Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krásy všednosti

30. 03. 2019
4
4
540
Autor
art

X.

 
Trochu dětství vrátit konvalinkám
zhrzeným osám kol pojď si to rozdat
když ryby umlkle spílají a
tlachy hospodských se perou s mrtvými vraty
po sudeťácích.

A vířit nocí hvězdy když omdlívají
pod nohama plahočí se stín špinavých kalhotek.

 

XX.

...po boku ti střílí
vagón a další a další a
             Vzpomínka unavená věčnými návraty
polibky se válejí po cestě jen je sebrat pot shrbených
žebráků a flusance dělníka za rohem opřená o okap

Nad propustí prázdnoty kolem tebe
stojím
a vanilka zazvoní krajinou…


4 názory

art
01. 04. 2019
Dát tip

ysslandia, děkuji ti moc za podněty!


Umbratica
30. 03. 2019
Dát tip

To je tak křečovitě vyždímané z mozku , že se mi to až líbí . Tip .


ysslandia
30. 03. 2019
Dát tip

ešte si dovolím pár môdrych okopírovaných poznatkov z knižnej revue : / všeobecne, aj pre ostatných čitateľov :-nakoľko som v závere použila to svoje tradičné- text si nájde svojich čitateľov- takže vysvetlím:

Základnou hodnotou dobrého literárneho textu je jeho schopnosť otvoriť v  nás, čitateľoch, nejaké nepoznané (utajené, uspané, utlmené) vrstvy citlivosti alebo nové metafory na opísanie nás samých či nášho života. 

Dobrá báseň je taká, ktorá nám dovolí prekročiť nás samých. Dôležitá je však aj rola čitateľa. Bez jeho účasti by sa dobrá báseň stala len pekným artefaktom. Poézia je niečo viac ako krásne obrazy a metafory – ide v nej o istú životnú skúsenosť, problém či drámu.


ysslandia
30. 03. 2019
Dát tip

veľmi zaujímavé obrazy v texte- v tej prvej ma priam nadchol úvodný verš- vrátiť detstvo konvalinkám / nádherný / rovnako ako v podstate celá tá pasáž / aj ked riadok s osami, už by som poeticky možno uvažovala/. V prvej sloke mi však vadilo najviac asi posledné dvojveršie,- ktoré mi slovne prišlo až presýtené a nejako na mňa rušivé../ pritom možno pri málinko inom začlenení a organizácii / by som ho dokonca aj privítala

dvojka pre mňa osobne lepšia- chválim za nádherný záver-vanilka zazvoní krajinou-opäť veľmi príjemné / -možno trocha škoda spojenia nad propustí prázdnoty..lebo v tej druhej sloke som mala pocit z "čistejšej práce " a stavby..

Ako celok- zopakovala by som sa. V texte sa striedajú veľmi pôsobivé obrazy, ale aj miesta, ktoré sú pre mňa rušivé, možno práve nejakým "nábehom" k presýteniu a "- vzpomínka unavená večnými návratmi,,-nad propustí prázdnoty- pot shrbených žebráku,-čiže je tam aj kúsok toho "balastu". Text však potenciál má, a určite si nájde svojich čitateľov.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru