Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drácula na otáčivém hledišti

01. 07. 2019
17
22
1640
Autor
Gora

Divadlo na otáčivém hledišti Český Krumlov v zámecké zahradě má tradici trvající již 61 let. Autorem nápadu byl divadelní architekt Joan Brehms, spolutvůrcem pak tehdejší ředitel Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Otto Haas.

Rok 1958 – točna pro 40 lidí

Rok 1959 – točna pro 300 lidí (poháněna lidskou silou – vojáky z místních kasáren)

Rok 1960 – točna pro 300 lidí (poháněna elektromotorem)

Rok 1992 – točna pro 644 lidí

Provozovatel: Jihočeské divadlo České Budějovice, herci odehrají každou sezónu cca 90 představení. Nejúspěšnější divadelní kusy v historii otáčivého hlediště jsou Kráska a zvíře /Fr. Hrubín/  – zdramatizováno přímo pro točnu, Rusalka a Lucerna. Renomovanými režiséry, kteří zde realizovali pohádky, opery, balety, drama byli např. Jan Kačer, Jiří Menzel, David Radok. Točna – hlediště – je umístěna v prostoru zámeckého parku a v průběhu představení se pohybuje, jeviště se nachází v plenéru kolem. Inscenacím dominují působivé přírodní kulisy a ty divadelní jsou citlivě umístěny mezi vzrostlými stromy, loučkami, keři a zámečkem Bellárií.

Lístky na představení bývají vyprodány několik měsíců předem a diváky přivážejí autobusy z celé republiky.

 

Nad Českým Krumlovem právě přešla prudká bouře, hlediště je mokré a sedačky stále méně pohodlné (při zdvojnásobení jejich počtu). Po cestičkách spěchají diváci, různě oblečeni, někdo sportovně, další jako do divadla. Všichni  s dekou a pláštěnkou přes ruku pro všechny případy. Po třech úderech gongu přidávají do kroku. Stmívá se. Představení Drákula v režii Martina Glasera právě začíná.

První „jízda“ točny je nezvykle rychlá a zvolna brzdí u loučky v podhradí. Místem obrazu se stává divoká země - Transylvánie. Vidíme vesničany oplakávat své záhadně zmizelé děti. Přemlouvají mladého muže, Jonathana Harkera, aby se vrátil do staré dobré Anglie a na návštěvu k hraběti Dráculovi nechodil…  Zámek je prý sídlem krvežíznivého hraběte a jeho věrných nemrtvých. Nikdo živý se odtud nevrátí. Také církev je na vampýry krátká. Jonathan si to nedá vymluvit a na neblaze proslulé sídlo se vypraví.

V průběhu střídání jednotlivých obrazů se hlediště otáčí čím dál rychleji, je jich na čtyřicet, scén i otoček.  Přes původní pocit jisté skepse (co ještě lze očekávat od tolikrát čtené a ztvárněné upírské tématiky, snad se dílko bude líbit alespoň mému  –náctiletému doprovodu?) podléhám obecnému napětí. Netušíme, co se vynoří při dalším „popojetí“ a mlha kolem je stále hustější. Po poněkud rozpačitém začátku v interiéru s rakvemi v sídle Dráculy pokračuje děj stěhováním hraběte a beden plných hlíny po moři do Anglie.

Pacient ústavu choromyslných  ( v podání Jana Dvořáka) předvídá návrat „svého Pána, Pána Temnot“ do hrabství poblíž ústavu, však již tuší… a jako posedlý zakusuje, co mu pod ruku přijde – zatím jen křečka a ptáčata.

Divákovi hvízdá při střídání scény do uší vítr podkreslený podmanivou hudbou a napětí se stupňuje. Dusot kopyt. Po bílé cestě přijíždí černý kůň. Kočár se prohýbá nákladem...

Spanilá Mína (Kamila Janovičová) se mezitím těší na návrat  Jonathana Harkema z Transylvánie a pomýšlí na svatbu. Také její kamarádka Lucy (Daniela Šišková) vybírá ženicha mezi místní honorací. Jako host se na svatbu předem ohlásí jistý hrabě Drácula. Vše se začíná komplikovat, protože krásným dívkám stačí k okouzlení cizincem jen pár slov a podmanivý pohled. Skálopevná předsevzetí berou za své…

Démonický představitel hlavní postavy hraje upíra přesvědčivě, nepostrádá šarm nezbytně nutný pro tuto roli.

Nekalé rejdy upírů je schopen překazit pouze další mužný hrdina inscenace, doktor Van Helsing, kterého výtečně hraje Pavel Oubram. Tajemno, nerovný boj morálky se světem neživých vrcholí. Děj se s Dráculou opět stěhuje do Transylvánie. Vše dopadlo s pomocí spousty česneku a speciálního náboje pro upíry jediným možným způsobem. Bylo nám, divákům, Dráculy trochu líto nebo spíše toho, že končí představení.

„Dracula je Dracula a očekává se od něj, že bude vysávat krásné mladé ženy, že bude nebezpečný a démonický. Otáčivé hlediště chce svoje, takže ten romantický horor bude skutečně romantickým hororem,“ říká v jednom rozhovoru v tisku Olga Šubrtová, která si na starost vzala dramaturgii pořadu.

Nezbývá, než jí dát za pravdu. Představení tak, jak je předvedli herci Jihočeského divadla, sklidilo v onen červnový večer obrovský aplaus na doslova otevřené scéně a proběhlo několik děkovaček. Otáčivé hlediště je ojedinělý fenomén a já doufám, že i přes různé (zatím teoretické) alternativy přestěhování jinam zůstane tam, kde se nachází již 61 let. Snad vše se dá totiž nahradit, ale scenérie zámeckého parku se staletou minulostí ne.

 

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

 


22 názorů

Gora
15. 07. 2019
Dát tip

BG, díky za čtení a komentík... pravda, pravda...


Gora
04. 07. 2019
Dát tip

Jani, díky, viděla jsem tam minimálně deset představení - jedno hezčí než druhé:-)


vesuvanka
04. 07. 2019
Dát tip

To muselo být krásné představení, velmi živě jsi je popsala. Moc bych si přála, aby divadlo s otáčivým hledištěm zůstalo zachované. TIP


agáta5
03. 07. 2019
Dát tip

jj, bylo - fakt dobrý


Gora
03. 07. 2019
Dát tip

Díky, ag, no, pospěš, povolení na současnou točnu je prý jen do roku 2020:-)

Hůlku jsem tehdy viděla v TV, natočili z toho muzikálu D. záznam, ale naživo to muselo být daleko lepší...


agáta5
03. 07. 2019
Dát tip

já se k vám snad vydám na kuk :) pěkně napsané

byla jsem na něm v Praze a taky to ve mně zanechalo pocit dlouhé roky... před představením chodili uličkou mezi diváky mniši s kadidly... takže atmoška dobrá :) tenkrát byl Hůlka nejlepší Dracula široko daleko...


Gora
02. 07. 2019
Dát tip

Karle, zkoušela jsem vložit nějakou fotku z Dráculy, ale nepovedlo se... na nich tu náladu člověk odhadne... v tom parku, v noci, no, je to sugestivní. Tvůj strýček byl talentovaný vypravěč, asi to máte v rodině:-). Díky.


K3
02. 07. 2019
Dát tip Aru

Jeden můj strejda byl úžasný vypravěč. Snad první v jeho podání byl právě Drakula. Znal ho zpaměti, vyprávěl při svíčce a na pokračování. Mám obavy, že ani otáčivé hlediště by na mě nepůsobilo víc. K hledišti se radši nebudu vyjadřovat. Viděl jsem ho a nevadilo mi.


Gora
02. 07. 2019
Dát tip

Děkuju, Přemku, tvá slova vždy potěší:-), snad se někdy na představení podíváš, k výběru je každoročně několik žánrů.


lastgasp
02. 07. 2019
Dát tip

Irenko díky za vtipnou a s nadšením napsanou recenzi. Zatím jsem neměl šanci tam být při představení, seděl jsem tam jen při prohlídce, ale doufám, že se mi to ještě podaří. Rozhodně jsem také pro zachování divadla na místě. Není to jen uníkát, ale dnes kulturní tradice, bez níž si park již nedovedu představit. 


Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Evži, díky... také jsem podepsala petici za zachování otáčka tam, kde je...snad UNESCO a památkáři by to rádi vybudovali kousek za zámeckou zdí v bývalém zahradnictví - nyní je tam džungle.


To by se mi určitě moc líbilo. A stěhovat jinam? To by byla ale hovadina.


Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Díky, Čudlí ...


Čudla
01. 07. 2019
Dát tip
Pěkné /*

Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Diano, děkuju moc... no, trhák ani ne, spíš divadelní kus, který do přírodního amfiteátru seděl tak, jako by právě pro něj byl napsaný!


Diana
01. 07. 2019
Dát tip

Zajímavá recenze. Musel to být trhák! :-)*


Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Děkuju, Jardo. Dvacet tisíc lidí v Č.K. i jinde podepsalo svého času petici pro zachování točny v zámecké zahradě, snad to bude něco platné. Vždyť 70% příjmů Jihočeského divadla v Č.B. tvoří příjem z otáčka:-) a vůbec - ke Krumlovu již patří.


Gora
01. 07. 2019
Dát tip

Díky moc, Renato. Byla jsem tam již mnohokrát, ale ty letní noci s divadlem - představení končí před půlnocí - mne vždy okouzlí. Měli jsme tentokrát štěstí, že nepršelo, ten den zde bouřilo od rána...


revírník
01. 07. 2019
Dát tip

Hezká recenze. Přeju vám, Krumlovanům, i všem přespolním hercům a návštěvníkům divadel, aby slavné otáčivé hlediště zůstalo tam, kde je.


bixley
01. 07. 2019
Dát tip

Určitě krásné představení - sice známý, leč v netradičním prostředí pojatý děj, navíc s otáčejícím se hledištěm, docela Ti to závidím. A moc hezky jsi nám to zprostředkovala. T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru