Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1945

Výběr: Print
05. 05. 2002
1
0
2626
Autor
JiKo

Je to trochu průhledné já vím...

Do sítě světů
zachycena slza nářků
procezená skrz tisíce těl

Tisíce těl a tisíce duší


vinných i nevinných
zábleskem času
osvítil Bůh
jménem Little Boy


(zrozen z lůna matky
na níž volali Enola Gay)


Murtis
09. 12. 2004
Dát tip
Doufám, že už konečně najdu něco objevnějšího...

Quoniam
07. 05. 2002
Dát tip
Narodili jsme se ve XX. století. V jistém smyslu ta válka neskončila dodnes. Laufy už vychladly, ... ale to není všechno. Nakonec myslím, že je dobře, žes to napsal. Ale ty dva poslední řádky bych viděl radši v prologu.

Print
06. 05. 2002
Dát tip
Teď jsem právě dočet příběh o Enole Gay...a o tom, jak nedávno vydražili palubní deník...a tak a vůbec... Dokázal jsi mnoho sdělit a nepateticky... A přitom takový téma! *!

Quoniam
06. 05. 2002
Dát tip
Pokud člověk ví, co to je (byl(a)) Little Boy a Enola Gay, tak to průhledný je. Nemám rád angažovanou poezii - je květen, šeříky kvetou ... ... kdyby sis vzpomněl jindy, nebylo by to tak křiklavý. Je těžký na taková velká (a taky profláklá) témata ubalancovat vkus. Jak říká Print, patosu ses naštěstí zdržel. Ale vadí mi tam ty poslední dva verše. Alespoň já z nich cítím, že jsi moc chtěl, aby to bylo pochopeno. Enola Gay - Little Boy (nebo Tibets) je jasná dvojka. Kdyby's zakončil tím Little Boy, bylo by to krátký, jasný, úderný. Ale ty ses navíc pojistil závěrečným dvojverším a báseň pro mne spadla do "spravedlivé litanie". A cítil bych jiný název. 1945 nebyla jen jedna vteřina. Hezký den.

JiKo
06. 05. 2002
Dát tip
Q: No já to zvažoval, prvně jsem to napsal a pak zkoumal kolik lidů ví co to je, no a k mému překvapení Little Boy - skoro nulová odezva, Enola Gay - někteří tušili a tak jsem se rozhodl to tam nechat. Co se týče názvu, přiznám, že žádný rozumější mě nenapadl, chtěl jsem uvést přímo celé datum i s hodinou, ale to mi přišlo na hlavu no a než báseň nazvat hvězdičkama nebo "bez názvu" ... no prostě to dopadlo takhle. Co se týče angažované poezie na květen... víš ona válka v květnu neskončila, ani to s tím cílem nebylo napsané vzhledem k dnešnímu datu a do srpna přeci jen něco ještě chybí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru