Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska na grilu (Halbe Treppe)

11. 11. 2002
9
0
4226
Autor
gd

Blšánek exceluje v německé sondě do života dvou manželských dvojic.

Z Velkého jablka zbyl po loňském září jen dýmající ohryzek, moskevský muzikál obsadil Kavkazany (a naopak) a na asijských diskotékách přestali hrát Toma Jonese (Sexbomb) a Chumbawumbu (Timebomb). Ale všechno se to dá přežít, pokud se člověk stulí v útěšně hřejivé náruči xenofobních pověr.

   Vždyť Američané jsou jen přitroublí a nafoukaní kovbojové, kterým neuškodí, když se pěkně rychle vrátí nohama na Ground Zero, vodkou opojení Rusové alespoň na chvíli vystřízlivěli a trapně zazobaným turistům z bohatších částí světa by se nic nestalo, kdyby zůstali sedět na zadku a místo trdlování na diskotékách ukrajovali z lišácky propašované šišky turistického salámu.

   Předsudky jsou krásné. Představují v neklidné době jistotu, ke které se může s láskou přivinout nejistá a s drobnými předměty nervózně si pohrávající duše. O to znepokojivější je, když člověk ve filmové distribuci narazí na film, který svým obsahem tak ostře neladí se zažitou představou o německém živlu.

   Hřmotní, strozí, pečliví, beze smyslu pro improvizaci i humor – a teď natočí film, který vznikl bez pořádného scénáře, je vtipný a přitom citlivě zachycuje vypjaté scény z manželského života přibližně čtyřicetiletých hrdinů. Člověk už prostě nemůže ničemu věřit, ale na rozdíl od zhroucení Dvojčat je demolice scestných představ o charakteru sousedního národa docela příjemná.

   Nenávistné českoněmecké ledy začnou tát již v úvodních minutách filmu, nádherná je například scéna, v níž jeden ze čtyř hlavních aktérů (Christian) předává posluchačům místní rozhlasové stanice astrální energii. Jemu samotnému ovšem mnoho životní energie nezbývá, a tak se při radostném moderování astrologické hodinky tváří jako morituri kráčející na smrt. Herecky dokonalý kontrast viděného a slyšeného.

   Nejvíce ovšem potěší klíčová scéna filmu, kdy se Christianova partnerka (Katrin) předčasně vrací z pracovního procesu a přistihne ve vaně manžela dovedně propleteného s její nejlepší kamarádkou. Po trapně kvapném odchodu přebývající ženy se manželská dvojice uchýlí do obývacího pokoje a Christian musí vynaložit veškerý um profesionálního speakera, aby dokázal vyžehlit svou značně pošramocenou fazónu.

   Pokud se divák pečlivě soustředí na tento okamžik, může postřehnout, že v místnosti není pouze Kartrin a Christian. Přítomen je i další herec, jemuž navzdory fantastickému hereckému výkonu nevěnovala Mirka Spáčilová ani její kolegové pozornost, snad proto, že jde o roli zdánlivě epizodní, trvající sotva pár desítek vteřin a bez jediného slova.

   Ale o to pozoruhodnější je bohatá škála emocí, kterou tento opomenutý herec dokázal vtěsnat do titěrného prostoru. Když dokumentárně působící digitální kamera zabere z profilu kajícího se Christiana, lze přímo před hříšníkovým obličejem zahlédnout v pozadí sedícího plyšového medvídka, který názorně dokazuje, že pro velkého herce není malých rolí.

   K mému velkému překvapení je tím medvídkem, který ve vyhrocené scéně představuje cenný významotvorný kontrapunkt, třetí vrchol moralistního trojúhelníku (čert ví, co by to mělo být, ale zní to moc pěkně)… Blšánek! Ano, právě ten plyšový mazlíček, kterého jsem osobně v loňském roce daroval své drahé polovičce! Vrozená skromnost zřejmě zabránila roztomilému a sametově hebkému tvoru zmínit se o účasti v místy trochu uslzeném, přesto obecně doporučitelném uměleckém počinu, a tak mi po zotavení z  radostného otřesu nezbývá než zvolat:

   „Bravo Německo! Skvěle Blšánku!“

   Kéž nejen ve filmu mají své místo naděje, láska a plyšové hračky!


Čolito
03. 12. 2002
Dát tip
parádička, ta resenze:-))

nin
20. 11. 2002
Dát tip
říkáte nasanou nebo shle nebo co jako? vo co gd de?

gd
20. 11. 2002
Dát tip
no vono existuje spousta variant výslovnosti, mám v tom bordel... NASCHLEDANOU (já) NAZHLEDANOU (taky jsem zaslechl) NASHLEDANOU (skoro nikdo, blbě se to vyslovuje)NASKEANOU (učitelka na střední škole) NASANOU (nin) NASCHLE (já, když jsem línej) ... (když jsem hodně línej) nejde mi o nic. jako obvykle. jen tak zabíjím čas.

Wopi
20. 11. 2002
Dát tip
zajímavější než nashledanou je "dobrý den" když jsem totiž zjistil, že většinou je na ulici jen naznačeno nejasným zamumláním a pokývnutím hlavy a že rty se pohybují zcela stejně při "dobrý den" jako při "doprdele", začal jsem toho využívat (Já: "doprdele!" a uctivé pokývnutí soused: "dobréj, dobréj!") Podobného efektu využíval p.Zeman (poslanci x posranci)

nin
20. 11. 2002
Dát tip
:-)))

Wopi
20. 11. 2002
Dát tip
dobře, už tak nemluvím

nin
19. 11. 2002
Dát tip
Wopi, nedáme tomu tlouštíkovi přes DRŽKU? :-) tyhle lingvistický amatéři, to je hrozná verbež

gd
19. 11. 2002
Dát tip
jen technická - v polívce jsou dršťky, ne dršky... wopi...

Wopi
19. 11. 2002
Dát tip
to já vim, gd, a protože se to špatně vyslovuje, v mluvené řeči se tomu obvykle říká dršky (jako se třeba nepraktické "hanba" vyslovuje "hamba") ok?

gd
19. 11. 2002
Dát tip
já vyslovuju zásadně DRŠŤKY!!! hamba by mě fackovala říkat DRŠKY!!! to bych si mohl rovnou dát do KAPCY dopis na rozloučenou, skočit na POČTU a pak z nuseláku rovnou na tu svou hezounkou DRŠŤKU! :) jak vyslovuješ NASHLEDANOU? to mi přijde jako větší problém...

Wopi
19. 11. 2002
Dát tip
co třeba "tak čau"? :))

gd
19. 11. 2002
Dát tip
tak přesně takovou odpověď jsem čekal.

nin
18. 11. 2002
Dát tip
jehostara, nemáš nějaký depky? :-)))

gd
18. 11. 2002
Dát tip
nemá depky. má něco mnohem horšího. mě! :)))) lyrikovi děkuji... :))) zakopávám válečnou sekeru a oddávám se radostnému tanci k potěše boha míru.

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
bůh míru... to je ten s tou velkou sekyrou?

nin
18. 11. 2002
Dát tip
no já myslela jako depky z tebe...

gd
18. 11. 2002
Dát tip
radost: ano... nin: ne... :))))

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
ona nemá depky nýbrž trepky a když si je zuje mlátí s nima gd přes hlavu bůh míru? to je možná ten v černej kukle s molotovem v ruce co křičí "nechceme válku"

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
Wopi: jo, to bude von, už ho poznávám (jeho brácha se učí řídit letadlo?)

nin
18. 11. 2002
Dát tip
já byla v pátek v hospodě a k našemu stolu si sednul ožralej Srb a začal vykládat, že nejlepší generace byli hippies, páč byli mírumilovný, a o 5 minut později už se tam předváděl s vystřelovákem a skoro každýho tam chtěl zabít :-)) to byl asi ten bůh míru, ne? Wopi: hlavněže nemá lebky, ha-ha-ha

gd
18. 11. 2002
Dát tip
vlastně máte pravdu všichni. bohové míru jsou všichni, kdo se nebojí za mír bojovat a třeba i zabít... jednou jsem zaznamenal takovou vtipnou hlášku. vlastně není tak vtipná. vlastně je dost depresivní... "voják se musí vzdát hodnot, za které bojuje, protože pro nepřítele nic neznamenají."

nin
18. 11. 2002
Dát tip
Briketa byla skvělá, teda ona myslim eště existuje, myslimže kolem ní jezdim ráno tram... Jo, jsme chtěli jít po dlouhý době ke Zpěvcům a oni z toho udělali luxusní španělskou restauraci, svíčky na stolech, rudý ubrusy a ani noha :-) gd prosimtě, dneska takovýhle hlášky přede mnou neeeeeeeee, je mi DOST divno+smutno a tak a vůbec, blee

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
gd: když to bereš takhle, tak jeden z největších bojovníků za mír byl Stalin, který dokázal těch rozvracečů míru tolik zabít...:))

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
jo, Stalin s Hitlerem si původně spravedlivě rozdělili Evropu, aby zachovali mír, ale vymklo se jim to :))

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
Wopi: :)))))))))) no, tak brzo k nám přijedou ti ostatní (těm se to přeci nevymkne) Máme na to nebo NATO nebo na to NATO? Nebo je NATO na to... (to křičel dneska prodavač Novýho Prostoru v Jinonicích)

gd
18. 11. 2002
Dát tip
nin: U zpěvců to bylo vždycky luxusní... Tam nebylo potřeba nic měnit. Ach jo. Pondělí hezký, mlhavý...

nin
18. 11. 2002
Dát tip
havrani veliký jak prasata se snáší na větve za oknama...

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
to je začátek tipózního díla, nin... fakt!

nin
18. 11. 2002
Dát tip
nené, to je skoro začátek mýho hlubokýho smutku dneska... a právě poslouchám nin a trent reznor tam zpívá: this is the first day of my last days... a pak: 26 years on my way to hell... nechci bejt vztahovačná, ale přesně to vystihuje mý pocity... teď ty parchanti krákaj... a prší navíc...

nin
18. 11. 2002
Dát tip
to je prašť jako uhoď (haha, trefný přísloví vohledně bengošů), jestli si myslíš, že se tady na Kulaťáku nemotaj stejný hejna, tak seš vedle... :-)¨ stando, nikdy nechoď nikam, kde jsou JENOM 20-letý nebo mladší lidi, nebo budeš krutě deziluzovanej a zabředenej do vzpomínek na svejch 20 jako já tejkonc, no a to v kombinaci s těma havranama a uniformama je dost příšerný

Josefk
18. 11. 2002
Dát tip
SV: krásné přiznání :-)))

nin
18. 11. 2002
Dát tip
mě neuváděj ve zmatek, ale ve smutný obavy o budoucnost tý generace :-) (je fakt, že tam byl takovej burákovskej vzorek, určitě tam bylo pár lidí z tý skutečný subkultury, ale fakt naprostá většina byli těžký paka) sv, měl bys cvičit, hubitel řikal, že seš tlustej :-))))))

Radost
18. 11. 2002
Dát tip
sv: to je taky krásný přiznání :)))

nin
18. 11. 2002
Dát tip
nojo, ale to je tou nepohyblivostí :-) mně je taky fuk, že vypadám nezdravě - dneska jsem si zapalovala cigáro a nějakej drzoun šel kolem a povídal Cigareta - fuj!, to mě dostalo :-))))

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
jo jo, cigareta - FUJ!

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
přes dršku klidně, to bych Ti vytáh z polívky a dělej si s ní co chceš ale bejt to přes držku... to bych z toho nějak vycouval :))

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
díval jsem se do 7 slovníků - všude je "držka" - váš obézka je holt ten osmej, podivínskej :))

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
ano, vidím... jedno š (zřejmě překlep :))) ) a pět ž :)))))))))))

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
no dobře, ale když je 5:1 v hokeji, komentátoři tomu říkají "debakl" :)

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
:) uznávám, že jsi svým způsobem Velký Guru s Velkou Pravdou Dokola Kolem

Wopi
18. 11. 2002
Dát tip
No já ho přece neřek! :) A navíc to myslim z větší části vážně.

Lyryk
16. 11. 2002
Dát tip
Člověk už prostě nemůže ničemu věřit, ale na rozdíl od zhroucení Dvojčat je demolice scestných představ o charakteru sousedního národa docela příjemná. /// přečetl jsem si víc a veřejně se zde autorovi omlouvám P.S.: Kdyby to nestačilo mohu nasypat popel na hlavu ještě veřejněji .-)

jehostara
16. 11. 2002
Dát tip
lyryk: to nemusíš, život sype popel na hlavu každou chvíli

gd
11. 11. 2002
Dát tip
To je on... Skromná hvězda nového německého filmu... Blšánek!

gd
11. 11. 2002
Dát tip
Pokud obrázek nevidíš, klikni sem. Pokud nevidíš Blšánka ani potom, klikni sem.

gd
11. 11. 2002
Dát tip

gd
11. 11. 2002
Dát tip
Chachá!!! Už je vidět!! Nikam neklikej, TOHLE je Blšánek!!! Tedybér!!!

AAchen
11. 11. 2002
Dát tip
perfektní recenze *

Lyryk
11. 11. 2002
Dát tip
Vždyť Američané jsou jen přitroublí a nafoukaní kovbojové, kterým neuškodí, když se pěkně rychle vrátí nohama na Ground Zero, vodkou opojení Rusové alespoň na chvíli vystřízlivěli a trapně zazobaným turistům z bohatších částí světa by se nic nestalo, kdyby zůstali sedět na zadku a místo trdlování na diskotékách ukrajovali z lišácky propašované šišky turistického salámu. ///za tohle tě, posero, teroristi jistě ušetří a určitě ses zalíbil všem rozumbradům, co vždy 100% vědí, kdo má kde správně chcípnout četl jsem tě naposledy.

Josefk
11. 11. 2002
Dát tip
nekliknu ! :-))) pěkně!

gd
11. 11. 2002
Dát tip
to si děláš srandu, lyriku? četls to až do konce?

horák
11. 11. 2002
Dát tip
To už je třetí recenze, co jsem na film četl. Já snad uvrhnu děti do náručí tchýně a vyrazím. Ještě jde do kin něco podobného australského, ne? Každopádně píšeš stále skvěle. Čím že se to vlastně živíš?

gd
11. 11. 2002
Dát tip
prostitucí.

nin
11. 11. 2002
Dát tip
:-))))))))))))) btw, kdys to psal? :-)

gd
11. 11. 2002
Dát tip
včera večer. ihned po shlédnutí, ještě pln čerstvých dojmů.

nin
11. 11. 2002
Dát tip
měli jste nás vzít s sebou, zní to tak lákavě... já myslela, jestli to nebyly nějaký halušky po návštěvě u vašinojc :)) tak on je to fakt film...

gd
11. 11. 2002
Dát tip
dávám to do filmového klubu. nikoliv z narcismu, žádám členy klubu o psaní recenzí, a tak bude fér jít příkladem. ach jo.

Wopi
11. 11. 2002
Dát tip
propána, Lyryku, když jsi kliknul na žlutou kritiku, měl jsi přečíst víc než jeden odstavec :-/ to jsi šlápnul trochu vedle - na Písmáku je spousta lidí propagujících násilí na základě národnosti (ba i v redakci se takový "frajer" najde) a Ty se pustíš do toho, kdo tenhle přístup zešměšňuje?

gd
11. 11. 2002
Dát tip
díky wopi. po loňském září se svět skutečně změnil. lidé ztratili smysl pro ironii - bude válka, konec legrace. :)))

gd
11. 11. 2002
Dát tip
Jak se ti líbí Blšánek? Je dokonalej, ne? Frojd hadr!

gd
11. 11. 2002
Dát tip
Jen to ne!!! Snad nepřijdu o všechny své čtenáře!!! Bože!

Radost
11. 11. 2002
Dát tip
*! myslím, že nepříjdeš

Blšan
11. 11. 2002
Dát tip
DĚKUJI

gd
11. 11. 2002
Dát tip
radost?

Radost
11. 11. 2002
Dát tip
o ty čtenáře, myslím :)))

gd
11. 11. 2002
Dát tip
už jsem se lekl, že jsem prošvihl nějaký sraz... dneska jsem zaspal a ještě tohle... uf.

jehostara
11. 11. 2002
Dát tip
je to super!!! film i recenze! lyryk se asi špatně vyspal, narozdíl od nás, co jsme zaspali...

gd
11. 11. 2002
Dát tip
Tenhle je pro tebe...

nin
11. 11. 2002
Dát tip
vy jste taky někdo zaspal? já jela do práce taxíkem a moc jsem si teda nepomohla! blšan je dobrej, ale počkejte, až uvidíte naše Prasátko!!!

jehostara
11. 11. 2002
Dát tip
my jsme tak zaspali, že by to ani taxík nespravil. ale nevadí, v případě vyhazovu máme jasnou protekci u filmu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru