Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kolaudace

18. 09. 2002
7
0
2516
Autor
houmles

Běloba sépiové kosti v ptačí kleci byla až omračující. Kanárek v koutě zobal zrní a občas si jen tak nervózně odpliv nějaké sprosté slovo.
Jeho pán měl evidentně zvrhlý vkus, což se ostatně dalo posoudit i podle vybavení celého pokoje.
V tuto chvíli však do výše zmíněného vtrhává banda chuligánů a zapalují záclonu, demolují kožený gauč, rozbíjí kovové židle, ohýbají vodovodní kohoutek trčící pod právě rozbíjenou baterií na ohřev vody, trhají lustr, dřez v rohu místnosti (ano, ten pod zdemolovaným vodovodním kohoutkem a ještě víc rozmlácenou baterií na ohřev vody) právě dostal ránu sekerou (nalezenou v těsné blízkosti ptačí klece.. kdoví proč) ze které se pravděpodobně již nevzpamatuje, obrazy na stěnách jeden z aktérů tohoto hrůzného extempore prořezává kapesním nožem, jiný sere na krásný chundelatý koberec přímo vprostřed místnosti, další močí na barevné skoro až kýčovité tapety s nějakým dětsky naivním motivem.
Kanárek celou scénu pozoruje, uzobává zrní, jediné co ho znervózňuje je hořící záclona, ale ta je v zápětí uhašena cákající vodou, takže může dál zobat zrní a semo tamo něco nadávat, semo tamo přiučit se nadávky nové od nezvaných hostů.
Když je v bytě patřičná spoušť, přesune se k sépiové kosti, nabrousí si zobák a vykřikne:
,,Král Karel má tvrdý játra!''
Demoliční četa se zastaví, na tváři se jim rozlijí udivené pohledy. Jeden z nich, pravděpodobně jejich vůdce, udělá pár nesmělých kroků ke kleci a ostýchavě se zeptá:
,,ehm.. chm.. mohl byste.. prosím.. zopakovat, co jste.. ehm... právě říkal?''
,,Král Karel má tvrdý játra!''
,,Aha. Ano. Ale jak to souvisí s naší.. ehm.. s naším pobytem zde?''
Pták ho chvilku pozoruje, pak si přebrousí zobák, skoukne nacvičeným pohledem celou tu bandu vystrašených gaunerů, poté si otevře klec a vyleze si na ní nahoru. To vše bez použití křídel. Poté promluví k vůdci:
,,to je heslo, ty kreténe! spletli ste si byt! To už je po šesté! Jak to tu mám kurva uklízet?! Ani lítat neumim, burrrani! Doufám že mi tu aspoň necháte tu ceduli!''
Vůdce si odfrkne, koukne po ostatních a navzájem si vymění provinilé úšklebky. Pak zaloví potetovanou rukou pod svetrem, načež na světlo vyplave cedule ZKOLAUDOVÁNO. Položí jí k ptákově kleci.
,,Děkuju'', řekne pták. ,,A teď, kdybyste se laskavě odebrali k Novákům, šesté patro, byt přímo nade mnou.''
Chlapi zasalutujou. ,,Jasně, šéfe''. Když se za posledním zavřou dveře, kanárek skoukne zdemolovanej kvartýr, odšourá se k telefonu a zavolá uklízecí službu. Pak si vleze do klece, nabrousí si drápky a zobák o sépiovou kost, a za občasného nadávání počne zobat zrní..
Pitrisa
17. 02. 2003
Dát tip
..kdepak inteligentni papusek, je to kanarek a presne takovyho jsme meli doma....jo ten nam delal prusery kazdodenne...:-]]] *

malar
24. 09. 2002
Dát tip
Určitě se jedná o velice inteligentního papouška.*

ZAJIMAVE

houmles
20. 09. 2002
Dát tip
Letající cirkus zdarma! Obsazujte poslední volná místa!

oldsares
19. 09. 2002
Dát tip
Chybí tam kočka, mělo by to trochu vnitřního napětí...

houmles
19. 09. 2002
Dát tip
ale prosím, říkáte kočka? beze všeho. Sedí tam celou dobu, drbe se o roh klece a zamilovaně hledí na kanárka. Občas si ,,zobne'' ze svý umělý granulovaný stravy...

oldsares
19. 09. 2002
Dát tip
Věděl jsem, že vystrčíš drápky. *

řásná
19. 09. 2002
Dát tip
:-)))))))) *

....nemohu jinak ... Tip*

m11
19. 09. 2002
Dát tip
ma to spad........pripomina to kultovni scenu z mechanickyho pomerance....ale proc ne............tipuju

Borec
18. 09. 2002
Dát tip
Máš to tady fakt super...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru