Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je dneska zase za den

09. 04. 2019
4
6
198
Autor
cvrcka

Hůůůíííííí!

Je mi neskonale dobře, ale tělo si to vykládá po svém a já musím psát, že
hůůůíííí.

Doma chováme divokého tygra, který se na nás vypouští dosud nezmapovaným mechanismem. Občas se vypouští i do lidu. 
Sedativně na něj působí myši a LCD.

Chameleon (rozuměj rafinovaná chobotnice) se skoro nepostřehnutelnými chapadly pokouší uchvátit všechno. Všechno v našem světě. Všimnu si toho vždycky, až když už je příliš blízko a zbývá čas jen na paniku, studené sevření a hluboký nádech. Vylézá obvykle z počítačů, ale někdy taky, frajer zákeřná, přímo z hrudníku mně nejbližšího.
Panika, jestli chápete. 

Úplně vzadu, někde mezi vrcholem drdolu a sedmým obratlem, mám rozlitou kaluž zředěné kyseliny. Poměrně nenápadně, zatím mimo fyzický prostor, užírá moje vnímání - nikdy nepřestává, i když ji občas snaživě utírám a ukolébávám sama sebe, že to stačí. 
Nechápu přesně odkud přikapává, nebo kdo rozhodl, že to není voda. 
Možná ale, že je to voda a já mám jen ten přikrčený postoj, vlastní každému neporozumění. Něco společného s odrazem představy zodpovědnosti v hladince olejové skvrny na asfaltu. Něco jako zlověstné PLOP mýdlové bubliny. 
Tahle kyselina - máme se vlastně docela rády.

To chapadla, když na mě už hledí průsvitnou přísavkou z dlážděné podlahy a kůže iniciativně chladne v předtuše, chapadla utnout. Nebo aspoň rychle zadýchat prostůrek v límci, aspoň za hledím ať je mi teplo před bojem. Aspoň zdánlivě.

Který je dneska už zase den?

Už jsme dnes stepovali kolem rozpáleného kanálu? Hučí a já opravdu nevím, co si o něm mám myslet, tedy o tom, co skrývá, samozřejmě. V podstatě chápu, že ho potřebujeme a nemám proti němu nic zásadního, ba konkrétního, ale někdy opravdu zřetelně vidím svou jistotu, že stepování je ve skutečnosti velmi neefektivní způsob, jak se s ním vypořádat. Jenomže znáte kanály. 
Když ho obložím starými novinami, existovat nepřestane. 
Ještě k němu patří hydrant. S tím bych celkově vyšla poměrně snadno - nikam se nehýbe a údržba má jasné parametry, navíc to vypadá, že už brzy bude definitivně mimo provoz, ovšem ti dva drží basu. Poklop drží basu. Velmi ho podezřívám, že si za to může sám!

Na jídelním stole sedává krab a plete. Disponuje nedozírnou empatií, ale až vražednou střídmostí a úzkoprsou důsledností, pokud dojde na otázky hladce/obrace.
Kraken. 

Paže se učí létat. Prsty tříbí pohyby. Hůl krouží mezi zářivkou a nádobím.
Dunivým koncem napřed.


6 názorů

bixley
16. 04. 2019
Dát tip

Souhlasím s Gorou, že je to spíš miniatura. Velice mě to zaujalo. On je v podstatě celý dnešní život tak trochu psycho, akorát si to nechceme připustit. :-) T.


Kočkodan
10. 04. 2019
Dát tip
Po zverejnení tohoto dílka nemusís chodit kanálama. ;-)

agáta5
10. 04. 2019
Dát tip

i my máme doma tygra - bengálskýho :)  hezký psycho koncert :))


Gora
09. 04. 2019
Dát tip

Rádo se stalo, jsi zajímavá autorka.


cvrcka
09. 04. 2019
Dát tip

Gory, s kategorií máš nejspíš pravdu, ale vždyt víš - vzniklo jako blog a moje nejoblíbenější definice fejetonu je, že ten kdo se u něj nezamyslí se aspon zasměje :)Jinak je mi ctí i že tě pobavilo i že jsi přečetla opět s chutí :) Děkuji žes připsala ;)


Gora
09. 04. 2019
Dát tip

Máte doma hodně rušno... vtipné -  kdo rozhodl, že to není voda ...

muka obraznosti v podobenství všech těch "domácích tvorů" a tak trochu psycho... závěr od pletoucího kraba po zářivkovu a nádobí mne pobavil, a vlastně celé dílko... na Písmáka hodně nezvyklý text...

fejeton asi ne, spíš miniatura prozaická:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru