Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Xenofobie ve mně

Výběr: Lyryk
06. 09. 2002
23
0
2965
Autor
horák

Z deníků, nočníků H.V.

Xenofobie ve mně

 

„Tati, já už mám holku,“ oznámil mi spiklenecky můj pětiletý syn, když jsem mu dával pusu na dobrou noc.

 

Vzápětí mi ji popsal. Má krásné vlásky, hezky opálené nohy, pěkně tancuje a přednáší básničky.

 

Ukázal mi ji na besídce - je to černoška (lépe řečeno míšenka, ale to na věci moc nemění). Udivila mě bezelstnost mého dítěte. On snad vůbec neví, že miluje černošku. Když mluví o svém kamarádovi Filípkovi, také ho nepředstavuje jako Vietnamce. Starší syn se zase mezi paneláky prohání s Romy. Když se ho zeptáme, s kým si hrál, prohodí několik jmen, ale významy slov Cikán anebo Rom snad ještě nechápe.

Zato já jsem v napětí, kdy se rozhodnou mi své kamarády pozvat domů na návštěvu a já se jim budu snažit vysvětlit, že máme malý byt (98 metrů čtverečných) či nemáme doma uklizeno (manželka nedělá nic jiného). Jsem totiž obrazem celé naší společnosti: kapánek pokrytecký. Před syny žádnou z menšin nehaním, ale přitom mám v sobě zakódováno, že musím být neustále ve střehu. Když potkám na ulici Cikána, vlije se mi adrenalin do krve - jsem připraven utíkat, bránit se, nejsem prostě v pohodě. Jako dítě jsem od nich dostal několikrát nakládačku - kvůli pětikoruně, kterou jsem jim nechtěl dát, kvůli tomu, že jsem žaloval ve škole, kvůli tomu, že jsem jinej. Na druhou stranu, když se mi ve škole dostane do péče příslušník romského etnika či jinak odlišný jedinec, provádím jakousi pozitivní diskriminaci - snaží-li se, věnuji mu větší pozornost.

 

Moc si přeji, aby moje děti byly trochu jiné než já (my) a žily jen mezi různými Filípky, Demetery, Davidy a Petrami bez toho, aby je členily podle odstínu jejich pleti. Už kvůli té naší porodnosti. Současná vláda se již netají tím, že negativní tendence v demografickém vývoji naší společnosti bude nutné zvrátit přílivem občanů z jiných států. Pochybuji, že všichni budou bílí.

 

Ale ruku na srdce si přece jen ještě jednou dám - také mohl ten dnešní příspěvek začínat větou: „Tati, já už mám kluka!“


Vaud
30. 09. 2005
Dát tip
Skvělej fejeton! *

Kohy
24. 03. 2004
Dát tip
Pravidve... *

Sasinka
29. 01. 2004
Dát tip
No... přijde mi rozhodně dost naivní, ne jako celek, ale spíš ta myšleka, že ačkoliv se budem snažit a budeme chtít... veškerá averze vůči jinejm národům zmizí... Každej má něco... ale přece jenom, když bych si měla vybrat... tak bych brala jako kámoše spíš pankáče než cikána. A to se vážně nepovažuju za rasitku... Takže nevim,ale neřekla bych, že tenhle postoj někdy vymizí. Ale kdyby se někomu podařilo změnit svět (tímhle směrem)... bylo by to fajn! =o)))

Sasinka
27. 01. 2004
Dát tip
Móc pěkný... ale asi až příliš naivní...

horák
27. 01. 2004
Dát tip
proc naivni?

innnka
06. 12. 2002
Dát tip
Mně se to prostě líbí....a souhlasím:-)

Lyryk
13. 09. 2002
Dát tip
!!!

horák
11. 09. 2002
Dát tip
Děkuji za diskusi k mému rádobyfejetonu. Jen bych zestručnil, co jsem jím chtěl říci - rodíme se bez rasistických, xenofobních či jakých předsudků. Nakonec se však víceméně rasisty stáváme všichni. Někdo to v sobě tutlá, někdo to spíše zveličuje. Ještě mě napadá to srovnávání s Vietnamci či jinými národy. ve škole se setkávám poslední dobou se spoustou národností. Přál bych si mít v každé třídě jednoho Vietnamčíka. Ta jejich ctižádost, pracovitost, to naše děti většinou v sobě nemají. Anebo to v sobě tutlají pod vlivem třídy, která jakoby zapovídá vynikat. No, nic - nechtěl jsem jen zůstat úplně stranou, když jsem to vyvolal, a tak trochu pindám - jako všichni.

Naja
11. 09. 2002
Dát tip
Horáci, máš pravdu. Jako učitelka vím, že se děcka nesnaží. Ale na druhou stranu mám dojem, že malá menšina by se snažila, kdyby se nebála být jiná než většina. Bojím se, že ten Vietnamec by se stal nakonec částí většiny, aby na sebe ještě jinak neupozorňoval, než že by to bylo naopak.

gd
10. 09. 2002
Dát tip
s tím souhlasím - provázat například přídavky na děti s respektováním školní docházky není od věci... ale nejsem si jistej, jestli tohle už neexistuje... ty nultý ročníky jsou náhodou výborná věc a měly by se podporovat - fór je v tom, že rómské (a koneckonců i německé, slovenské, ruské, vietmanské etc.) děti vycházejí z jiného kulturního prostředí, způsobu výchovy, a tak jim nultý ročník má pomoci tento rozdíl překonat. na vysokých školách taky existuje čeština pro cizince - speciální kurs, který jim má pomoci obstát v českých podmínkách. bez tohoto kursu nemají šanci, stejně jako rómské děti, které najednou nestačí svým vrstevníkům a dostávají se naprosto zbytečně do zvláštních škol. právě neexistence podobného předběžného vzdělání za komunistů zapříčinila, že celá jedna generace rómů vyrostla ve zvláštních školách. důsledky si vyžíráme teď.

clovrdik
10. 09. 2002
Dát tip
gd - až teda na to, že tady žijí už pěknejch desítek ( možná set let ) a je tedy na nich, aby se přizpůsobili většině ... jinak to prostě nejde; a jsem dalek dívat se na cikány jako na cizince; zase si nemyslím, že tenhle názor je až tak daleko od demokratických zvyklostí - když se vezmou národnostní menšiny v jiných státech, tak doma ať si mluvěj jhak chtěj, ať se libovolně sdružujou, udržujou svébytnou kulturu atd., potud naprosto v pořádku ( není-li ovšem tato v rozporu se zákony dané země ), ale úředním jazykem je tady čeština a kdo chceš s náma býti, musíš česky výti ( stejně jako v Německu německy, v Americe anglicky atd. ). Ale budiž, ať jsou ty nultý ročníky, ale vymyslet tak způsob, jak ty cikány donutit, aby tam děti polílali, to je problém ... A nemyslím si, že je to rasismus, naopak - je to jedinej způsob, jak pomoct všem - tzn, dát "naší" společnosti platné členy a naopak odbourat přirozenou nedůvěru většiny ( zdůrazňuji, že zatím naprosto opodstatněnou ), protože k ní prostě nebude rozumnej důvod

gd
10. 09. 2002
Dát tip
Odůvodněný rasismus... Spoustě lidí vaděj Vietnamci - rád bych slyšel důvod. Spoustě lidě vaděj Němci - důvod? Rusové - důvod? Uslyšíš takový kecy, jako že se roztahujou po hospodách a děsně řvou, nebo že jsou to mafiáni... A jseš opět u popisování miliónových národů několika slovy. Dovol, abych tě upozornil, že podle naprosto stejné logiky mají Češi v Neměcku přezdívku zloději. Přizpůsobování menšině... Ano, cikáni by se měli přizpůsobit většině, pokud s ní chtějí alespoň vyjít. Ovšem většina by jim pro to měla vytvořit podmínky - pokud se dítě automaticky šoupne do zvláštní školy, pak stěží proleze učňák a stráví celej život na pracáku, nic se nevyřeší a problém nebude mít nejen ono, ale především ta "nic neřešící" bílá většina. Jedinou cestou je začleňovat rómy do společnosti (ne sestěhovávat do okrajových čtvrtí - na což dojíždějí právě Brusel, Londýn atd.), ne strkat do zvláštních škol. Kdyby se udělaly místo čistě formálního zápisu jednoduché testy pro VŠECHNY děti ve věku šesti let, nebyl by problém vybrat ty, které mají nedostatky z nejrůznějších důvodů (jazyková nevybavenost, hyperaktivita, nevytvořené základní návyky, ztížená schopnost soustředění atd.) a zařadit je povinně BEZ OHLEDU NA BARVU PLETI do nultého ročníku, který by jim pomohl dostat se na úroveň ostatních děti. Pomohlo by to NEJEN rómským dětem. Dítě, které zvládá učení, nemusí zlobit, aby na sebe upozornilo, může se stát rovnocennou součástí třídy, nedohání věčně ztrátu, která se pořád zvětšuje, neupadá do apatie. Dokončí školu, získá vzdělání a s ním i práci. Nebude to "pozitivní diskriminace", jelikož stejnou šanci budou mít všechny děti, a přesto to nejvíce pomůže právě rómskému etniku. Věřím, že podobným způsobem by šlo řešit i další otázky - bydlení, pracovní uplatnění, ale chce to trochu přemýšlet a hledat jichá řešení než ta jednoduchá, která nabízejí sládkovci, hitleři a jim podobní.

Paranoicus
10. 09. 2002
Dát tip
Hm!!!

Print
10. 09. 2002
Dát tip
ANO, gd, ano!!

gd
09. 09. 2002
Dát tip
dokud se bude mluvit my versus oni, tak to bude pořád stejný. co kdybyste začali mluvit my versus hajzlové (bez ohledu na barvu pleti)?

clovrdik
09. 09. 2002
Dát tip
gd - výbornej nápad, klidně tak budu mluvit; ale přes veškerou snahu se nedokéžu odprostit jednak od zkušeností, od statistik a HLAVNĚ od prostředí pozitivního rasismu vytvářeného vládními garniturami ( od dob komunistů a pokračuje to stále .. ). Největší problém vidím v tom, že nikdo nic nenutí cikány do vzdělání, tudíž jsou obtížně nezaměstnaní ( kór tady na drsným severu, kde je velká nezaměstnanost obecně ) a z toho pramení ta krimimnalita. Ale kdyby někdo řekl, že se musí udělat a prosazovat nějaký opatření, aby cikáni propstě chodili do škol a dohlíželo se na to, tak je hnedka označen za rasistu a nedemokrata kdo ví co ještě. A to se nikomu nechce a tak jsme v uzavřeným kruhu. A dokud tohle někdo nerozřízne, tak se z toho nikdy nevyhrabeme. A je fakt smůla, že to odnášejí i slušní a vzdělaní cikáni a to je mi líto.

Toxman
09. 09. 2002
Dát tip
No jo, statistiky jsou neúprosné (kór tady na drsným severu :o). Ovšem je otázkou, zda se ty menšiny vůbec chtějí začlenit do společnosti. Bohužel často nabývám dojmu, že spíše by raději celou společnost začlenily do své menšiny. Ať tak či onak tyhle bariery jsou velmi těžko odbouratelné. Když někdo nechce, pak se prostě nenechá přesvědčit...

gd
09. 09. 2002
Dát tip
clov: tak to ale odporuješ... na jednu stranu podporuješ, aby se cikánům poskytl lepší přístup ke vzdělání a na druhou stranu mluvíš o pozitivní diskriminaci. pokud se cikánům nabídnou lepší podmínky pro získání vzdělání - které je základem všeho - bude spousta lidí řvát, že to je pozitivní diskriminace. mimochodem tomu se velice směju: jaká pozitivní diskriminace, co to je za hovadinu? je to jen pouze snaha o nápravu škod, které byly spáchány v minulých staletích. pokud někdo žil takovou dobu na okraji společnosti, je logické, že se majoritní část společnosti musí postarat o vyrovnání kulturního rozdílu. romske organizace se o to mohou snažit, ale nemají ani dostatečné prostředky, ani politický vliv...

Print
09. 09. 2002
Dát tip
Můj naprostý souhlas s gd!

Katerina
09. 09. 2002
Dát tip
Souhlas s Annikou - zkuste se projit po severni casti a periferii Bruselu (at vas ani nenapadne po seste vecer!!). A navic vubec nemyslim, ze by Belgicani byli lepsi ne-rasisti nez Cesi anebo ze by ta situace tady byla zvladnuta lip nez v CR.

clovrdik
09. 09. 2002
Dát tip
gd - omyl, nejedná se o to, že bych chtěl pro ně "lepší přístup ke vzdělání", ale pouze to, aby se dohláídlo, že budou stávající systém vzdělávání využívat ... Když si vezmu, že se jim dokonce nabízela ( zcel anadstandartně, zdarma, řekl bych dokonce pozitivně-diskriminačně ) předškolní třída atd. aby se zlepšily startovní podmínky ( jazykový atd. ), tak to odmítli ... prostě oni sami nemají ve většině zájem na zlepšení svého stavu, ale nataženou ruku pro všelijaký podpory, tak to mají vždycky; prostě si myslím, že to není v pořádku a že vždycky je to něco za něco; např - chceš podporu a příspěvky ? dobře, ale dohlídneš, aby dítě řádně chodilo do školy atd.

Štalingrad
08. 09. 2002
Dát tip
viz. Sama*!

clovrdik
08. 09. 2002
Dát tip
pěkná utopie ... bylo by to fakt dobrý, kdyby to takhle brát šlo ( zejména jde-li o cikány), ale kdo aspoň trochu ví, o čem je řeč, je mu jasné, že ten první krok musí (už konečně ) vzejít právě od nich ...

Dabi
07. 09. 2002
Dát tip
Zase jsi dokázal, že umíš báječně psát! můj upřímný t*

vanilková
06. 09. 2002
Dát tip
*

Vio
06. 09. 2002
Dát tip
Jiná barva pleti nebo sexuální orientace... je mi to vcelku jedno. S obojím jsem se setkal a nepřistupoval jsem k těm lidem nijak xenofobně, se strachem, záští ani ničím jiným. Ale bojím se... bojím se mediálně protěžovaných etnik, jako jsou Romové, Ukrajinci, Vietnamci... Proč? Protože mně k tomu vedou nejen média, ale i osobní zkušenosti. TIPík P.S. A nemuchloval jsem se s komunistama ;-)))

gd
06. 09. 2002
Dát tip
Tím hůř, Vio. Tím hůř...

Vio
06. 09. 2002
Dát tip
Ale prd ;-)

Mě je to tak nějak jedno, svýho času jsem asi 2x nebo 3x zašla kalit do ryze cikánský hospody U hada (i když je fakt že jsem byla zrovna v takovým tom "mimoním" období) a nikdo mě tam ani nezabil, ani neokrad, ani neznásilnil... jsme s těma cikánama normálně chlastali. O Vietnamcích si myslím jenom to, že prodávají šmejdy, ale jde spíš o ty šmejdy než o Vietnamce, kdyby ty jejich výrobky prodával Eskymák, vyjde to nastejno... Je jasný, že mají jinou mentalitu, to není nic rasistickýho ani xenofobního, to je prostě fakt. Takovej Křovák logicky ani nemůže mít stejnou mentalitu jako ty, Horáku, nebo jako Dežo Lakatoš z Nuslí. Rozdíly jsou, ale ne v tom, jak kdo vypadá... to je mě osobně úplně šumafuk... To jsem se zas rozkecala, ani jsem nechtěla, uff, tak už honem jenom tip a konec. :o) *

Sama
06. 09. 2002
Dát tip
To je zajímavý, jak každýho chytil obsah. Přitom já dala tip i za to, že Horák nám zas předvedl, že umí psát další - JINÉ - věci!

Danny
06. 09. 2002
Dát tip
potěšilo TIP jak vyšitej

Megie
06. 09. 2002
Dát tip
***!!!!!!!

Rowenna
06. 09. 2002
Dát tip
Moje dcera přišla první den ze školy a nadšeně hlásila, že mají ve škole černouška. Byl to cikánek. Vedla jsem děti k toleranci a snášenlivosti, dokud mi cikánská mamá nezfackovala syna. Řešila dětské spory takto razantně. Jsem teď xenofobní a nesnášenlivá.

horák
06. 09. 2002
Dát tip
Kdybych to psal až potom, co jsem byl na povodních, taky by to vypadalo jinak. Nějak jsem tam nabyl dojmu, že v naší společnosti nějak nemůžou to místo mít. Byl jsem z jejich chování hrozně rozčarován. Neustále ohledávání nábřeží Vltavy, jestli nevyplaví něco upotřebitelného, parazitování na humanitární pomoci. Ti evakuovaní, které vůbec ve vesnici nebyli hlášeni, celý den leželi v mateřské školce, zatímco my úplně cizí makali od rána do večera. Pro mě fakt morální průser na vyholení lebky.

horák
06. 09. 2002
Dát tip
Ono by šlo, ale asi to nebude legální ... ale tobě se moc kecat nechce, viď?

Endif
06. 09. 2002
Dát tip
* Hezkej fejetonek, dobře napsanej a k zamyšlení.
Není to rasismus, co máme v sobě, ale xenofobie. Nezáleží na tom, kdo jakou máme barvu pleti, ale jak se k sobě chováme - když bude v pořadku to druhé, můžeme se zbavit toho prvního...

Astalavista
06. 09. 2002
Dát tip
*

Annika
06. 09. 2002
Dát tip
Horaku, vy to este mate dobre. Tu je taky mix, aky si ani len predstavit nedokazete - Latinska Amerika, Afrika, arabske krajiny, byvala Juhoslavia, Pakistan, India, Cina, Vietnam, Thajsko..... samo Europa, Rusko....... no proste mix jak vysity. Budte radi, ze v Cesku a Slovensku to zatial este ako-tak vypada. Ludia su v podstate vsetci rasisti, len niektori si to nedokazu priznat. Vacsinou sa to prejavi az vtedy, ak ti /alebo tvojim blizkym/ niekto "iny" ublizi. Je to v nas, co uz. t*******

Sama
05. 09. 2002
Dát tip
Jsi ďábel, Horáku, a umíš! *****!!!!!

Seregil
05. 09. 2002
Dát tip
Také tak to mohlo být... Docela by mě však zajímalo, co chceš vidět za kritiku, protože kdykoliv něco od tebe přečtu, mám pocit, že to prostě lepší být nemůže. Nejsem žádný češtinář, abych rozeznal jemné nyance slohové. Ale jsem jeden z mnoha čtenářů a také se snažím psát... Poklona ode mě. Asi to chce praxi.... Tip

gd
05. 09. 2002
Dát tip
Jo. Taky mám pocit, že je to na dobré cestě. A staří pardálové pomuchlaní komunistama holt... Umřou.

Shellinka
05. 09. 2002
Dát tip
*

Toxman
05. 09. 2002
Dát tip
Je to pěkný idealismus, ale ne všechno je ideální. Nelze sice absolutně zobecňovat (a jsem proti jakékoliv presfunkci viny či kolektivní viny), jen je nutno upozornit i na opačnou stránku věci. Až se třeba například hodně Ukrajinců začne chovat slušně a přestanou tady řádit jejich mafiánské gangy, taky se přestanu bát projít kolem nich, aniž bych dostal nakládačku. :o)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru