Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

dubnová louka

Výběr: a2a2a
08. 04. 2019
13
16
654
Autor
snake_01

 

 

 

 

 

dubnová louka ---

tu a tam z trávy rostou

zaječí uši

 

 

 

 

 


16 názorů

Dagmaram
12. 04. 2019
Dát tip
:-)

Umbratica
11. 04. 2019
Dát tip

Napadla ně taková akční varianta toho tvého haiku :

 

Výkřik jestřába -

Z brambořiště vyrostly

zaječí uši

 

 


teisan
09. 04. 2019
Dát tip

Samozřejmě, Higginson je velmi uznávaný i citovaný, znám, ale sám nevlastním. Jinak...čeho bylo před několika lety jenom desítky, dnes jsou toho pomalu stovky - ovšem když si představím, že v Japonsku existuje tak nějakých 800 haiku škol - jak jsem se dočetl - a ta hrůza, kdyby si každá např. jela podle svých pravidel...



teisan
09. 04. 2019
Dát tip

Ty brázdy byly jenom jako příklad. Jinak louka v dubnu (jako kigo) je již ok...tp.

Golfové hřiště -

tu a tam z trávy rostou

zaječí uši

(To ber jako vtip)

Na to kigo v haiku by si člověk měl dávat pozor pokud chce ty Japonce alespoň trochu dodržovat. V původním slova smyslu se mělo vztahovat  pouze a jenom k ročnímu období, popř. k časovému úseku v daném ročním období nebo taky jenom k jednomu nebo dvěma dnům v roce. Byly vydávány seznamy kiga, které musely být striktně dodržovány a které potom měly charakterizovat celý následující text, který se ovšem nesměl od této "definice" odlišovat, jinak byl hajin každému pro smích. Většinou tvoří kigo...ať už jsou to speciální názvy měsíců, bouřek, vlašťovek – které lítají ke konci léta, ale už ne na jaře...atd. Za zmínku stojí ještě pojem koromogae, tj. převlékání šatů, často používaný jako kigo v té dané roční době. 

Ovšem - jako je to s většinou pouček a pravidel - tak i kigo se postupem času transformovalo a to z původně a jenom přírodních motivů do všeho čehokoli jiného, co má vyjadřovat i KDE a nejenom KDY, viz např. urban haiku.


snake_01
09. 04. 2019
Dát tip

Teisan: tu námitku beru jako platnou, jediná věc je, že v brázdách jsem ty králíky neviděl, ani nemůžu potvrdit, že by tam byli, protože na rozbrázděném poli zatím nic moc neroste, nejblíž k tomu skutečnému obrazu byla Umbratica, ale mně se tam nechtělo dávat řepku z pocitu, že bych přece jen měl/chtěl zůstat o něco obecnější. Změnil jsem to tedy na louku.


líbí se mi

opravdu nechápu, proč tu někdo řeší nízkou trávu, to snad nemůžeme v létě psát o zimě, když nemrzne ?


teisan
09. 04. 2019
Dát tip

Ta "tráva" mi tam moc nesedí. Kdybys napsal např. "z brázdy" (když už to chceš mít na slabiky), bylo by to každopádně věrohodnější i když ta zvukomalebnost je poněkud tvrdší.

I kdyby (čistě teoreticky) množné číslo, tedy "brázd", odpovídalo požadovanému počtu slabik, bylo by - tady v tvém případě - vhodnější, zajimavější použít číslo jednotné jako kontrast, tj. celkový prostor (pole) k detailu (jedna, jediná brázda).  


Lnice
08. 04. 2019
Dát tip

hezké.-)


Čudla
08. 04. 2019
Dát tip

/*


snake_01
08. 04. 2019
Dát tip

teisan: pěkné...


teisan
08. 04. 2019
Dát tip

na záhonech zjara

vyrůstají jmenovky

(cz)


snake_01
08. 04. 2019
Dát tip

Umbratico, máš samozřejmě pravdu, skutečně ta pole, na ktereých jsem ty uši zahlédl, byla řepková, ale pořád se mi osobně víc líbí tráva kvůli své obecnosti, ještě nad tím zapřemýšlím, jestli to nezaměnit, ale zatím je mi částečnou útěchou to, že je teprve začátek dubna a kultivované trávy porostou jak o život dál :o)


Umbratica
08. 04. 2019
Dát tip

Dávám tip za nápad, ale mám velký problém s tou trávou. Tráva je totiž nyní ještě tak nízká, že z ní zaječí uši růst nemohou. Jezdím ted´ často vlakem kolem polí, a tak bych navrhovala vyměnit trávu za řepku. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru