Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyznávání

15. 03. 2019
1
8
700

V podvečerní hodině,

za severního větru,

vrací se muž k rodině,

ve svém potrhaném svetru.

 

Zmoženýma si rukama,

otevírá dveře,

svým unaveným pohledem,

zas pátrá po nevěře.

 

Žena v koutě schoulená,

třese se a brečí,

dnes znovu bude mlácena,

o tom výraz muže svědčí.

 

Houpavým krokem přichází,

vlasy její chytá,

kdo pomůže jí z nesnází,

když matka má být bitá.

 

Ten zápach rumu na tváři,

ten stahuje jí hrdlo,

v očích úlek zazáří,

když pět prstů v pěstí ztvrdlo.

 

Jedna rána za druhou,

objevují tělo,

jí ruce za to nemohou,

že ostří mu v bok vjelo.

 

Na zemi se v kaluži,

dvě krve spolu mísí,

každému co si zaslouží,

však teď čí sirotku, čí jsi?


8 názorů

Musaši
18. 03. 2019
Dát tip

Sire Ravenwolfe ,

sir Robert z Locksley ti moc děkuje za típek Lady Domině . Kdyby zůstal na živu ( to by ale musela Lady Domina obdržet alespoň 13 tipů ) ,na Písmáku by se objevil vemi starý autor . Autor z dvanáctého století .


beru vysvětlení a jsem rád, že ses za své dílo popral

 


Zdravím, samozrejme všem vám děkuji za to,ze jste si dali tu práci si to přečíst a ještě k tomu reagovat komentáři. Naprosto chápu a respetuji to, že každý na to máte jiný názor. Já také neříkám, že je to bůhví jak dobře, nebo že jsem básník nebo tak. Jen je to má forma vyjádření a ano, pokud je to pro někoho laciná a povrchní odrhovacka, proč ne. V tom případě jediné, co mě mrzi je, že nemám flasinet a nemohu to zkombinovat :) Jen nesouhlasím s tím, že bych něco dehonestoval,nebo že by tam nebyly žádné emoce. Ale to je zase jen můj názor. A stejně jako v mých představeních, kdy vše má svůj příběh, tak neumím psát jinak, než že se malý příběh snažím vyprávět. Zda je to dobré či špatně, to nevím, ale stejně jako když se jdu podívat do galerie umění, mám rád, když socha či obraz zachycuje neco konkrétního. Přesně tak to mám i v psaní. Možná že neumím a nebo spíše ani nechci psát o něčem abstraktne neuchopitelnem a nic nerikajicim, že si tam každý musi dosadit něco svého. Ale třeba je to jen mou malosti, nezkusenosti a nebo prostě jen tím, že raději sáhnu po Erbenovi s Machou, než po nějakém moderním autorovi.

ysslandia
16. 03. 2019
Dát tip

spracovať tak pálčivú a závažnú tému týmto spôsobom je skoro "dehonestejúce."  Je to príliš opisné, niečo v zmysle ľahkej oddrhovačky, ktorým základným motívom je opis násilia- chýba mi tam akákoľvek tvoja vnútorná konfrontácia, pohľad, postoj- obsahovo ostávaš iba na povrchu, ako by si si dal za úlohu prebásniť nejaké tri riadky z prednášky o náslilí, chýba mi hlbšia stopa, chýba mi pocit, emócia, bolesť,- je to jednoducho príliš plytké, príliš statické a priveľmi "ľahkovážne ".. Ohľadom formy už písal komentujúci nado mnou, takže sa nebudem opakovať.


Musaši
16. 03. 2019
Dát tip

Téma je vhodné spíše pro beletrii než pro poezii . Zpracovávat takovéto téma vázaným veršem bylo adekvátní tak před příchodem Máchy na scénu , počátkem devatenáctého století . Pokud by báseň v dnešní době měla mít smysl , musela by se změnit v parodii , ve zkarikovaného Erbena , nebo v podobně zábavný útvar . V této podobě je ovšem tak nějak mimo svou dobu .


Metrum vázne, obsah prvoplánový a patetický, snad příště ;)


téma silné, příběh čitelný

poslední sloka najlepší

 

trochu báseň zlehčují nebo snižují kvalitu "knižní verše"

třeba - ostří mu v bok vjelo, ... o tom výraz muže svědčí

v básni je poznat příliš silnou snahu vše zrýmovat


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru