Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oslava narozenin

Výběr: Wopi, Monty_Python, clovrdik
10. 06. 2002
27
0
4300
Autor
gd

Dovršení padesátého roku života nepředstavuje z hlediska fyziologického vývoje člověka žádný zásadní přelom, ale přesto Synek cítil, že padesátiny své matky nemůže ignorovat stejně jako ignoroval všechny dosavadní výročí jejího narození. Předsudek přikládající zaokrouhleným číslům magický význam prostě zapůsobil i na něj a on se rozhodl pozvat svou matku na večeři.

   Už teď toho litoval.

   Jeho matka totiž byla diplomaticky řečeno velice svérázná osoba. Synek měl možnost se s touto skutečností detailně seznámit během takřka třiceti let (bože!), které s ní strávil v nevelkém panelákovém bytu. Většinou úplně sám, protože Synek starší včas rozeznal nebezpečné zákruty v povaze své manželky a rozhodl se omezit vzájemnou komunikaci na pravidelné zasílání složenek se soudem stanoveným výživným.

   Synek zatoužil svého otce napodobit, když sledoval matku, jak se s přehrávaným odporem rýpe v talíři se smaženým pstruhem. Chápal by neobratnost, jeho matka se s ploutvonožci setkávala jednou ročně, když si koupila obalovaného kapra a spálila ho na pánvičce s oprýskaným smaltem. Mesiáš tak byl nucen rok co rok přicházet do nepříliš libého pachu zčernalé strouhanky a pokašlávat v obýváku, kde se nikdo nepokoušel předstírat radost z jeho návratu.

   Menší pochopení měl Synek pro polohlasné poznámky, kterými Synková komentovala kvalitu jídla, obsluhy a prostředí. Nemohla naštěstí svou nevoli dávat najevo příliš nahlas, protože se bála, aby jí nesklouzla kost do krku. Proto ostatně Synek objednal rybu. Doufal, že konzumace kostnaté speciality matku zaměstná natolik, aby udržela svůj věčně nabroušený jazyk za zuby. Jinak by se určitě pohádali i dnes.

   „Jak může bejt v tak malý rybě tolik kostí,“ polohlasně huhlala Synková a prsty se přitom hrabala v ústech. Synek se snažil tu poznámku ignorovat, věděl, že jakákoliv reakce by matku jenom povzbudila.

   „To budou bezva narozeniny, až nějakou spolknu a udusím se. To jsi mi určitě udělal schválně…“

   Synková svému synkovi křivdila, tuhle lákavou možnost při výběru menu nezohlednil. Ale nemělo smysl bránit se, Synek raději opatrně zakormidloval matčiny myšlenky jiným směrem. Směrem, ve kterém se nevyskytoval on.

   „A co v práci?“ předstíral zájem o matčiny neméně nepříjemné kolegyně. Občas uspořádaly dámský večírek u nich doma a při té příležitosti byl vždy vystaven trapným poznámkám ohledné svého vzrůstu a nutnosti najít si nějakou životní družku. Synek svou matku podezříval, že své kolegyně ve skutečnosti nesnáší a zve je k nim jen proto, aby mu zkazila večer. „Byla nějaká oslava?“

   „Dostala jsem od šéfa bonboniéru a hnusnou kytku,“ ušklíbla se opatrně matka, protože přeci jenom musela dávat pozor na drobné rybí kůstky. „Taky by si dědek senilní mohl zapamatovat, že nesmím sladký. A holky koupily šampaňský a pár olezlejch chlebíčků. Nuda.“

   Jak jinak. Synek nepochyboval, že podobně nevybíravě zhodnotí dnešní večer, až se budou ty holky pár let před důchodem ptát, jaká byla večeře se synem. A už má synátor nějakou slečnu, zachichotají se nad nezbytnou otázkou. Nemá a mít nebude, protože každá vycouvá, když ji matka přivítá komentářem o další ucouraný běhně. Synek cítil, jak v něm vzrůstá zlost, a tak se raději zvedl a odešel na záchod.

   U žlábku už stál starší urostlý muž. Synek neměl rád, když musel čůrat v těsné blízkosti někoho dalšího, ale nebylo vyhnutí, protože kabinka byla zamčená a klíč u výčepu. Postavil se tedy vedle trochu napitého muže a začal hypnotizovat svůj penis, jenž jako obvykle ztrémovaný přítomností neznámého člověka stávkoval.

   „Nějak se mu nechce, co?“ neodpustil si vtípek muž, který zaznamenal kolegovo předlouhé čekání na spásné zurčení. Synek neměl moc náladu na podobně komentáře, a tak cosi nelichotivého zavrčel a chystal se zase zapnout kalhoty, že se pokusí vrátit později, až na záchodě nikdo nebude. Jeho hlavu skloněnou k zipu ale prudce nadzdvihl prudký uder mužovy pěsti.

   Synek sjel na dlaždičky a chytl se za obličej. Když bolest pominula,  pomalu vstal a ještě trochu otřesený přistoupil k zrcadlu nad umyvadlem. Neznámý muž se vrátil do lokálu a Synek ho rozhodně neměl v úmyslu vyhledávat, raději prozkoumal svůj pošramocený obličej. Nebylo to zase tak strašné, zítra bude mít na bradě modřinu, ale teď jen prosakovala krev z pár drobných oděrek. Synek omyl ranky vodou a otřel do sucha papírovými ubrousky.

   Potom šel zpátky k matce, která ještě zápasila se pstruhem. Snažil se nedat na sobě nic znát, brada ho však trochu pálila, a tak si ji starostlivě omakával. Když matka uslyšela, že se její syn vrací ke stolu, zvedla oči od jídla a pozorně se na Synka zadívala. Synek se preventivně snažil obrnit trpělivostí proti poznámce, která musela přijít s osudovou nevyhnutelností. Ale matka ho stejně dostala.

   „Prosím tě, neonipuj se…“ pokárala ho. „Podívej se, jak vypadáš!“

Synek se opřel jednou rukou o opěradlo židle a dlouho mlčel. Přemýšlel, kolik by tak musel zaplatit, kdyby židli zvedl a začal demolovat interiér restaurace. Asi hodně, usoudil nakonec, a tak jen sebral z opěradla svoji bundu a vyšel ven. Matka na něj volala, ale ani se neotočil. Potřeboval na vzduch.

   Venku se opřel zády o zeď. Vychutnával si chladivý vzduch a přejížděl očima po bezmračné letní obloze. Hvězdy nebylo moc vidět, protože měsíc byl právě v úplňku a jeho bělostná zář ovládala setmělé nebe. Synek pocítil náhlou touhu zdvihnout potlučenou bradu a uvolnit neartikulovaným výkřikem hořkost nejen dnešního večera. Nakonec zůstal zticha, jen se mlčky díval na tu bledou, poďobanou tvář.

   Komu si stěžuje měsíc?


cilka
22. 08. 2003
Dát tip
Umíš se dívat a umíš o tom psát...TIP

Drownedgod
07. 01. 2003
Dát tip
...myslím, že je to né nepodobné zážitků našich s našimi matkami či příbuznými co okupují náš již tak zničený život a oni ve snaze nám ulevit a pomoct, ničí i to poslední dobré co v nás zůstalo a rozhodně to nejsou mravy...:-))))*t*

Narvah
26. 11. 2002
Dát tip
Drs. *

Wiki
30. 07. 2002
Dát tip
***********

zip
26. 06. 2002
Dát tip
opravdu milá povídečka. solím tip.

gd
25. 06. 2002
Dát tip
Někdo se mi hrabal ve výpisu, nevíš o tom něco, wopíku?

Wopi
25. 06. 2002
Dát tip
ne

Wopi
25. 06. 2002
Dát tip
fakt ne ale zato vim, že si někdo hrabe ke mně pro tancujícího paňáka...

gd
25. 06. 2002
Dát tip
Já s tím nezačal. To pro_klestí, myslel jsem, žes to byl ty?

Wopi
25. 06. 2002
Dát tip
jo, byl

gd
25. 06. 2002
Dát tip
chtěl jsem z těch panáčků udělat tancující nápis WOPI, abych tě odhalil, ale písmák nějak záhadně formátuje mezery, nedá se to moc odhadnout...

Wopi
25. 06. 2002
Dát tip
aha! :)))))) tak to je škoda, že se nepovedlo :))

Wopi
25. 06. 2002
Dát tip
mně to přijde naprosto pravděpodobný, ale nesďélaju tóže ničevó

gd
24. 06. 2002
Dát tip
Protože byl drzej a ten chlápek ožralej...

StvN
24. 06. 2002
Dát tip
Možná se to stává, ale přijde mi to docela nepravděpodobný, alespoň ve tvém podání.

gd
24. 06. 2002
Dát tip
Što sďélaješ? Ničivó...

StvN
23. 06. 2002
Dát tip
Proč dostal pěstí od toho chlápka?

ikarka
15. 06. 2002
Dát tip
**!

Climaster
14. 06. 2002
Dát tip
...jo, profesionální povídka...!!!! ***

Vole
13. 06. 2002
Dát tip
dost tragicke....****

Helča
13. 06. 2002
Dát tip
líbí *

Nuda. A odmysli si pejorativni vyzneni... Zkratka subjektivni nazor.

clovrdik
12. 06. 2002
Dát tip
výborně napsaný, s podtextem tragikomiky ... ani slovo navíc .. TIP a s výběrěm se připojuju k Monty :-))

Zly
12. 06. 2002
Dát tip
No konečně! Docela jsem se pochechtal. Na tohle JSEM zvědavý. ***

Zly
12. 06. 2002
Dát tip
Zapoměl jsem zmáčknout to tlačítko "TheTip". Nesnáším tlačítka...

Corwin
12. 06. 2002
Dát tip
moc hezky napsaný .. jeden má radost, že něco takového v životě nezažil ... TIP

gd
12. 06. 2002
Dát tip
Trapan: „Dostala jsem od šéfa bonboniéru a hnusnou kytku,“ ušklíbla se opatrně matka, protože přeci jenom musela dávat pozor na drobné rybí kůstky. „Taky by si dědek senilní mohl zapamatovat, že nesmím sladký. A holky koupily šampaňský a pár olezlejch chlebíčků. Nuda.“ Jak jinak. Děkuju Trapanovi za názor, ostatním za tip.

Dejm
12. 06. 2002
Dát tip
jo *

gd: :o)))

*******skvělé

Nyx
12. 06. 2002
Dát tip
konzumace kostnaté speciality to se mi líbí

gd
11. 06. 2002
Dát tip
tak příště, karle...

myrinda
11. 06. 2002
Dát tip
jo,jojojojojo... a ja bych ji klidne doporucila...mluvi mi z duse a napsana je dobre TIP!

Norek
10. 06. 2002
Dát tip
fakt nářez, profesionálně napsaný TIP jak bejk

lobb
10. 06. 2002
Dát tip
páne jóóó.... to zalouží tip... ale fakt... Komu si vlastně stěžuje měsíc???

Miki
10. 06. 2002
Dát tip
dost dobrý

Aki
10. 06. 2002
Dát tip
skvělý.....*

des_te_meer
10. 06. 2002
Dát tip
moc moc ******

zirafka
10. 06. 2002
Dát tip
No, konec je pekny, i prubeh povidkz je slusny, ma to spad i vtip. Presto toto neni povidka ke ktere bzch se vratila nebo ji doporucila nekomu jinemu ke cteni... takze bez tipu

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
aaaaaano, takové situace znám...utýct, křičet nebo aspoň mi dejte pokoj..prosím...!!*****

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
aaaaaano, takové situace znám...utýct, křičet nebo aspoň mi dejte pokoj..prosím...!!***** proč to zasejc nejde poslat????

gd
05. 06. 2002
Dát tip
šlo ti to poslat moc hezky, nuití, buď v pohodě.

Nuitík
05. 06. 2002
Dát tip
ono se to sem hupslo hnedko dvakrát...a já myslila, že to, co jsem tam připsala během čekání nebude vidět :o))))

Áno, áno. *

Josefk
03. 06. 2002
Dát tip
síla !

Radost
03. 06. 2002
Dát tip
ježkovy......to neni pravda, to určitě není pravda.... myslím, že je to parádní, bravurně napsaný text, originální pointa, atmosféra bezbřehé beznaděje společně s vtipem, břitkým jako plamen svíčky :)úúú je to fakt moc dobrý tip

Wopi
02. 06. 2002
Dát tip
uf... síla

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru