Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výhra

27. 05. 2019
3
8
758
Autor
Johanakrupa

Hluboko v zámecké oboře se na temné vodní ploše nepohnul ani lístek. Rybník byl zarostlý, rákos a různé vodní rostliny pohltily za ta léta přes polovinu jeho rozlohy. Ticho kolem narušilo jen občasné zakvákání žab či bzukot hmyzu. Bylo to nyní pro zbloudilého turistu ponuré místo a němý svědek zašlé slávy šlechtického rodu, který ho kdysi nechal vybudovat. Kamenná hráz se pomalu začínala bortit, vzrostlé stromy, které nikdo neprořezával, svíraly břehy ze všech stran a vrhaly stín na jeho hladinu.

Třicetiletá atraktivní bruneta Marie Lipková se po letech sázení dočkala. Jackpot v národní loterii jí před pěti lety splnil dávný sen. Vždycky si o sobě myslela, že je jiná než ostatní a dávala to patřičně najevo. Když pak koupila jeden z opuštěných, mírně chátrajících zámečků na severozápadu Čech, byla šťastná- konečně bude přeměna ve šlechtičnu dokonalá. Nyní si začala říkat baronka Maria von Lipka. Co na tom, že její modrá krev po prapředkovi baronovi je značně naředěna a šlechtický přídomek se v rodině už dávno nepoužívá.

Výhra jí změnila život po všech stránkách. Přátelé a známí se od ní odvrátili, zůstali jen ti vypočítaví, co potřebovali založit. Nikomu nic nedala. Oprava zámku a rekultivace přilehlých zahrad spolkla většinu vyhraných peněz. Menší částku poslala i své jediné sestře, která se provdala na Moravu a nyní se starala o tři děti a menší statek.

 S přítelem se rozešla, neboť měla dojem, že ji nebude v budoucnu dostatečně reprezentovat. Byl kuchař v jedné nevýznamné restauraci a navíc začal poslední dobou na její vkus moc pít.

Naposledy ve starožitném zrcadle přejela pohledem svou štíhlou postavu v bílém, dámském obleku. Dala si dnes obzvlášť záležet, oblek byl reprezentativní a odvážný zároveň. Výstřih mírně odhaloval větší, ale pevná ňadra bez podprsenky. Ráda muže provokovala, bavila se jejich rozpaky. Většinou se všichni nechali ošálit její křehkostí a zdánlivou naivitou, ve skutečnosti na ní nic křehkého nebylo. Zbrojní průkaz a základy v judu získala už ve dvaadvaceti letech. V srdci byla tvrdá a cílevědomá žena.

Měla schůzku s hlavním restaurátorem a stavbyvedoucím. Musí s ním ještě dojednat konečné úpravy hlavně interiéru. Blíží se kolaudace, při níž budou přítomni novináři a starosta města.

Dvůr a zámecká zahrada byly jakžtakž uvedeny do ucházejícího stavu. Na blízký lesopark, oboru a panský rybník už jí bohužel nezbývalo moc financí. Na kolaudaci pozvala i média, doufala, že naláká sponzory. Možná, že se časem najde i ucházející partner s modrou krví.

Seběhla ze soukromých komnat v prvním patře dolu do salonu. Stavbyvedoucí a restaurátor v jedné osobě Miloš Záruba už tam na ni čekal. Kávu a zákusky tam přichystala před chvílí hospodyně, která sem zatím docházela jen na tři dny v týdnu.

Když dojednali to nejnutnější, vzal ji Záruba na obhlídku levého křídla zámečku, potřeboval probrat dodělávku podlah v bývalé zimní zahradě. Marie tam nyní chtěla zřídit osobní posilovnu. Moc se mu to nelíbilo, ale když majitelka souhlasila se zachováním vnitřního štukování a kachlových kamen v rohu, neměl již námitek. 

Dva ukrajinští dělníci Voloďa a Ivan, kteří tam dokončovali dlažbu, jí nestáli ani za pohled, natož za pozdrav. Věděla, že na ni zírají, takže po odchodu z místnosti nezapomněla v těsných kalhotách řádně kroutit pozadím. Pro ni byli sice spodina, ale ji to prostě bavilo. Než skončí dodělávky, dovolila jejich šéfovi, aby se zdarma ubytovali v tomto křídle- v bývalém pokoji pro služebnictvo. Takže vstřícnosti projevila vrchovatě.

Když odešla, Voloďa si uplivl. Děvka, kdyby ji dostal pod ruku, tak by jí kázal, že i ukrajinský ocas dokáže pořádně uspokojit takovou nafrněnou paničku. Ještěže Ivan přivezl z města na víkend pořádnou zásobu alkoholu. Zítra mají volno, tak se večer trochu napije a spraví si tak náladu.

Po lahodné večeři hospodyně sklidila nádobí a odjela domů. Marie seběhla dolů, aby zamkla hlavní vchod. Nezapomněla ani na spojovací dveře do levého křídla. Neměla zájem o to, aby Ukrajinci v noci šmejdili v soukromých prostorách. Ještě nespali. Slyšela od nich hlasitou hudbu a smích. Zase ti dobytci chlastali, pomyslela si.

Usnula brzy. O půlnoci ji vzbudily rány vycházející z přízemí a zpěv těch dvou dělníků. Měla sto chutí na ně zavolat policii. Ze šuplíku vytáhla zbraň a strčila ji do kapsy hedvábného županu, půjde si to s nimi nejdříve vyříkat sama. Obula si tenisky a šla odemknout spojovací dveře. Na chodbě vedoucí do jejich obytné části rozsvítila.

Otevřela dveře, jeden z nich už tvrdě spal na zemi ještě s nedopitou láhví rumu. V místnosti duněla hlasitá hudba. Ruce, které ji zezadu surově chytly za prsa, vůbec nečekala. Obklopil ji alkoholický odér z jeho dechu. Otočila se a uhodila ho rázně do tváře. Co si to dovoluje, prasák, špína!

Ač byl již značně opilý, Voloďa ani nemrknul. Naopak alkoholem ztratil všechny zábrany a zuřivě se na ní vrhnul. Začala se bránit, dostala šílený vztek. Bohužel základy juda teď nebyly nic platné. Tenhle Ukrajinec byl na rozdíl od ostatních celkem podsaditý a ležel na ní celou vahou. Jednou rukou ji držel za krk a druhou se snažil rozepnout si poklopec. Rány pěstí vůbec nevnímal. Dusil ji. Začínala panikařit, když navíc ucítila jeho penis na stehně. Ještěže spí v kalhotkách. Musí se ve vteřině rozhodnout co dál. Vzpomněla si na základy sebeobrany a děkovala bohu, že si včera nechala udělat nové nehty. Vší silou zabořila prst do míst, kde přes slzy tušila jeho oči. Zařval, chytil se za obličej a povolil sevření. Rychle se vysmekla a rozeběhla se už se vzlykotem ke dveřím. Vyběhla do noci směrem k oboře.

Hnal se za ní, byl rozhodnutý tu děvku zabít. Na jedno oko neviděl, ale chtíč a šílená chuť na pomstu mu dodávaly sílu překonat opilost. Tu noc svítil měsíc a viděl její bílý župan, jak se míhá mezi stromy. Už mu neunikne, vlastníma rukama tu mrchu uškrtí. 

Neuplynul ani týden od jejich schůzky a Miloš Záruba zuřil. Nejenže mu beze slov vysvětlení zmizel jeden z dělníků, ale vážená paní baronka mu po telefonu sdělila, že pozastavuje práce a zámek půjde na prodej. Údajně kvůli vážným rodinným problémům. Do kolaudace zbývalo ještě pár dní a jen pár oprav a ona to takhle vše zkomplikuje. Nicméně se s ním vůbec nechtěla bavit, se zbytkem ať se prý obrátí na jejího právníka. Vůbec to nechápal.

Temná vodní hladina rybníku byla ten den mírně narušena občasným vystoupáním bublinek, které vycházely z hlubiny. Možná jednou, až se někdo uráčí věnovat čas jeho obnově, vydá svá skrytá tajemství.


8 názorů

Johanakrupa
13. 06. 2019
Dát tip

Lakrov, děkuji za upozornění- trošku ji ještě upravím


Lakrov
12. 06. 2019
Dát tip

První polovina mi připomíná společenskou satiru, týkající se  "novodobé šlechty" a podobných zbohatlíků,  takže ten náhlý přřechod do akčního příběhu s tajemným  zavěrem mě trochu překvapil, ale není to špatné; jen pro mě nečekané.

 Tahle věta (hned v úvodu)  ...Bylo to nyní pro případného zbloudilého turistu ponuré místo a němý svědek dávno zašlé slávy šlechtického rodu, který ho kdysi nechal vybudovat...  je dost těžko čitelná, ale chápu, že má svojí spletitostí navodit počáteční  atmosféru.  


zeleda
30. 05. 2019
Dát tip

Pěkná povídka. Nebudu opakovat, co píše Gora,. souhlas s ní. 

Nějak mi tam ale nepasuje rozchod s přítelem, buď vynechat, nebo to více rozvést. 

A ke konci se mi zdá věta, "Tu noc jeden život vyhasl", nadbytečná. 

A tu úplně poslední větu bych taky vynechal.

Je to však tvoje dílo, vyber si jen to, co sama uznáš za vhodné. 


Johanakrupa
29. 05. 2019
Dát tip

Gora- děkuji za námět, trošku to upravím..


Gora
29. 05. 2019
Dát tip

Celkem mne to bavilo, Johanko. Ten příběh není špatný, drhne mi vlastně - co se stylistiky týká, v místě, kde je umístěn přechod k pointě, tam bych dala ještě nějaký přechod mezi myšlenkou dělníka a M.Zárubou:

 Už mu neunikne, vlastníma rukama tu mrchu uškrtí.

Miloš Záruba zuřil. 

a ještě by se samozřejmě dalo upravovat, ale měla jsi dobrý, uvěřitelný námět.

Dalších několik poznámek jsem ti vypsala:

...........

 

Zde by se dal upravit slovosled tak, aby nepůsobil popisně:

Třicetiletá Marie Lipková, jinak atraktivní bruneta, - 

Atraktivní brunetě Marii Lipkové se v pětadvaceti splnil sen. Vyhrála atd... 

Nadměrné vysvětlování:

Blížila se kolaudace, při níž budou přítomni novináři a starosta přilehlého města. - Za účasti starosty města a novinářů měla brzy proběhnout kolaudace. / jen jeden z několika způsobů, jakým se dá "vylepšit", oprostit větu od přilehlého města atd/

Zde spojení známých médií není přesné.. stačilo by - na kolaudaci pozvala média -...na kolaudaci pozvala i několik známých medií

její hospodyně,  potřeboval s ní probrat , Pro ni byli sice spodina, ale ji to prostě bavilo - moc zájmen, tato by tam nemusela být


K3
28. 05. 2019
Dát tip

Přestože to má takový dost jednoduchý děj, a je zřejmé, /alepoň se mi tak zdá,/ jak to dopadlo, líbí se mi to. Asi je to celkovým zpracováním. Možná by to chtělo ke konci děj trochu zašmodrchat... T.


Johanakrupa
28. 05. 2019
Dát tip

Děkuji za přečtení a komentář. Já vím, moje díla jsou fakt trochu ukecaná. Když já strašně ráda píšu a někdy se nedokážu ovládnout :-). Po nějakém čase se to pokusím s odstupem trochu doupravit či zkrátit...


Jako celek se mi to líbí. Některé ty věty mi přijdou zbytečně dlouhé a popisné, nemusí být vždy všechno vykresleno detailů. Moc se mi líbí první odstavec -popis rybníka, jako bych tam stála. A taky popis toho zápasu mezi Voloďou a Marií, mělo to spád. Ten konec je takovej tajemnej, líbí se mi, že jsi nechala na fantazii čtenáře, jak ta noční příhoda vlastně skončila.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru