Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÍRA

12. 07. 2002
12
0
2057
Autor
IVANOL

VÍRA


      Rikr van Holl se vrátil z kostela, seděl v tulipánech a cítil ve svém srdci zmatek a klid zároveň. Pozoroval kulatou stavbu mlýna, jehož větrné lopatky posunovaly prostor i čas, a přitom mu hlavou plula jediná myšlenka:
 "... a mrtví budou vstávat z hrobů...".
     Natáhl ruku, utrhl žlutý kalich tulipánu a přiložil si ho na prsa. Začal vnímat jeho sladkou vůni tak silně, že chvílemi ztrácel vědomí. Jeho energie se prolínala s  energií květiny a byla roznášena větrem na všechny strany. Najednou byl všude. Viděl se , jak sedí v záhoně, viděl svůj mlýn a pak celou Zemi. Ještě více se nadechl aby zaplnil plíce a náhle se  před ním vše odehrávalo najednou.  Spatřil všechny své věčné životy, všechny své splněné i nesplněné úkoly, ale hlavně viděl mnoho milujících duší, které ho provázely tou věčností. Bylo jich tolik, že splývaly v jednu jedinou, jasně zářící energii, jejíž byl právě součástí. Přesto intenzivně pociťoval přítomnost všech svých matek a otců, bratrů, sester, manželek a milenek, svých dětí. Točil se ve víru vlastního nepopsatelného štěstí a pochopení, jiskrného a barevného.
     Chtěl si to poznání vzít s sebou, ale věděl, že je příliš malý a neschopný tam, kde kvetou tulipány, létají motýli a bzučí včely, kde žít je krásné a hrozné zároveň, kde lze potkávat dávno mrtvé, jejichž duše znovu přicházejí jako průvodci, učitelé a lásky, otevírající srdce a vyvolávající staré zapomenuté vzpomínky. Tam, kde nic nezůstane nevyslyšeno a bez odplaty, kdy i nejmenší projev hmoty rozvlní každou hladinu emocí a pocitů do absolutního vyrovnání.
      Ano, mrtví již vstávají. Dělají to tak odjakživa. Není to důkaz konce světa, ale je to důkaz života, věčného zrození duše, návratů a setkávání, pochopení. Rikr van Holl to již věděl. Nazul si dřeváky, mezi zuby strčil stéblo trávy a poděkoval.
      Nějaká neskutečně otravná moucha mu lezla po obličeji. Nechtěla se nechat odehnat. Napřáhl ruku s otevřenou dlaní, ale pohyb nedokončil.
      Odlétla.
      Sama. Někam k mlýnu, mezi jeho lopatky.
 


 


Elyn
16. 11. 2003
Dát tip
:) * I když mám poskládáno trochu jinak... Děkuji...;)

Jéééééééé, to je zajímavý, já si vždycky myslim, že už jsem tady našla každýho, kdo je skvělej a vždycky pak narazim na někoho, kdo je taky skvělej a pak prej Písmák nemá úroveň!!!!! °°°°°°

Helča
08. 10. 2002
Dát tip
krásné

Olina
29. 07. 2002
Dát tip
Tu jsem četla nedýchajíc. Měla jsem z ní opravdu hluboký zážitek. TIP

Jeanne
24. 07. 2002
Dát tip
také bych chtěla spatřit své životy...,ale jak na to :)))

Olina
23. 07. 2002
Dát tip
tisknu, přečtu, povím :)

Miki
23. 07. 2002
Dát tip
Zvláštní ...

Bacil
15. 07. 2002
Dát tip
*

Paranoicus
13. 07. 2002
Dát tip
Vrátil se z kostela a ucítíl - energii. Jestli to opravdu je to, co si myslím, že to je, chtělo by to aspoň jeden odstavec navíc; van Holl na něco právě přišel, ale na co?

Danny
12. 07. 2002
Dát tip
******

Print
12. 07. 2002
Dát tip
***!!!!

Armand
12. 07. 2002
Dát tip
*** moudré :)

Josefk
12. 07. 2002
Dát tip
TjB ,poslední věta, to je skvost !

Radost
12. 07. 2002
Dát tip
!!!!!!!! TOP TIP !!!!!!!!

Bulvena
12. 07. 2002
Dát tip
Hezký, hluboký Tip*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru