Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tomu, kdo nás recykluje

14. 05. 2002
9
0
2151
Autor
Petula

TOMU, KDO NÁS RECYKLUJE

 

Šerá paměti žití mých

a smrtí dávných

nechoď za mnou, když svítá

z flámů a nocí probdělých

u ohně, knih

tma kříže mne zas vítá

v róbách, korzetu, galejích

v celách paláců podzemních

stála jsem

před Tebou

Bože

nahá


Bix
17. 06. 2002
Dát tip

Petula
16. 05. 2002
Dát tip
No, Armande, jenže já před tím „Bohem“, kterého si cením v jeho animistické podobě (své „víry“), do které se mi vejde i kus křesťanských a jiných částí věrouky, před „Bohem“, ve jménu kterého je možné dělat dobro i páchat zlo, (pro sebe) neležím nahá v oddanosti, ale v zoufalém vzdoru, avšak sebevědomá... Možná chybně. To ví ON... |||-_-|||

Tynic
15. 05. 2002
Dát tip
...tohle je jak z divadla ( nějaký povedený kus) :o)

Cavalera
14. 05. 2002
Dát tip
*!

Armand
14. 05. 2002
Dát tip
umíš lepší Petulko... do slov "tma kříže mne zas vítá" se mi to líbí, pak mi to zavání křesťanskou symbolikou a nesedí mi.

misak
14. 05. 2002
Dát tip
Tam me se tedy nazev docela hodi k tomu co nasleduje... Takove tmave, ale libi*

Petula
14. 05. 2002
Dát tip
No, tak to vidíš, Armande a já ji naopak cítím právě v otázce až v rozporu s „klasickou“ křesťanskou doktrínou... Jistě, právě proto tam křesťanská symbolika je... Inu, každý má jiný pohled. Děkuji za ten Tvůj. Snažím se jej blíže rozklíčovat, můžeš mi, prosím, napovědět??? Vadí Ti, že polemizuji, vyslovuji obavu, „výčitku“, nebo Ti vadí, že se tím (takto) zabývám?
░▒▓-_-▓▒░ Díky za případnou odpověď.

Armand
14. 05. 2002
Dát tip
Mě tam nesedí ta neodmyslitelná křesťanskost.. ta nemožnost utéct těm symbolům. "Tma kříže" - zní mi to moc pateticky (na patosu samotném ale neshledávám nic závadného) a hlavně mi to zavání oním odevzdáním se a naivním vzhlížením k takovým symbolům ((ve smyslu... "ó zři Bože - tu před tebou klečím/ležím nahá bezbranná malá a ve stínu tvé velikosti jsem ničím.." kudla se mi otevírá v kapse při tomhle pocitu!(neobviňuju - trochu to absurdizuju aby vyšlo najevo jasněji to těžko sdělitelné co chci říct)) Nebo taky to může evokovat tmu - tmářství křesťanství - temnotu mysli a citu. Spojení Boha a kříže .... to bude asi to hlavní co mi vadí. Ta nábožnost básně ve spojení s mnou subjektivně vnímanou odevzdaností vpravdě křesťanskou. Slovo "kříž" a symbol kříže tomu dává úplně jinou atmosféru a vyznění, než kdybys použila jiné slovo. Uff, tak takhle hlubokou kritiku jsem ještě nenapsal :)) Ale řekla sis o to :). Napiš mi, uvolíš-li se, svůj náhled.

alina
11. 05. 2002
Dát tip
já nevím, Petulí, tohle téma mě nějak děsí....ale poslední 4 řádky mě vzaly hodně!* *o*

hermit
10. 05. 2002
Dát tip
mně to přijde jiné & název se mi líbí :-) TIP (sakra, neumím psát kritiky)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru