Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hampejz v centru magické Prahy

05. 04. 2019
0
13
397

Neumětel ze Slovenska Mário Petreje dnes 5.4.2019 otevřel v Praze stálou expozici, která se jeví jako něco mezi vykřičeným domem a panoptikem sexuálních úchylek. Pokud člověk neoplývá talentem, stačí jen, aby se v jeho chorém mozku zrodil nápad toho nejnemorálnějšího zrna a poté vynesl svou šerednou 
nápaditost na světlo světa jako nějaké zázračné umění. Zázraky by se však měly odehrávat v jiném odvětví než v obyčejném prostranství pro úchylné stádo, které se nemůže dočkat, až si sáhne či se očima zaměří na živý nahý exponát ženy či muže.

 

Lidstvo, které se považuje za vyspělé, se návštěvou tohoto nemravného ústavu vydávajícího se za galerii degraduje na pouhou tlupu intimních negramotů. Jsou snad určité hranice a právě intimita by měla zůstat uchráněna před těmito vulgárními ataky, protože bohužel žijeme v době, kde se všude možně povolují různorodé sprosťárny, kterým ještě dělají reklamy média. Kupříkladu  idnes nezapomnělo tuto donebevolající příšernost propašovat do (pod)vědomí a jistě nebyly ušetřeny ani dětské zraky nebo snad mají na svých stránkách omezený věk pro zobrazení těchto sexistických pozvánek? Je k udivení, že taková bezduchá otřesnost, jíž nám s troufalým sebevědomím naservíruje Petreje, může v době přemnožených nejen internetových hanbáren zaznamenat vůbec nějaký návštěvnický úspěch. Autor této zvrhlosti jako by do světa křičel: "Umění je mrtvé, ať žije obludná perverze!" Naprostá vzpoura proti důstojnosti a duchovnu.

 

Kéž bychom mohli zastavit tuto hrubě nevkusnou parodii na kulturní zážitek. Dům módy míval úroveň, ale díky této oplzlé frašce se z něj stane obyčejný nevěstinec, byť pouze dotykový. Pravé umění nepotřebuje přeci šokovat, pravé umění totiž mohou spatřovat zraky i těch nejmenších a nějakým způsobem je to očaruje, kdežto s prominutím prasárnu tohoto kalibru je potřeba neprodleně vyloučit ze slušné společnosti a rázně zakročit i proti dalším "architektům demoralizace", kteří by si umínili pošpinit termín UMĚNÍ drzou obhajobou ohavnosti, jakou je expozice výše zmiňovaného směšného pořadatele, který jestli se někdy stane otcem (nebo již je?), bude pyšně ukazovat tuto odpornou tvorbu svým dětem? A nebo je rovnou 
vtáhne do děje jako modely? A mimochodem samotní akt.éři stihli poslat pozvánku rodině, aby je v jejich konání podpořila a byla u toho, až je primitivové rozkoší budou bezostyšně ohmatávat?

 

Demokracie neznamená jí za každou cenu předhodit komukoliv, kdo jí zneužije tím nejhorším způsobem, aby si zahrál na poloboha obscénnosti. Umění nechť zůstane uměním a nikoliv pouze brutálním znásilněním tradiční kultury. Petreje sám o sobě nic hodnotného nevytvořil, přišel jen na trh s nestydatou kůži svých laciných hračiček, které díky prodejnému tělu ztratily hrdost a nevadí jim osahávání cizími "lidmi" - hrdost se však nedá získat zpět, na to děvčata a chlapci zapomněli, není to něco, co si člověk přičaruje pouhou myšlenkou. Hrdost představuje zkrátka takové duševní panenství. Když jí jednou ztratíte, už se nikdy nenavrátí.

 

 


13 názorů

K3
06. 05. 2019
Dát tip

Máš pravdu, ale je to jenom stinná stránka demokracie a ukázka toho jaká je většinová společnost, bohužel. Nakonec s filmy je to stejné, nezbývá než ignorovat je a nechat tomu volný průběh. A hlavně zachovat si svou tvář:).


Duševní mrzák rozhodně nejsem, kdybych neměla a hlavně neposlouchala duši a srdce, tak by mi byl tenhle úchylácký svět lhostejný ! Duševní mrzáci jsou právě oni courografové a úchyláci všeobecně. Ty totiž zajímá hlavně materiální stránka - tělo ! To jsou zkrátka duševní primitivové.


Syd Octopus
06. 04. 2019
Dát tip
Do poslednej chvíle som si myslel, že je to vydarená upútavka... a ona je to len ukážka duševného mrzáctva autorky... no čo, človek nemôže mať v živote všetko :/

naopak uchylakov co chcu ochranit zdendovu dusevnu cistotu je viac nez dost. to je ta tradicna kultura....


Vidím, že tady píše vybraná smetánka, pokud by tam vystupovali vaši potomci, asi by jste se nemohli dočkat, až je uvidíte při akci s ohmaty těch individuí, že ano? Myslela jsem, že tu najdu pochopení, ale zdá se mi, že nikoliv a po světě tudíž běhají samí úchyláci a nás, kteří chceme uchránit svým způsobem čistotu duše i těla, je možná tak 5% v celém širém světě ! A ten perverzní zjev Mário opravdu nejsem ! Maucta ! 


inak ten styl a moralizovanie mi evokuje milana supu:) 


tento clanok pardon vylev ma prave zbavil dusevneho panenstva. kto mi ho teraz navrati?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru