Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SCHŮZKA SE SMRTÍ 2

05. 10. 2002
0
0
2123
Autor
fungus2

Bombardovací svaz dornierů a heinkelů hřměl nad pobřežím britského království a kolem něho se záhy rozpoutal litý boj hurricanů a spitfirů s Me-109 a Me-110.

Jiří malek začal nálétávat z boku na jeden z dorniérů a krátce stiskl spoušt kulometů spatře je palbu horního střelce v bombardéru,která však byla nepřesná,aby o chvíli později proletl nad dornierem a další krátkou salvu vypálil na další dornier,ale v poslední chvíli musel ostře uhnout do strany před jiným hurricanem,jenž rovněž na onen bombardér utočil.

Poněkud se ocitl mimo svaz bombardérů a zahledl,jak jeden bombardér začal hořet a ostře vybočil z formace dolů.Další za sebou začal nechávat vlečku černého kouře.Vzapětí na to postřehl po straně dvoumistnou Me-110,jenž se stáčela na něho a tak urychleně se na ní natočil a začal střilet o vteřinu dřive,než pilot Me-110,jenž strhl letadlo do strany a on tak tež učinil,ale na opačnou stranu,ale hned na to zabubnovala sprška kulek do zadní části hurricanu od zadního střelce Me-110.Dalším manévrem palbě unikl a uzřel spitfira,jehož pronásledovaly dvě Me-109.Nelenil a rychle se za nima spustil zahajova je palbu na jednu z Me-109,jejíž pilot bleskově uhl do strany nahoru.Spitfire mezítim inkasoval zásah a začalo se mu kouřit z motoru.Další krátkou dávku směřoval na druhou Me-109,ale krátkým pohledem do zpětného zrcátka spatřil žlutý předek Me-109 a šlehající plaminky z křidel z hlavní kulometů,načež se hurricane otřasl pod dopadem proudů olova z kulometů jiři málek strhl hurricana prudce dolů do strany zjištova je,že mu uniká z motoru kouř a na palubní desce mu ukazatel teploty oleje hlásil stoupání teploty.Než se nadál následovala další dávka od Me-109,jejíž pilot se ho rozhodl dorazit a on se okamžitě odputal od sedačky,odrhnul kryt kabiny snaže je se vyskočit ven a tlak vzduchu jej mrštil zpátky,ale on se vzepřel vyskakova je ven,aby koutkem oka zahledl,jak se za nim mihla v blízkosti ocasní plocha hurricana.

Volný pád netrval dlouho a podařilo se mu zdárně otevřít padák a začit se snášet dolů.Na pláži zahledl misto kam se zřitil jeho letoun a pak začal z hrůzou zjištovat,že jej vitr nese nad la manche a take spatřil Me-109,jenž začala letět ve stejné vyšce,jako se nacházel on a to přímo na něho,načež v obličeji pobledl,když její pilot začal po něm střilet a kolem něho proletly kulky,které zasáhly vrchní část padáku.

Se ztuhlým vyrazem v obličeji pozoroval onu Me-109,ale ta sklopila let blíže k hladině a začala letět směrem k francii.

Sotva pominulo tohle nebezpečí,tak se rysovalo další v podobě dopadu na hladinu,jenž vzápětí nastal a jiří málek se rychle snažil vymotat a zbavit se šnůr padaku,což se mu začalo v chladné vodě dařit a hned na to začal nafukovat svou zachranou vestu.Nafouknutí bylo tež uspešné,ale on se začal vznášet na hladině pocitova je přival zimy do těla.Věděl,že pokud ho brzo nezachrání tak to bude znamenat smrt.

Na obloze nad sebou viděl vracet se skupiny německých bombardéru,jenž měli hodně daleko do uspořádaných formací,které nad britanii přiletěli.Za chvíli zahledl,jak jeho směrem k hladině klesá heinkel z jedenim nefunkčnim motorem a poté heinkel přistává jen pár metrů vedle něho na hladině,načež z jeho trupu vylezají němečtí letci,přičemž jednoho letce bezvládně vytahují ven a pak i snim nasedají do nafukovacího člunu zatím co bombarder pomalu klesá pod hladinu.

Začal na ně mávát a plavat k nim bliže a byl přijemně překvapen,když jej ochotně vytáhli do člunu,kde uviděl zakrváceného letce.

"Spitfire."pravil jeden z letců a on přitakal,že rozumi pozorova je mrtvolně bledou tvář letce.

"Kaput."ozvalo se za několik minut,načež se objevilo v dálce britské zachranne plavidlo směřujíci k nim.

Jiří malek si uvědomil paradox toho co prožil.Jeden německy letec jej chtěl zabit a jiní němečtí letci ho zachranili.


Havranka5
25. 03. 2005
Dát tip
Mohu-li k přechodníkům: Já je, obzvláště v delších souvětích používám dost často, aniž bych si to uvědomovala, a proto mě zvláště poetičtí smskáři neradi čtou a kritizují. Není škoda, že se tak krásné tvary, šetřící místo ve větě a rušící monotónnost až příliš častých "když" a "tak" již nepoužívají? A ještě narychlo nakloflá povídeška pro funguse2: ...Usedajíc za řízení své novotou vonící šedozelené vlaštovky s perutěmi pokrytými ranní rosou, otočíc hlavním přepínačem, přehlížím poskočivší ručky přístrojů na palubní desce, náhle oživené pohybem mé útlé dlaně sevřené v šedé letecké rukavici. Tisknouce startér, do mých uší doléhá sykot stlačeného vzduchu přehlušený jekotem roztáčených proudových motorů. Stoje na stupačkách se nade mnou sklání můj miláček. Dlouze se líbajíce si slibujeme něžnostmi věrnost, jako tehdy u táboráku, když se mé rty dotkly poprvé těch jeho. Hledíc do jeho jasně modrých očí šeptám slůvka lásky. Ještě chce naposledy pohladit příboj mých vlasů barvy pšenice, ale jeho ruka klesá sklouzávajíc po hladkém povrchu letecké přílby. Dopínaje mi pásy a naposledy líbaje mé šarlatové rty doposud rozdychtěné prožitou nocí vášnivého milování, mi nasazuje kyslíkovou dýchací masku. V pachuti pryže nadobro mizí v mých ústech ta sladce slaná chuť polibků. Zaklapují nade mnou kryt. Snažíc se hledět skrz závoj vzpomínek, kupředu vstříc svému poslání, jako matka chránící své napadené děti, se soustředím na dva červené praporky letovoda. Jemnými pohyby vedu svou vlaštovku na práh cesty. Cesty bez návratu. V nádržích mám jen polovinu paliva. Víc v Hermann Goering Hydriert Werke v protektorátu Bohmen und Mohren nestačili z hnědého uhlí vyrobit. Tisknouc pedál brzdy, moje vlaštovka se pohupuje na tlumičích osamocená na začátku dráhy. Posunujíce plynové páky až za zarážky a sledujíc ručky ukazatelů tlaku oleje, otáčky a teplotu výstupních plynů, držím svou hliníkohořčíkovou nadrženou klisnu na uzdě. Ještě, ještě okamžik, a náhle povolujíc brzdy se rozlétne po dráze. Lopatky kompresorů z nikl kobaltové oceli hltajíce sychravý ranní vzduch vydávají zvláštní sykot, podbarvující sílící kvílení do červeného žáru rozpalujících se turbín. Čekajíc, až kužely v tryskách se zasunou regulujíce výstupní proud horkých plynů, povoluji sevření. Teď! Řev náhle utichá. Přetížení mě tiskne do křesla. Teď nesmím omdlít. Pode mnou se mihne cvičiště volksturmu při ranní rozcvičce, s prořídlými řadami mladičkých těl posledních věrných obránců Říše. Jsou to ještě děti. A jedna z jejich matek právě vzlétá jako rozzuřená sršnice, bránit hnízdo a potomstvo proti zákeřným vetřelcům neznajících soucit. Klapnutí zatahovaného podvozku jemně zahýbává letounem stále nabírajícím rychlost a výšku. Na zelenkavé matnici radaru vykresluje pohybující se čára rychle se blížící cíle. A já, sršnice, slétnuvší jako blesk z bezmračného nebe, jsem zhmotnělým přízrakem jejich blížících se smrtí.... A pokračování viz u předchozího dílu tvé povídky :))))

johanne
25. 03. 2005
Dát tip
Havranko, osobně nemám nic proti přechodníkům a občas je taky používám :). Když ale někdo včleňuje do textu takové nesmyslné tvary, které si hrají na přechodníky, vadí mi to. Buď je používám - když to umím, nebo to prostě opíšu. Je to lepší než vystavovat své chyby. Kromě toho v běžné mluvě přechodníky prakticky nejsou, v psaných textech většinou už taky ne. Proto je lidé nemají rádi, navíc jim nevyhovuje ten hafol tvarů, který nikdo neumí, nejen proto, že ve škole se tomuto problému skoro nevěnují. To, že přechodníky vůbec existují, má na svědomí Dobrovský. A to se už ani v jeho době nepoužívali. Díky němu tady však máme pozůstatky češtiny z 15. století, který přirozený vývoj sám zavrhl.

Havranka5
25. 03. 2005
Dát tip
Asi jsem ten nějaký svůj poslední rozlet trošku přehvízdla a přistála jsem tu z patnáctého století :)))) Tvrdě na zobák a skrz přechodníky dostala i přes něj. Au au au :))))

johanne
25. 03. 2005
Dát tip
to se stává :))

johanne
23. 02. 2004
Dát tip
jo, to je dobře... myslím, žes původně chtěl vytvořit přechodníky prezentu, ale je to jedno, vlastně o nic nejde :)

fungus2
18. 02. 2004
Dát tip
Ty tvary v současnosti už nepoužívám.

johanne
17. 02. 2004
Dát tip
k příběhu samotnému - zvláštní, zajímavý 3/5 :) a jinak - snaže je, zjištova je, pozorova je, zahajova je... co je to proboha za tvary??? používáš taky zbytečně dlouhá souvětí (třeba celej druhej odstavec je jedno (!) souvětí), člověk se do toho zamotá a neví pak čím začal :o

Schwalbe
07. 10. 2002
Dát tip
Zajímavé. Lepší než ta první. Ten německý letec musel být tedy buran, protože na lidech na padácích se většinou nestřílelo. Až na vyjímky. (Četl jsem vzpomínky německého letce, po němž zase stříleli angličani v severní Africe, když se vznášel na padáku). Takže je to v lidech.

fungus2
07. 10. 2002
Dát tip
takové to připady se bohužel stávaly a i tu a tam na spojenecké straně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru