Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lhostejnost

Výběr: Stanislav_Vašina
18. 09. 2002
26
0
3091
Autor
horák

Ze série Horák na základce

LHOSTEJNOST

 

Večer jsem nemohl usnout. Zase mám problém. Ředitel nás ve škole stále upozorňuje, že z naší generace rostou jen vandalové, a tak se těžko staneme platnými členy společnosti. Dokonce i ve školním časopise už se objevují články, které nás mají přesvědčit, abychom nerostli pro kriminál. Za svůj krátký život jsem v posteli brečel jen třikrát. Poprvé, když v televizi říkali, že na každého občana světa připadá 400 kilogramů konvenčních výbušnin. Podruhé, když jsem jel poprvé na dětský tábor. A včera, když jsem dostal strach, že rostu pro kriminál. Řekl jsem si, že od zítřka nebudu lhostejný.

 

6,00 - 7,00

Nebýt lhostejný jsem začal hned ráno. Posnídal jsem zdravý celozrnný chléb a nízkotučné kozí mléko zabraňující vzniku hemeroidů a rakoviny. Než jsem se vydal do školy, omyl jsem nádobí od včerejší večeře, utřel prach na televizi, nalil Cilit do záchodu, který táta před cestou do fabriky nespláchl. Vyluxovat koberec a vytřít chodbu už jsem nestihl. Zítra vstanu dříve.

 

7,00 - 8,00

Netušil jsem, že boj proti lhostejnosti je tak nesnadný. Musím však vytrvat, řekl jsem si a u výtahu a vyrazil cigaretu z úst sousedovi Královi. Byl tak zaskočen, že se ani nezmohl na odpověď.

Pět minut čekání na Pepika jsem využil k tomu, abych se zastavil v sámošce a zjistil, zdali otylá prodavačka neprodává kuřivo osobám mladším osmnácti let. Shledav vše v pořádku, vrátil jsem se před obchod vyrážet cigarety z úst náhodným kolemjdoucím. Utržil jsem sice pár ran od neurvalců, nejsem ale z těch, co se dají odradit prvním nezdarem.

Když Pepik přicházel, všiml jsem si, že má křivá záda, a tak jsem mu doporučil batoh, jako mám já. Abych předešel křivení jeho zad dnešní den, nabídl jsem mu, že jeho tašku do školy odnesu. Odmítl s více než nechápavým výrazem ve tváři.

Minutu nato jsem i já nahodil do tváře nechápavý výraz. To když Pepik prošel bez povšimnutí kolem poštovní schránky.

"A tátovi do krimu mám snad psát já?" osopil jsem se na něj.

Po dvouminutové hádce, při níž se bránil frázemi, jako že psal před dvěma dny a že mi do toho stejně nic není, rezignoval, zakoupil pohled s Máchovým jezerem a napsal srdečný pozdrav otci, který už podruhé opomenul přiznat několik tisíc ve svém účetnictví. Mezitím jsem stihl několika občanům vyrazit cigaretu z úst.

 

Před školou už čekala Romana Plačková: "No kde jste? Já musím ještě opsat úkol z češtiny."

To už na mě bylo přespříliš. S očima podlitýma krví jsem začal zběsile ječet: "Ty nevíš, k čemu jsou domácí úkoly? To je kvůli tomu, abychom si zopakovali látku, abychom se odpoledne nenudili a nebrali pak drogy a nestávali se závislými na hracích automatech!"

Romana mě nepochopila. Prý nevěděla, že nemoc šílených krav je přenosná i na voly. Od dívky, do níž jsem byl několikrát zamilován, to bolelo dvojnásob, ale přece kvůli tomu nevzdám svůj ušlechtilý boj.

 

Do školy jsme přišli za pět minut osm. Těžko jsem to nesl, protože školní řád jasně říká, že žák přichází do školy v 7,45. Tak jsem se šel hned omluvit do ředitelny, aby si ředitel nemyslel, že mi je to jedno. Jemu to však asi jedno bylo, protože aniž ke mně vzhlédl, pokračoval v rozhovoru s nějakým náborářem ze SOU. Zklamaně jsem odešel do třídy.

 

8,OO - 9,OO

Nastala hodina němčiny. Hned v úvodu jsem musel napomenout některé své spolužáky, kteří pravděpodobně ani nezaregistrovali příchod pana učitele Michalce a nepozdravili zvednutím těla, jak káže školní řád.

Vlastně jsem spolužáky musel napomínat celou hodinu, protože naprostá většina porušovala školní řád neustále - vykřikovali, neoslovovali pana učitele: "Pane učiteli", ale říkali mu drze: "Tondo" nebo: "Debile", svačili, neodpovídali celou větou.

Teprve dnes, tuto hodinu, jsem si uvědomil, do jakého zvrhlého kolektivu jsem se dostal.

O tom, co se dělo o přestávce a v dalších hodinách, nemám sílu psát. Seznal jsem, že v boji proti lhostejnosti není možné zvítězit. Stal se ze mě lhostejný člověk.

Večer v posteli jsem brečel počtvrté v životě.


jo jo ... máš to těžký . .. . .

no teda, konecne nieco dobre na citanie ;)

Bobísek
13. 11. 2002
Dát tip
:)))))))))))

Zilla
10. 11. 2002
Dát tip
To sem zvědavá, kdy bude Horák brečet popáté... :o)))

Darja
05. 11. 2002
Dát tip
Wow!:o))) *

cup_of_tea
27. 10. 2002
Dát tip
Skvely!! :) ***

Armand
25. 09. 2002
Dát tip
*** :))

Megie
20. 09. 2002
Dát tip
No,přemýšlím,co k tomu dodat...Zamyslela jsem se sama nad sebou a asi jsem vydržela bojovat ještě míň nez hrdina...kurňa, jsem já to ale slaboch:-))) *** Dík, fakt nezklameš (no aspon na poli literárním:-)))

Endif
20. 09. 2002
Dát tip
* Super! :)))) [ dostal mě i klasický postfór "Mezitím jsem stihl několika občanům vyrazit cigaretu z úst" ]

Aki
20. 09. 2002
Dát tip
:o)))))* když ono někdy bejt lhostejnej = nedostat zbytečně přes držku... :o))

Sama
19. 09. 2002
Dát tip
Po avízech: potěšilo zařazení do výběru! Stanislav_Vašina: dík za avi, jo, je to přesně tak, jak píšeš - ačkoliv ho známe, pořád umí překvapovat, že to bere dech, že?

řásná
19. 09. 2002
Dát tip
*

Dabi
19. 09. 2002
Dát tip
Cítím s Tebou Horáku, chlapče zlatá, ušatá.... Děkuji za pěkné počtení:-) můj upřímný t*

je to opravdu velice povedený příklad...tip

m11
19. 09. 2002
Dát tip
:-)))))))))))))))) pobaven tipuji.

Šminka
19. 09. 2002
Dát tip
:-))))))))) típ

Print
18. 09. 2002
Dát tip
***!!

gd
18. 09. 2002
Dát tip
chachacha. konečně jsi pochopil, že lhostejnost je klíč ke šťastnému, harmonickému životu!!!! mně už je taky všechno jedno - kromě papeže a mateřského jazyka.

Toxman
18. 09. 2002
Dát tip
Hurá Horák je tady :o))* Řekl bych, že je napsán dobrým Šimko-Grossmanovským stylem. Super :)*

Sama
18. 09. 2002
Dát tip
Skvělý!!! A to je prosím o obsahu i formě!*****!!!!!

Seregil
18. 09. 2002
Dát tip
Skvělý.. čtivý s obsahem, který má co říct... Máš u mě i tip ... ostatně jako vždy, když něco od tebe čtu... *!*

Seregil
18. 09. 2002
Dát tip
Svět je takový, jaký si ho uděláme a zatím je to spíš tak jak Horák zapsal...

horák
18. 09. 2002
Dát tip
Spíše by se hodilo napsat, že svět byl krutý. Prototyp tohoto textu vznikl již před rokem 1989 jako reakce na to, že mi má holka řekla, když jsem neroztrhl dva peroucí se kluky s taškama na zádech, že jsem lhostejný. Pod jejím vlivem jsem se pak pokoušel zachránit na brandýsském náměstí Cikána, který si podřezal žíly, a on mě málem podřezal taky. Pak jsem se s ní raději rozešel, byla nebezpečná.

waltr
18. 09. 2002
Dát tip
Bezva, že bych začal přemýšlet o své lhostejnosti??:-)))).. .......no....:-))))*****

Deltex
18. 09. 2002
Dát tip
Horáku, chlape... TIP jako hrom.

Josefk
18. 09. 2002
Dát tip
skvělé !

Štalingrad
18. 09. 2002
Dát tip
* ! . . . . . .

Katerina
18. 09. 2002
Dát tip
:-)))))))) dneska jsem se opravdu potrebovala zasmat!!! *

MCMLIII
18. 09. 2002
Dát tip
jako vždy, Horák nezklame.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru