Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SCHŮZKA SE SMRTÍ-3

09. 10. 2002
0
0
1914
Autor
fungus2

SRPEN-1940

Zvuk sirény znamenající vyhlášení poplachu se pronikavě ozval nad letištní plochou a piloti posedávající v blízkosti hurricanů se bleskově k nim rozeběhli nasazovaje si na hlavy letecké kukly a brýle.

Jiří Málek byl jedním znich a při běhu k letadlu mu neunikla protiletadlová palba,jenž se ozvala z konce letiště.Pohledl tím směrem a uzřel v dálce výbuchy,které znamenaly dopady bomb.

Co nejrychleji naskočil do kabiny hurricanu,přičemž mu mechanik pomáhal upnout bezpečnostní pásy,aby při nahození vrtule zahledl,jak se exploze bomb přibližují blíže.

Letadla před ním se začala rozjíždět a on je následoval,přičemž pohlédl letmo na oblohu nad letištěm a naskytl se mu pohled na velkou formaci bombardovacích letadel.Zatl zuby a zatáhl překryt kabiny pozorovaje jak první bomby dopadají před hurricany a dým z explozí začíná zakrývat letištní plochu,načež zahledl,jak po jeho levé straně byl zasažen jeden z hangáru z něhož okamžitě vyšlehly plameny.Další dopad bomby se mu naskytl vzápětí několik metrů před hurricanem a kusy trávy a hlíny dopadly na křídla i kabinu,aby si hned uvědomil,že před ním vznikl kráter a tak se jej snažil objet zaregistrova je další exploze po letištní ploše a vytřeštil oči,když jeden z jedoucích hurricanů byl přímo bombou zasažen a rozlétl se v ohnivé explozí do stran a kus křidla prolétl nad jeho kabinou.Všude kolem sebe viděl jen kouř a přímo před sebou uviděl z velké časti hořet hurricana,který neměl pravé křidlo a pravé kolo podvozku a z takhle nakloněného letadla právě vyskakoval jeho pilot,jehož zahledl.Zdárně se vyhl a po chvíli se vznesl do vzduchu slyše je ve sluchátkách hlasy svých kamarádů,kteří se již pustili do stíhání bombardérů.

Při stoupání nad letištěm se mu naskytl pohled na kouřem zahalenou letištní plochu a i hořící budovy.

Rychle se ve vzduchu zorientoval spatřeje formaci bombardérů,která již měla namířeno zpět k pobřeží,ale hurricany je začaly dohánět.

"Bacha nahoře na dvanácti hodinách mezci!"ozvalo se pojednou varovně z éteru od jednoho z pilotů a Jiří Málek se zadíval okamžitě nad sebe před sebe.První co uviděl byl odlesk slunečních paprsků od kabiny jedné z Me-109,načež spatřil spouštějící se formaci Me-109.

Bleskově uhl do strany majíce stále německé stíhačky na očích a dalším manévrem unikl jedné Me-109 ze střeleckého úhlu a stoupavou zatáčkou se dostal do střelecké pozice za jinou Me-109 a vyslal na ní dvě krátké dávky.Německý stíhač obratně manévroval,ale on jeho manévry napodoboval a po další dávce zahlédl zásahy na levém křídle Me-109 a ta poté ostrým manévrem mu unikla dolů k zemi.Stočil hurricana na zpět a naskytl se mu pohled na divoké souboje stíhacích letounů.Dvě letadla se klaněla k zemi nechávajíce za sebou kouř černého dýmu.O něco výše nad sebou spatřil Me-109,kterou pronásledoval hurricane a vzápětí z ní vyšlehly plameny,aby současně s tím se za hurricanem objevila další Me-109 a hurricane se dostal do palby.

Stočil hurricana ve směru Me-109 a začal střílet vteřinu před tím,než mu ona vlétla do zaměřovače.Její pilot se urychleně odpoutal od již kouřícího hurricana a sám z vlečkou slabého kouře sklopil let k zemi.

Jiří Málek se jí jal pronásledovat a brzo začal Me-109 dotahovat.Za okamžik vypálil krátkou dávku,která prosvištěla těsně kolem Me-109 a jejího pilota znervóznila.Německý pilot se pokoušel manévrovat,ale on velmi brzo se dostal do ideální střelecké pozice a stiskl spoušť,jenže kulomety hurricanu mlčely.Stiskl znovu a opět nic.

"Zatracený kulomety!"procedil mezi zuby na adresu zaseklých kulometů a dotáhl se na stejnou úroveň Me-109,jenž přelétala pobřeží a pohlédl do kabiny,kde uviděl tvář mladého muže.Zasalutoval mu lehce zamával křídly na rozloučenou a otočil hurricana na zpět k pobřeží.

"Máš recht kluku germánskej.Měl jsem tě na lopatě"řekl si poté nabírá je kurs k letišti nebo spíše k tomu co z něho zbylo.

 

 


johanne
23. 02. 2004
Dát tip
hm, tak to já musím spoléhat na knihovnu... městskou :)))

fungus2
18. 02. 2004
Dát tip
No informací mám o letectví druhé světové války plnou knihovnu. Jak už jsem psal. Má počáteční tvorba byla všelijaká o)))

johanne
17. 02. 2004
Dát tip
trochu se v tom ztrácím, radši to ještě jednou prubnu :) ... taktéž souhlas s deltexem; pořád to působí jako něco viděný z velký dálky - příběh v tom je, ale podanej jen stroze... mohl bys z toho vykouzlit úžasný věci :) tak se nad tím zamysli :)), já si zatím půjdu doplnit informace ohledně letectva z druhý světový ;)

Schwalbe
09. 10. 2002
Dát tip
Dobré. Jinak souhlasím s Deltexem.

Deltex
08. 10. 2002
Dát tip
Sakra, chlape! Píšeš možná dobře a máš zajímavý nápady, ale obsahovou stránku decimujou chyby v textu, dalším kamenem úrazu je formátování... vybodni se na to chrlit za každou cenu díla... nech si je rozpracované a nějaký čas na nich pracuj, hraj si s nima... opravuj chyby, dolaďuj, piluj... poté co to kopneš na Písmáka se chybky opravují velmi špatně a navíc Písmák by měl být něco jako ostrý provoz dílka a ne zkušebna co všechno snesem... něco jiného je, kdybys s dílem chtěl poradit, ale ty nápady máš, tak to dotahuj do konce.

fungus2
08. 10. 2002
Dát tip
Jo napadů mám hodně.Snad se postupně dostanu k nějaké dokonalosti.Ty chyby mě mrzí ostuda,jako hrom uznávám.Nemám vyhraní tzv.literární žánr,což způsobuje ,že mě napadájí náměty na ledacos.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru