Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obraz neštěstí

02. 06. 2019
7
10
927
Autor
bixley

„A je to v suchu,“ řekl jsem poté, co jsme obraz ukradený v noci v kostele s kámošem vyřízli z rámu a uschovali ve škvíře dveřní výplně v mé garáži. Uf, ale byl to pořádnej adrenalin. Ještě že nás nikdo neviděl. Obraz Poslední večeře Páně údajně namaloval nějaký neznámý renesanční mistr a má nevyčíslitelnou hodnotu. Pokud ho v cizině prodáme, určitě budeme v balíku.

Druhej den jsem šel kolem kostela, kde už farář informoval farníky: „Ukradli nám obraz! Ale nebojte, místo toho původního vzácného díla jsem tam už dávno pověsil kopii, kterou namaloval jeden můj známej.“ Koukl přitom na mě. Trochu divně.

Asi nás teď sbalí policie. A v suchu nebude obraz, ale my. Tedy pardon, v chládku.


10 názorů

K3
05. 06. 2019
Dát tip

Renato, pak jsem si říkal, že jsem to neměl psát. Nikdo nemá rád, když mu do textů někdo vrtá, ani já ne. Dík za odpověď.


bixley
05. 06. 2019
Dát tip

Karle, myslela jsem to jako odkaz k předchozí frazeologii - být v balíku a v suchu, tak jsem to postavila vedle sebe a zopakovala. Ale asi máš pravdu. Dík.


K3
04. 06. 2019
Dát tip

...budem v balíku / sbalí policie. 

To musí každému dojít:).


K3
04. 06. 2019
Dát tip

V posledním řádku by stačila druhá věta. Určitě. Bylo by to super! Čtenář se musí dovtípit a má to potom daleko větší účinek, když to nedojde okamžitě.

Na takovém malém prostoru je škoda každého slůvka navíc. V několika krátkých povídkách jse měl podobný problém a musel jsem dát za pravdu. Ale i tak je to dost vtipné:). T. 


bixley
03. 06. 2019
Dát tip

Díky všem.

Zvedavec:-))

Evži, jasně to by se vyřešilo. :-)

Jardo, vidíš, takhle vznikají anekdoty. :-))


revírník
03. 06. 2019
Dát tip

Vtipná miniaturka. Bez posledního řádku by to byla rovnou anekdota.


Evženie Brambůrková
02. 06. 2019
Dát tip blacksabbath

Kdyby byly všude kopie, stejně by to nikdo nepoznal a byl by klid.


zvedavec
02. 06. 2019
Dát tip

:)


bixley
02. 06. 2019
Dát tip

Díky, Kočkodane, máš pravdu. Původně jsem měla název bez zlodějů, ale nabyla jsem dojmu, že by to mohlo vyvolávat nežádoucí představy, třeba obraz neštěstí ve smyslu tragické autonehody atd. Ještě upravím. :-)


Kočkodan
02. 06. 2019
Dát tip
Zveřejnění tohoto dílka (na rozdíl od krádeží) schvaluji. Dovolil bych se podělit o dvě drobné myšlenky, které mne v souvislosti s tvou prozaickou miniaturou napadly: Být Renatou, tak bych možná odsekla od názvu „aneb oklamaní zloději“. Nechť čtenář méně tuší, to většinou nebývá na škodu. U „Ukradli nám obraz! Ale nebojte, místo toho původního vzácného obrazu jsem tam už dávno pověsil kopii...“ se mi zdá být „obrazu“ lehounlilince navíc. Kdybych byl tentokrát farářem, nejspíš bych toto slůvko již nevyslovil. Ale pociťuji stále zřetelněji, že jde o naprosté nepatrnosti a podružnosti (vlastně spíš jen lidsky vysvětlitelné a logické mírně odlišnéchápání čtenářského individua), kterým jsem asi ani nemusel na stránkách Písmáka věnovat takový prostor. :-) Mám v oblibě hrátky s jazykem, takže se mi závěr nemohl nelíbit.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru