Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ordinace, kam se jen podíváš I.

29. 04. 2002
29
0
4959
Autor
Wiki

z pamětí praktické lékařky :)

A je to tady zas - slavná pouť u sv.Jiří v našem městě.
Nezbývá než se obětovat a vzít malého Míšu na atrakce. Vystřelit mu opičku,nechat ho do zblbnutí jezdit na autodromu - už teď se  pochopitelně tváří jako každý chlap za volantem - důležitý a přezíravý výraz :).

 

Kolotočů se naštěstí ještě trochu bojí, takže před centrifugou jsem zachráněná. Zato labutím, co létají tak krásně vysoko nad stromy, těm už neuniknu. Ta naše je samozřejmě nejlepší a létá nejvýš. Vždyť taky Míša skoro ulomí řídicí páku a tváří se patřičně nadšeně. Spokojeně kroužíme nad hlavami všech a Wopi protestuje, že k tomu nehrajou Wagnera. Tannhauser by prý byl stylovější než Drive Me Baby Through the Night.

 

Sleduji cvrkot pod námi a najednou strnu.
Před cirkusem lákají diváky na úžasnou podívanou. Mladá dívka se utká s hadem škrtičem.
Nevěřím tomu, co jsem zahlédla. To snad není pravda!

 

"Musíme rychle dolů!" volám zděšeně.
"Pomalu by to možná mělo taky něco do sebe," uvažuje Wopi.
"Dá se to nějak zastavit? Není tu záchranná brzda?" ptám se.
"Na labuti? Nespletla sis dopravní prostředek?"

 

Naštěstí naše jízda končí a my v syčení hydrauliky přistáváme.
"Běžíme!" vydávám jasný povel.
Míša se ničemu nediví. Zato Wopi je jeden velký otazník (no… velký… prostě otazník).
"Ta holka, co jí strkají na krk krajtu…" říkám a běžím, "té jde o život."
Vysvětluji, že ji před pár dny pustili z nemocnice po autohavárii. Měla téměř přerušenou míchu v oblasti krční pateře a jen zázrakem nezůstala ochrnutá na lůžku. Ještě je v pracovní neschopnosti a na jejím zraněném krku se právě uvelebuje dobře stavěný škrtič.
"No těbuch," říká Wopi a vzápětí rozvíjí úvahu o inteligenci průměrného kura domácího.

 

Vyskakuji na pódium a zápasím s hadem na krku dotyčné dívky. Naštěstí je to slušně vychovaný plaz a dá si říct, že v bedně mu bude líp. Zato šéf cirkusu nemá pro mé vystoupení příliš pochopení. Z jednoho oka mu hledí inzultace, z druhého možná cosi horšího. Diváci se očividně baví ještě víc, než při původním programu. Srocuje se jich pěkný dav.

 

Říkám mu, o co jde. Na první pokus ještě nechápe a tvrdí, že smlouva je smlouva.
"Té holce jde o život a já na vás podám žalobu, to vám garantuju," syčím na něj zvlášť jedovatým hlasem připraveným pro podobné příležitosti. Konečně se mu rozbřeskne. 

 

Popadám zmatenou dívku za ruku a vleču ji pryč. Je na mě pěkně naštvaná. Připravila jsem ji o výdělek dvou stovek. Nakonec však i ona  chápe, že hýbat rukama a nohama bude přece jen výhodnější.

 

Za námi zní hlas z megafonu: "Pojďte všichni shlédnout tohoto strašlivého hada, kterého věhlasná místní specialistka označila za zvláště životu nebezpečného! Úředně potvrzený smrtící škrtič k shlédnutí zde!"

 

Vše dopadlo tak jak má... 

:)


Kodynie
07. 07. 2003
Dát tip
Jo, jo. Můj bráška si nechal strkat za krk taky podobnou krajtu na pouti. Naštěstí byl zdravý jako buk a pak nám prozradil, jak se má člověk pořádně nadechnout, když mu tu krajtu za krk dávají a pak se dramaticky tvářit, když s ní pak jako bojuje. Tohle ale asi nebyl případ té bláznivé dívky, chvilku jsem se o ní bála, že jste nedoběhli včas.

guy
06. 06. 2003
Dát tip
Moc bezva - pro mě umocněno dávným nahlédnutím do zákulisí (nemyslím lékařského) ***

Wiki
20. 05. 2003
Dát tip
Díky :-) Rowenno, vynahradíš to vnoučatům :-))

Rowenna
19. 05. 2003
Dát tip
Milé počtení, pohoda v dílku i v kritikách. Na labutě mám nepříjemnou vzpomínku, protože jsem strašná maminka, a kdysi jízdu v labutích moje děti obrečely, protože jejich maminka nepochopila, co se s tou pákou dělá, takže se naše labuť zvadle a těžce ploužila po zemi, zatímco ostatní krasavice se šťastnějšími dětmi a šikovnějšími rodiči létaly vysoko... :-))

Cirilla
22. 04. 2003
Dát tip
:) konce musí být dobré a silné***

Humble
17. 04. 2003
Dát tip
Ježišmarjá, to je pěkný! T+avi :o)

Schlange
22. 10. 2002
Dát tip
zajímavé

Helča
10. 09. 2002
Dát tip
Klika, jak hrom, se ví

Helča
09. 09. 2002
Dát tip
Nebýt písmáckého hromadění, tak se o tvé psavosti nedovím ... Mám já, ale kliku, tohle si ucházet nenechám :) *

Wiki
09. 09. 2002
Dát tip
díky :-) Helčo, to tedy nevim, jestli je to klika :-)

Krel
24. 08. 2002
Dát tip
hezky napsané...líbí..

breta
30. 07. 2002
Dát tip
:o))) (š)tííp :o) *

Wiki
30. 07. 2002
Dát tip
breta :-)) nějak tě nestíhám sledovat :-))))))))

breta
30. 07. 2002
Dát tip
:o)) já jen doháním, co jsem zameškal...... japato, že jsem Tě nečetl dřív??? :o))

Wiki
30. 07. 2002
Dát tip
:-) to tedy nevim :-)) a já budu dohánět odpoledne nebo večer :-)))

Čolito
06. 06. 2002
Dát tip
Teda já smekám:-)) To už je něco vytvořit mi úsměv na tváři:-))

Igor
29. 05. 2002
Dát tip
Šokující proto, co všechno se mohlo stát, mně to přivodilo malý šok. Jinak zdravím, hezkej den!

Wiki
28. 05. 2002
Dát tip
Tvé hodnocení nezapadlo, Igore, díky moc .-) proč šokující ???

Wopi
27. 05. 2002
Dát tip
čarodějnice průvodem?? to musim vidět!! kde?? a mají mávátka? :)

Igor
27. 05. 2002
Dát tip
Nade mnou je směs ohlasů, kritik a avíz, takže moje hodnocení asi zapadne. Píšeš zajímavě, ale to téma je tak šokující, že mě to trochu zaskočilo. Ale hodnotím a dávám TIPA.

Igor
27. 05. 2002
Dát tip
Nade mnou je směs ohlasů, kritik a avíz, takže moje hodnocení asi zapadne. Píšeš zajímavě, ale to téma je tak šokující, že mě to trochu zaskočilo. Ale hodnotím a dávám TIPA.

Jarodějka
18. 05. 2002
Dát tip
Wiki, ty mi dneska dáváš příučku, jak jsem mohla pochybovat, že ty do Písmáka píšeš pod X přezdívkami. Teď už se z toho nevykroutíš. Krajta tě usvědčuje, ten styl je bezchybný ! Neříkej, že jinak nic než recepty nepíšeš. Je to skvělá historka, ty, a tvé přesčasy ! ;o)

Wiki
18. 05. 2002
Dát tip
Mahoney, SUVR : díky :-)) Jarodějko, krajta na mě tedy ale vůbec nic neprozradila, je dobře vychovaná :-)

Jarodějka
18. 05. 2002
Dát tip
neprozradila to je sice pravda, ale mohla by být použita jako důkaz škrtící přiznej, že léčiš své pacienty mimo pracovní dobu, tzn. v době, kdy máš právě příležitost psát do Písmáku historky ono tě trochu omlouvá, že v pracovní době koukáš někdy do Písmáku ;o) ale to je pro náš účel v pořádku pod jakým nickem teda tvoříš ? bude to jenom mezi námi Písmáky :o)

Wiki
18. 05. 2002
Dát tip
pod žádným :-)

Jarodějka
18. 05. 2002
Dát tip
já si krajtu seženu, a ty zatím nepřestávej tvořit.. není možné, aby jsi napsala tohle dílko, a pak tvrdila, že vůbec nic nepíšeš

Wiki
18. 05. 2002
Dát tip
Jarodějko, možné je přece všechno, jako bys to nevěděla, když se trochu kouzlí :-))))

Jarodějka
18. 05. 2002
Dát tip
napsat takovou povídku, a udělat to tak, aby byla ze života, tomu se říká autorství čarodějnice původem :o) už věřím

Mahoney
08. 05. 2002
Dát tip
žůžo :)))

suva
04. 05. 2002
Dát tip
Nemám hadím mám hedvábnej s rybičkama, ale při čtení mívám často fyziologicky pocity ztotožnění s hrdinama příběhů hůůůůůůůůů ?c))

Wiki
01. 05. 2002
Dát tip
B.G. posílám jeden skutečný dík :-)))))))))

Wopi
01. 05. 2002
Dát tip
Jíst v Příboře rukama je přece zcela normální. Tím, že už jsou totiž v něm, nepotřebují ho ještě v rukou, mají totiž strach, že by se nějak zauzlovali a ani slavný rodák by je nerozuzloval.

Čmelák
01. 05. 2002
Dát tip
TIP za ÚŘEDNĚ POTVRZENÉHO SMRTÍCÍHO ŠKRTIČE a SUPER TIP za všechny kritiky. Velmi se mně líbí, jak tady všichni pěkně řádíte. Výborně jsem zasmál. Wiki, mohu - prosím - toto tvé dílko zařadit do klubu HUMORNÁ PRÓZA?

Wiki
01. 05. 2002
Dát tip
Čmeláku díky :-)))))))))))))

zoo
30. 04. 2002
Dát tip
Wiki: Nakonda skončila v žoo v Liberci, a pokud vím, dosud tam je. Protože švára její pobyt v akvaristické místnosti na internátu, kde dělal sportovního a kroužkovýho véďu, před paní uklízečkou a šéfama neustál. :-) Drobná historečka, jak je mým zvykem. Nakondě byly ty dva a byla slušně vyspělej a taky slušně nervní hadová /samička/. To krajta Bětuška, co si s sebou přivezl dva tři roky předtím jeden učeň z Brna, že ji doma samotnou nenechá /a tak vlastně spískal akvaristickej a teraristickej kroužek/, ta se nechala i ve svých čtyřech metrech vomotat kolem čehokoli a ani svalem necukla. /Jiné historky, jak ji hoši brali na fotbal a nechali koupat v řece... a jak ječely maminky s dětmi v kočárcích, když z pampelišek vyjela středoevropsky nepřípadná had... jindy :- ))) / Měli hoši samostatnou zamykací místnost /opět jiné historky o tom, že pirani skutečně pidlají i lidské masíčko/ s akvárii, terárii s potkany - a velké hadové terárium. Mrštná a ztepilá nakonda jednoho dne usoudila, že se v lavoru ad. jezírko nudí a odtlačila kryt a spokojeně se ovinula kolem stojanu terária, hlavou asi tak v úrovni klíčové dírky... Jenže v tu chvíli klíč a dveře a paní uklízečka šla v pátek v šest večer, sama v celé budově, vytřít podlahu - no a druhá holka na ni sykla, první holka zaječela, nevomdlela, ale zburcovala celý vedení. A tak se nakonda vezla. Do Liberce. :-) Líbilo? Že kdyby néé, tak si propříště historky vodpustím. Ale eště ujasním nakondu: Baťůžek vznikl tak, že nakondu švára se synovcem zakoupili v Hradci Králové coby mláďátko, ji měli objednanou. No a jeli s ní busama (v baťůžku) a nedaleko mne přestupovali a tak je tehdy napadlo, že skočí ke mně a já jim ji přeměřím. V té době jsem měla v jediném pokoji slabých 1100 litrů akvarijních a spolu s ozvučením se to všechno propojovalo pod gaučem vprostřed místnosti. Zvonek. Švagr a synovec s baťůžkem na boku. Protože se stavovali jednou za dva roky, podiv a wo co de. Že prej přeměřit hada. "Ha ha," tetovsky se směju, jak mám vtipnou rodinu, zvu dál a jdu do kuchyně nalít limonádu, neboť parné léto, a vracím se se sklenicemi a už jen zahlédnu bledě žlutou užovku, jak si to pálí do té změti elektrotechniky pod mým spaním. Půl hodiny jsme ji my z těch drátů tři vymotávali. Půl hodiny přeměřovali a vyšlo nám - jak se, mrcha, kroutila - 90 a 93 a 91 cm. To možná mohlo bejt na začátku, ale to už je mi líno. :-))) /Jsem děsná, Wiky, wiď?/

Wiki
30. 04. 2002
Dát tip
zoo, jsi skvělááá:-)))))) moc jsem se zasmála, což jsem právě teď potřebovala :-)))))))))))))

Print
29. 04. 2002
Dát tip
***!:-)

Wiki, tak už tě to taky postihlo... to psavectví... a že ses uctivě držela opodál, sem tam decentní haiku... a teď najednou tohle!:o) Napsané je to moc hezky... a tak si u toho člověk říká, kéž by byli všichni páni doktoři a paní doktorky takoví jako ty, to by byla pohodička... TIP jako když ho vyšije (bavlnkou na čepici, neboť: Čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku... no? Jakoupak asi?)

Kombajn
29. 04. 2002
Dát tip
bajecne sem se u cteni pobavil a myslim ze to byl ucel... :) *1

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
Prokletí: díky :))) Materula: viz klíč Míša = husky :)

Deltex
29. 04. 2002
Dát tip
Wiki: Není zač:o)))

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
Monty . díky .-)))) už to nosím v hlavě hezky dlouho, ale nějak jsem neměla odvahu. Proklííí: myslím, že maminka myri tě na centrifugu pustí,když jí za to vystřelíš růži ?:-))))) Dabi ¨: jsi moc milá, díky :-)) Print : to si snad ani nezasloužím :-)) Materula : potomek nyní už pubertální se pobaveně ušklíbl .-))) Kombajn . díky .-))) obávám se, že další pookračování už nebudou humorná ..

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
ale budou :-/

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
Tvorba Wiki je pro mne téměř vším - hlavně její večeře! Ty jsou prostě bezkonkurenční. :)

Ale hlavně... musíš k tý večeři dostat správnej příbor, Wopi. :o)

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
Příbor? Rodiště slavného psychoanalytika??

horák
29. 04. 2002
Dát tip
Sakra, zase parádní věc, zase přituhlo. Už se těším na pokračování. Máš toho napsaného více dopředu, anebo věci teprve účelově vytahuješ pro Písmáka?

Wopi: Vy si vozíte večeře přes půl republiky, jen abys mohl pojíst poblíž rodiště Sigmunda Freuda??? V tom případě je tvůj zdravotní stav vážnější, než jsem předpokládala. To abyste vydělávali jenom na benzín, člověče.

Nemluvě o tom, že to jídlo během transportu nutně vystydne.

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
horák: Jakožto její mluvčí odpovím: účelově se nechala přemluvit, aby konečně sepsala něco ze svého chudého, leč bohatého života :)

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
horák:-)))díky, neboj, než zase něco sesmolim, to bude trvat .-)))))

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
horák : já žádného mluvčího nemám, nikomu nevěř .-))))))))))))

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
Monty: "vydělávat" není to pravé sloveso. "Prodělávat" je mnohem výstižnější. :)

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
No, vidim, že už je na čase zajet opět do Příbora, aby se Wiki trochu zklidnila a přestala tu pod tím dílem vyvádět neplechy. Daleko výhodnější by byly plechy, zvláště hliníkové.

Mimochodem, existuje prý kuchařka, kde jsou popsány recepty, které lze připravovat na rozžhavené kapotě. Myslím, Wopi, že pro tebe nebude problém nažhavit kapotu tak, aby mohla rodina na místě - v Příboře - chutně pojíst teplý a čerstvý pokrm. A třeba i rukama, když byste si zapomněli příbor.

Wopi
29. 04. 2002
Dát tip
No dyt řikam... nové plechy a budeme smažit :)

Bacil
29. 04. 2002
Dát tip
:-))

Nuitík
29. 04. 2002
Dát tip
Wiki Wiki Wiki!!! :o)

kafka
29. 04. 2002
Dát tip
Měla jsem několikrát co dělat, abych smíchy nevyprskla, což si momentálně rozhodně nemůžu dovolit, ale určitě si vzpomenu, až to půjde a dosyta se zasměju. Nejde jinak, Wiki :))

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
Kafčíí.-))) doufám, že jsem Ti nějak nezkomplikovala život ??:-) Bacile, díky :-))

kafka
29. 04. 2002
Dát tip
Wiki, naopak!!! Naopak... navíc, je mi od určitého věku, kdy jsem nabyla již trochy rozumu, jasné, že ordinace svým způsobem můžu, to znamená, že je mi v nich většinou dobře, mám je ráda, ani nevím proč... jestli to nebude tou mojí hypochondrií ;-)

Bacil
29. 04. 2002
Dát tip
Kafčí, Wiki, jsem moc rád, že Vás obě vidím... ani nevím proč, mám Vás rád... je mi s Vámi většinou dobře... a čím je to, nevím :-))

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
Bacííííí:-)) no protože jsme obě moc fajn holky, přece :-)))))) To je dobře, že nás někdo rád vidí, člověka to zahřeje v prekordiu :-)

husky
29. 04. 2002
Dát tip
Materula: Snášim to dobře :) navíc já sem byl roztomilej jako malej :o)

suva
29. 04. 2002
Dát tip
Nějak mě škrtí šátek, ale doufám, že jsem jinak v pořádku, to je teda historka....

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
suvo Ty máš šátek z hadí kůže ??:-)))))

gd
29. 04. 2002
Dát tip
kritiky moc dlouhý na čtení, ale povídka tak akorát. tipuju. mimochodem - byl jsem tenhle vejkend v plzni a žádný hady jsem neviděl. bodejť jo, vždyž nebylo svatýho jiří, ale jaroslava :) (jaroslava duška...?)

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
gd :-)))) dík :-)) až pojedeš příště do Plzně, ozvi se .......rádi bychom Tě s wopim viděli :-)

Prokletí
29. 04. 2002
Dát tip
Wiki, ne, na jedné jsem s myrineškou byl ;o)))))))))) Víš? Se jí zeptej ;o)))))))))) Wopí, díky, Tvlj včerejší medvěd pod princeznou mě dostal ;o))) Je nádherný, vážně díky ;o)))))))))) m.

zoo
29. 04. 2002
Dát tip
Cože's neměla, vodvahu? Dyk píšeš pjéééééékně! :-)) * /Mne bys neměla zač kárat, na poutích já vzornejch, jen jsem jednou mimo pouť stěhovala anakondu v takovým tom baťůžku, co jsme všichni měli na branná cvičení čtvrtých A. A o dva roky později jsem se od ní nechala koušnout. Do rukavišky, ovšem. :-)))

Wiki
29. 04. 2002
Dát tip
zoo :-))) jak zkončila ta anakonda ??:-)))

Hvězdička
29. 04. 2002
Dát tip
:o) pěkné Wiki..... přestože mi není do smíchu jsem se zasmál! děkuju.... :o)

Nuitík
28. 04. 2002
Dát tip
jééé, napínavé a úsměvné :o) heleď jestliže Wopi vypadá, jako velký otazník, měl by si zajít na rehabilitaci :op Týju a neohrožená vládkyně všech hadů Wiki..no to je věc! Já nebyla na pouti, ani nepamatuju :o) teď jsem tam byla, tééda a ten škrtič, ten byl!***

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
přijeď příští rok na Jiřího k nám :-))) povozíme Tě na centrifuze :-)

Wopi
28. 04. 2002
Dát tip
Jo, s Wiki je veselo :)) Někdy až moc! :))

Nuitík
28. 04. 2002
Dát tip
tož příští rok u vás...Vařekovi jedooooooooou :o)) Jsem strýc Baloun a budu u vás bydlit... kde je veselo, nejni smutno..ehm...:o)

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
Nuiťo :-))) ujednáno, kopyto, platí to :-))))))))

Nuitík
28. 04. 2002
Dát tip
no, ale ještě jsem to nepodepsala :o)) co je psáno, to je dáno, co je řečeno, hop sem hop tam.....:op

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
Stanislave, přežil jsi to ???? Nemám jet s houkačkou do Prahy ??:-)

Wopi
28. 04. 2002
Dát tip
Stando, obávám se, že bude ještě hůř - viz ta římská jednotka v názvu... :) A btw. - nevěděl jsem, že mi Wiki říká "houkačka" :))

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
Stando, tak to mě uklidnilo, Janě dej čepici a pozdravuj ji :-)))

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
Stando, už půl roku nic jiného neslyším, než sepiš tohle, sepiš tamto, tak ať si teď nestěžuje :-)

skromna
28. 04. 2002
Dát tip
Škoda..nebyla jsem u toho :c) mohla být legrace tady u nás v Plzni...:c)

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
skromna : to bylo už před pár lety, letos žádná legrace na pouti nebyla :-)

Deltex
28. 04. 2002
Dát tip
To je hezké... *

Nuitík
28. 04. 2002
Dát tip
jujda :o))))

Wiki
28. 04. 2002
Dát tip
Deltex :-) díky Nuitík .-) jo, jujda :-)))))))))

husky
28. 04. 2002
Dát tip
Hm, pěkný :) P.S. Nebyla to opička :o) ale prostě žvíže *

Nuitík
28. 04. 2002
Dát tip
debata, to je bez debat :o)))

Dabi
28. 04. 2002
Dát tip
:o)))) Téda, to je něco! Jsi děsně správňácká doktořinka! :) Smekám před tebou i Tvým dílkem :) Můj upřímný t*

Prokletí
28. 04. 2002
Dát tip
Jéééé, já cu taky na labutě, vystřelit opičku na gumě (ač papírové růže mají taky svoje kouzlo, ach (cB). Autodromy jsem miloval, mamí, sem už vječčí, můžu na tu centrifugu? (myrí, že?) Chm, škrtiči by toho moc neudělali, leda jen vahou těla. Lidi, to je pověra, škrtíč po člověku nejde, je moc velký a špatně by se polykal ;o))))) Z Tvých hlášek to vypadá, že by pomalu mohli udělat atrakci i z Wopího, kur domácí mě dostal!!! Strašně se směju, díky ;o)))))))))))))))))))) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru