Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PAST-2

28. 10. 2002
1
0
1789
Autor
fungus2

PRAHA-1942

Když vystoupil s tramvaje před parkem v němž měl vyzvednout malý balíček z dokumenty ranní mlha stále se líně povalovala v ulicích, což pro něho na jednu stranu bylo výhodné, ale také nevýhodné, jelikož mohla i zakrývat případné gestapáky, kteří mohli byt ukryti někde na blízku.

 U novinového stánku si koupil noviny a poté si to namířil do parku, kde kromě několika lidí, jenž venčili psy žádné jiné lidi neviděl.

 Začal jit po chodníku, který lemovaly prázdné lavičky a nikde nikoho v tu chvíli neviděl, ale poměrně hustá mlha mu zakrývala výhled po okolí parku.Pokračoval tedy v chůzi, až se dostal k rozcestí chodníků u něhož na blízku se nacházel větší dutý strom na jehož dně se měl onen balíček nacházet.Dal noviny do své tašky a rozhlédl se po parku , který se utápěl v mlze a kmeny stromů s keři z ní vystupovaly, jako podivné černé útvary, jenž dokreslovaly ponurou atmosféru toho to rána i celkově doby.

 Zrychlil krok a začal se přibližovat k onomu stromu a pociťoval mírné mrazení v zádech.Letmý pohled do stran a už byl u dutého kmenu stromu a levou rukou sáhl do jeho nitra dolů.

 Nenahmatal, však nic, ačkoliv prsty znovu zašátral po celém obvodu nerovného dna.

 Ustrnul a přejel pohledem okolí a k jeho sluchu se doneslo zlověstné:"Halt!"

 Bleskově sáhl do pravé kapsy svého kabátu, kde měl pistoli a přitom uzřel opodále z mlhy se vynořovat dvě postavy, jenž k němu běželi.

 Přemístil se okamžitě za kmen stromu a zpoza něho začal střílet, načež od běžících postav třeskly také hned dva výstřely a jedna z kulek se zaryla do kmenu stromu a druhá kolem kmenu prosvištěla.

 Jedna z postav se skácela na trávu a druhá se přikrčila pokračujíce ve střelbě.

 Vystřelil, ještě jednou na ní a pak se přikrčeně rozeběhl rychlými přískoky pryč ,aby vzápětí zaslechl další výstřel a poté svištící kulka se zaryla z boku do tašky.

 Proběhl v rychlém tempu kolem několika stromů a zahlédl před sebou běžící postavu, která jeho tak též zahlédla.Hned na něho vystřelila, ale on úskokem do strany za nejbližší strom se kulce vyhnul a pak okamžitě na gestapáka vypálil poslední dvě kulky s pistole.Gestapák se chytl za pravé rameno, přičemž vystřelil z pistole, ale nepřesně a pak zavrávoral klesajíce na lavičku a pak křičel povely pro ostatní.

To už on prchal podél chodníku a v mlze zaregistroval další vynořující se postavy.Opět padlo několik výstřelů, ale jeho zcela minuly a on se vrhl ze stráně dolů, jenž se svažovala k ulici na kterou vzápětí vběhl a těsně přeběhl před jedoucí tramvají, která začala cinkat.Pak v jejím zákrytu počal vedle ní běžet až na roh ulice, kde zahnul  a v pravý čas naskočil na korbu nákladního auta. Jeho řidič si toho nevšiml a nákladní auto začalo jet ulicí vzdalujíce se od parku.

 O několik ulic dále zdárně vyskočil a stal se anonymním chodcem v ulicích a zapřemýšlel, jak dlouho mu, ještě bude přát štěstí.

 


Jolie
30. 10. 2002
Dát tip
tip

Barbar
28. 10. 2002
Dát tip
Je dobré mít paměť (je dobré číst po sobě) Někdy mám chyby v obojím a nejsem sám. Jinak - stávalo se to. Byli jsme odbojný národ.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru