Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CESTA PŘES MINULOST

04. 10. 2002
0
0
2195
Autor
fungus2

Na silnici bylo prázdno a tak jan metl v klidu jel v autě a pohvizdoval si do hudby z radia a předpokládal,že za necelou půl hodinku bude doma.

Silnice se zkláněla dolů do údolí a právě uplně dole se vznášela mlha,což jej nikterak nepřekvapilo,ale když se k ní přiblížil,tak měl pocit,že mlha je trochu nazelenalá.Nevěnoval tomu,však pozornost a rosvitil světla a vjel do ní,přičemž v radiu zapraskalo a hudba přestala hrát.

Chtěl hned začit ladit,ale mlha nebyvale zhoustla,aby pojednou se rozplynula a on před sebou spatřil opět silnici.

"To jsem blázen,kam ta mlha zmizela?"řekl si když ani za autem nespatřil jediný cár mlhy a viděl,až nahoru na kopec odkud přijel.

V radiu to stále praskalo a ani ladění nic na tom nezměnilo.

Sešlápl tedy pedal od plynu,načež uviděl,jak se z protisměru k němu blíží muzejní auto,jehož řidič jel přímo proti němu a počal troubit.¨

"Co je to za pitomce,že jezdí v protisměru a ještě troubí!"pravil si a také začal troubit a ono auto jej objelo a jeho řidič,který měl volant na pravé straně auta na něho užasle hleděl.

"Aby ti nevypadly panenky!"křikl na něho jan metl,ale více se snim nezabýval rozjel se opět rychle po silnici.

"Zatracený radio.Proč nehraje!"řekl rozčíleně po marném snažení něco naladit.Pak,však opět byl překvapen,když silnice se stáčela do strany,ačkoliv by měl dojet na křižovatku.

"To jsem přeci nemohl přeject!" pomyslel si rozhlíže je se zmateně po okolí,načež pokračoval dále po oné silnici.Opět se před ním objevilo muzejní auto jedoucí po pravé straně vozovky.

"Tomuhle,už něco řeknu."rozhodl se a stáhl okenko a hlasittě pravil:

"Jak to jezdíte!Spadli jste z višně nebo co!To se tu natáčí nějaký film,nebo je tu sraz veteránů!?Jezdit takhle se přestalo už před válkou!"

"Co na mě řvete!Vy si myslite,že když má te nějaký fungl nový americký auto,že budete jezdit v protisměru!"odpověděl mu stejně ostře onen řidič.

"Aha!Tak to je skrytá kamera!To nebylo vtipný udělat ze škodovky americký auto.!"řekl mu.

"Co to povídáte za nesmysly!"

Vice se snim nehodlal bavit a rozjel se dále,aby za nedlouho dojel k silnici,kterou nepoznával,ale po které jezdily jen veteránská auta,jejiž řidiči přibrzdovali a užasle na něho hleděli.

"Ja jsem snad ...proboha...:" chytil se za hlavu a podival se na svůj mobil,ktery byl zcela bez signálu.

"Ta mlha!"řekl si a otočil auto na zpět jedouce na plný plyn zpět k mistu,kde vjel do mlhy.Pocitil studený pot na čele i na zádech a již se nedivil,když potkal další veteránské auto.

Věděl,že pokud tam onu mlhu nenalezne bude ztracen v minulosti,což jej děsilo.Se ztuhlým vyrazem v obličeji hleděl před sebe na silnici,ale mlhu nikde neviděl.

Pak nad lesem po straně uviděl podivný oblak,jenž se k němu blížil a začal se přeměnovat v mlhu.Začal tušit,že to mlha asi nebude,načež byl mlhou pohlcen a jak rychle se to stalo,tak stejně rychle stál na silnici a za sebou na silnici spatřil přijíždět ke své ulevě několik moderních aut.


Dirty
21. 10. 2002
Dát tip
zrovna jak mluvis o ty nacisticky okupaci, tak zrovna to tema jsem videla ve ctyrpovidkovym filmu mozna si to videl, vsechno to bylo scifi a jedna z tech povidek byla prave o tom, ze se chlapek dostaval do ruznych obdobi...ale melo to jakousi predehru jeste..proc vlastne pises skoro porad o "systemu" ?

fungus2
21. 10. 2002
Dát tip
O systému?Je to možné.Snažím se psát ,ale o jednotlivci či jednotlivcích ,jenž se dostanou do nějaké situace,která je třeba extrémní a ne vždy to skončí dobře.

Dirty
20. 10. 2002
Dát tip
hmm, neco mi to pripomina, neni to zas az tak spatne napsany, ale tema je hodne znamy bych rekla..jinak, mozna, kdyby to bylo trochu delsi a rozvedenejsi, i kdyz mozna je to vse presne tak jaks myslel...

fungus2
20. 10. 2002
Dát tip
asi máš pravdu.Byla lákavá představa ,že by tam nějakou dobu zůstal a ještě to umistit třeba do doby nacistické okupace.Potom by to třeba bylo více povídek na pokračování.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru