Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MDŽ. Bez básně a hany

Výběr: a2a2a
10. 03. 2019
10
15
1246
Autor
Movsar

Plechoví vs živí  

Morání víří plechovky, bez ustání. Spodní proudy civilizace. Peter Sloterdijk auta označil za příklad úspěšné integrace (svého druhu) cizinců. Ano, máme tu mezi sebou už 5,5 milionu plechových přátel a je to tak akorát. Zbývá vyřešit otázku, proč dvacet sirotků z pouště je příliš.


Kamarádi z radnice. Den první

Už večeří otruby příborem z hliníku. Kamarádi z radnice Brno-střed. Zítra je naženou do okachlíkované místnosti apelem "Vpřed!“. Uleví se jim, když od stropu začne stříkat voda. Pak budou muset nazí před zřízencem dělat dřepy. Jestli nepašují v prdeli štangli salámu, na přilepšenou. A pak konečně poznají své nové kamarády. Na stoličkách přivařených k zemi se v družném hovoru vzájemně ujistí, že jsou nevinní, dají si sušenku a půjdou to zaspat. Vždyť je teprv poledne, den první.


MDŽ. Bez básně a hany

Kdysi básníci psali: Ženo v modré kombinéze, provoněná jarem a olejem.. Je dobře, že ženy opustily soustruhy a jeřáby, i když od psacích stolů někam zmizeli i básníci. Ale zas přijdou a objeví ženskost v celé její kráse a významu. Protože žena je, bezesporu, ten lepší ze dvou lidských druhů. Bez básně, neboť nevládnu verši, a hany, neboť se za svůj nestydím za svůj dík, posílám k dnešnímu svátku: smajlík.


Malý zbojník

Přeje si vanilkové křupo, a tak tahá maminku za rukáv. "Páči sa," podá mu je a pohladí ho ve vlasech. "Ďa-ku-jem, mama," opáčí kluk a už futruje sladkost. Jednou z něj bude zbojník, jako Jánošík nebo Černák, a na dně jeho poetické paměti vanilkové křupo: možná jím bude krmit své levy a možná až mu koroner sáhne do kapsy děravého saka, najde v ní tuhle podezřelou sladkost.


Parta z mokré kauzy

Loučí se před soudem. Parta z mokré kauzy. A ještě jsou toho plní a ještě si ji připomínají, nemohou si pomoct. Advokát udílí rady z pozdní kapsy, ostatní uznale přikyvují. A kolem jdou dvě Japonky a nic netuší o tom, že právě minuly scénu biblického významu: lámání chleba spravedlivých.


V mobilu tolik krás…

Tři Japonci na potulkách Prahou. V tramvaji si dávají oddech: každý bere ke slovu telefon. Holka nafotila Prašnou bránu do zásoby, ze všech úhlů, stran, padesát odstínu gotiky. Pak prohlíží své autoportréty z nábřeží, skoro nedýchá, jaro je lásky čas. A ti dva vlastně nedělají nic jiného, v mobilu tolik krás..


Rambo v bílé limuzíně

Tady se Čechové zapletli do pohádek. Na ztmavlé skalisko nad řekou usadil se člověk, v ruce brk, v hlavě blázniviny. A divoké srdce toho písmáka dávnověkého ramba posadilo na koně a nechalo skočit. Teď tudy cválají holky v těsných legínách, v uších sluchátka, a věří každé bláznivině. A když zrovna necválají, čekají na svého ramba v bílé limuzíně.


15 názorů

Movsar
16. 04. 2019
Dát tip

děkuju bixley. právě o to se snažím, tak jsem rád, žes tohle zmínil.


bixley
16. 04. 2019
Dát tip

Ve svých miniaturách krásně zachycuješ současný život, čtenář si potom lépe uvědomí, co je tématem - a někdy i netématem - dneška. :-) T.


Movsar
13. 04. 2019
Dát tip

děkuju, vigan, cením si té přízně.


Gora
08. 04. 2019
Dát tip

Jsem ráda, žes to poslal, dík.


Movsar
08. 04. 2019
Dát tip

aha, já už tady dlouho nebyl, tak jsem úplně zapomněl...


Gora
07. 04. 2019
Dát tip

díky, žes poslal avi, vyznáš se:-)


Movsar
07. 04. 2019
Dát tip

Budu moc rád!


Movsare, mohla bych tuto mini dát do březnové soutěže?


Movsar
17. 03. 2019
Dát tip

Děkuju vám, přátelé, za návštěvu a pár dobrých slov. a2a1a, máš pravdu, opraveno. obměna je možná, protože v podstatě se ta témata opakují pořád: erotika, barvy světa a ulice zvlášť, a něco k tomu jako taková obloha k smaženému sýru.


atkij
10. 03. 2019
Dát tip

padesát sedm odstínů movsara:)

Líbí, všechno:)


dadadik
10. 03. 2019
Dát tip

Líbí se mi všecky :)) smajlíka k mdž


a2a2a
10. 03. 2019
Dát tip

První, druhá bezvadné, právě za ně výběr Zkontroluj si třetí (MDŽ), poslední věta, zdá se, že je tam nějaký překlep při úpravách. Pátá, šestá i poslední se mi také líbí, ačkoliv mám matný dojem, že ta poslední už se u tebe v nějaké obměně dříve objevila, ale třeba je to jen zdání, má paměť není zrovna to, čím bych mohl úspěšně argumentovat.

První je skvělá a druhá mne chytila nejen pohotovou reakcí na aktuální dění, ale přesným popisem vězení a ttím obraze - den první.


Lerak12
10. 03. 2019
Dát tip

Dnes spíše sofistikovaná zamyšlení. Nuance žádoucí a bavíš mě.


Gora
10. 03. 2019
Dát tip

Díky za dodatečné přání, potěšilo spolu s ostatními mini...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru