Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

- povídečka pro Wopiho -

Výběr: Wopi, Stanislav_Vašina
30. 10. 2002
23
1
3475

Dloubání v nose.

 

Psalo se poslední socialistické září, když jsem nastupovala do mateřské školy v Benátkách. Budova ležela uprostřed sídliště a vůbec se mi nelíbila. Připomínala mi jednopodlažní panelák …nebo také jatka. Místo houpaček v zahradě visely řetězy. A na místo klasických prolízaček a skluzavek byly v zemi do půlky zasazené pneumatiky. Od té nejmenší, pravděpodobně z babety až pod největší, z traktoru. Plot kolem nevelkého areálu byl nepříjemně vysoký, tak, že vzbuzoval dojem spíše nápravného zařízení než školky pro děti. Už tenkrát, když mě tam táta vedl, jsem věděla, že tohle nebude mé místo pod sluncem…

Já v té době vypadala jak poněkud scvrklý přežraný Elf. Měla jsem přerostlé světlé vlasy až po zadek a obrovské odstáté uši. A taky jsem nemluvila. Mé vyhlídky nebyly zrovna růžové. A ještě ke všemu jsem byla zařazena do třídy soudružky Benešové. Ta byla nejhorší nebo tak alespoň vypadala. Její horní předkus mi připomínal úsměvy Černého Bleska - toho slavného závodního koně.

Na(ne)štěstí jsem už po týdnu nalezla spřízněnou duši. Byl to jeden kluk, který byl o dva dny mladší než já a nikdo mu neřekl jinak než Vokoun. Byla středa, to se pamatuji docela přesně, a on si ke mně zničehonic (byly zrovna kynuté knedlíky s borůvkovou omáčkou) přisedl. Usmál se na mě a šáhl mi do talíře pro knedlík jakoby nic.

"Ty seš ta, co neumí mluvit, že jo?" Zeptal se mě s nadšeným hlasem. Jakoby právě něco nebo někoho objevil.

Hmm…

"A ty fakt nemůžeš mluvit nebo je to jen jako že jako?" Vyptával se plnou pusou mého borůvkového knedlíku.

Co bys tak řekl?

A pak mi šáhl do talíře a vzal si můj poslední knedlík.

"Hele a to jako nemáš jazyk?" Pokračoval zatímco já tam seděla vedle něj a koukala, jak mu chutná. Tu borůvkovou omáčku měl naprosto všude. Jedna borůvka mu dokonce koukala z nosu, jako by to byl holub. Vypadal docela zmateně. Nicméně mé "neodpovídání" ho asi přestalo bavit a tak prostě spolkl poslední sousto, vypil mi můj mošt a odešel se svým prázdným talířem k okénku.

Po obědě jsme museli vždycky všichni jít povinně spát. Bez rozdílu. Leželi jsme v takových místnostech za obrovskými tmavě červenými závěsy. A soudružky vždycky seděli v jídelně hned vedle mluvily a popíjely kávu. Já si vždycky zabrala jednu postel úplně v rohu, kde mě nikdo neotravoval. Obvykle kolem mě také zbyly nejméně čtyři postýlky prázdné, ale toho dne Vokoun prostě přišel a lehl si vedle. Aniž by se zeptal.

"Helééé… nebuď labuť a ukaž jazyk," škemral.

A tak jsem na něj po chvilce zvažování nutnosti vyplázla svůj jazyk. Snad jsem doufala, že mě přestane otravovat. Opak byl pravdou.

"Hele, a umíš to udělat, aby ti tekla krev z nosu?" Zeptal se po chvíli.

Cože?? Podivila jsem se.

"Neumíš, co?? …že ne? A chtěla bys to naučit?" Jeho plány mě začaly docela i zajímat. Koneckonců koukat každé poledne do stropu nebylo až tak zábavné. A tak jsem kývla.

"Tak zírej!" Vztyčil mi těsně před očima svůj pravý ukazováček a strčil si ho do levé nosní dírky. Prst mu tam zalezl skoro až po druhý kloubek a pak s ním začal šťourat. Jeho výraz spíš připomínal tlačení na záchodové míse. Mezi obočím měl čtyři moc hluboké vrásky a oči připomínaly krtka. Nicméně se mu zadařilo a asi po necelé minutě se mu spustila rajská.

"Mrkáš na drát co? Teď ty…!" On na mě.

Hovno, myslím, že jsem ani nechtěla, aby mi krev z nosu kdy tekla. Otočila jsem na druhý bok a koukala na do zdi, když v tom Vokoun za mými zády zakřičel:

"Soudruž, souudruž… ona mě praštila do nosu!"

Soudružka neváhala ani minutu, rozhrnula závěs, přispěchala k mé postýlce, podívala se na Vokounův zřízený ksichtík a chňapla po mě svými drápy. Vlekla mě za paži za sebou jak panenku až k balkónovým dveřím.

"A dokud se mu neomluvíš, budeš tam stát ty čúzo malá!" Otevřela ty prosklené dveře a za ruku mě vymrštila na balkón. Nebo tedy přinejmenším něco takového zamýšlela. Bohužel zapomněla, že staré zábradlí včera odmontovali a nové měli přidělat až zítra. A tak jsem poprvé ve svém životě letěla. Z prvního patra to nebylo výš jak čtyři metry a co je překvapující, vůbec nic jsem necítila. Tedy kromě toho písku v očích, protože se mi podařilo přistát obličejem hluboko v čerstvě navezeném pískovišti. Myslím, že jsem ze shora pro soudružky přilepené za sklem musela vypadat jako přejetá žába nebo tak nějak. Byl to zvláštní pocit.

Nikdy jsem nezapomněla výraz soudružky Benešové, když ke mně seběhla dolů doprostřed pískoviště, vytáhla mi hlavu z písku a převrátila mě na záda. Začala se mnou třást a hlasitě sténat. Přitiskla mě na svou hruď a brečela. Vypadala vůbec docela vyděšeně.

Za pár minut po mém měkkém přistání dorazili příslušníci i ambulance, která mě odvezla s vyhozeným ramenem. Soudružku zavezli na stanici a pak prý do blázince.

Vokounovi jsem rozbila hubu až o pár let později. :-)


1 názor

Vitex
27. 08. 2007
Dát tip
:-D * *

Prokletí
27. 02. 2003
Dát tip
Jejku, to bolí ;o) m.

Yfča
21. 12. 2002
Dát tip
*

uranium
28. 11. 2002
Dát tip
poněkud scvrklý přežraný Elf - to je super, jo tohel nebylo Vieweghovksý, osoby jako Vokoun mě už od mládí fascinují :o) a mě se pneumatiky a řetězy líbily, jsou takový víc akční něž nějakej ubohej kolotoč.

pampelin
13. 11. 2002
Dát tip
Víc důvěry ve čtenáře - Černého bleska netřeba představovat. Ten začátek je vůbec nějaký nerozjetý...."Byla středa, to se pamatuji docela přesně, a on si ke mně zničehonic (byly zrovna kynuté knedlíky s borůvkovou omáčkou) přisedl".. Je to takové neobratné. Mno, ale pobavil jsem se i tak. P.

***************** skvělé

líp:) dneska už malý gangsři maj i počítače a barevný koberečky s takovejma těma silničkama, a lektory na cizí jazyky a barevný čistý povlečení a můžou žalovat na svý učitele... :)

Endif
05. 11. 2002
Dát tip
* Dětičky jsou malí smradi. A když vyrostou, jsou z nich velký... ;)

Ticha_duse
05. 11. 2002
Dát tip
To je pomerne usmevave.... :o)) I kdyz ta skolka je vystihnuta dost drsne a nejhorsi je, ze to tak fakt byvalo (a kdo vi, jak je tomu dnes) .....

finarfin
03. 11. 2002
Dát tip
... to jo... už za toho elfa máš * ...

Katerina
03. 11. 2002
Dát tip
100%.....!!! *

Zly
02. 11. 2002
Dát tip
Tak jo, skvěle.. rád tě zase uvidím. Jo a vem mi ty prachy, cos minule vzala z krabice a kazetu s tím filmem ze sauny, ta mi fakt chybí

co to mektáš? ty nebudeš vokoun co tu dodnes brázdí silnice s hráškově zelenou stodvácou a vypomáhá v benáteckým plusu, kamaráde. ... ten "můj" školkovej vokoun podle mě ani netuší, co to je internet:-)

Zly
02. 11. 2002
Dát tip
ale vychytal jsem tě, to musíš uznat :-)))

když ti to udělá radost, proč ne:-)

vokoun
02. 11. 2002
Dát tip
tak hele vokoun sem já a nikdo jinej ani zlej ani hodnej ani hovno ale prostě já a dělam v benáteckým plusu i když jsem spíš v mínusu tak to chodí když je někdo vokoun klidně si přiď holka kvůli vostříhanej barbíně a já vostříham i tebe protože jestli já nevim co je internet tak ty nevíš zač je toho loket což ti klidně řeknu jo ty hariba byly dobrý přines zas nějaký

dej bacha aby ti někdo neobjel stodvacítku korunou, jsem koukala, že máš novej lak:)

hermit
01. 11. 2002
Dát tip
heský :-) tiP:-)

Lasy
01. 11. 2002
Dát tip
ach, sladké mládí v socialistickém nápravném zařízení . . . pamatuji si přesě výraz v očích mé matky, když jsem se také jednou vrátil ze "školy" s obtiskem pěti prstů na pavé tváři . . . Lasy*.

Zly
01. 11. 2002
Dát tip
Nikdo mi neříkal Vokoune, co kecáš hele. A už vůbec není pravda, že si nemluvila. Naopak. Celou dobu si povykovala, vřeštěla a tančila, až tě ta nebohá, celkem mírná a přičinlivá osoba učitelka Benešová vyhodila z okna, riskujíc pobyt v nápravném zažízení. Že jí později strčili do blázince sem se vůbec nedivil. Tak nepřekrucuj, jóó?! :-))))) TIP*

Zly: hele, jestli si ten vopravdu vokoun, tak beru klíčky a okamžitě jedu za tebou... těch nevyřízených účtů máme víc, kamaráde... třeba to video, ty věci z německa - ty hariba, cos mi sežral, ta ostříhaná barbie... :)

Marthin
31. 10. 2002
Dát tip
avi..;-)

Pavson
31. 10. 2002
Dát tip
Vokounův krvavý trik jsem též praktikoval, kdykoli mě učitel tělocviku nutil při hodině plavání skákat z třímetrového prkna. Konečně povídka, ve které nikdo neumřel. *

pavson: hele, teda, Pavsone - v mejch povídkách lidičky neumíraj.. ne pokaždý:)

Barbar
31. 10. 2002
Dát tip
Teda škola života se s nikým nemazlí. Máš tip.

aRmida
30. 10. 2002
Dát tip
a co na to pak říkal, ten Vokoun?:-)

Dabi
30. 10. 2002
Dát tip
...Tak jsem se těšila na nějakou Tvoji další ,,školkovou" a už je tu! :o)) Jsi statečná baba! ...tehdy ještě babulka:-)) můj upřímný t*

Plopez
30. 10. 2002
Dát tip
no dobrý, nó.seš asi pěkna drsňačka.

Plopez
30. 10. 2002
Dát tip
aspoň mám takovej pocit ze vsech tvych povidek

Kangi
30. 10. 2002
Dát tip
nářez, ovšem s bezpečným nadhledem...

fungus2
30. 10. 2002
Dát tip
No to je něco!Super!!

Plopez
30. 10. 2002
Dát tip
přečet sem si eště náký tvý dílka a asi teda fakt drsňačka seš. udělalo by mi (možná to označíš za přání šovinisty) vážně rozkoš přečíst si od tebe něco ve stylu "lak na nehty, ach jo ten kluk si mě nevšímá, miluju koně, šli sme s kámoškou balit kluky" prostě zkusit to jinak takhle je to teda super, ale věřim, že s formou si hrát umíš...přinejmenším budeš eště víc kontroverzní mystifikátorka, tak o co jde, he? ;) Hlavně mi neodpovídej ať teda něco takovýho napíšu sám.

beru to jako výzvu.. jdu si natřít svý rozkošný drápky červeným odstínem oblíbeným lakem od Diora:-)

Wopi
30. 10. 2002
Dát tip
Plopez: napiš si něco takovýho sám :)

Josefk
29. 10. 2002
Dát tip
:-)))

zoo
29. 10. 2002
Dát tip
Chúúúdinečko! :-) I když já šla dál a vydržela ve školce rovnej den a půl. Přes injekce (dodnes netuším, čeho jsem to dostala prdelkovou injekci, jen si pamatuju, jak si mne doktor přeložil přes kolena...)a domlouvání dětský vzpurný organismus zvítězil a matka se mnou musela bejt do šesti let doma - a tak jsme byli ještě o něco chudší, než dřív.

Wopi
29. 10. 2002
Dát tip
oh... slastně funim :))

gd
29. 10. 2002
Dát tip
bezva.

Danny
29. 10. 2002
Dát tip
**

Wiki
29. 10. 2002
Dát tip
dost dobrý, představuju si tě jak malou elfku s odstátýma ušima,ale nedokážu pochopit, jaks to mohla tak dlouho vydržet, než jsi Vokounovi rozbila ciferník. :.-))*

Albireo
28. 10. 2002
Dát tip
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) *

avíčko

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru