Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Romantik

23. 05. 2019
24
54
1013
Autor
Umbratica

 

 

Romantik

 

Dnes odjíždím a nechystám se plakat

když z okna vlaku zírám na moře

Ten obzor v mlze přestal mne už lákat

svých dávných snů se vzdávám v pokoře

Už odjíždím ač bóra plachty vzdouvá

ač rozhoupává bárky v přístavu

ač tahle báseň - roztrhaná smlouva

mi připomíná krásnou představu

pár uhrančivých veršů z Lermontova

o bláznovi co v bouřích hledá klid...

Já odjíždím však - Komu recitovat ?

Nad čím mám vzdychat zoufat si či klít ?

                 Ne  nenašel jsem pokoj ve vichřicích

                a v bezvětří zas neměl jsem co říci

 

 

 

 


54 názorů

Umbratica
04. 06. 2020
Dát tip

patricie,

moc děkuji za zájem o starou básničku. Píšu záměrně velmi archaicky, je v tom ale taková lehká ironie. Slůvko ač je krásně archaické a je jednoslabičné a když chce človíčekjako já psát čistým jambem, potřebuje spoustu jednoslabičných slůvek. 


patricia w.
01. 11. 2019
Dát tip

Krásné verše, lahodily mému uchu romantika. :*)

Takovou poezii mám ráda a těší mě, že jsem k tobě, při hledání  našla cestu. Určitě si toho přečtu víc.

Zajímavá diskuze pod nimi. Je až k nevíře, co všechno je schopen čtenář napsat po přečtení kouska poezie. :)

Já bych měla výhrady jen ke slůvku - ač. Úplně bych ho vynechala. Není básnické, ani libozvučné a myslím, že tam chybět nebude, smysl sdělení to nijak nezmění.

Potom k velkým a malým písmenům, chybějícím čárkám mezi slovy a na konci  slovo - říci, bych zmenila na - říct. Ahoj :)


Umbratica
22. 08. 2019
Dát tip

Jsem ráda, že ti chutná a díky za típek.


Umbratica
10. 06. 2019
Dát tip

Skutečně duchovní umění se od toho dnešního občánkovsko - konzumního liší naprosto zásadně. Stačí se podívat na ikony nebo gotické obrazy či sochy. Většina malířů ikon a malířů tředověkých duchovních obrazů byli anonymní mniši. Pracovali pro " větší slávu boží". Předávali boží poselství anonymně, často dokonce bez honoráře. 

V mnoha budhistických klášterech v Ázii takto pracují umělci až dodnes, protože tomu, kdo se jen přiblíží skutečným duchovním hodnotám, je úspěch a sláva něčím naprosto bezcenným a ono západní zbožšťování lidského ega jim připadá jako dětinskost. Budhistickým mnichům připadá mysl západních lidí jako mysl dětí, které zapoměly dospět.


Štírka
07. 06. 2019
Dát tip

Překvapuješ mě... to  je velice zajímavá myšlenka... ale čím se to tak zásadně liší, od "vycházkové trasy pro duše"... čili odpoutaná duše na cestách, které ji verše otevřou....?... 


Umbratica
06. 06. 2019
Dát tip

To si nemyslím. Myslím si naopak, že skutečná poezie začíná tam, kde končí lidské já. Napsala jsem o tom básničku Poezie odjinud, ale nedělám si iluze, že by lidem stálo za to diskutovat o jejím obsahu.Většině lidí je dobře v "pozemské" poezii a tu nadpozemskou ani nevěří. A kdyby v ni i věřili, nestojí o ni.


Štírka
04. 06. 2019
Dát tip

Take nehledam... a nekdy najdu...:-)

mela by byt ve sledu myslenek a vyvolavanych pocitu... neco, jako vychazkova trasa pro duse...


Umbratica
03. 06. 2019
Dát tip

Škoda, že dokonalost dnes už zajímá jen velmi málo lidí. U vázaných veršů je někdy dokonalost zjevná, u těch volných je to už značně relativní pojem a většinou ji čtenáři ve volných verších ani nehledají.


Štírka
30. 05. 2019
Dát tip

Vis, kdybych hledala a chtela dokonalost... prisoudila bych ji ted a Tobe... cetla jsem znovu a mohla bych se obcas ...i casto...vracet pro ten nadherny pocit z toho, co ctu... tak dik, mala kouzelnice...!


Umbratica
30. 05. 2019
Dát tip

Diano,

ty jsi ke mně asi, co se vázaných veršů týče, asi až moc laskavá. Díky. Na červen už taky mám nějaké vázané veršíky přichystané, když je ted´ o ně zájem.


Umbratica
30. 05. 2019
Dát tip

Štírko,

díky. Upřímně řečeno jsem s takovým ohlasem zrovna u tohoto sonetku ani nepočítala. Potěšilo mě to.


Štírka
29. 05. 2019
Dát tip

Nádherně se četlo a ocitalo ...tam...


Diana
27. 05. 2019
Dát tip

Moc krásné, inspirativní, dokonalá forma. (My cup of tea) ***********

 


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Díky za chválu,Knihomole.


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Čudlo,

děkuji. Jsem ráda, že se líbí.


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Zajíci,

romantici jsou patetičtí a potřebují drama a velké příběhy.Ale třeba haikařům stačí babočka pod listem dýně.


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Marku,

díky za potlesk. Příští měsíc dám třeba nějaký přídavek.


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Romane,

jsem ráda, že mě lidi čtou a já sama hádky nevyhledávám. Jistí lidé si mne už nevšímají a já si zase nevšímám jich a tak to asi má být.


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Fialko,

vím, že máš vázané verše ráda, takže si vážím tipu od tebe.


Umbratica
27. 05. 2019
Dát tip

Diano,

někdy vázané verše zabírají, někdy ne . Ted´ se zdá, že je o ně zase zájem, tak se jim zase chvíli zkusím věnovat. Díky za chválu.


klasika, páči /*


Čudla
24. 05. 2019
Dát tip

Líbí /*


"a v bezvětří zas neměl jsem co říci" ***


MarK.
24. 05. 2019
Dát tip
Uzasne. Tlieskam *

Diana
23. 05. 2019
Dát tip

Pro mne krásné, krásné, krásné....******


No, s tima knížkama. Mít čas, asi bych si je fakt přečetl znovu. Porovnával bych svoje tehdejší "chápání" s dnešní realitou. S tim tipem taky. Jak už jsem se vyjádřil, jakékoliv hodnocení tvůrčích aktivit kvantitou je špatně. Nechtěl jsem, abys mi za něj děkovala, chtěl jsem bejt poslán za blbou provokaci do pr...e. Nicméně, že jsou lidi různí neznamená, že by si nechtěli popřát co nejvíc dobrýho. Takže činím, ty jistě také. S nepříliš veselým úsměvem, PK


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Hero,

zkus si třeba přečíst ty Ba tip díky. ány vnímání. A taky Báječný nový svět od Aldouse H. obsaobsahuje dost nepřímých odkazů na meskalin. Za tip díky.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Silene, díky. Možná ano. Když vidím, že jsi na Marinu nezapomněla,tak o tom budu uvažovat.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

To jsem moc ráda, že je tu nějaký milovník Lermontova, zeledo. Ten sonet odkazuje čtenáře na báseň Plachta (parus), kterou jsem mnohokrát překládala. 


Silene
23. 05. 2019
Dát tip

Promíchat kultury ti pasuje, Um.

Neplánuješ pokoušet ještě Marininu formu?


zeleda
23. 05. 2019
Dát tip

Nádhera. Takových veršů je na Písmáku skutečně poskrovnu. Čiší z nich Lermontov. Mám ho v ruském originále a občas si ho pročítám. Tvé básně jsou velmi podařené a vyspělé. Tip


Jo, ještě ten tip. Když tě tedy nenapadne poděkovat za nic jinýho;).


Jojo, já to spíš potřeboval jako inspiraci pro literární postavu. Osobně mi stačí papír cca rok. Vždyť čerstvě po návratech člověk ani neuvažuje o opakování. Viděl přeci Všechno! Ostatně - k čemu je tobě větší množství?:)(   


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

R.L.,

díky za tip.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Pokud by ti šlo o meskalin, byla by tvá námaha marná. Daleko jednodušší je pěstování hub.

Doporučovala bych ti límcovku kubánskou. I když má české jméno límcovka, je to v podstatě veliká lysohlávka. Dá se pěstovat snadno na kravincích nebo na vařených obilovinách a obsah psylocibinu a dimetyltryptaminu je vysoký i v domácích podmínkách. Upozorňuji ale, že zatímco pěstování psychtropních kaktusů je legální, pěstování halucinogenních hub je zakázané.


Budu o tom přemýšlet, dík.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Kaktusy pod lampou se pěstují naprosto běžně. Většina druhů se množí generativně - výsevem. Aby se semenáčky rychle vyvíjely, je třeba vysévat už v lednu nebo v únoru. V té době je ale málo přirozeného světla a tak je třeba klíčencům poskytnout světlo umělé , takové, jaké poskytují Vietnamci trávě. Kdo ale pěstuje semenáčky ve velkém, má výsevní aparáty s ozářenými šuplíky podobné velkým ledničkám. Tam je zajištěna nejen patřičná dávka světla, ale též teplota a vlhkost. Semenáčky pěstované pod lampami je ale třeba přivykat slunečnímu záření velmi opatrně.


Nevěděl jsem, že se kaktusy vyvinuly ze stromů. Nová informace, supr. Ty ostatní mi byly známy kolikrát až příliš, jak asi tušíš. Co kaktusy pod lampou, neslyšelas o tom něco?


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Tvůj respekt ke kaktusům je zcela oprávněný. Vždyt´ ony jsou vrcholem evoluce. Vyvinuly se totiž ze stromů. Archaické kaktusy z rodu pereskia ještě vypadají úplně jako stromy, ale takový peyotl, o kterém byla řeč, se stromům už opravdu nepodobá.  Není divu,že duch meskalito si oblíbil celou řadu kaktusů nejen lophophoru, ale v kterých dalších kaktusech přebývá také, to tady raději nebudu prozrazovat. S meskalinem jakožto chemickou látkou je ovšem problém. Množství slunečního svitu je u nás mnohem menší než ve střední nebo v jižní Americe, takže se meskalinu v rostlinách nevytvoří dostatečné množství. Pokud bys chtěl zkusit něco přírodního, doporučovala bych dimetyltryptamin nebo psylocibin. Houby se pěstují snadněji než kaktusy a sluníčko nepotřebují.  ...Našimi domácími halucinogeny jsou samozřejmě čarodějnické drogy - tropanové alkaloidy. Ty bych ti ale nedoporučovala. Jsou příliš nebezpečné. 


Vyhnálov, Svatobořice-Mistřín? Do-ko-na-lej název. A sedí k tobě.


Asi se mnou nebudeš souhlasit, když preferuju syntetiku, že? Mojim argumentem je možnost větší eliminace vedlejších, nežádoucích účinků (jako je naivita, víra v dobro a pod.). Kaktusů se já bojim, ty maj svuj rozum, kterej... mě prostě převyšuje. Stejně jako rozum a opravdovost jihoamerickejch žen. A netvrdím to jen já, ale všichni mi blízcí polští námořníci: co tam zažiješ na západnim pobřeží, nikde jinde. Ale chtěli jsme mluvit spíš o kaktusech, že?;).


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Já zase pěstuji psychotropní kaktusy lophophora williamsii. Obsahují meskalin, který bral třeba Aldous Huxley a ve spolupráci s duchem tohoto kaktusu domorodci v Mexiku zvaného peyotl,  Meskalitem napsal knihu Brány vnímání.


A dobře děláš. Parchanti pražský dneska pěstujou jen indiku, pořádnou sativu aby člověk pohledal. To přece každej o tobě ví, že...  Ach jo:/.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Nevím, co je pavilon 10 nebo 27. Já žiju ve Vyhnálově a věnuji se pěstování nejrůznějších rostlin. To přece každý ví. A hned za chalupou máme les plný kukaček a hejkalů a taky zříceninu starého hradu.


Jasně jasně. A bude z toho zase pavilon 10 nebo 27, typl bych tě.


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

Skuteční romantici jako lord Byron nebo Sándor Petöfi utíkali do války,kde bud´ padli nebo zmizeli beze stopy. Můj romantik odchází tak říkajíc do civilu, což znamená do dobrovolného důchodu. Obuje si bačkory, zapálí si fajfku a bude číst civilistickou poezii.


U nás se takovejm řiká Rebel na útěku:). čus


Umbratica
23. 05. 2019
Dát tip

hero,

odepisuji, protože já ničí příkazy neposlouchám. - Já nikam neodjíždím.To Romantik odjíždí od moře do nudného vnitrozemí. Škoda, ráda jsem byla Romantikem.


Všechno co napíšeš, prosáknutý je obrazem Tady končím! Ale jen konec, i bez náznaku pokračování, moc nevzbuzuje naděje v úspěch. Nicméně ve srovnání tohodle s předchozíma, říkám si, věřím – je to o dost lepší. A snad to neni jen tou anglickou stylovou klasikou°). Co?

Ne, neodepisuj. Makej a - měj se. čus

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru