Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O LÁSCE KE KOLEJÍM - FEJETON

18. 04. 2019
3
2
450
Autor
kuča

Ze zimy.

 

   Letošní 5. prosinec se svatému Mikuláši evidentně vymkl z rukou a moc převzala zlomyslná cháska čertovská. Neštěstí proto přestalo brouzdat po horách a zamířilo k lidem. Nejdříve mě opustila žena. Během sychravého úterního rána si sbalila tašku a odjela do Plzně. Zaštítěna zduřelou štítnou žlázou nechala se odvézt do tamní nemocnice. Ještě téhož dne se hlásila na příjmu ve špitále pražském maminka. Celý život myslela na druhé (hlavně tedy na nás), má široké srdce. Nyní však bohužel víc, než je zdrávo. A do třetice, když se daří, tak se daří -  do našeho zaparkovaného vozu nacouvala zpupná mercedesí dodávka a červená škodověnka tím přišla o blyštivý přeliv, zadní světlo a dosavadní bezúhonnost.

   Jelikož jsem neobdržel žádné oficiální pověření, došel jsem k závěru, že žezlo nad chodem domácnosti byla předáno dceři. Poptal jsem se, umí-li obsluhovat příslušné stroje, tedy myčku nádobí a pračku. Po kladných odpovědích jsem spokojeně odkráčel k televizní obrazovce. Co víc si přát?

   Ani já však nezahálel. Hnán pocitem zodpovědnosti přijal jsem na svá bedra povinnost připravovat sobě i synovi výživné svačiny. (Za běžných okolností bych myslel jen na apetit svůj, ale chápu, že s rukou v sádře je potomkova jemná motorika dosti ztížena.) Poměrně bez problémů jsem najel na úsporný nouzový režim. Do práce, z práce, nakoupit, domů. Brzy jsem nalezl zásadní principy, které významně usnadnily žití. Talíř od snídaně lze bez zbytečného oplachování použít i na večeři. Pivo chutná nejlépe z láhve. Přestože omezíte četnost holení, lidé vás poznávají i nadále. Být v ložnici sám je vcelku fajn, vyspíte se; jste totiž buzeni jen chrápáním vlastní osoby.

   Muži záletných povah by zřejmě v takovéto situaci zajásali a začali kout riskantní pikle vedoucí k erotickým cílům. Já takový nejsem. Rozhodně!?! Dřív mě od podobných dobrodružství odrazovala obyčejná lenost, dnes už si ani nevzpomenu, k čemu vlastně samčí pudy jsou. V tomto ohledu nade mnou zlomili kamarádi už dávno své hole tvrdíce, že jsem špatně dopadl. Já celou záležitost vidím optikou člověka, kterému ubyla další starost. Tak!

   Zatímco maminku lékaři propustili už před několika dny, manželka zůstala v nemocniční péči déle. Že se i její stav zlepšuje, jasně vyplynulo z pravidelných telefonních hovorů. V pooperační den spíš naslouchala, poté špitala, ale dnes už opět udělovala ponaučení, rady a příkazy, že jsem nestačil přikyvovat. Zítra prý může domů. Skvělé! Ne o sanitce neuvažovala ani vteřinu. Čeká osobní odvoz. No a? Žádný problém!

   Nevím, jestli jsem se neminul povoláním, ale já prostě rád koleje. Spolehlivé vyjeté koleje.


2 názory

Kočkodan
19. 04. 2019
Dát tip
Jako nad autorem nad tebou hůl rozhodně nelámu.

Jistě, to jste celí vy, chlapi líní. :-))) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru