Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Uvnitř

Výběr: Stanislav_Vašina, Wopi, Monty_Python, hermit
23. 09. 2002
16
0
4369
Autor
gd

Byl by to špatný námět na film, protože Veronika seděla v takřka naprosté tmě. Těch několik útlých  paprsků světla, kterým se podařilo prodrat drobounkou prasklinou ve dřevě, by zachytil jen ten nejcitlivější (a tedy pěkně drahý) materiál. A každá pořádná filmová produkce považuje peníze vynaložené na něco tak obyčejného, jako je pás celuloidu, za mizernou investici – raději sežene nějaký dva roky prošlý (a tedy sympaticky levný) šunt.

Připraví tak diváky kin o vzrušující pohled na svůdně polonahé Veroničino tělo. Ne tak čtenáře, kteří mají možnost ocenit matematicky dokonalé křivky alespoň prostřednictvím literárního popisu. Ovšem pouze za předpokladu, že v jejich skrýši nepanuje taková temnota jako ve Veroničině úkrytu – ve špatných světelných podmínkách je možnost studia literárních děl značně ztížená, viz například temné doby habsburského útlaku.

Veronice bylo už přes dvacet, ale pár let jí ubírala drobná postava, která se neznatelně třpytila pod tílkem stěží zakrývajícím malá, ale vzhledem k celkové konstituci zcela dostačující ňadra. Šortky rovněž rezignovaly na svou původní funkci a spíše zvýrazňovaly, než zakrývaly delikátní obliny míst, jež se těžko spisovně pojmenovávají, ale přesto potěší oko zkušeného znalce dívčí krásy.

Teď, když byl přiměřeně peprnou pasáží zajištěn komerční úspěch této drobné prózy, lze přikročit k popisu krásy nikoliv pouze vnější. Půvab Veroničiny duše si s jejími tělesnými přednostmi v ničem nezadal, ale zatímco její tělo bylo vzorem živočišné radosti ze života, interiér byl zařízen v poněkud melancholičtějším duchu. Mezi těžkými sametovými závěsy deprese se pomalu procházela dívka s krásným smutkem v očích.

Tělu se dařilo tu úpornou bolest nitra zastírat, ale dny plné přetvářky volaly po chvilce uklidnění a odpočinku. Veronika byla ráda, že může být alespoň chvilku sama, v naprosté tmě, po vzoru mistrů meditace utišit smysly a naslouchat hlasu svého nitra. Ne že by říkal něco tak zajímavého, ale příliš dlouho mu úmyslně nevěnovala pozornost, a už to prostě muselo ven.

„Jsem unavená. Můj bože, jak já jsem unavená. Hrozně unavená. Unavená. Unavená. Hrozně unavená…“

Vnitřní Veroničin hlas pokračoval ještě hodnou dobu, ale nic podnětného k tématu již nepřinesl, a tak bude lépe přejít rovnou k dramatickému vyvrcholení příběhu. Jde o hrubé porušení všech pravidel klasické kompozice, jelikož příběh zatím nenabídl víc, než plytký kontrast mezi bezvadným vzhledem a vadným vnitřkem. Ovšem dívka zalezlá v temné skrýši se sotva stane účastníkem nějakých převratných dějů.

Nikdo jí například ve stísněném prostoru nevyzná lásku, ačkoliv by si to vzhledem ke svým vynikajícím tělesným kvalitám bezesporu zasloužila. Nikdo druhý nezahoří pro její laní pohled, nedojde k žádnému vrhání rukavice, ani k souboji za kalného úsvitu. Nutno však vyzdvihnout fakt, že díky nepřítomnosti zápletky rovněž nebude potřeba obětovat jednoho ze soků, či umisťovat zdrcenou hrdinku do klášterního opatrování.

Nehledě na to, že Veronika by jen stěží byla přijata počestnými řádovými sestrami za vlastní, protože svou náruč až příliš ochotně nabízela mužům, kteří měli velkorysou duši a její telefonní číslo. Stejně tak by znesváření sokové sotva sáhli po soubojových pistolích, když  mohli dostat vše, po čem toužili, za tři tisíce korun. Na půl hodiny, za každých i jen načatých třicet minut navíc počítala Veronika dva tisíce pět set.

„Unavená. Unavená. U-NA-VE-NÁ.“

Nikoliv fyzicky, protože Veronika pravidelným cvičením udržovala svůj hmotný kapitál v kondici a s přehledem zvládala požadavky zákazníků. Stejně málokdy hledali víc, než jen příjemně vyhřátý vak, do kterého by mohli na chvíli vložit svá prochladlá přirození. Beze slov, bez lásky a bez konce. Veronika byla opravdu unavená, cítila zdrcující tíhu, jako kdyby všichni ti obtloustlí tatíkové na ni nalehli najednou.

„Unavená.“

Temná skrýš už nebyla příjemným azylem před směšnými konverzačními výpady a svůdnickými pohledy, ale dusivou kazajkou, kterou nemilosrdný sanitář utahovat až na poslední otvor řemínku. Veronika si najednou uvědomila, že už bůhvíjak dlouho sedí zavřená v těsném prostoru beze světla a zatoužila bezhlavě rozrazit stěny, které ji svíraly.

Teď, ponoukal ji tichý hlas, teď. Radil jí, aby opustila svůj neutišitelný smutek, tmu, a pokusila se vrátit do života zpříma, začít znovu. Dokáže žít tak, aby nehromadila na svých bedrech zátěž, kterou nebude schopna unést bez ohledu na počet hodin strávených v posilovně. Veronika tomu věřila, věřila tomu hlasu, a tak se z posledních sil nadechla a vyrazila mu vstříc.

 

Oslavenec s cukrářským nožem v ruce se zarazil, když z nazdobeného devítipatrového dortu vyskočila pohledná blondýnka v červených sexy bikinkách. Ten den čerstvý padesátník si konsternovaně utíral kapky smetanového krému ze saka a očima hledal své kolegy z finančního oddělení. Postávali okolo a smáli se.


Humble
21. 03. 2003
Dát tip
Dávám si Tě mezi oblíbené autory :o)))*

Pavson
06. 10. 2002
Dát tip
než se člověk propotácí názory na konec, musí se vrátit nahoru a přečíst si dílko znovu." Komentáře okolo", které kritizuje Ticho, nejsou podle mě seznamem ingrediencí, ale ingrediencí samou a to možná právě tou nejdůležitější. *t

Deltex
27. 09. 2002
Dát tip
*!

Kandelabr
26. 09. 2002
Dát tip
tak tohle bylo po dlohé době velmi příjemné počtení, živé a hravé. řadím se k zástupu a přidávám tip

Čolito
26. 09. 2002
Dát tip
Líbí se mi, co řekl Wopi. jedna z perel na Písmáku:-) Tak ti přeju aby byly i další... a stejně pravé jako tahle! *

cvok
25. 09. 2002
Dát tip
gd je macher! haha, kozeny literat!

gd
25. 09. 2002
Dát tip
předpokládám, že jsi chtěl napsat ROZENÝ literát. to opravdu ano.

hermit
25. 09. 2002
Dát tip
gd: jsi datel virtuos, nez ironie, ale závěr - myslím ty úplně poslední věty se ti tady nepovedly geniálně, jen normálně. jinak je to skvělý, skvěle napsný, skvěle odpozorovaný, dobře se to čte. (jen) tip.

gd
25. 09. 2002
Dát tip
předpokládám, že jsi chtěl napsat ROZENÝ literát. to opravdu ano.

Nemám slov...:o)))) *

gd
25. 09. 2002
Dát tip
hermit: a já jsem právě chtěl, aby ten konec byl jinej. po tom vymazleným obsahu měl přijít závěr, kterej ten dlouho budovanej pocit dívky, jež kamsi zalezla před depresí, rychle a stručně shodí. ticho: nač? na to devátý patro?

nin
25. 09. 2002
Dát tip
jo, to je fakt, přimlouvala bych se za dortový specialisty, monty a standa si fakt uměj dortík vybrat! mimochodem, občas se mi o tom vašem svatebním zdá a uvažuju, že čistě jenom kvůli TOMUHLE bych podnikla nějaký osudový životní kroky

nin, kvůli pumprdlíkům na dortu? A já myslela, že kvůli nahatýmu Nietzschemu z plyše - oštěp inclusive. Kdyby ses vdávala, Standa by ti určitě rád vymodelovat na dort lepší pumprdlíky. Třeba jak se vzájemně škrtěj. On je totiž výtvarně nadanej, jestli to ještě nevíš. Teda teď už to samozřejmě víš, když jsem ti to řekla, že jo.

hermit
25. 09. 2002
Dát tip
gd: ale jo, já jsem to pochopil, ale sám mám rád konce příběhů, který budí i trochu čtenářovu imaginaci. to jsi mi hlavně poslední větou nedovolil. já se chci sám rozesmát, já si nechci číst o tom, jak se rozesmáli ostatní. nebo se chci rozbrečet, ale mám prostě pocit, že jsi tím závěrem příběh příliš uzamkl. jinak ty metatextový pasáže se mi na rozdíl od nicku ticho líbí.

nin
25. 09. 2002
Dát tip
no paráda, popřemejšlim vo tom. teda já to koumám už dýl, z různejch podobnejch důvodů + že by to byla dobrá zábavka + že by nám pak rodiče zařídili domácnost :), ale majklovi se ta myšlenka ňák nelíbí, řiká, že můžem slavit i jiný věci, a moje matka mi tuhle řikala - zničehonic, asi jí to vrtá hlavou :) - že kdybysme se vzali, převzala bych na sebe zodpovědnost za majklový obrovský dluhy na pojištění a u dopravního podniku :-))) kdyby někdy, tak mi musíš na svatbu, když tys mi ukázala tu svoji matku, měla bych ti TUHLE ukázat taky :-))))

gd
25. 09. 2002
Dát tip
hermit: připomínku ohledně zbytečného přehrávání situací jsem bral u povídky "domácí studium bible". ale v tomhle případě nejde o napovídání čtenářovi, že se má smát. naopak, smát se moc není čemu, je to pouze součást toho jiného světa, do kterého veronika z hluboké deprese vyskočila. nin: ke svatbám nemám jak přispět, neb nejsem blázen.

hermit
25. 09. 2002
Dát tip
No tak dobře, no, snad si nemyslíte, že budu svý palposty hájit donekonečna. :o))

gd
25. 09. 2002
Dát tip
urááááá!!! na hermitiště!!! naval výběr, když jsem tvou váhavou obranu rozvrátil na cucky!!! (rozhodl jsem se, že se s tou redakcí přestanu mazlit - dost bylo autorského ponižování, dortových ústupků, koláží atd.)

gd
25. 09. 2002
Dát tip
srabe!!! vždyť jsi taky autor!!! nemůžeš stát na obou stranách barikády!!! (pokud ovšem nejsi nafinovaně nastrčený špión, který zevnitř rozvrací nepřítele. totéž však možná platí o hermitovi - bože, ti dvoj/troj/čtyřagenti, to je na bolení hlavy...)

hermit
25. 09. 2002
Dát tip
dávám to výběru, gd, jak jsme se domluvili tvůj fantomas

nin
25. 09. 2002
Dát tip
dvouhlásko!!! to je skvělý oslovení, hahaha. takže dvouhlásko, ty přece u svateb přispíváš kolážema, takže doufám, že až se domůžu svýho, přijmeš pozvání a dostanu taky takovej dárek!

Wiki
25. 09. 2002
Dát tip
nin ..jedině až po nás :-)))) my máme slíbenou koláž ....a to bez svatby.... a to už ze svatby Monty a Standy .-)))))))))))))

nin
25. 09. 2002
Dát tip
dobře, dvouhláska bude muset HODNĚ lepit :-)

gd
25. 09. 2002
Dát tip
abych vám jednu nevlepil. jednohlasně.

Wopi
25. 09. 2002
Dát tip
jako jsi tam vlepil nesmyslný devátý patro??

Wopi
25. 09. 2002
Dát tip
já stejně dělam, že ho nevidim

gd
25. 09. 2002
Dát tip
co oči nevidí, to srdce nebolí...

Wopi
25. 09. 2002
Dát tip
To teda nevim, infarkt voči ani moc neviděj a bolí prej jako prase.

aRmida
24. 09. 2002
Dát tip
uuuuuuuuuf!!! všechna špína světa obalená laskavým humorem ... si rozhodně zaslouží tip!*!

m11
24. 09. 2002
Dát tip
:-) t

Josefk
24. 09. 2002
Dát tip
šíleně unavená ! :-)))

nin
24. 09. 2002
Dát tip
díky za věnování, gd! povídka je to skvělá, hlavně mě skolila ta věta s prochladlýma přirozeníma :-))) píšeš čím dál líp! (btw mě hrozně překvapilo, když jsem zjistila, že ty skákačky z dortu jsou normální prostitutky, já odjakživa myslela, že je to samostatnej obor a uvažovala jsem o tom...) *

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
Lahodný jazyk! Skvěle propracované! Krásný závěr! Tohle je jedna z perel prózy na Písmáku.

gd
24. 09. 2002
Dát tip
Ty víš, jak na mě, Wopíku. Dík. Možná ti tu koláž doopravdy pošlu. (Sorry, progresivní paralýza postupuje - viz b-lues.)

Algaranna
24. 09. 2002
Dát tip
opravdu dobre napsany:-)

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
já tomu nikdy nepřestal věřit, že pošleš :))

gd
24. 09. 2002
Dát tip
Jen víru mít...

gd
24. 09. 2002
Dát tip
ticho... máš pravdu, trochu jsem se nechal unést svou hravostí... ale proč by se pro jednou nemohl nad literaturou pobavit kromě čtenáře i autor?

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
naopak - těmi komentáři je to právě úžasně oživené!! tak - a mohl by mi vykolážovat ještě něco :))

nin
24. 09. 2002
Dát tip
hihi

gd
24. 09. 2002
Dát tip
ticho... jsem ti naservíroval osmipatrovej dort a tobě je to málo?

gd
24. 09. 2002
Dát tip
máš ho tam. ale za odměnu chci tipa. :)))

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
tak bacha, za to patro navíc Ti odeberu výběr, ukaž, o co stojíš víc

gd
24. 09. 2002
Dát tip
Ne!!! Přísahám, že koláž bude. Jenom seženu nějakej vhodnej tubus, aby se cestou nepoškodínkovala. (Chudák autor se stal obětí redakčního vydírání. Ale nestěžuju si.)

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
devítipatrovej neberu - já dával výběr na osmipatrovej... :-/

nin
24. 09. 2002
Dát tip
teď jsem to četla eště jednou a říkám si, jestli jsem tě telepaticky neinspirovala tim u-na-ve-ná ...

gd
24. 09. 2002
Dát tip
Já se zblázním. To jsou tlaky ze všech stran. Devítipatrovej, osmipatrovej. Asi skočím z okna, otázka jen z jakého patra.

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
musíš skočit z mezipatra :) a domluv si napřed s hasičema takovou tu plachtu

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
a nezapomeň, že do plachty se skáče zásadně po p....i :)

gd
24. 09. 2002
Dát tip
Skočím bez plachty a to teprve bude po prdeli.

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
Tak to ne. To Ti ten výběr holt necham (chudák redaktor obětí autorského vydírání), ale to devátý patro dortu mě vyloženě urazilo :)

Wiki
24. 09. 2002
Dát tip
gd hlavně neskákej v Plzni.....už jich mam dost :-)))) ale proza je opravdu zdařilá, bylo by Tě škoda :-) * jo a malá technická na okraj: navrhuju ať ten devítipatrák rozkrájí Monty se Standou, maj to dobře secvičený :-)

Wopi
24. 09. 2002
Dát tip
perla je jen zrnko špíny obalené sekretem mlže džouky patří k základům duševní hygieny (odpovídám jako její mluvčí, anžto ona spí jako nemluvně, byť jest mluvnětem velmi výmluvným) :))

gd
23. 09. 2002
Dát tip
Btw... Je to věnováno nin za inspiraci...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru