Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Holčička zmizela, našli ji mrtvou

27. 05. 2002
8
0
3699
Autor
Carodej

MF DNES, 27.května 2002 věnováno Marcele Ferkové a stovkám dalších....

A ruce vzpínajíc

tam před Marií

ta nekonečná řada dětí

bez pláče

v tvářích otazníky

 

A dříve než

se život ze hříběte

v klisničku proměnil

zůstal jen

pláč pro maminky.

 

A zloba světa

veškerá, ta

prachsprostá mrcha

co bestii ve člověka

proměnila

(či snad naopak)

si zase drsně

 říhla...

 

A Marie s děťátky

jak hrozny na obraze

v kapli

vzpomíná na Heroda

a hněv náš chladí

slzy

až naše zloba

zjihla.

 


Jako vždy co píše Carodej, Píčovina..

Vaca
07. 10. 2002
Dát tip

Fleda
20. 08. 2002
Dát tip
la_bete, to by ses divila, prave jsem si precetla v Pismakovi spoustu krasnych basni :) napadlo te, ze treba jsi to ty, kdo nema vkus ? tahle basen, kterou napsal Carodej, byla uprimna o necem jinem, nez tve sentimentalni .. kolik ti je let ?

la_bete
19. 08. 2002
Dát tip
Bohužel ty si nemáš co přečíst.

Fleda
17. 08. 2002
Dát tip
la_bete, precti si sve dilka..

la_bete
14. 08. 2002
Dát tip
Jedním slovem(de facto třemi)-je to kýč!

Meggie
10. 08. 2002
Dát tip
smrt dětí je ta nejhorší........zakoření se v každým citlivějším človíčkovi

Albireo
19. 06. 2002
Dát tip
Opravdové a (v době napsání) aktuální; je moje chyba, že to čtu až teď. Mně osobně ale víc zdrtil osud malé Terezky, které to udělala vlastní "matka". Wopi, Tvých kritik si vážím, ale tady jsi, myslím, přestřelil. Na takovou věc nedokážu aplikovat formální rozbor a věřím, že to Čaroděj tak opravdu cítí a nejde o snahu přiživit se na ohlasu tragedie. Proto dávám tip.

Wopi
19. 06. 2002
Dát tip
Je to možné, nejsem neomylný, což spolu s vlastností "co na srdci, to na jazyku" přináší občas dost problematické situace. :)

Carodej
19. 06. 2002
Dát tip
Ty jsi kozoroh?:)

Wopi
19. 06. 2002
Dát tip
ne, kozoroha mam pouze za manželku, já jsem prostořeký druh ryby :)

Amanda
11. 06. 2002
Dát tip
Dobre vystizene... libilo

LaMouette
30. 05. 2002
Dát tip
nemyslím, že to má účelně dojímat... mně je z toho jen moc smutno... a spíš vzteklo... bo je to jedno velké bezmocno... miluji svoje děti.. nic víc.. nic míň.. proto mlčím.. bezmocně..

Yeziiinka
29. 05. 2002
Dát tip
... Nechám to beze slov.

zvonková
29. 05. 2002
Dát tip
... lepší téma prosím...

Wopi
28. 05. 2002
Dát tip
Čárky jsou do jisté míry věcí autora, to je pravda. Ale obvykle se tím myslí to, že mohou být tak, jak je zvykem, nebo mohou být zcela vynechány. Aby například část vsuvky ("zloba světa veškerá, ta prachsprostá mrcha, co bestii...) byla oddělena a část ne se vždy považuje za chybu. Ostatně těžko si představit umělecký záměr, proč tak činit. Čas opravdu drhne - logické je "až zjihne", uvádět přítomným časem probíhající děj ústící do vyvrcholení v čase minulém je prostě přinejmenším proti logice jazyka. MIMO znamená, že to nebude uváděno v číselných přehledech, nic víc, nic míň. Nezaškrtl jsi navíc ani políčko "autor nestojí o hlubší kritiku" - jinak bych tady tu žlutou k dispozici neměl. Máš pravdu, že má kritika nepřekypuje "konstruktivností" - stále si totiž myslím to, co už jsem napsal, dílo je na mě příliš okatě dojímavé. Nicméně - čtyřem lidem se líbilo a tedy splnilo svůj účel.

Carodej
28. 05. 2002
Dát tip
Wopi - možná se mne dotknul poněkud osobní tón, který jsi tam použil, než výčet výtek. Konstruktivní kritice se totiž nikdy nebráním:-)

Wopi
28. 05. 2002
Dát tip
Hm, tak dobrá, zmírním svůj tón.

ikarka
28. 05. 2002
Dát tip
..přeběhl mi mráz ...a je mi smutno... (to pitvání slov a čárek vnímám jako... balvan....na básni...)

Aki
28. 05. 2002
Dát tip
omlouvám se předem, jestli se někoho dotknu. toho dítěte, stejně jako mnoha dalších, je mi moc líto, ale na tuhle básničku mám, bohužel, podobnej názor jako Wopi. kašlu na čárky nebo chybějící písmenka, ale ohledně snahy o dojmutí za každou cenu se s Wopim plně ztotožňuju a nemám to rád...

Carodej
28. 05. 2002
Dát tip
Chápu.

Wicana
28. 05. 2002
Dát tip
první sloka se nepovedla, ani pláč pro maminky.. ale jinak mě to zaujalo, možná nechat uležet a něco změnit, aby to nebylo tak vykonstruované, ať to není potrubí slov, ale proud, ať to plyne jako báseň, se kterou jsi si dal práci máš dobré nápady, sdílím s tebou tvé metafory, nelituji, že jsem četla, málem tip

Carodej
28. 05. 2002
Dát tip
Víš, já si s touhle básničkou právě NECHCI dát žádnou práci, není to žádné cizelované dílko a nikdy nebude,TAHLE ne. Rozumíš mi?

Wicana
28. 05. 2002
Dát tip
nesnažím se všemu za každou cenu rozumět, a když rezignuji, tak si beru krásné metafory, které si promítám, pouštím na gramofonu, lepím na zeď (pak nejdou sundat), ale celek básně v tomhle případě nemá fasádu nebo já žiju v baroku, a ty v renesanci :--) trhám ti hrozny na obraze !

Bulvena
28. 05. 2002
Dát tip
Báseň psaná od srdce a velmi citlivě.Tip

Carodej
28. 05. 2002
Dát tip
Wicana - líbám lem šatů, Představená řádu čarodějů a čarodějek:) Bulvena a ostatní - díky... za ně...

Wicana
28. 05. 2002
Dát tip
ty šaty jsou z půjčovny ;--) ta převtělená bude ráda

Astalavista
27. 05. 2002
Dát tip
Nevím, zda ještě není příliš brzy na podobná díla (nebo příliš pozdě), každopádně pokud mám hodnotit výrazové prostředky a oprostit se od veškerých dalších kometářů, dám tip.*

Carodej
27. 05. 2002
Dát tip
Jak to myslíš - brzy? Promiň, neporozuměl jsem Ti. Jinak děkuji... chjo. Když jsem viděl tu maminku v televizi, tak plakala a doufala, že dítě žije. Dnešní novinové titulky nám komisně oznamují krutou pravdu. Po kolikáté již jen za poslední rok...nějak mne to prostě dostalo...

Danny
27. 05. 2002
Dát tip
tip

skromna
27. 05. 2002
Dát tip
taky me to vzdy dostane...nechtela bych prozivat to zoufalstvi tech matek, kterym reknou tu hruzu...boze...ale proc volat boha...si myslim, ze nemuze existovat....v techto pripadech ne !!!

Elyanne
27. 05. 2002
Dát tip
Pláču. *

Wopi
27. 05. 2002
Dát tip
-Ruce se spínají obvykle se S. -Čárky někdy máš, jindy chybí, chtělo by to ujasnit si to... -Drhnou časy ("chladí slzy... až zjihla" -Navíc překlep v tvářích. Ach jo, Působí to na mě jako urputná snaha dojmout za každou cenu. Na tip to nemá.

Nyx
27. 05. 2002
Dát tip
Když umřela Diana, tak jsem zjihnula a napsal jí básničku, druhej den jsem to hodil do kamen, smrt je strašná a když na ní člověk reaguje nemám nic proti

Wopi
27. 05. 2002
Dát tip
Ty kamna nejsou špatnej nápad.

Carodej
27. 05. 2002
Dát tip
Wopi - tam mi chybí v - vzpínajíc, ne spínajíc. Čárky jsou do jisté míry věcí cítění autora, v poezii nerýmované obzvláště. Časy nedrhnou - náš hněv chladí slzy (tak dlouho,) až naše zloba zjihla. Ve tvářích bylo krátké i místo dlouhého - to je opravdu super překlep. Wopi, nic proti konstruktivní kritice, ale jednak jsi možná nepostřehl, že je to v rubrice MIMO, jednak pokud to tobě přijde, jako urputná snaha dojmout za každou cenu, tak mně to od tebe přijde jako urputná snaha strhat to za každou cenu. Nepsal jsem to proto, abych dojímal sebe nebo okolí, psal jsem to proto, že mne už tenkrát dostala ta reportáž v televizi a dnes předemnou celý půlden ležela MF Dnes a řvala tenhle titulek. Taky jsem to dal do rubriky MIMO, netuše, že do ní stejně jde tipovat a podobně. Trochu mne překvapil tvůj výpad, chápu, že možná nemáš rád básně, týkající se různých tragických situací. Je to konec konců tvé právo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru