Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobří lidé nemluví nikdy pravdu

09. 03. 2019
0
0
297
Autor
Ozzozorba

 

"Existenční podmínkou dobrých jest lež. Dobří vám ukazují nepravá pobřeží a falešné jistoty. Všechno prolhali a prohnuli. Požadují, aby se všichni stali dobrým člověkem, stádním zvířetem, modrokým, blahovolným s krásnou duší, altruistický. Vykleštit lidstvo a zubožili jej do žalostného číňanství (úpadek civilizace) a právě tomu se říká morálka. Těžké kolo, které je lidstvu nasazováno na hlavu. Obětní zvíře boha. Dobří jsou neškodlivější druh člověka, protože prosazují svou existenci na úkor pravdy, tedy na úkor budoucnosti. Dobří nedovedou tvořit, jsou vždycky počátkem konce. Ukřižují každého, kdo píše nové hodnoty, nové desky. Sami sobě obětují budoucnost. Ukřižují všechnu lidskou budoucnost. Dobří byli vždy počátkem konce. Škoda dobrých je škoda nejškodlivější. Dobří a spravedlivý by nazvali nadčlověka ďáblem. Veliké věci jsou pro ně cizí nebo strašlivé.

Ty příšerné vynálezy knězi a církve - pojmy "onen svěť, "poslední soud", "nesmrtelnost duše", učení o "soudu" i "duše" sama: Jsou to mučidla, jsou to systémy ukrutností, kterými se kněz stal pánem, zůstal pánem. Jakou zrůdou falešnosti je moderní člověk.

Nejde vůbec o pravdu, nýbrž o cosi jiného, řekněme o zdraví, budoucnost, růst, moc, život. Pojem onoho světa, pravého světa byl vynalezen, aby znehodnotil jediný svět, který existuje. Aby nezůstal cíl ani rozumný důvod, ani úkol pro naši pozemskou realitu. Pojem duše, ducha, nesmrtelné duše byl vynalezen, aby pohrdal tělem, aby jej učinil chorým, svatým. Aby vedl k strašlivé lehkomyslnosti ve všech věcech, které zasluhují vážnosti v životě v otázkách výživy, bydlení, diety ducha, ošetřování nemocných. Pojem hříchu byl vynalezen i s příslušným mučidlem, pojmem svobodné vůle. Aby mátl instinkty, aby učinil nedůvěru k instinktům druhou přirozeností. Nesobeckost jako znak všech hodnot povinností a svátostí je škodlivost a nemohoucnost. Sebezničení. Spálením všeho co je božské v člověku. Asiaté možná předčí Evropany tím, že jsou schopni delšího, hlubšího klidu. Dokonce i jejich narkotika působí pomalu a vyžadují trpělivost v protikladu k odpudivé náhlosti evropského jedu – alkoholu.

Člověk dnes bolest nenávidí mnohem více, než dřívější lidé a mnohem hůř než kdy jindy ji pomlouvá. Komáří štípanec má za něco hrozně hrozitánského. Jedním slovem zhýčkanost. Člověk je extrémně pomstychtivý, jenž si uspokojení vychutnává velmi bohatě a důkladně do poslední kapku. Už v představě. Imaginaci. Zachovati si veselost není umění nepatrné. A přec, čeho by bylo více potřeba než veselosti."

 

Friedrich Nietzsche - z knihy - „Tak pravil Zarathustra.“


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru