Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co dělat, když začne hořet

11. 04. 2019
3
4
320

Jistě to všichni moc dobře znáte. Sedíte doma na židli, čtete si noviny, a najednou koukáte, že vám ty noviny hoří. Rozzlobíte se, odložíte je, a jak to uděláte, tak vidíte, že kromě novin hoří i stůl, květina ve váze, záclona, umyvadlo, lustr, klika u dveří, stolička, váš nejoblíbenější svetr a spousta dalších věcí. Zvednete se ze židle, která se pod vámi okamžitě vznítí, chcete dojít pro vědro s vodou, ale v tu chvíli vedle vás s žuchnutím dopadne ohromný žhnoucí trám. Dojde vám, že toto už sami jen tak neuhasíte, a začnete přemýšlet, co dělat.

Když vypukne požár, je nejdůležitější zachovat klid a nedělat žádná unáhlená rozhodnutí. Pokud se vám klid zachovat nedaří, uvařte si nejdříve šálek kávy nebo čaje. Vaření půjde velmi snadno a navíc ušetříte za zápalku. Konvici držte nad vhodným kusem hořícího nábytku tak dlouho, dokud nezačne klokotat a pískat jako malá lokomotiva. Vroucí vodou zalijte kávu nebo čaj v šálku a pomalu ho vypijte. To vás uklidní.

Jestliže jste klidní, je čas zavolat hasiče, kteří vám s hašením pomohou. Pozor. Je důležité vybrat ty správné hasiče. Existují totiž dva druhy. Hasiči dobrovolní a hasiči z donucení. Velmi doporučuji volat hasiče dobrovolné, kteří mají hašení požárů jako koníček, a moc je to baví. Ti přijedou velice rychle a hned se vesele pustí do díla. Hasiči z donucení neboli profesionální tolik spolehliví nejsou, což je úplně logické. Když vás někdo do něčeho nutí, nebaví vás to a začnete to flinkat a chybovat u toho. Hasiči z donucení přijedou až za moc dlouhou dobu, moc se mračí, pomalu otráveně rozbalují hadice, a polovina z nich si místo hašení začne na požáru péct špekáčky. Než začnou stříkat, dobrovolní hasiči už mají hotovo.

Ve volném čase, než dobrovolní hasiči přijedou, začněte z hořícího obydlí vynášet vaše nejcennější věci. Ženy by měly ze všeho nejdříve vynést šicí stroj, muži kotoučovou pilu. Jestliže bydlíte v patře, věci vyhazujte ven oknem. Je to mnohem pohodlnější, než se s nimi tahat po schodech. V případě házení je dobré, aby vaše nejcennější věci do náruče chytal nějaký váš hodný soused, kterého poprosíte.

Vhodné je také přednostně zachránit televizor, rádio, nedělní oblek, šaty na tancovačku, vkladní knížku, lyže, duchny, rodinné album s fotkami prababičky a pradědečka, rybářský prut, gramofon a nejoblíbenější čepici.

Se zachraňováním nehořlavých předmětů se nezdržujte. Hrnce, pánve, příbory, dílenské náčiní, nůžky, svěrák, kbelíky a podobné věci si po skončení požáru vyhrabete ze spáleniště, umyjete, obrousíte smirkovým papírem, a budou opět jako nové.

Až přijedou hasiči a začnou hasit, nechte již všechno na nich. Pouze je hlasitě povzbuzujte a ukazujte jim prstem, kde to ještě hoří. Pokud všechno půjde dobře, požár bude rychle uhašen. Z domu sice nejspíš zůstanou jen základy a komín, ale to je stokrát lepší, než kdyby nezůstalo vůbec nic, proto se snažte být šťastní. První noc po požáru musíte spáleniště hlídat s holí, aby zlí sousedé nepřišli krást vaše zachráněné cennosti. Pokud někoho přistihnete pod příkrovem tmy loupit třeba vaši zachráněnou noční košili nebo koberec, bacte ho přes záda. Lekne se, zaúpí a uprchne. O svém výprasku pak řekne ostatním, a všichni si pak už dají pokoj.

Tak teď už víte, co dělat, až u vás doma vypukne požár a příště si povíme, jak si velice rychle postavit náhradní dům. Ahoj!


4 názory

Lakrov
15. 04. 2019
Dát tip

Dočteno, ale ač čtu pozorně až do konce, něco mi v tom tentokrát chybělo --  něco vtipného, něco překvapivého, absurdního.  Tohle byl spíš takový "Luděk Sobota". Přeju lepší čtenáře.  


Dagmaram
12. 04. 2019
Dát tip
Otráveně rozbalují hadice :-)

hlavně zachovat klid. A udělat maximum pro to, aby k požáru nedošlo...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru