Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Óperka

Výběr: hermit
24. 04. 2002
22
0
2832
Autor
horák

Óperka

 

Mé rodiče lze považovat za kulturní barbary, kteří si sobotu co sobotu nahrávají seriál na Primě, aby u něj mohli usnout, až skončí lidová veselice na Nově. Tentokrát mě však dost překvapili: zakoupili si lístky na dnešní rybářský ples.

 

Domluvili se s Myšičkovými z vedlejšího vchodu, ale v průběhu odpoledne vyvstal nemalý problém. Myšičkovi mají pětiletého Ondráše, kterého měla hlídat babička. Jenže tu chytil žlučník, když ze šetrnosti dorazila zbytek bramborového salátu od Vánoc náhodně objevený v lednici. Máma začala vyvádět, že sami nikam nepůjdou, že táta si jednou zatancuje, pak potká nějakého známého a zbytek plesu stráví na baru, zatímco ona bude jen odmítat žádosti jiných opilců o tanec. Na tátovi bylo vidět, že by rád přihodil nějakou ironickou poznámku, ale sám nebyl zrovna nadšený, protože věděl, že s panem Myšičkou může sedět na baru již od začátku plesu a nemusí čekat, až někoho potká.

 

Nebudu to natahovat. Do jejich debaty jsem vstoupil s tvrzením, že už nejsem malej a nebude tudíž pro mě problém pohlídat pětiletého kluka. Máma už v tu chvíli brečela, protože táta si nakonec tu ironickou poznámku neodpustil. Přesto se coby tonoucí stébla chytla a skočila k Myšičkovům. Ti uvěřili, že již jsem téměř dospělým, a svého syna mi nakonec svěřili.

 

"Stlejdo, jak funguje televize?" byla asi padesátá otázka, kterou mi Ondráš položil.

"To je jednoduchý, támhle ve zdi mají vaši promítačku jako v kině," odpověděl jsem a vydal se do kuchyně zkontrolovat lednici, neboť mi bylo paní Myšičkovou řečeno, ať se u nich chovám jako doma.

Obsah lednice mě natolik zaujal, že jsem přeslechl jakési rány do zdi. A možná jsem je ani nepřeslechl, ale jen jsem jim nevěnoval pozornost, protože v paneláku věčně někdo do něčeho buší, věčně něco někdo vrtá. Znejistěl jsem, až když zhasla lednice a spolu s ní celý byt. Zároveň se bytem začal šířit zápach spáleniny.

"Stlejdo, asi jsem lozbil tu plomítačku." Ve světle dopadajícím do bytu z pouliční lampy jsem spatřil Ondráška - v levé ruce majzlík, v pravé kladivo.

Na tomto místě deníku se hodí poděkovat obětavým spoluobčanům, kterým se podařilo byt uvést do provozuschopného stavu. O tom, že už s největší pravděpodobností malého Ondráška příště hlídat nebudu, se rozepisovat snad nemusím.

 

Když jsme v bytě opět osaměli, přesvědčil jsem ho, že po jedenácté by již nemusela téct teplá voda, takže je nejvyšší čas se jít vykoupat a spát.

"Stlejdo, k čemu je plezelvativ?" byla asi stopadesátá Ondráškova otázka.

Po zkušenostech s promítačkou jsem raději nechtěl lhát, a tak jsem mu vysvětlil, že když chlapi nechtějí mít děti, nasadí si prezervativ na pinďoura.

"A jakou pohádku mi budeš číst?"

"Víš, Ondrášku, já bych se potřeboval učit. Co kdybych ti četl něco z chemie?"

Ondrášek kupodivu souhlasil, prý mu o chemii ještě nikdo nečetl. Pro jistotu jsem přeskočil elektrolýzu roztoku kuchyňské soli a třikrát přečetl výrobu železa domnívaje se, že tato pasáž je naprosto neškodná. Poslouchal pozorně, jen stále šmátral rukou pod peřinou. Napomenul jsem ho, že to je neslušné. Když toho nenechal, peřinu jsem rázně odkryl a zhrozil jsem se při představě, že takto by svého syna objevila paní Myšičková. Na svém drobném přirození měl nasazený neúměrně obrovský prezervativ. "Když já ještě nechci mít děti ....!"

Neriskoval jsem a nevyložil mu celý proces oplození (při jeho zvídavosti by si to nejspíš zítra na pískovišti ověřil). Nechal jsem mu jeho názor a zase ho přikryl. Třikrát jsem mu popsal vysokou pec a zkujňování oceli. Na otázku, jak se odjišťuje granát, jsem nereflektoval.

Těsně po půlnoci začal pravidelně oddychoval. Opatrně jsem ho odkryl a kondom mu sejmul.

Svou výchovnou činnost jsem zakončil, když se mi napotřetí podařilo spláchnout zauzlovaný prezervativ do záchodu.

 

 


zip
03. 06. 2002
Dát tip
spláchnout zauzlovaného ondráška :))))))

gd
29. 05. 2002
Dát tip
*

Norek
20. 05. 2002
Dát tip
docela sranda, ale byli lepší díly

Čajke
03. 05. 2002
Dát tip
poslední dobou jsem nějak horáka zanedbával a ˇkoukám že už v názvu chybí "Deník a ...". trochu mě to zmátlo. *

hermit
01. 05. 2002
Dát tip
skvělo! t v

Vojtek
30. 04. 2002
Dát tip
****

Annika
30. 04. 2002
Dát tip
Tak tohle byla sila kluku :-)) Som sa tu skoro zadusila od smiechu. Nemozu sa dat tri tipy? ;-) ***

zoo
28. 04. 2002
Dát tip
:-))

uranium
28. 04. 2002
Dát tip
Jo dobrý, nemyslím si že by byl nejlepší nápad, aby si HOrák prezervativ vzal, takhle je to lepší.

Dabi
25. 04. 2002
Dát tip
:oD Směju se až mi tečou slzy! :oD Děkuji!!! Můj upřímný t*

breta
25. 04. 2002
Dát tip
:o)) mám doma taky jednoho takového :o))

pilgrim
25. 04. 2002
Dát tip
hi hi, dobrý :))

Helča
25. 04. 2002
Dát tip
:-))

wiki: s ohledem na plezelvativ je to spíš "Ó... pérák" než óperka :-))

Wiki
24. 04. 2002
Dát tip
horáku, seš skvělá óperka :-)))))

Čmelák
24. 04. 2002
Dát tip
Velmi úsměvné, mám ústa od ucha k uchu TIP :o)))

oldsares
24. 04. 2002
Dát tip
No, já bych asi spláchnul Ondráška a plezelvativ bych nechal ležet.

Připomíná mi to Haškovu povídku o tom, jak hlídal synovce... "A strejdo, proč mě tak štípají mravenečkové?" byla jeho poslední otázka, když byl odložen v maďarské pustě... *

Print
24. 04. 2002
Dát tip
:-)*!

Sama
24. 04. 2002
Dát tip
Jo, jo, to je celej Horák, kluk jeden snaživej. Móc hezký, rozesmálo. Jen mě napadlo, proč si Horák ten plezelvativ nevzal? Jsem asi v tomhle ohledu nevzdělaná (na jedno použití vím, ale přece jen ten Ondrášek...), budu se muset nechat poučit! Na něco by se prostě Horákovi mohl hodit, ne? Ale to už by asi byla jiná povídka, co? Každopádně dík za zpříjemnění dnešního rána! ***** :o))

Open
24. 04. 2002
Dát tip
jeď horaku jeď*

Štalingrad
24. 04. 2002
Dát tip
jako jo pane prof. ..............*!

Aki
24. 04. 2002
Dát tip
chňááá :o)) rozesmál jsi mě, horáku, díky :o) @tip

Deltex
24. 04. 2002
Dát tip
Tak to jde!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru