Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mein Kampf

29. 06. 2002
2
0
2846
Autor
farokh

Nevím, jestli to tady už někdy bylo, ale zaujala mě kauza "Mein Kampf". Asi všichni víte o co jde. Pro ty, kdo to neví: Jeden vydavatel se rozhodl vydat výše zmíněnou knihu Adolfa Hitlera. Je to samozřejmě dílo velmi kontroverzní, stejně jako jeho autor, který zde světu sděluje své ideje. Proti této myšlence se (nejen) od různých organizací zvedla vlna nevole. Myslíte si, že je v zájmu společnosti tuto knihu (i ty ideály) zcela vymýtit, nebo to berete jako útok na svobodu slova a tisku?      
já bych tu knihu vydal ale dal bych na ní nálepku "Varování Min. Zdravotnictví a Poruch Osobnosti ministerstva vNitra - škodí zdraví!"

Z týhle knihy jsem přečetl třetinu,dál mě to nebavilo,jsou to vesměs slátaniny,problem bych neviděl v tom co povolit nebo zakázat,spíš v malým zájmu o informace který člověku něco daji.kdybych byl vydavatelem,ztěží by mě napadlo vydat pravě takovou knihu,nechápu komu mimo pár historiků je k něčemu.

Z týhle knihy jsem přečetl třetinu,dál mě to nebavilo,jsou to vesměs slátaniny,problem bych neviděl v tom co povolit nebo zakázat,spíš v malým zájmu o informace který člověku něco daji.kdybych byl vydavatelem,ztěží by mě napadlo vydat pravě takovou knihu,nechápu komu mimo pár historiků je k něčemu.

Digero
03. 10. 2002
Dát tip
Tahle knizka vysla u nas uz nekolikrat a nikdy v tom zadny problem nebyl. Zavreli ho proto, ze ji vydal stejnym zpusobem jako kdysi nemci td v tvrde vazbe a s nacistickymi symboly. Meli by jste vedet, ze nackove si tohle vydani mezi sebou ted prodavaji za petkrat vyssi cenu. Jinak Main Kampf muzu vydat v pohode taky a staci mi k tomu pocitacova tiskarna a nikdo me za to nezavre.

Armand
27. 09. 2002
Dát tip
rebe: :) zajímavý nápad, ale nevěnoval bych čtení z Mein Kampf takovou důležitost ... na škole základní navíc. Ale máš pravdu, že by jim to měl někdo dobře a věrohodně vysvětlit, bez přikrašlování, mýtizování nebo strachu...

Bříza
03. 07. 2002
Dát tip
Dovedu si představit, jaký osud by potkal člověka, který by tuhle knihu vydal těsně po válce. Co se od té doby v tomto problému zásadně změnilo - nebereme - li v úvahu ztrátu paměti společnosti?

Břízo, budu-li akceptovat tvůj přístup - ostatně už jsme o něm tuším jednou hovořili - pak mi prosím řekni, jaký je rozdíl mezi Hitlerem a Leninem. Když srovnám Mein Kampf se Státem a revolucí, tak i ten Lenin přijde daleko škodlivější, nenávistnější, žalovatelnější etc. etc. Víš, já mám pocit, že naše "demokracie" funguje asi tak: od konce II. světové války už uplynulo skoro 60 let, většina tehdejších kolaborantů a udavačů je mrtvá, můžeme se tedy "vyrovnat" s nacismem. Ale s komunismem, to je jiná - protože ty udavačské krysy, soudruzi z vypočítavosti, estébáci a "staří Grebeníčci" jsou ještě zatraceně živé na to, abychom se mohli "vypořádat" i s tímhle zločinným režimem. To mi na tom vadí snad úplně nejvíc, tohle pokrytectví... dokud se nebude měřit všem stejným metrem, nemohu mít jiný názor než ten, který mám teď...

Rivka
03. 07. 2002
Dát tip
Rozumím. Ale právě ztrátu paměti je nutno brát v úvahu... Lze argumentovat proti něčemu, co neznáme? (Jistě, že z čistě etického hlediska je tvé stanovisko dobře obhajitelné, problém je ale v tom, že hledisko nikdy nebývá jenom jedno, v případě etického obzvláště...)

Bříza
03. 07. 2002
Dát tip
MP: ano - tak tedy změnilo se to, že přes naši zemi přešel nový zhovadilý řád. Lidé si začali jaksi "zvykat" na pokleslé morální normy - a z této perspektivy je potom málo nebezpečné šířit myšlenky nenávisti obsažené v knize, která stála u zrodu německého Nacionálního socialismu. Rozumím správně? Ten, kdo takovou věc udělá je tedy menší "kurva" než ten, kdo dneska sedí v Grebeníčkovské vile. OK - ale proč být malou "kurvou" vůbec ? - toť ona otázka.... Plus drobná poznámka pod čarou o konsekvencích tohoto "zhrubělého" vnímání aktů ještě"politicky průchodných" z hlediska dnešních dějů na mezinárodní politické scéně ... Rivka: vždyť jsi o kousek výš vyvracela přesně to, co mi teď namítáš! Neztrácet paměť má v tomto případě v popisu práce odborná veřejnost - a není jednoznačně doloženo, že ta by měla nedostatek studijních materiálů - vždyť jistě umí německy. Jinak - není co ztrácet. Myslím, že většina Čechů tuto knihu nečetla - ačkoli má povědomí, jakou historickou úlohu sehrála. Vážný zájemce o studium jak bylo řečeno onu knihu vždy sežene. A chce - li se někdo "pobavit" čtením této knihy (která jak všichni kdo ji četli říkají je naprosto hloupá a nudná) připadá mi podivný, asi jako dychtiví čtenáři spisů Sadových. Bránit někomu v jeho úchylkách - natož rozmlouvat mu je - jistě nelze. Je však možné mu nedávat příležitost k jejich projevům a rozvíjení. Z tohoto hlediska mohou podobné materiály (a já netvrdím, že ty komunistické, či jiné jsou méně nebezpečné) rozsévat ve společnosti "memy" nenávisti a xenofobie. Pokud se někdo tedy rozhodne na tomto se podílet, může ho v mých očích omluvit pouze nevědomost toho, co činí.

Břízo, já bych to spíš řekla takhle - proč trestat malé kurvy a velké nechat běhat beztrestně světem? Je to dneska trend, pravda - nezaplatíš tisícovku na daních, šup s tebou před soud; rozkradeš miliony z kapeličky - nic se ti nestane. OK, ať soudí vydavatele Mein Kampfu. Ale ať také postaví mimo zákon KSČM a nekompromisně trestají vydávání knih od Lenina, Stalina etc. Pak ano, ale TAKHLE ne; takhle s tím prostě souhlasit nelze...

Bříza
03. 07. 2002
Dát tip
Monty: já teď neargumentuji o "trestně - právní zodpovědnosti" před naší legrační justicí. Já teď argumentuji víceméně o vlastním svém hodnotovém systému a přijatelnosti různých činů pro smysluplné "vyjití" s vlastním svědomím. To by totiž měla být ta skutečná "justice" člověkova. - A vůbec: Hezkej den - jsem ještě nepopřál :c)

Rivka
03. 07. 2002
Dát tip
Ale ne, jsem konzistentní ve svých tvrzeních.... poměrně. Podívej, třeba mně ta kniha zajímá (mysli si, co chceš - doma ji máme). Beru ji jako studijní materiál, primární pramen. Četla jsem to Hájkovo vydání (které mi pro důvody výše uvedené nepřišlo být úplně optimální, směřovalo k "popularizaci" daleko víc, ve smyslu populárně-vědecké literatury, myslím), k předválečnému se těžko dostat. Německy neumím. Je snad proto můj zájem o tu knihu jako o čistě studijní materiál nemožný? Mám se německy naučit a jít studovat historii? Ono to teď mírně vypadá, jako bych si odporovala, ale není to tak... Protože takových lidí, které to zajímá, ač nejsou historici s titulem, je určitě víc. A právě proto říkám na kompletní vydání ano, ale ne tak, jak to vyšlo teď. (A, mimochodem, vzhledem k asi tak tuně literatury, kterou jsem "na téma" načetla, byť se nejednalo vždycky o historické studie, si nepřipadám jako "zvrácený člověk, který se tím baví". Nebavím se přitom. On je taky rozdíl mezi neprofesionálním vážným zájmem a lacinou touhou po senzaci. Další mimochodem - domnívám se, že kdo je z druhé kategorie, jistě nedočte, protože je to opravdu mimořádně blbá a dlouhá kniha.) S úctou R.

Bříza
03. 07. 2002
Dát tip
Rivka: myslím, že jsem Tvůj případ ošetřil větou "Vážný zájemce o studium jak bylo řečeno onu knihu vždy sežene." Není tedy potřeba, abys argumentovala za ty, kteří tu knihu nechtějí studovat, ale hledají argumenty na podporu svých předpojatých názorů (Ty jim říkáš druhá kategorie ... což se mi ale taky moc nelíbí - ale vím, jak to myslíš ..) a kterým tento způsob vydání vpodstatě nadbíhá. Rovněž s úctou B.

Rivka
03. 07. 2002
Dát tip
Tohle je (já už jsem si na to mezi námi dvěma trochu zvykla) festival míjení-se:) 1) Neargumentuji pro "druhou kategorii", naopak, pro ty, kteří jsou jako já. Výše jsem naznačila, že vydání byla: a) německé b) předválečné VÝBĚROVÉ české c) Hájkovo VÝBĚROVÉ české Tudíž NEBYL k dispozici celý text mimo německého originálu. Pro lidi, jako jsem já, bylo tedy prakticky nemožné přečíst si kompletní text. 2) Lidem, kteří touží po senzaci, neříkám "druhá kategorie", pouze druhá "kategorie", prosté to určení pozice v textu. Převedu tedy do věty politicky korektní: Lidé, které jsem ve výše uvedeném textu uvedla na druhém místě. Aneb vivat neporozumění v netové komunikaci...

Bříza
03. 07. 2002
Dát tip
Rivka Děkuji za upřesnění pro moji tupou hlavu. Doufám pevně, že Tě pečlivé studium kompletního díla nenadchne pro myšlenky Nacionálního socialismu. ;c) Teď jen tedy zbývá na jednu misku vah položit přínos lidem, jako jsi Ty - a na druhou možné negativní dopady pro společnost, jako celek.

Rivka
03. 07. 2002
Dát tip
Nebála bych se toho:) K možným negativním dopadům - domnívám se, že dopad vlastního textu (tedy negativní) bude prakticky nulový. Míjí se totiž se skupinou recipientů - živě vidím, kterak si skinheadi říkají na knížkách. Tedy: pro čtenáře, který je v "ohrožené" (a posléze ohrožující) skupině, je to příliš dlouhé a nudné, těm budou stačit výtahy prezentované v Bílé síle (či kterak se různé plátky jmenují). Problém jiný je ale v tom, CO vlastně signalizujeme tím, že tu knihu vůbec vydáváme, nejde tedy o text, ale o znak, symbol. Připouštím, že tohle (pro sebe) vyřešeno nemám, námitky z tvé strany chápu, ale zatím dávám přednost řešení "vydání pro historické účely". Výslovným zařazením a určením textu se totiž (alespoň myslím) značná část znakovosti ztrácí... Rozumíš mi?

Bříza
03. 07. 2002
Dát tip
K prvnímu odstavci: - můžeme tedy hypotetizovat: Trochu se obávám, že Tvá empatie směrem k vyznavačům této ideologie je nutně omezená - snad z toho plyne možnost lehce "schematického" náhledu na dotyčné "ohrožené", jako na stádo primitivů, sotva ovládající abecedu. Problém neonacismu je ale komplexnější - a neodehrává se jenom v symbolické a "pivně-fotbalové" rovině. Má své ideology a své vazby na politickou reprezentaci. Ba i svůj mezinárodní rozměr. Tento "stavební kamínek do mozaiky světonázoru" je bezpochyby příjemným komfortem, umožňujícím přinejmenším některým neonacistům s intelektuální ambicí vytrhávat citáty z díla milovaného vůdce, ohromovat znalostí a mírou ztotožnění a budovat si tak image. Mám pocit, že NEJDE o překonanou historii. Zejména v kontextu současného vývoje ve světě. Jak víš, Evropa se v reakci na vývoj po 11.září posunuje doprava a strany typu FPÖ zaujímají vládní křesla. Šaronova politika nahrává antisemitismu po celém světě. Včera se cosi událo v Karl. Varech ... a t.d. .... K tomu druhému odstavci dodám jen, že rozumím a pro sebe považuji za vyřešené (jak je asi patrné z mých příspěvků). I Tobě hezký den

Armand
03. 07. 2002
Dát tip
Bříza: my dva se tady shodneme Rivka: dáváš přednost jinému řešení (ono "pro historické účely"), ale domnívám se, že tu jde o víc.. viz já a Bříza to rozvedl.

Rivka
03. 07. 2002
Dát tip
... a k odstavci prvnímu nezbývá než dodat - já vím, Břízo. Jenže to už není na netovou komunikaci...

Rivka
03. 07. 2002
Dát tip
(A ten hezký den samozřejmě taktéž:) )

Armand
02. 07. 2002
Dát tip
farokoh: to není tak jednoduché, ale tvé tvrzení se v určitém případě dá považovat za pravdivé .. souhlas gd: o technickou stránku věci až tolik nešlo :))

gd
02. 07. 2002
Dát tip
Já jen, aby tady nedocházelo k používání nepravdivých argumentů.

Spvrivs
02. 07. 2002
Dát tip
Souhlas se Saulem. Zkušenost je nejlepší učitel - v tomto případě přímá četba samotného "díla". V uvozovkách to píšu mj. proto, že jsem to zkoušel číst, a musím říct, že jsem daleko nedošel, protože to je takový brak, který snad každému trošku soudnému člověku dojde, že je to blbost.

Rivka
02. 07. 2002
Dát tip
Monty: No jo, předmluva, ale když to mělo vyjít (a já si myslím, že mělo, ale ne takhle), tak pořádné historické kritické vydání se vším všudy - prostě opravdu studijní materiál... Čímž se dostávám k tomu, že v knihovnách to dostupné nebylo ani omylem, protože existoval buď německý "originál", jedno předválečné vydání (tuším neúplné) a Hájkovo vydání, které je značně krácené a řazené nikoliv podle kapitol, ale podle témat, s historickým komentářem (myslím rok 1992, ale můžu se mýlit - každopádně porevoluční počin). A i ten originál byl, myslím, v seznamu "indexovaných". A k tomu studiu - na jednu stranu je pravda, že jako studijní materiál je to vydání potřebné, na straně druhé když je někdo odborník na německé dějiny, měl by německy umět... Takže jenom Bůh ví, jak ono to vlastně je (a to jsme sem nezapletli etiku).

Rivko, v seznamu indexovaných nebyl - to potvrdil u soudu i ředitel MK. Nedal se půjčit domů, ale do studovny ho půjčili každýmu...

Rivka
02. 07. 2002
Dát tip
No vida, nová informace:) Tak to by mě zajímalo, kde jsem k té své přišla:)

To máš fuk, člověk většinu života sbírá informace, z nichž cca 30% je později vědecky vyvráceno, 30% byly nesmysly od samého začátku a pro ten zbytek nikdy nenajde smysluplné využití... s tím se holt musíme smířit. :o)

Rivka
02. 07. 2002
Dát tip
To je pěkné:)) Můžu to někdy použít?:c)) Zdroj uvedu:c))

Rivko, samozřejmě můžeš... jsem jedině ráda, když někdo oceňuje plody mého dlouholetého empirického výzkumu... :o)

S
02. 07. 2002
Dát tip
Osobne povazuju stihani vydavatele za vydani knihy za politicky utlak - ktery se konecne stupnuje, viz soucasna kauza o zakazu propagace drok - napr. v textech... Velky bratr Te sleduje... a taky patricne tresta ty, kteri sesli s PRAVE cesty.

gd
02. 07. 2002
Dát tip
Já bych to všechno pozavíral. Komunisty, anarchisty, demokraty, fašouny, poctivý i poldy... Prostě bych to všecko pozavíral a byl by klid. Všichni by seděli v base a vyráběli by si tajně ponorný ohřívače z příborů. A dělali by si čaj magorák z paklíkovýho tabáku a čudili by tajně. A pak by se zařvalo SPÁT a všichni by spali. Ne jako teďka.

papouch
01. 07. 2002
Dát tip
Onu knihu vlastním v originále, v kůži, s věnováním jakéhosi obersturmbahnführera datováno -kriegsjahr 1942-. Čítávám si ji před spaním. Ona totiž je psána šwabachem a než přelouskám první větu, tak spím jak dudek :-))

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
pokud ti papoušku nevadí že ta kniha v originále byla vázána v lidské kůži (teda byly "dva" originály... ten Hitlerův a pak ona vázaná v kůži lidí tuším darována Goebbelsovi) Jinak kauza je dost nešťastná. Já budu oponovat Monty a jiným. Neznamená, že pokud my vidíme Mein Kampf jako bláboly maniakálního idiota (s velkým charismatem), že to tak vidí všichni. To je asi zásadní chyba. Kniha byla k sehnání i jinak a ke studijním účelům taky nebyla nedostupná, nebyl žádný důvod ji vydat, kromě důvodu čistě komerčního. Nepředpokládám, že by poptávka byla tak nesmírná, že by nutila vydavatele přeze všechny "těžkosti a nepřízeň úřadů a osudu" vydat takové dílo. Je to morálně pochybný čin. Souhlasím s rozsudkem v kauze. Vydělávat na propagaci nacismu a antisemitismu je pochybné a vydání takové knihy je onou propagací.

Merle
01. 07. 2002
Dát tip
tohle už se tu jednou probíralo. pořád si myslím totéž. trochu chytrý a sečtělý člověk pochopí, jaká je to zhovadilost, ale ne všichni jsme chytří a sečtělí... ne že by se k tomuhle textu holé lebky nedostaly, ale takhle to mají jen snažší. potlačovat vydání je principálně špatné, ale horší mi přijde ji vydávat. tím hůř, že to byl nejspíš jen jakýsi vtípek

Aki
01. 07. 2002
Dát tip
propagace fašismu? blbost, jde jen o dokument a přiznám se, že bych si to ze zvědavosti rád jednou přečet taky. v televizi natočej každou chvíli nějakej sraz fašistů, kde se heiluje o 106, kolem stojí tlupa policajtu a jen čuměj do blba. vidím to tak, že bylo potřeba někde ulovit obětního beránka, aby bylo vidět, jak tenhle stát bojuje proti fašismu... je to fraška a pěkný svinstvo, podle mě...

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
Aki: nesměšoval bych hailující nacisty a vydavatele Mein Kampf, ve smyslu kdo by měl být za mřížemi. Hailující nacisti jsou věcí přihlížející policie a vydavatel byl věcí vyšetřovatele, kterému přišlo trestní oznámení. Že on udělal svou práci pořádněji než policisté, nemá co do činění s podstatou věci. Nejde přece říct "no a?, jenom kniha, a co tyhle a tyhle věci a nic se neděje?!". Je dobře, že se alespoň někde něco "děje". A že to není to nejbolestnější místo, to bohužel už tak chodí.. nejsme tak vyspělá společnost a tak se naše "nevyspělost" odráží i v policii a justici.

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
Jinak, když napíšu štvavý antisemitský pamflet, těžko mi ho někdo vydá a navíc patrně budu stíhán... a ty tvrdíš že vydání antisemitského pamfletu (jehož vydání je omlouváno zachováním, či dokumentováním historických pramenů) není propagace fašismu (mimochodem je to nacismus)??

Armand, Merle... je vidět, že jste to nečetli. Já mám takový dojem, že všichni ti zastánci potrestání vydavatele Mein Kampfu se domnívají, že je v té knize návod na mučení židovských dětí, schéma plynové komory a podobná zvěrstva, která se pak během války odehrávala. Mein Kampf je kniha z DVACÁTÝCH let minulého století, a je rozdělena na dvě části. V první popisuje Hitler svůj život a své názory na všechno možné, moderním uměním počínaje a sociální politikou Německa po I. světové válce konče. Ano, píše tam, že za všechno můžou Židi, že jsou Židi nepřátelé a že Árijec je jediný člověk, který může být nazýván člověkem, zatímco ostatní (včetně Čechů - poznámka pro případného českého skinheadského čtenáře velmi poučná) jsou kupka hnoje. To tam opravdu píše. Jenže totéž může dneska napsat třeba Halina Pawlowská a nikdo jí za to zavírat nebude. Každý by pochopil, že to nelze brát vážně a kdyby to snad náhodou vážně myslela, zavřeli by ji pravděpodobně do Bohnic, nikoli na Ruzyň. Ve druhé části knihy je popisováno formování jednotek NSDAP, jak mají chodit v průvodu městem, jak se mají chovat, jak mají být organizovány, disciplinovány... V celé knize není ani slovo o koncentračních táborech, o II. světové válce, o vraždění, znásilňování, pokusech na lidech etc. etc. Celý text knihy je zajímavý skutečně jen jako historický dokument a nic víc. Troufám si říct, že je pravděpodobnější, že se někdo stane fašistou po přečtení Medvídka Pú než Mein Kampfu. Když už pro nic jiného, tak je to vcelku nudná a dost tlustá kniha, která většinu těch, co ji čtou "ze zvědavosti" nebo (čemuž ovšem nevěřím) z potřeby získat životní ideál a smysl existence, přestane bavit max. na straně třicet.

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
Monty: "Celý text knihy je zajímavý skutečně jen jako historický dokument a nic víc. " Taky si myslím, a přesně proto nechápu proč byla vydávána (teda chápu to jako čistě komerční projekt), když těm pár "šílencům" z katedry historie a lidem studujícím nacismus určitě nevadilo staré vydání dostupné v leckteré knihovně. To, že kniha ve které jsou Židé (a nejen oni) označeni jako původci všeho "zla" a árijci jsou jedinou rasou vyvolenou, je vydávána za účelem zisku a nikoliv studia historických pramenů, právě to je pochybné. Jde tu spíš, dle mého, o ono v zákonech často zmiňované a nedefinovatelné "provinění se proti dobrým mravům". Nic víc, ale je dobře bylo-li to řečeno, byl-li vyjádřen nesouhlas (nevím jak přesně zněl rozsudek)

Armande, možná proto, že staré vydání neexistovalo. U nás po válce vyšel vždycky jen neúplný text, jen úryvky proložené kecama nějakého historika. Nevím jak koho, ale mě docela zajímalo číst bláboly člověka, který dokázal zblbnout milionový národ. Víš, proč je podle mého názoru dobré vydávat a číst takové knihy? Proto, abychom si mohli v blábolech dnešních politiků a rádobypolitiků všimnout nebezpečně podobných tendencí. Proto je dobré vydávat a číst Mein Kampf. Btw. Arnošt Lustig svým studentům v USA doporučuje četbu Mein Kampfu proto, aby "poznali svého nepřítele". Myslíš, že to není dostatečně dobrý důvod?

Aki
01. 07. 2002
Dát tip
Armand: proč bys to nesměšoval? takže když já bych na tebe teď podal trestní oznámení, že jsem tě viděl heilovat, tak půjdeš sedět? a jenom proto, že se našel někdo, kdo by to oznámení podal? na srazech neofašistů přihlíží policajtů hromada a je jim to jedno... trvám na tom, že byl potřeba obětní beránek... vsadím se, že když by někdo vydal nějaký Stalinovy spisy, nebo návod jak bejt správnej STBák, nedělo by se vůbec nic... věř mi, že nejsem žádnej nacista nebo fašista, jde mi jen o princip...

Btw., "za účelem zisku", je vidět, že věříš všemu, co tvrdí NOVA. :o) Mein Kampf původně vyšel ve standardním nákladu 6.000 ks, a nebyl o něj nijak dvakrát velký zájem. Až teprve poté, co z jeho vydání udělala senzaci právě NOVA, začali se o něj kupující zajímat, neboť čichali senzaci. Až POTÉ udělal nakladatel dotisk, a to v počtu, který odpovídal objednávkám distributora a knihkupců. Kromě toho, já vím dost přesně, kolik se na té knize skutečně vydělalo; jestli se někdo domnívá, že Zítko bydlí ve vile na Ořechovce a vozí se díky Hitlerovi Mercedesem, je to pěkná pitomost. Zítko bydlí v paneláku a auto má na leasing. Mein Kampf byl vydán v rámci edice "Knihy, které změnily svět" společně s Leninovým "Státem a revolucí", "Kladivem na čarodějnice" etc. Nebyla to kniha, na níž by někdo hodlal "vydělat". To přišlo až potom. Opakuji, byla jsem u vzniku té knihy od začátku a Zítka znám 14 let, takže si svoje informace necucám z prstu ani z komerčních sdělovacích prostředků...

Aki
01. 07. 2002
Dát tip
Armand: KAŽDEJ vydavatel přece vydává KAŽDOU knížku s tím, že na ní snad vydělá, nebo ne? nevidím na tom vůbec nic špatnýho... a proč ji teda nestáhnou ze všech knihoven, když je tak nebezpečná, hm?

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
Aki: nezkoušej na mě svou demagogii.. žádná kniha není nebezpečná, nebezpeční jsou lidé. Monty: neobviňuju vydavatele z nacistických choutek, ani z toho, že by jezdil díky Mein Kampf v Mercedesu. Myslím si, že vydání Mein Kampf bylo počinem nešťastným. Toť vše. A že to nebyla kniha na které by šlo vydělat? To, že nevydělala může znamenat třeba to, že selhal lidský faktor v nějaké úrovni celého knihkupeckého soukolí, ale knihy se vydávají proto aby se na nich vydělalo ne? Nebo je vydavatelství pro pana Zítka koníčkem který dotuje ze své kapsy? Ta kniha tu byla a nebyl důvod ji vydávat? Pokud byl, rád si ho poslechnu. Každopádně se nedivím veteránům z druhé světové, že se jim to nelíbilo.

Aki
01. 07. 2002
Dát tip
Armand: tak vidíš, řekl jsi to sám, nebezpečný jsou lidi, ne ta knížka, tak proč ji zakazovat? tím se jí udělá jen reklama... :o)

Armande, ono se to nelíbilo jen NĚKTERÝM veteránům z druhé světové. Dost těchto lidí se za Zítka postavilo. Viz Arnošt Lustig nebo třeba předseda místní pobočky Svazu bojovníků za svobodu na Praze 3, režisér Kachlík (snad to říkám správně), který byl za II. světové války v odboji. A bylo jich samozřejmě víc... jenže o tom se zas až tak moc nemluví. Nemá cenu se tady o něčem přesvědčovat, píšeme každý svůj názor; máme na to konec konců právo. Na knihách se - dejme tomu - něco málo vydělat dá, z entuziasmu je vydává opravdu málokdo. Ale na počátku vydání Mein Kampfu nebyl žádný kalkul ve stylu "vydám Hitlera a vydělám milion", to určitě ne. Navíc se valná většina peněz za prodané knihy vrací zpět do tiskáren a DTP stuidií na výrobu nových, celkový zisk je poměrně malý; žít se z toho dá, ale na žádné vyskakování to opravdu není...

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
Aki, Monty: tady jde o nuance a spíš na rovině morální. Zakazovat nějaké dílo je nesmysl, ale na druhou stranu proč je zakázaná pornografie? Je to podobný problém a zdůrazňuji NE stejný, ale o tom to je. Já jsem to už vyjádřil, snad ne tak jak by to bylo nejlépe patrné, ale lépe to neumím a pokud si chcete nalézat "jablka sváru" asi vám v tom nezabráním.

Armand
01. 07. 2002
Dát tip
Monty: já vím, tohle není jednoduché rozebírat protože věc není černobílá. Na druhou stranu pokud bych měl někde souhlasit s vydavatelem, tak z čistě osobního hlediska by mě lákala představa vydat něco tak kontroverzního jako Mein Kampf. Nešťasné to pokládám z obecného hlediska. tak.. toť snad vše k diskusi. :)

kap_Stehno
01. 07. 2002
Dát tip
to rozhodně nejde a taky nesmí být vymazaný z historie, jinak by se to mohlo opakovat a ten vydavatel tam opravdu měl dát nějaký komentář/ediční poznámku (když už ne svůj názor-kdyby s tim souhlasil tak ho stejně zašijou a když ne tak to tam měl dát; tak třeba dobové reálie+následky takového názoru), jinak se nedivím, že si to vodsral

kap_Stehno: V té knize je nakladatelská předmluva, obsahující názor nakladatele. Dala by se označit za běžné protifašistické fráze, pravda, ale je tam. Tento fakt se ve všech možných zprávách pomíjí, protože se jaksi nehodí "do krámu" ...

gd
01. 07. 2002
Dát tip
Armand: Jen technická poznámka - pornografie NENÍ zakázaná. Je omezeno pouze její šíření mezi nezletilými.

farokh
01. 07. 2002
Dát tip
Armand: Když mluvíš o komerci, tedy vydání knihy za účelem výdělku, podle mě je to stejný, jako když kapela nahraje písničku. Řekne si: vydáme tu věc a vyděláme na tom - ale taky tím uděláme lidem radost...

Stáda se tvoří vždy a všude, dokonce i na obranu demokracie. M.K. - jako relikvie:lidi to ani nemusí číst, zakazatelové knize udělali reklamu a olepili ji etiketami. Proklí: seš vážnej kandidát, ale musí Tě doporučit Tvůj logoped.

Suppe
30. 06. 2002
Dát tip
ja to reknu takhle: je prece onanie, abychom zakazali vydat knihu, ktera je stejne k mani v knihovne. To debilni oduvodneni, ze tam neni jakykoli komentar ke zverstvum fasismu, no, tak o to se prece lid pral, kdyz davali Majora Zemana, a nakonec jsme se dohodli, ze to je stejne jedno. V nasi zemi vychazime obecne z toho, ze lidi jsou inteligentni a tudiz vedi, ze Hitler byl kreten. To by preci mohlo stacit, ne?

Prokletí
30. 06. 2002
Dát tip
Petře, bude stačit i razítko od dermatovenerologa? ;o))))))))))))))))))) m.

Prokletí
30. 06. 2002
Dát tip
Suppe, super ;o) m.

Prokl.:jo !!!stačilo by to s čestným prohlášením, že chodíš na jednu velkou stranu.

Wopi
30. 06. 2002
Dát tip
No, to bude možná těžký. Soudím dle sebe - kolikrát jdu i na dvě! :))))

Gastarbajtr
29. 06. 2002
Dát tip
já jsem ten Mein Kampf čet...zajímalo mě, co v něm opravdu je, slyšel jsem to vždycky tak zmýtizovaně...no, podle mě by dneska ty ideály už moc lidí neoslovily (v takové formě, v jaké jsou tam popsány a ne jak se o nich mluví dnes)

Wopi
29. 06. 2002
Dát tip
Když člověk najde v knihovnách spidy Lenina, tak ať najde i Hitlera. Zaprvé proto, že je poučné vědět, co dokázalo zblbnout tolik lidí, za druhé by měla být nějaká spravedlnost. Je trapné, že když někde nakreslím pěticípou hvězdu, nic se mi nestane. Když nakreslím svastiku, policie se na mě vrhne za propagaci fašismu. Přitom ta svastika za fašismus nemůže, je na leckterém prastarém asijském chrámu... Dokud starej Grebeníček nechodí dva roky k soudu kvůli nachlazení, zatímco on sám mučil nevinné lidi k smrti, je tehle stát kýbl hnusné špíny a kauza Mein Kampf směšná.

Beru to jako útok na svobodu slova a tisku. A to nikoli proto, že tu knihu vydal můj kamarád a že jsem se na jejím vydání podílela - hlavně proto, že jsem ji četla a je to taková snůška hovadin, u kterých se člověk spíš zasměje, než aby je mohl brát vážně. Btw. podle paragrafu, podle něhož byl zažalován nakladatel Zítko, by mohl být stejně dobře zažalován vydavatel Bible, protože na ni se vztahuje mnohem VÍC.

Jo, Wopi. Tak nějak...

Wopi
29. 06. 2002
Dát tip
Zajímavej novotvar jsem vytvořil. Chtěl jsem napsat "spisy", ale nějak se projevilo, že jsou to pidy.... :))))

Adams
29. 06. 2002
Dát tip
Znám lidi, kteří se tuto knihu ještě teď snaží různými způsoby sehnat.-)

Kastel
29. 06. 2002
Dát tip
Přikláním se na stranu výše uvedených názorů s tím ať každý vydává, píše či čte v podstatě cokoli pokud s tím neotravuje byt' jen jednoho dalšího tvora - svoboda volby je dle mého názoru rozhodující - problém je v tom, že slovo není bohužel blbuvzdorné a dokud existují blbové..... co s tím ?

JRR
29. 06. 2002
Dát tip
...mě je to jedno. Ale asi je trapnýž, že se v týhle zemi dějou mnohem horší věci, než vydáváni MK, a s tím nikdo nic nedělá, zatimco tady se justice vozí (o5) po malejch lidech.

Prokletí
29. 06. 2002
Dát tip
JRR, Wopi... To by mohli zakázat třeba i Nietzscheho... mimochodem se mi MK do ruky dostala, pokud je někdo na světě tak blbý, aby ho oslovila, pak je úplně jeno, stejně to dokáže třeba i použitý toaletní papír, myšlenková hodnota je téměř totožná ;o) Proč třeba nezakážou taky Bibli, když katolické společenství terorizovalo Evropu, kradlo a vraždilo tisíc let? ;o)))))))) m.

Wopi
29. 06. 2002
Dát tip
nejen to: ono se tam o vyvražďování národů (a pronárodů - slyšíte ten rasismus?) mnohokrát pochvalně mluví... jak říkám - tady je blázinec stát

Prokletí
29. 06. 2002
Dát tip
Jo? Tak to jsem asi budoucí prezident - velkej magor ;o))))))) m.

Yfča
29. 06. 2002
Dát tip
Souhlas s Monty...

Děd_Senil
29. 06. 2002
Dát tip
tovíže jo, Proklíku... jasně.... jasně... a já Ti budu dělad poradce :))

JohnieBass
29. 06. 2002
Dát tip
Dědo, fajn, budem tancovat kole, jolky z krepáku ;o))))))))) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru