Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PŘEKÁŽKOVÝ DOSTIH

03. 02. 2003
0
0
2008
Autor
fungus2

Zrakem přejel ostatní jezdce na koních, kteří jako on čekali na povel ke startu. Měl pocit, jako by kůň, na němž seděl, byl mnohem klidnější než on. Zahleděl se na stojícího startéra a jeho praporek v ruce.

 „Připravte se! Go!“ Řekl nahlas startér, přičemž mávl praporkem.

Všechny koně vyrazily kupředu. On se trochu opozdil a většina koní začala klusat před ním. Začal je dohánět. Brzo se před nimi objevila první překážka. Viděl, jak první koně přes proutěnou překážku přeskakují. Hned na to jeho klisna "Bystrá" překážku přeskočila. Všechny koně jí zdárně přeskočily.

 Stále jel na konci skupiny koní, což nebylo moc výhodné, protože se přibližovala první větší překážka. Pobídl koně k větší rychlosti a upřel zrak před sebe. Běžící koně začaly najíždět na přepážku. Spatřil, jak první koně se odrážejí od země. Jeden kůň se náhle těsně před překážkou zastavil a vzepjal. To zbrzdilo jiného koně za ním. Bystrou rychle začal vést do strany. Ta začala přeskakovat překážku. Vzápětí na to zahlédl za překážkou spadlého koně i s jeho žokejem. Těsně vedle něho skákal další kůň. Bystrá doskočila a ztratila rovnováhu. Kůň vedle něho po doskoku padl na zem. Bystrá vyrovnala rovnováhu, ačkoliv už to vypadalo na pád.

 Zhluboka si oddechl. Koně před ním neběžely již po hromadě a začal je opět dohánět. Tempo se poněkud zvolnilo, což znamenalo opět pole koní pohromadě.

Další překážku skákal mezi prvními. A pak se ocitl hned za dvěma prvními jedoucími koňmi.

„Takhle dojet do cíle, tak to by bylo fajn,“ pomyslel si hledíce na zelenomodrá záda jezdce před sebou jedoucího na černém koni. Byl to jeden z favoritů dostihu.

 Dvě překážky stojící těsně za sebou jim vzápětí stály v cestě. Věděl, že se Bystrá musí odrazit dříve, aby pak mohla přeskočit i druhou překážku.

   Začal skákat za zelenomodrým žokejem. Zahlédl, jak kůň prvního jedoucího jezdce nohama zavadil o horní část překážky. Bystrá se lehce přes první překážku přenesla. Přitom postřehl pád koně i jezdce, co skákal první. Vzápětí skoro současně skákal s Bystrou černý kůň přes druhou překážku. Po doskoku se zadíval za sebe. Většina koní zdárně přeskočila. Jeden kůň bez jezdce klusal zcela mimo, ale jiný též bez žokeje stále běžel s ostatními.

  V následujících minutách si začal připadat jako ve snu. Zdárně absolvoval další překážky a držel se na čele. Poslední těžká překážka byla před ním. Favorit dostihu na ní najížděl první. On, s menším odstupem, jako druhý. Za sebou měl další dva koně a o něco stranou koně bez jezdce. Černý kůň a jeho zelenomodrý žokej počali přeskakovat. Bystrá se odrazila a on postřehl pod ní se těsně mihnout vrch překážky. Hned se soustředil na doskok. Přitom mu neuniklo, že černý kůň před ním vedle něho špatně doskočil. Jeho jezdec přepadl přes jeho hlavu na zem. O několik vteřin později mu došlo, že jede na prvním místě a před ním je poslední překážka. Začal bystrou pobízet. Pohled dozadu mu prozradil ,že dva jezdci začínají své koně nutit k co nejrychlejšímu běhu. I kůň bez žokeje náhle zrychlil a ocitl se skoro vedle něho.

 Zabořil zrak do poslední proutěné překážky. Za ní se rýsovala cílová rovinka. Zaslechl i hluk publika na tribuně. Letmé ohlednutí  za sebe. Oba jezdci byli několik metrů vzdálení. Kůň bez jezdce náhle je přeběhl. Bystrá poněkud vybočila a ztratila na rychlosti. Snažil se jí směrovat zpět k překážce. Oba jezdci je začali dojíždět.

„Do toho Bystrá!“ Řekl při pobízení.

Kůň bez jezdce náhle před překážkou zpomalil a skoro se zastavil. Tři jezdci na koních jedoucí téměř na stejné úrovni na něho vyděšeně hleděli.

 Vedl Bystrou k okraji překážky. Zmatený kůň před překážkou před ní začal běhat sem a tam. Bystrá se odrazila v těsné blízkosti zrovna zastavujícího se koně. Skákala poněkud nakřivo. Nohy  po doskoku se jí podlomily a on se chystal, již na pád. Přitom zahlédl na překážce pád jednoho koně i s jezdcem. Bystrá s vypětím všech sil se na nohách udržela. Druhý žokej se dokázal zdárně vyhnout oběma koním a začal Bystrou dohánět.

  Cílová čára se mu zdála neskutečně daleko. Bystrá běžela jako o život. Neustále se ohlížel. Soupeřův kůň ho začal dohánět. Tři ,dva metry do cíle. Byl předstižen, ale až těsně za cílovou čárou. Bystrá zvítězila o délku hlavy.


hurvinek
19. 02. 2003
Dát tip
kazdopadne doufam ze kun ostal poradne nazrat...

... ať žije Velká Pardubická ... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru