Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sám s tebou bez tebe

09. 05. 2002
3
0
1348
Autor
Kombajn

mám chuť napsat ze je to vyvazena basen, je v tom smutek i nadeje. mozna je moc optimisticka, i kdyz je o smutnych vecech...

Minula doba dob minulých,

zmizel čas časů mizejících.

Zůstal jsem jen já a hrstka mých slov.

Možná zemřu a ta slova vyblednou...

 

Potokem času v myšlenkách se brodím,

Zpátky k jeho pramenům.

Abych tě opět spatřil poprvé.

Abych cítil zas to šimrání v duši.

 

Už tu nejsi, ale zůstáváš se mnou.

A chytám ty nitky vzpomínek.

Ubírá mi to chuť do života,

ale dává mi to sílu jít dál.


RadeX
10. 05. 2002
Dát tip
Líbí. (tip)

bogart
10. 05. 2002
Dát tip
vize dokonalosti: proč ne? Jaká jiná kritéria chceš uplatnit u poezie .... tohle je hodně tradiční kritérium (Eliot - Eseje, třeba). To, že jsou slova snad víme. Že mohou být "nějak" za sebe poskládána, a to i dokonale, je snad jedna z primárních estetických podmínek, proč ji neuplatňovat v jakémkoli smyslu. Ale uplatňovat!

Armand
10. 05. 2002
Dát tip
U poezie lze uplatnit velké množství kritérií. Dokonalost je příliš mlhavý a subjektivní pojem. Může být báseň dokonale od srdce (a přesto formálně brak), může být dokonalost z hlavy - jako konstrukce.. formálně skvělá, která však postrádá ducha. Dokonalost může být grafické zpracování básně atp, atp. Vezmu-li to ad absurdum, tak dokonalá je každá báseň, protože je dokonalým podáním okamžiku nebo citu neopakovatelné bytosti... člověka. Čím více kritérií splňuje tím více je obecně dokonalá. A opět... je obecná dokonalost (tedy mainstream) onou žádoucí a správnou dokonalostí? Co třeba Rimbaud? Téměř nikdo mu nerozumí a přesto ho mám za dokonalého v určitém aspektu. Dokonalost, stejně jako krása je v očích toho kdo se dívá. Existuje i tzv. esence dokonalosti, esence krásy a esence pravdy. O tom raději pomlčím. Lidem nejsou dostupné tyto kvality.

Kombajn
10. 05. 2002
Dát tip
esence... final fantasy ??? ;) myslim ze by se basnik mel vzdy pokusit vyjadrit neco noveho, originalniho, nebo nejak jinak nez to udelali lide pred nim. Proto se pokousim psat co nejmin vsechny ty veci o stastnych laskach, pravdivych ocich atd. atd. Mainstream nemusi byt spatny, casteji to ale spis nez mainstream je klise.

Armand
10. 05. 2002
Dát tip
esence = podstata ve final fantasy je to podobné, ale netýká se to přímo poezie :)))

hermit
10. 05. 2002
Dát tip
bogart: dokonalost uspořádání slov? to je blbost, něco takového není...

hermit
10. 05. 2002
Dát tip
avi

bogart
10. 05. 2002
Dát tip
Dokonalost ve smyslu "každý lidský výtvor je dokonalý" je právě to kritérium, jež jsem NEMĚL na mysli... to Kombajn: přesně - rozdíl klasického díla a díla, které je jen klišé je přeci jednoznačně vidět: viz zmíněný Eliot (ale třeba i Eluard): Tradice a individuální talent, Kritika klasického díla a další

bogart
10. 05. 2002
Dát tip
dokonalost uspořádání slov je obecné kritérium, pod které napasuješ množství smysluplných kritérií blankvers formou počínaje po kontinualitu významovou a vybroušenost ala čína.

Print
09. 05. 2002
Dát tip
Souhlasím s prologem!:.) *!

bogart
09. 05. 2002
Dát tip
nitky vzpomínek a potok času.. blabla. Zjisti, jak myslíš, jak vzpomínáš: tímto způsobem? Začátek je slibný, vzpomínka planá (soukromá) - pak tedy dovyjádřit účinek vzpomínky. To že vzpomínáte nikoho nezajímá, když to není zvláštní. Je to vyvážené - ale dost prázdňoučké, i když TIP

Print
09. 05. 2002
Dát tip
A mě to zajímá i když to není "zvláštní"!:-) Toporná snaha o zvláštnost se mi ekluje. Není nad lidovou píseň!:-)

Armand
09. 05. 2002
Dát tip
bogart: ty si kapkař :)) první mu to zkritizuješ a pak tip... tady mi něco nesedí... proč dáváš tip, když je to "prázdňoučké"? :)

bogart
09. 05. 2002
Dát tip
ech - nechci všechny lidi jen nasrat - tak proto

Armand
09. 05. 2002
Dát tip
bogart: tak je nenasírej :)) a nenuť jim svou vizi dokonalosti.... co když je špatná? :)

Print
09. 05. 2002
Dát tip
Army!.-))))

Kombajn
09. 05. 2002
Dát tip
:) panove, ja se bavim :)))

traktorysta
09. 05. 2002
Dát tip
kombajne kombajne, ze ty nevis jak vypada spravna vesnicka poezie!

Petra
09. 05. 2002
Dát tip
človeče, toto sa mi teda nezdá ako optimistická báseň.... :-(((( skôr opačne.... páči sa mi : potokem času v myšlenkách se brodím....

Kombajn
09. 05. 2002
Dát tip
petra a spol: je optimisticka... znate rceni konec dobry vse dobre ??? z meho pohledu je to optimisticka vec...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru