Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rulez!

Výběr: Print, Lyryk, Albireo
03. 09. 2002
24
0
7085
Autor
Danny

Jednoho dne se rabimu doneslo, že se ve Vorkách zdržuje pravý odborník na pomluvy, který se vtírá věřícím, vyptává se jich na jejich rabína, a přitom nešetří narážkami ani jedovatostmi. Rabi Icikl si ho dal zavolat a řekl: \"Tak ty chceš o mně roztrušovat pomluvy? Co se toho týče, vím toho já víc než ty. Posaď se a pozorně mě poslouchej. Budu ti o sobě povídat věci, které jsou horší než všechno, co o mně vyprávíš...\" (Elie Wiesel, Příběhy proti smutku, str. 185)

 

12.4.
Jedno z Deseti přikázání zní Nepokradeš - proto jsem nikdy neuvažoval o pořízení nelegální kopie Windows. Avšak můj DOS který jsem dostal spolu s počítačem mi přece jen připadá poněkud zastaralý. Začínám tedy šetřit na legální Windows.

 

20.4.
Dneska jsem před domem zahlédl zvláštní průvod - mladí příjemní usměvaví lidé v černých a bílých hábitech tančili kolem alegorického vozu s tučňákem. Zpívali: "Linux rulez - Windows sucks." Jejich vůdce - Larry Lamer - mi dal kontakt na pravidelné srazy komunity, kam mohu přijít kdykoli budu chtít. Hmmm... o tomto systému jsem již trochu slyšel, free alternativa k Windows.

 

25.4.
Dnes jsem se osmělil a konečně se šel podívat na jedno setkání komunity Larryho Lamera. Úchvatné. Larry šíří zvěst o Linuxu po celém světě - jeho kočovná komunita je nyní na nějaký čas v našem městě, posléze poputují dále. Sice jsem příliš nerozuměl většině z toho, o čem tito mladí lidé diskutovali, ale ta celková atmosféra se mi líbila. Zpívali jsme písně: "Boot Linux, LOADLIN code", "Kdyby byly Windowsy...", "Linux rulez, Win sucks" a podobně.

 

10.5.
Po pár návštěvách komunity se začínám trochu dostávat do obrazu. Dnes jsem byl poprvé přítomen rituálu Rozbíjení Oken. Dostal jsem tričko s tučňáčkem. Venku na ulici jsem dostal chuť zakřičet "Linux rulez!" ale dívali se na mě jako na blázna.

 

14.5.
Manželka mi nerozumí. Ach jo. Popisoval jsem jí nadšeně vše kolem nově objeveného systému. Zakroutila hlavou a zeptala se co že je to za tyjátr když jde jen o operační systém. Ženská jedna hloupá.
U Larryho Lamera jsme se dneska bavili o nevýhodách wokenních programů. Všichni nadávali, jak jsou strašně nenažrané: spotřebují vždycky ohromné množství místa na disku, no hrůza.

 

15.5.
Tak - obdržel jsem CDčko s Linuxem. Za cenu media, samozřejmě. Zeptal jsem se na instalaci - budu pro Linux muset vyhradit minimálně 1GB velký diskový oddíl, raději však 2GB. Instalace systému na něm zabere v průměru 500MB, plná pak 1.2GB. A ještě musím vyhradit odkládací prostor - protože mám 64MB RAM,
tak bude stačit 128MB na disku.

 

17.5.
Larry Lamer dnes během přednášky prohlásil: "Musím si vyvenčit tučňáčka" a odešel. Nastala družná debata žáků mezi sebou. Kdosi se mě zeptal:  "Co máš za Linux? Ukaž CD!" Ukázal jsem mu CD.
"Pche - to je RedHat. No fůůj - ten používají jen lamy. Já mám SuSe."
Druhý student oponoval: "Ale jdi - SuSe je strašně nepřehledný. A jsou tam chybky. Debian rulez." Třetí se vložil do debaty: "Debian? Moc klikací. Slackware je jedinej pravej Linux." "Ale tenhle BFU přece nemůže instalovat Slacka..." Řekli mi, že BFU znamená Běžný Franta Uživatel.
Tehdy jsem si poprvé uvědomil rozdíly a spory uvnitř komunity.
Distribuce Linuxu: RedHat versus Debian. Grafické prostředí: KDE versus GNOME. Textové editory: Vim versus Emacs. A tak dále, a tak podobně.

 

20.5.
Tak - konečně jsem to zkusil. Nainstaloval jsem ten systém pěkně podle příručky. Ale po instalaci se systém restartoval a už se nenatáhl. V práci jsem si našel na netu, že BFU znamená Bloody Fucking User. Deprese, které mi přeléčili v mládí, se znovu vracejí...

 

22.5.
V komunitě mi vysvětlili, že jsem lúzr, protože nevím, že zavaděč LILO
nedokáže zavést jádro systému, když je uloženo dál než na sektoru číslo 1024. Moc jsem nepochopil o co jde ale budiž. Prý za to samozřejmě nemůže Linux, ale BIOS počítače. Jeden linuxák přišel ke mně domů, nabootoval z diskety a opravil to. Sláva.

 

23.5.
Žádná sláva. Na některý můj hardware neexistují pod Linuxem ovladače, takže rozběhnu jen příkazovou řádku. Poradil jsem se s Larrym co mám koupit za železo. Pomohl mě - za situaci samozřejmě nemůže Linux, ale výrobci hardwaru, kteří dávají specifikace jen Billovi. Takže peníze, které jsem si šetřil na legální verzi Windows, jsem dnes vrazil do Linux-compatible hardwaru. Co bych pro svůj free systém neudělal, že.

 

24.5.
Dnes jsem se rozloučil s Larrym - linuxová skupinka odjíždí šířit víru do dalšího města. Popřál jsem jim hodně štěstí. Nyní si budu muset se vším poradit sám. Je to všechno tak dobrodružné a vzrušující.

 

25.5.
Dnes přivezli ten hardware. Konečně to chodí! Zapnul jsem grafické rozhraní. Jak jsem byl zvyklý z řádky, spustil jsem Midnight Commandera (což je něco jako Norton). Avšak u MC v okně nefungovala většina klávesových zkratek. V dokumentaci jsem narazil na zmínku o definicích terminálů a že nemusí být kompletní. Hmmm...terminály se používaly někdy v 70tých letech,
pokud vím.

 

26.5.
Našel jsem to - celý večer jsem si zkoušel hrát s definicemi terminálu tak, aby ten Midnight fungoval. Manželka na mne naléhala ať jdu do postele.
Jsou tu taky hry: miny, tetris, solitaire, xbill (zabíjení Gatese! Wow!).

 

27.5.
Dnes jsem si zkoušel nainstalovat novou hru - prý bomba. Doma ještě nemáme Internet, tak jsem to tahal z práce po disketách. Zkusil jsem nainstalovat soubor GreatGame.i386.rpm . Oznámil mi že potřebuje knihovnu SuperLib a taky novou verzi céčkové knihovny glibc.
Taky jsem zjistil,že to neumí psát česky - místo českých znaků se objevují jakési divné a napsat taky nejdou. Na netu jsem se na to díval ... řeší se to zvlášť pro textový režim a pro grafiku. Hmmm.

 

30.5.
Dnes jsem v práci hledal balíčky na tu češtinu. Šéf měl nějaký řeči, že prý moc nepracuju nebo co. Našel jsem SuperLib a glibc.
Doma jsem se nemohl dočkat...upgrade glibc proběhlo bez problémů, avšak záhy jsem zjistil, že některé programy s novou knihovnou nechodí. Budu je muset upgradovat taky. SuperLib potřebuje ke svému chodu ExtraLib, kterou nemám.
Ach jo.

 

2.6.
Hurá! Čeština jede! Ten pocit vítězství kdy jsem to konečně rozchodil je fantastický... Sehnal jsem ExtraLib.i386.rpm, ale je to verze, která
potřebuje novou verzi instalátoru RPM balíčků, grrr.
Taky jsem zjistil, že prográmky pro přehrávání zvuků blbnou. Kvůli tomu jsem domů přinesl zdroják a dal se do kompilování. Vyhodilo to jakýsi nesmysl že není definovaný S_IFMT .
Jeden program, když jsem ho instaloval, řekl že potřebuje soubor libNo Ale jak ho najít? Žádný balíček se tak nejmenuje.

 

4.6.
Bádal jsem nad těmi problémy. Prolézám dokumentaci, čtu všechno možné. V práci mě přeložili do podřízenější pozice, prý aby dohlédli na to, že pracuju a ne surfuju po netu.

 

6.6.
Přišel jsem na to! V prvním případě se musí napsat
#define S_IFMT __S_IFMT
Program je z obecného UNIXu a v Linuxu se to makro jmenuje jinak.
Na hledání souboru v balíčcích existuje jednoduchý skriptík:

#!/bin/sh
for F in *
do if rpm -qlp $F | fgrep -q $1 ; then echo $F ; fi ; done

že jsem na to nepřišel dřív...

 

7.6.
Má manželka si stěžuje že mi nerozumí. Prý neví co to znamená "s použitím sdílených knihoven zkompilovat snídani". Odpovídám, že to nevadí, že Linux rulez. Dívá se divně.

 

8.6.
Dneska mi to zatuhlo. Jak se povídá o Windowsech - prostě tuhý, nešlo nic zmáčknout, přihlásit se, ohlásit se.
Na chatu jsem potkal lidi z komunity, prý to není možný, prý jsem to blbě konfiguroval... Po resetu to naběhlo, ale už k tomu nemám tu důvěru jako dřív.

 

9.6.
Ach jo. Zkusil jsem zálohovat na pásku, abych měl data uložena v případě krachu. Místo
tar cf /dev/tape /dev/hda1
jsem napsal
tar cf /dev/hda1 /dev/tape
čímž jsem dosáhl opačného efektu - páska zapisovala na disk a smazala všechna data. Jedu zase odznova.

 

12.6.
Znovu instaluju a nastavuju to co jsem už jednou měl. Některé věci si
nepamatuju, tak vzpomínám a kleju.
Znovu jsem stáhl GreatGame, SuperLib a ExtraLib. ExtraLib potřebuje MegaLib.

 

13.6.
Dnes jsem v práci celý den stahoval skiny. To jsou různé vzhledy grafických rozhraní. Takže KDE může vypadat jako WindowMaker, WindowMaker může vypadat jako IceWM a IceWM může vypadat jako KDE. Linux rulez!

 

14.6.
Manželka mě opustila - odchází k mamince, prý se jí vůbec nevěnuju.
Pokrčil jsem rameny. Stejně mě od jisté doby více vzrušují shellové skripty a WindowMaker...

 

16.6.
Konečně jsem nainstaloval GreatGame. Je to však zkušební verze, takže stále padá. Zkusil jsem céčkový preprocesor použít mimo céčko ale nemůžu ho najít.

 

20.6.
Sehnal jsem vynikající editor HTML stránek. Přesně odpovídá mým požadavkům, akorát že v něm nejdou psát česká písmena s diakritikou, program místo nich jen pípne. S tím jsem se tu na Linuxu setkal již dříve, avšak teď mě to vážně štve.

 

21.6.
Napsal jsem autorovi toho HTML programu. Odepsal, že program zatím podporuje pouze evropské a severoamerické jazyky. Také ho prý zajímá, zda je Česká republika v Asii nebo v Africe. Podobný přístup k našim znakům je možná v zahraničí typický, ach jo.
Začal jsem v bytě vidět tučňáčky a okýnka. Honili se navzájem. Vzal jsem si prášek na spaní.

 

23.6.
Dnes jsem konečně domů nainstaloval internet. U modemu to sice pořád psalo "resource temporarily unavailable", ale po pouhých pěti hodinách jsem to rozchodil. Zkusil jsem pustit e-banking. Ani jeden ze tří prohlížečů (Mozilla,Konqueror,Opera) se na ty stránky nedostal. Na konferenci mi řekli, že za to můžou autoři stránek, kteří píší jen pro Explorer. A ubližují tím malému tučňáčkovi, že se nestydí!
Na tom netu jsou někde problémy s češtinou, tak hledám a nastavuji a hledám...

 

30.6.
Provokace! Dnes jsem přišel do práce a tam byly zapnuté Windows! Určitě narážka na mě jako na Linuxáka! Byl jsem si stěžovat za šéfem. Povídal, že tam ty Windows přece byly celou dobu. Tvářil se nějak divně. Měl v kanceláři otevřené wokno - podezřelé!!
Byl jsem si stěžovat u ředitele. Seděl zrovna u počítače a na něm - Windows! Je to dalekosáhlejší spiknutí než jsem si myslel! A v kanceláři měl zavřené wokno - podezřelé!!

 

2.7.
Na mém compu doma byl hacker. Určitě po mně jdou (při přihlášení to vždycky píše kdy jsem se přihlásil naposledy - to znamená že mě někdo sleduje!)

Manželka mi poslala e-mailem wordový dokument. Nedaří se mi ho otevřít, takže nevím jestli se chce vrátit nebo požádat o rozvod.
Dále se pouštím do konfigurace. Ztrácím pojem o čase.

 

5.7.
Už jsem na to přišel! Vypracoval jsem dokonalou teorii: určitě se spikli můj šéf, Bill Gates, Karel Gott a moje manželka - chtějí ovládnout svět a protože já jsem jediný, kdo tomu může zabránit, jdou po mně...
Půjdu s tím zítra na policii.

 

10.10.
Nyní se mám velmi dobře. Tady v pavilonu 605 je klídek, čtu si pohádky a básničky a dívám se na televizi. Nevadí ani že mi primář zakázal číst cokoliv týkající se počítačů. Pouze Linuxu můžu poděkovat za to, že nemusím chodit do práce a mám bez námahy střechu nad hlavou. Za svůj invalidní důchod si kupuji své oblíbené sladkosti Kinder Pingui. Občas se dostanu do euforie a začnu
všechny kolem zuřivě přesvědčovat že LINUX RULEZ. Pokud moc křičím, doktorka mi předepíše elektrošoky. Tak - už máš má ovečko (ehm - tučňáčku) dávno spát, dobrou noc.


Mathew
09. 03. 2003
Dát tip
no jasně :) * * * *

upřímná
08. 03. 2003
Dát tip
sqely!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ***

j_i_r_i_k
31. 01. 2003
Dát tip
Tady nezbývá než tipnout...

Shammann
11. 10. 2002
Dát tip
Stejně to je zatím nejlepší dílko od Linuxu, co jsem kdy četl :-)

Spvrivs
11. 10. 2002
Dát tip
To je fakt bomba! **!!! :-)))))))

Albireo
04. 10. 2002
Dát tip
Danny, tohle se mi opravdu líbí. A zvlášť se mi líbí, že se dokážeš smát i Linuxu. Ostatně znám i lepší systémy. Jen ten konec je moc předpokládaný. Tip, Výběr.

ufky, moc dlouhý, přečtu později .-)

idle
11. 09. 2002
Dát tip
jojo, pocitace sou zhouba :)*

Prokletí
07. 09. 2002
Dát tip
Báječný, vbych od tebe nečekal ;o))))) Díky m.

Lyryk
06. 09. 2002
Dát tip
bezva .-)

Eremita
05. 09. 2002
Dát tip
Kurva, doufam, ze ses z toho dostal, jako ja ;-))) Jsem uz skoro nad veci, ale jakmile uvidim peknou zenskou nebo betalnej perlovskej script, jsem namekkko. A co teprve kdyz zahlidnu fotku nejakyho Craye. Ach jo...:-)))

unseen
04. 09. 2002
Dát tip
juj!!!

Merle
04. 09. 2002
Dát tip
:)))

horák
04. 09. 2002
Dát tip
Potěšilo. Sakra potěšilo!!!

Seregil
04. 09. 2002
Dát tip
Je to hustý. Nerozumím zcela tak polovině věcí, ale napsaný je to výborně, protknutý dalšíma tématama. Nejen tip....

galaxy
04. 09. 2002
Dát tip
Skvělý :o)***

Print
03. 09. 2002
Dát tip
Danny!!! *!

Wopi
03. 09. 2002
Dát tip
Budu ti o sobě povídat věci, které jsou horší než všechno, co o mně vyprávíš... :)))

Wopi
03. 09. 2002
Dát tip
Sláva, konečně nadhled! :)))

Armand
03. 09. 2002
Dát tip
super! a s nadhledem :))))***

RadeX
03. 09. 2002
Dát tip
Danny, pěkně! (tip) Vždyť nic není jen černé a/nebo bílé... I ten tučňáček má žlutej zobáček... ;-)

Paranoicus
03. 09. 2002
Dát tip
Hohohó!!! Taxemitolíbí!

Miroslawek
03. 09. 2002
Dát tip
konečně trochu "všespasitelným" OpenSourcem nezatemnělého nadhledu... každá mince má dvě strany... a některé i víc ;o)))

Leata
03. 09. 2002
Dát tip
mám ráda Adriana Molea ;o))) to mi jen tak připomnělo :o)) -t-

Toxman
03. 09. 2002
Dát tip
Tak, tak... Ale z wotewřenýho wokna taky wobčas někoho wodwezou. :o)*

Jeanne
03. 09. 2002
Dát tip
super- ty tyhle počítačové povídky zvládáš výborně t*

MM
03. 09. 2002
Dát tip
tak to je tiptop - tímto děkuji Paranoicusovi za konkurenční prostředí, které jak známo zvedá laťku - a Dannymu gratuluji, protože tohle je vážně bomba!! (na roota s tím :))) linux rulez! *!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru