Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velmi dietní mžik na Mariánskou literaturu

Výběr: a2a2a, Gora
01. 05. 2019
13
13
975
Autor
supizmus

   Poučen vizuálními vjemy různých sošek a obrazů Matky Boží, s větší či ještě větší koncentrací kýčovitosti, vyhýbal jsem se v sebeobraně literatuře o Panně Marii, abych se nestal obětí katolické plytkosti i v tomto kulturním odvětví. Až jednoho dne jsem vzal do rukou román Franze Werfela "Píseň o Bernadettě". I zajásalo srdce mé a danou knihu jsem přečetl takřka jedním dechem. Následně se mé předsudky přeformulovaly do domněnky, že pro sepsání hodnotného a kvalitního literárního díla o Naší Paní bylo třeba Prozřetelností vybrat zástupce Židovské víry, neb nebude zatížen katolickou cukernatostí. Daný předsudek vydržel až do chvíle, kdy se mi do rukou dostaly verše Václava Renče, konkrétně "Popelka Nazaretská" a "Loretánské světlo". Z druhé z uvedených knih si dovolím zacitovat:

 

Hvězdo jitřní,

 

   bělostná lani, na mýtinu času

   z prahvozdů věčných divem přibylá,

   lekníne bdící na hlubinách jasu,

   v nichž utonout nám láska slíbila!

 

   Kde ty se chvíš, den oponami trhá,

   tím žhavější, čím déle zakrýván;

   tak na svém stéble třeslice či srha

   konejší větru nedočkavý van.

 

Oroduj za nás,

 

   ať na úžinu smrti připraveni,

   za plavby v čase neúžíme dech,

   ať zpěv náš, zrozen z trav a listů chvění,

   zvonem se lije po všech obzorech.

 

   Ať mimo hlas, v němž tvůrčí slovo svítí,

   nic nedokáže provždy uvábit,

   kdo lačni jsou jen žít, jen znít, jen býti -

   ó propasti, ó slunce slova Být!

 

   A tak poučen dalším ze svých nesčetných životních omylů a předpojatostí, dovoluji si povzbudit k sáhnutí po nějaké knížce o Panně Marii. Věřím, že podobných pokladů, jaké nabízí Václav Renč, nakonec může být velká spousta. A to nejen mezi autory katolickými, ale rovněž v duchovnosti pravoslavné a, jak nám představil Franz Werfel, i autoři křesťanství prostí mohou překvapit. A neznám lepší čas pro prohloubení úcty k Bohorodici, než jí zasvěcený, dnes se započevší, měsíc květen.

 

Hvězdo jitřní                                                                                                                    oroduj za nás

 

 

Katolicky kýčovitým stylem sepsal, zveřejnil a na vědomost dal: supizmus


13 názorů

Zeanddrich E.
před 11 měsíci
Dát tip

 

A naopak - tzv. protestanské církve (tedy ty, které již předem deklarují, že nadprůměrně jsou pro testament, ) se mnohdy distancují od některých svátostí  - tedy od služeb Církve (třeba od lidově tzv. svátosti zpovědi (správně svátosti Smíření), ..., či od svátosti Biřmování... . 

Tím tyto církve velice, velice ochuzují své členstvo, ..., své tzv. věřící... .


Zeanddrich E.
před 11 měsíci
Dát tip

 

Typicky můj bratranec J: M. (nejsem si jistý, zda člen Církve adventistů sedmého dne,  ..., anebo Církve apoštolské: ..Jak se při Mši můžeš soustředit uprostřed těch všech obrazů a soch?! - A já: Můžu!  Copak Ty nedokážeš se odpojit od  dalších vjemů, ..., a celkově  jednotlivostí  kolem sebe, když posloucháš Slovo?!)


Zeanddrich E.
před 11 měsíci
Dát tip

 

Myslím, že tzv. katolictví je předmětem mnoha předsudků (samozřejmě hlavně od těch, kteří nahlédli do něj jen velmi málo, anebo vůbec).


ysslandia
01. 05. 2019
Dát tip

Neviem. V tomto texte ja osobne mám dosť veľký rozkol, čo mám vlastne hodnotiť, nakoľko väčšia polka textu je citácia textu V.R., Možno ak by spomínaná citácia bola v prológu, a autor ju použil ako motivujúci faktor na vyskladanie svojho názoru, úvah, atd atd, ktorý by bol prezentovaný ako samostatný text, tak budiš. Ale v takejto forme, v akej je ten text prezentovaný, by moje hodnotenie patrilo asi najskôr naozaj autorovi V.R., a mne to nejako nepríde správne. Asi tak.

 

 

/plus preklep -jaké nabízí Václav renč,. /


a2a2a
01. 05. 2019
Dát tip

Tirážové informace, jak je označuješ, lze vložit do prologu, když zadáváš dílo, ale to by musely být, či by bylo vhodnější, aby byly mnohem stručnější. Nemyslím si však, že v daném kontextu ruší.


Gora
01. 05. 2019
Dát tip

Místo na prolog by je unesly:-)


supizmus
01. 05. 2019
Dát tip

Kategorie změněna, díky za upozornění. Kam vložit tirážové informace, aby to nebylo jako pěst na oko, zoufale nevím, tak to nechávám punkově volné...


Gora
01. 05. 2019
Dát tip

Ano, už jsem ti ráno psala nějaký ten postřeh...velmi podařené!


a2a2a
01. 05. 2019
Dát tip
Žena a máma dvojrole bez masek stokrát milována

a2a2a
01. 05. 2019
Dát tip

Doporučuji jen upravit v zadání kategorii na "citáty", které text vystihují mnohem více než fejeton. A ty verše jsou smysluplné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru