dát tip

Dobré /*


Dagmaram
05. 03. 2019
Dát tip
Úplně tu modrou vidím. Mám ji ráda. Je taková na ty malovaný bábiny hrnky. Taky se s ní cítím dobře.

Marcela.K.
05. 03. 2019
Dát tip

FUJ! Tak tohle jsi mi neměla dělat. To bylo to nejhnusnější - vylévat bažanta do kterého někdo nachrchlal ty svoje chrchle...to by nezachránila ani ta nebeská modř.

Bylo toho víc, ale ten bažant byl fakt hnus, blbě se to dostávalo ven.

http://www.pismak.cz/index.php?data=tipers&id=229042


Ferry
05. 03. 2019
Dát tip

je ti zvláštně - a nám, kdo bažanta vymýváme, přechází chuť na pití z modrého hrnečku....... pokud ovšem láska nepůsobí jako katalyzátor  *


zvedavec
05. 03. 2019
Dát tip

jsi trochu modrej a trochu mokrej...

...a trochu moudrej


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru