Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příhody ze školky

18. 06. 2002
8
0
5562
Autor
Danny

Hodně lidí (například můj táta) si nepamatuje, nebo málo pamatuje, zážitky z raného dětství. Já sám mám naopak paměť v tomto smyslu neporušenou - dobrá paměť na zážitky mi často pomohla v mé literární tvorbě. Nabízím vám tři minipovídky ze školky, kde jsem začínal objevovat různé neblahé vlastnosti reálného světa:

2D/3D aurora

 

Nastalo výročí VŘSR a my jsme měli za úkol slepit z předem připravených výstřižků barevného papíru (jeden představoval dělo, druhý můstek) auroru. Samozřejmě že nám vůbec neřekli co za loď Aurora je, čím byla důležitá, ani proč ji máme lepit právě teď , ale to není podstatné.

Potom, co jsem úkol splnil, začaly moji loď okukovat nějaké děti. Smály se, že mi dělo střílí na můstek. Opravdu - dělo jsem nalepil za můstek tak, že na něj vlastně mířilo. Ale co bych to byl za (budoucího) intelektuála, kdybych nevymyslel obratem náhradní řešení. Již ve školce jsem si uvědomoval, že papír je pouze plocha, ale svět je prostorový. Začal jsem tedy dětem vysvětlovat, že dělo a můstek jsou ve skutečnosti v prostoru postaveny tak, že střela prosviští za můstkem a nezasáhne ho. Bohužel nebyly děti můj výklad schopny pochopit takže se mi smály dál. Ach jo.

 

Kritika kresby aneb klišé

 

Následující příhoda mi pomohla si uvědomit, že i když je umělecké dílo kvalitní, může u veřejnosti zcela propadnout, pokud nedodržuje nějakou manýru, která se běžně používá a na kterou je veřejnost zvyklá.

Tentokrát jsme neměli od "soudružky" zadáno nic a já jsem si jen tak kreslil. Nějaký domek, u něj strom, slunce, oblaka... Jak jsem tak tvořil, přišly dvě holčičky a začaly mě obdivovat: "Jé, ten Daneček tak hezky kreslí!". Povzbuzen svými fanynkami jsem kresbu dokončil.

"Teď ještě nakresli oblohu." řekla jedna z holčiček.

Kreslení oblohy spočívalo v tom, že se celá bílá plocha zbylého papíru vybarvila modře. Vybarvování jednou barvou mě nebavilo a ještě k tomu jsem nikdy nedokázal udělat oblohu stejnoměrně vybarvenou.

"Oblohu kreslit nebudu." řekl jsem. Holčičky náhle změnily názor na kresbu: řekly "Ten obrázek je škaredej" a odešly.

 

Tichá pošta

 

 Hráli jsme tichou poštu. Byl jsem někde poblíž konce řady. Čekal jsem a konečně ke mě došlo slovo: "kokino"

předal jsem ho dál a slyšel jsem, jak se slovo dále mění:

"kokino", "kokino", .."hovno", "hovno"

Na konec řady tedy došlo "hovno". Soudružka se zklamaně podívala a řekla: "ale já jsem vám posílala "Dneska je krásný den" ?!"


Kami
27. 06. 2002
Dát tip
:o) :o)) :o))) Někteří lidé se neumějí smířit tím, když příběh nemá úžasnou, prudce inteligentí a hlavně originální pointu. Život taky není právě přeborníkem v originalitě, každému vybral poitnu stejnou... Líbí! (*)!!!

Joo a ještě si vzpomínám, že hru na tichou poštu jsem nikdy nechtěla hrát, protože mi děsně vadilo, když mi někdo prská do ucha a vůbec ten teplej dětskej dech páchnoucí voskovkama a krupicovou kaší... jsem byla vždycky děsnej sociopat, už tehdá...:o)

Kombajn
21. 06. 2002
Dát tip
nadherne sentimentalni. asi zacnu s necim obdobnym ;) *!

Costae
20. 06. 2002
Dát tip
Zajímavé zážitky, celkem mě to pobavilo, zejména pak "obrázek", ale nějak mi to nejde dohromady s Tvým obvyklým stylem. Jako "dětský" text to jde, ale (při vší úctě) nic zvláštního.

Danny
20. 06. 2002
Dát tip
asi jsem to psal moc narychlo...no nic

Helča
20. 06. 2002
Dát tip
po úpravě lepší, ale píšeš i líp :)

Katerina
20. 06. 2002
Dát tip
ja jakozto jedinec nedoslychavy jsem tichou postu nenavidela!

Spvrivs
20. 06. 2002
Dát tip
Jo, je to super, proč furt (v literatuře) hledat něco transcendentálního. Zvlášť ta poslední se mně líbila. *! :-)))))))

Je to veselý a to je hlavní... nebo né? :o) *

horák
19. 06. 2002
Dát tip
Chápu, že se to někomu zdá umělecky málo, ale když přihlédnu k faktu, že tady v próze prakticky chybí konkurence, povzbudím bez uzardění tipem. Navíc jsem se bavil a vzpomínal na svou školku pod dozorem soudružek učitelek. Hrozně rád jsem kreslil vlajku s hákovým křížem ... a za boha jsem nebyl schopen naučit se pěticípou hvězdu.

Bacil
19. 06. 2002
Dát tip
:-)

Katerina
19. 06. 2002
Dát tip
teda Horaku :-))) ja hvezdy zasadne sesticipe!

Albireo
19. 06. 2002
Dát tip
Mám také vzpomínku na tichou poštu. Z věty "V kostele byly bohoslužby" si zřejmě nejdřív někdo musel konec věty domyslet, a tak v tom kostele bylo celkem logicky kadidlo, pak se z kostela stala postel, a výsledek zněl "V posteli bylo prdidlo". Zvlášť pikantní, protože se ta tichá pošta hrála na faře mezi věřícími pubescenty.

Helča
18. 06. 2002
Dát tip
No nevím, zážitky pěkné...ale na literaturu trochu málo

Wopi
18. 06. 2002
Dát tip
Souhlas s Helčou. Ta stále se opakující slova.... "teď".."teď"... "začaly".. "začaly".. "začal".... auuuuu.... Tohle je jen vyprávění (střelené na rychlo od boku). Prosím, Danny, (v dobrém, nikoliv z nepřejícnosti) nenavrhuj se na redaktora prózy, asi by to brzy vedlo k nějakým třenicím.

Danny
18. 06. 2002
Dát tip
Wopi: přemýšlel jsem o tom a už redaktorem být spíše nechci

Wopi
18. 06. 2002
Dát tip
Hm. Věř mi, žes dobře udělal - všechno Ti pak omlátěj o hlavu, stejně jako teď já. :) Zkus ten text ještě vyeditovat a použít občas jiná slova, aby se tak neopakovala, bude to pak určitě příjemnější čtení.

Danny
18. 06. 2002
Dát tip
wopi: trochu jsem to uhladil.

Wopi
18. 06. 2002
Dát tip
Výrazně lepší.

Carodej
18. 06. 2002
Dát tip
No, stejně:-) Udělej si korektury v prvním odstavci:-) Ale je důležité, že dětství ti nikdo nevezme.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru