Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TAJEMNÉ SETKÁNÍ V LESE

09. 12. 2002
5
1
2168
Autor
fungus2

FIKTIVNÍ POVÍDKA NA ZÁKLADĚ SKUTEČNOSTI.

Patrik Kouba využíval příjemného letního počasí k dlouhým projížďkám na kole po okolních lesích, kde k tomu byl vhodný terén.

Cestu po niž jel, už znal dobře, jelikož mnohokráte po ní jel.Náročný teren zvládal díky horskému  kolu v naprosté pohodě.S kolem sjel z kopce na širší lesní cestu, kde bylo několik dřevěných laviček.Zastavil u nich a rozhodl se posvačit.Příjemné prostředí, jehož kulisou bylo štěbetání ptactva ho donutilo k delšímu odpočinku.Natáhl se tedy na lavičku a zahleděl se do korun stromů nad sebou, jimiž prosvítaly sluneční paprsky.Uplynulo několik minut a v lese, jakoby vše naráz ztichlo.Hned si této změny všiml, ale nevěnoval jí žádnou pozornost.Na lavičce se posadil a chtěl nasednout na kolo, když uzřel několik jezdců na koních.V první okamžik jim příliš velkou pozornost nevěnoval, neboť občas potkal cválající jezdce na koních.Pak si však všiml, že lidé na koních jsou nějak divně oblečeni.Zbystřil zrak. Zároveň začal mít pocit ochlazení se vzduchu, což jej překvapilo.Zcela se soustředil na přibližující se koně a užasl, když na jezdcích spatřil části brnění z helmicemi na hlavách.Též pochvy na meče u všech jezdců dávali tušit, že jde o rytíře.V první okamžik ho napadlo, jestli se nejedná o nějakou historickou šermířkou skupinu čí o přesouvání filmařů.

 Jezdci zastavili koně několik metrů před ním a on si je detailně prohlédl.Měl pocit, jako by muži na koních nepřítomně hleděli a jeho přehlíželi.Pak uviděl za nimi stojící kočár tažení dvěma koňmi.Z něho vystoupili dvě postavy v mnišském oděvu a počali nést velkou bednu pomalu k několika velkým balvanům v lese.Zašli, až za ně.Pohlédl zpět na cestu a tam bylo prázdno.Jezdci i koně a kočár byli pryč.Vytřeštěnýma očima se rozhlédl všemi směry, ale nikde nikoho neviděl.Opět pohlédl na ony kameny, ale ani u nich nikoho nespatřil.Začalo se znovu jakoby oteplovat a ptáci počali zase štěbetat.

Když se plně vzpamatoval, tak si dodal odvahy a začal jit ke kamenům.Z tlukoucím srdcem došel, až k nim a opatrně za ně nakoukl.Kromě stromů a keřů nic jiného neviděl.Na zemi v trávě spatřil ležet jakousi minci.Zvedl jí a zatajil dech, neboť se jednalo o historickou minci.

Nikdy, tak nejel rychle zpátky na chatu, kde u svého dědy trávil prázdniny, jemuž hned vše vypověděl.

 „No v minulosti několik lidí takovéto setkání zažilo.Říká se že krátce po smrti krále Václava z Prahy na zdejší hrad směřovali mniši se svými cennostmi, ale nikdy na hrad nedorazili.Ti co je potkali je vždy viděli v nějaký dny v tomhle měsící.“ řekl mu děda.

Patrik Kouba měl neklidné spaní a druhý den vyrazil na to místo znovu a sebou měl fotoaparát.Bylo to však zbytečné.I následující dva dny hlídkoval na oné lesní cestě a opět nic.Následující den, však začal zažívat to co předtím.V lese se rozhostilo ticho a počalo byt chladno.Pociťoval zvláštní mrazení v zádech,když opět se objevili jezdci na koních.Poněkud roztřeseně začal fotografovat zpoza stromu.Vše se opakovalo.Jakmile mniši došli z bednou za kameny, tak všichni zmizeli.

Nemohl se dočkat, až budou fotografie vyvolané,ale byl zklamán.Nechápal to.Na fotografiích byl krásně vidět les s cestou a také něco, jako průsvitné čmouhy.Byl z toho zklamán, ale když si vzal opět do ruky minci, tak si uvědomil, že byl svědkem něčeho tajemně reálného.

1 názor

Téma by sa dalo rozhodne lepšie spracovať. Chcelo by to podstatne farbitejšie popisy, kompozícia viet sa mi zdá byť dosť slabá.

Dowe
04. 12. 2003
Dát tip
Je to pekny a az mrazive realny, magicky, tajemny. Fakt se to povedlo, ale zkus neopakvat slova, rusi to to super cteni. Jinak fajn, davam tip!

fungus2
04. 12. 2003
Dát tip
Děkuji. To mě velmi těší.

IVANOL
05. 06. 2003
Dát tip
Co jsem zatím četl, je námětově zajímavé. Ano, děje se to, a jsou lidé, kteří to vnímají velmi intenzivně. Ale takových popisů jsou plné časopisy o záhadách! V čem je tedy rozdíl mezi popisem nějakého jevu a prozaickým ztvárněním? Nelituj námahy a dej si víc práce z propracováním toho děje kolem samotných úkazů. A ty úkazy nemusí být vždy to hlavní. Pak se z toho stává "literatura". Buď fotografuješ nebo maluješ. Pohled malíře je velmi odlišný od fotografova, a to co zprostředkuje malíř, to má dopad do jiné části našeho ducha. Dost mi vadí opakování stejných slov, člověk to přehlédne při vyprávění, ale v psané próze je to .....

fungus2
05. 06. 2003
Dát tip
jo budu se snažit.

Irea
01. 06. 2003
Dát tip
Tohle můžu, i když se mi nic takového zatím nepřihodilo, napsaný je to velmi přesvědčivě.

fungus2
01. 06. 2003
Dát tip
Děkuji.

fungus2
22. 12. 2002
Dát tip
Asi jsem to měl více rozvést, ale držel jsem se v tomhle případě dost skutečnosti, což u mě nebývá zvykem.

Fagus
21. 12. 2002
Dát tip
Snad bych to malinko dopiloval. Námět je velmi zajímavý a dalo by se jím popsat mnoho stránek, zvlášť když se na to místo opakovaně vracíš (s fotoaparátem...).

Narvah
10. 12. 2002
Dát tip
Na zacatku jsem se hodne nasmal. Pak uz to zacalo byt trochu vazny :) Ale za ten smich dik, * :) Chtel bych toho Patrika Koubu videt. To musi byt panecku machr...!

Narvah
10. 12. 2002
Dát tip
a avi :)

Wopi
10. 12. 2002
Dát tip
Docela by to zasloužilo dělat mezery za tečkou, jak bývá dobrým zvykem. Daleko líp by se to četlo.

Radost
10. 12. 2002
Dát tip
:-) pěkné... jen by mě zajímalo, kterýže václav. Jeden umřel kousek od našich kolejií.... a mnichy tam nejsou

Radost
10. 12. 2002
Dát tip
disonance mezi realitou a fikcí vyjádřená pěkně*

fungus2
10. 12. 2002
Dát tip
Psal jsem to opravdu podle skutečné události.Pravidelně se něco podobného děje v srpnu v křivoklátských lesích.

fungus2
10. 12. 2002
Dát tip
Děkuji.Nebylo to pro mě snadné psát podle skutečnosti a né moc přehnaně popouštět uzdu fantazie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru