Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A přece se točí

04. 11. 2002
7
0
2208
Autor
horák

Z deníků, nočníků H.V.

A přece se točí

 

 Říkalo se, že vláda, která zdraží pivo nad pět korun, padne. Pak se říkalo, že stejně dopadne vláda, za níž pivo podraží přes desetikorunu. Dnes si necháváme čepovat pivo za třináct, čtrnáct, patnáct korun a žádné vládě již nevyhrožujeme. Já si však ani tak nestýskám po levném pivu jako po levné limonádě.

 

Zastavím-li se na výletě se svými syny v hospůdce, dopadá to zpravidla tak, že já si dám půllitr piva za výše zmíněnou cenu, oni si dají tři decilitry džusu či coca coly zpravidla za cenu mezi patnácti a osmnácti korunami. Nějak se mi nedaří vysvětlit jim, proč je cena mého alkoholického nápoje, který je navíc zatížen spotřební daní, vyšší než jejich rádobypřírodní šťáva či tajemný roztok karamelek.

 

Mohl bych své děti samozřejmě naučit pít různé minerální vody, ale to bych si zase tolik nepomohl. Komerčně nejúspěšnější mattonka cenově konkuruje ostatním nealkoholickým nápojům. Navíc po letošním zážitku v obci Kyselka, kde se tato minerální voda stáčí, ji bojkotuji. (Kdysi malebná lázeňská obec je totálně zdevastovaná, zablokovaná kamióny. Pramen prýští asi dva metry od silnice z kovové trubky - u plotu zabraňujícího v další cestě po turistické značce.) Kdybych chtěl pít stolní vodu, natočím si ji dopředu doma z kohoutku.

 

Mnozí namítnou, že poněkud křičím do tmy minulosti. Už ani já jsem nedoufal, že bych se někde setkal s točenou limonádou vytékající přímo z výčepní stolice a nabízející se za rozumnou cenu. Letos jsem však jako mnoho jiných mých spoluobčanů zamířil do cenového ráje na Slovensku. A co nevidím v první mnou navštívené restauraci? Točena kofola. Cena: 2 Sk za 1dcl. Půllitr černého moku tak vychází na deset korun slovenských. Zapomeňme na výhodný kurs. Dvanáctistupňové pivo v té samé hospodě stálo 15 Sk.

 

Náhoda, řekl jsem si a během týdne navštívil řadu dalších restauračních zařízení (puzen samozřejmě touhou zprostředkovat čtenářům tento zážitek). Čepovaná kofola byla v této oblasti (od Žiliny po Tatry) téměř pravidlem. Nejdražší za tři koruny na decilitr. Paradoxem je, že kofola je český produkt, který se v Žilině vyrábí v licenci.

 

Nemíním své děti učit pít pivo s věkovým předstihem a nemíním ani emigrovat na Slovensko. Tuším však, že hospodskému v Čechách se vyplatí nabízet dražší výrobek a násobit tím svůj zisk. Uspokojení potřeb zákazníků je až někde na druhém a dalším místě. Nedivím se pak, že na Slovensku zaznamenávají meziročně nárůst počtu cizinců, u nás naopak úbytek. Ono to totiž není jen o té kofole.

 


nejlevnější holt bejvá pigi čaj:)

Toxman
05. 11. 2002
Dát tip
Josefk: Jsem pro točenou sodovku (ano, pro cizáky limonádu :) bez chmele, bez bublinek a s nízkým obsahem tuků :o))

Josefk
05. 11. 2002
Dát tip
Tox: takovou to různobarevnou obyč , takovou k nám vozí ze Svitav :-)

Toxman
05. 11. 2002
Dát tip
A teď mě napadá... ono se stejně říká sodovkárna a ne limonádovna (a obyčejný sifon tam rozhodně nedělají), tak si o tom myslím svoje :o)

Seregil
04. 11. 2002
Dát tip
Tohle dobrý téma, ale něco mi tam ještě chybí, připadá mi to useklé ještě o něco. Jinak opět smekám, velmi dobré slohové obraty a další aspekty, které správný fejeton mít má...

gd
04. 11. 2002
Dát tip
nealko je holt drahej luxus... my chudý chlastáme pivo.

uranium
04. 11. 2002
Dát tip
no je pravda že problematikou toho co pít v hospodě ¨jsme se taky zabýval, ale nutno dodat, že kofola se naštestí už celkem dost objevuje a to někde i za 12 Kč za 0,5 l. Standard je však spíš 15. No ale aspoň to zažene narozdíl od 0,2 l coly za větší cenu žíze'n.

Sama
04. 11. 2002
Dát tip
Líbí, moc dobře napsané, všechno mi tam sedí - jasné, srozumitelné. Je zjevné, že tady se vědělo, o čem se píše,sdělný text a navíc informačně bohatý, to můžu! *****!!!!!

Endif
04. 11. 2002
Dát tip
S tou kovovou trubkou Kyselky je to pravda?

horák
04. 11. 2002
Dát tip
to Endif:Pro mě to byl šok. Myslel jsem si: zavedená firma, reklama vynášející sama sebe do nebes. Ve skutečnosti byl problém kvůli kamionům zaparkovat, celá kolonáda zničená (samozřejmě už od komančů), pramen prýští z trubky vystrčené za plot na konci bývalé kolonády, všude zátky, bordel. Připadne mi to fakt humus, když ta firma musí vydělávat na těch svých rádoby zdravých vodách těžký vývar. Naštěstí se s kolonádou něco děje, protože za plotem stála auta s neměckýma značkami, ale kdo ví.

Toxman
04. 11. 2002
Dát tip
Skutečně velmi zajímavý postřeh a měl by nutit k zamyšlení (hlavně ty, jichž se to týká). :-)*

Endif
04. 11. 2002
Dát tip
Tak to je teda síla... btw, záběry z vytunel... pardon, zkrachovalé IDY byly tež velmi povzbudivé :(

waltr
04. 11. 2002
Dát tip
horáku, ty BOJOVNÍKU proti baleným vodám, jsem s tebou. AŤ žije levná a točená, žlutá a červená s bublimkama , bez plij - mattoniho rez.

Josefk
04. 11. 2002
Dát tip
pijte Grenu, první limonádu s chmelem!!! (vyrábí Pivovar Černá Hora) a stojí 0,33 l kolem 8 Kč (v hospodě) S-V: máš na mysli sodovku nebo sifon ??? (hahahaha) horák: obdivuju, jak se někdo může tak rozepsat, a bez křečí ! ale knihy tak vznikají, a čtou se dobře, tvoje povídky taky :) T

Josefk
04. 11. 2002
Dát tip
S-V: jo, u nás na Moravě je sodovka vaše pitivo se vznešeným názvem limonáda a sifon je voda s bublinkama CO2 :)))) na to sem narážel vší silou :))) , Pražáku :-)

Josefk
04. 11. 2002
Dát tip
S-V: úzus neúzus, pravda je jedna :-))) ale čí ? :-)

Josefk
04. 11. 2002
Dát tip
S-V: nepřepískl jsem to s tou jednou pravdou? jo, holt optimismus je věčnej...:-)

Pavson
04. 11. 2002
Dát tip
sodová voda je voda, která obsahuje hydrogenuhličitan sodný neboli jedlou sodu a nic jiného. Ani limonáda, ani voda s bublinkama.

Aki
04. 11. 2002
Dát tip
hodně dobře napsaný...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru