Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SCHŮZKA SE SMRTÍ-POHLED Z DRUHÉ STRANY

31. 10. 2002
0
2
2003
Autor
fungus2

SRPEN-1940

Formace bombardovacích heinkelů a dornierů doprovázená stíhacíma Me-109 i Me-110 letěla nad kanálem La manche k britskému pobřeží.

Hans Wolf se krčil za kulometem v prosklené přídi kabiny heinkelu a pozoroval formace letadel, jenž zaplňovala celou oblohu, jak do šířky, tak i do výšky a tento pohled sváděl k dojmu, že není síly,která by tuhle masu letadel zastavila.

Pobřeží Británie se zanedlouho objevilo v předu a jeho zrak se přesunul do nebe nad ním, ale zatím žádné britské letadla nezahlédl.Poté pohlédl nahoru tam kde letěli Me-109 a 110,jejichž spodky uviděl vysoko nad sebou a to dodávalo pocit bezpečí.

 Netrvalo to dlouho a pod sebou uviděl pobřeží, které zůstalo poté vzadu.Spitfiry a hurricany zatím nikde.

 Všichni v heinkelu byli ve střehu zvláště jeho střelci a pak uslyšel ve sluchátkách varovný výkřik:"Spitfiry!"

 Okamžitě se zadíval nad sebe všemi směry a zahledl,jak stíhací doprovod bombardérů se rozlétl do stran, přičemž postřehl nalétávající britské letouny.Pak se mu přes prosklenou kabinu naskytl pohled na rychle manévrující stíhací letouny, načež zahlédl střelbu jednoho z horních střelců poblíže ve formaci letícího heinkela a pak uviděl několik hurricanů.

 Natočil kulomet nahoru do strany a začal pálit na jednoho prolétávajícího hurricana, jenž ale obratně unikl.Pak uviděl, jak z jednoho heinkela se začíná valit černý kouř a předčasně odhazuje bomby, načež opouští formaci.Hned se mu naskytla možnost další střelby, přičemž postřehl pálícího hurricana, který z vrchu na ně zaútočil.Mihl se mu v zaměřovači nepřestávaje po něm pálit i když pak už moc šancí na zásah neměl.V pravo se mu naskytl pohled na hořící bombardér z něhož začala vyskakovat posádka.

 "Minuta do cíle."pravil do éteru kapitán letadla a náhle letadlem otřásla rána.Hned ve sluchátkách uslyšel křik horního střelce a zároven uviděl z pravého motoru táhnout se černý kouř a pak se objevily i oheň.

"Odhazujeme bomby!"ozvalo se opět ve sluchátkách a Hans Wolf pocítil, jak letadlo poskočilo a začalo opouštět formaci heinkelů, načež jí opustilo stáčejíce se zpět zanechávajíce za sebou dlouhý pruh černého kouře.

 Se strnulým výrazem v obličeji uviděl mnohem níže padat k zemi v plamenech Me-110 nad niž se vznášela postava na padáku.Výše na obloze bylo k vidění několik bílých a černých pruhů kouře od zasažených letadel.

Heinkel začal ztrácet pozvolna na rychlosti a též i na výšce brzo začal letět v takové výšce z které nebylo možno bezpečně vyskočit z padákem, což si Hans Wolf i ostatní muži v letadle uvědomili.

 "Modlete se abychom to dotáhli aspoň na dohled Francie."pravil kapitán letadla,když přelétali anglické pobřeží, aby o chvíli později začal ztrácet výkon i druhý motor.

 "Nedá se nic dělat.Musíme na vodu.Držte se!"pravil kapitán a Hans Wolf se začal v přídi heinkelu přesunovat co nejvíce do zadu a pak pořádně zachycen sledoval, jak se přibližuje rychle hladina na kterou vzápětí bombardér dosedl, načež spatřil pronikání vody do spodní části prosklené přídě. To už rychle se přemisťoval přes palubní desky a sedačky dále do zadu trupu heinkelu k vrchnímu střelišti, jímž začali prolézat i ostatní, přičemž vytáhli na vrch heinkela i těžce zraněného horního střelce s nímž se přemístili do nafouklého člunu.

 "Podívejte támhle na nás mává někdo z vody."řekl Hans Wolf, jenž uviděl muže v nafukovací vestě ve vodě a po chvíli jej vytáhli též na člun.Byl to letec RAF.

 "Spitfire."sdělil kapitán vytaženému letci, který se zadíval na mrtvolně bledého muže a ten jen se smutným výrazem v obličeji přitakal.

"Kaput."zkonstatoval po chvíli Hans Wolf a uviděl v dálce se k nim přibližovat britské záchranné plavidlo.

 

 


2 názory

fungus2
06. 09. 2009
Dát tip
Díky. Tohle jsem už také přepsal a odpublikoval na serveru Literra a určitě to ještě přepíši. Baví mě texty stále vylepšovat, co k nejlepší verzi. Zde ne, ale na Liteřře ano.

Prosecký
06. 09. 2009
Dát tip
Dal jsi si s těmi prózami na pokračování hodně práce. Sice mají stylistické nedostatky, ale přece jen by bylo dobré je využít. Proč asi nemáš žádné tipy? Nejsou tu žádní tvoji fanoušci?

johanne
26. 03. 2004
Dát tip
vcelku nudné :o

fungus2
26. 03. 2004
Dát tip
No nechtěl bych to zažít o))

johanne
26. 03. 2004
Dát tip
to sice jo, ale stejně... please, trošku hlouběji, přemýšlej nad formou :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru