Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vytrženo z deňýčku V.

Výběr: Wopi, Monty_Python
22. 11. 2002
31
1
3606
Autor
Yfča

Každé město, čtvrť a někdy i ulice má svoji svéráznou osobičku. U nás v Holešovicích je to jedna důchodkyně, která vypadá jako sestra Belzebuba. Ostré větry, které vanou od nedaleké Vltavy, v její tváři vykreslily hluboké brázdy, avšak vousů ji nezbavily. Rozčepýřené šedivé vlasy nosí sepnuté do culíku, jenž je pevně svázán černou tkaničkou na boty a na špičce nosu se jí pohupují obroučky nízké cenové skupiny. Kdysi možná obdivované poprsí se jí dneska smutně opírá o vystouplé břicho a kozí nožky většinou zakrývají kalhoty neurčité barvy i střihu. K jejímu imagi patří neodmyslitelná cigareta a pes. Všichni tři šíleně smrdí. Blíže jsem se s ní seznámila před několika lety, kdy jsem se s Káťou, které tehdy byly dva roky, vracela z procházky. Tlačila jsem golfáče, na nichž seděl nákup, a tak Kačabka využila volnosti a ťapala dva metry přede mnou. Najednou se zezadu přiřítil opelichaný vlčák, mohutným skokem přišpendlil Káťu na chodník a začal ji tahat za kšandu od kalhot. Během vteřiny jsem odstrčila golfáče, načutla psa a plačící Kačku uschovala v náručí. Za mnou se ozval skřehotavý hlas podobný vyčvachtanému kolovrátku: "Pani, co to děláte!?! Ten pes si hraje a vy ho za to tak hnusně nakopnete!" Otočila jsem se. Zamračená Belzebubka, se startkou v bezzubých ústech, stála na kraji chodníku, ruce výhružně opřené v bok. Po menší výměně názorů, kdy se mi snažila nakukat, že její fena odřela Kátě obličej, jelikož hrozně miluje děti, jsem jí řekla, ať si svého podvraťáka uváže na vodítko, sic ho příště zabiju. Dotčeně si mumlala, že za fenu dala v útulku stopadesát korun a že to je náhodou čistokrevná rasa. Od té doby si myslí, že jsme kamarádky. Bohužel. Čas od času se na mne slovně vrhá s nadějí, že si budeme povídat. Naneštěstí mi byla v mládí vštěpena hluboká úcta ke stáří, a tak nemám to srdce ji ignorovat a vždy s ní zapředu alespoň minutovou konverzaci. Dnes mne oslovila před papírnictvím. "Konečně je pěkný počasí, co pani," pravila a vypustila oblak dýmu rovnou do mého obličeje. Ač jsem kuřák, rozkašlala jsem se. "Ani bych neřekla, ostatně vždyť vy máte na sobě zimní kabát," povídám. "Ten jenom větrám, aby nebyl v prosinci cejtit plísní," odvětila a znovu mne zahalila cigaretovou mlhou. Když jsem zavětřila, bylo mi jasné, že poslední letošní měsíc je příliš blízko na to, aby kabát chytil jiné aroma. Navíc si na několika místech udělali moli v látce dálnici. Můj pátravý pohled jí neušel. "Je pěknej, že jo," řekla šťastně. "Pani, to je předválečná kvalita! Už ho mám víc než čtyřicet let a furt je jak novej," dodala pyšně. "To teda máte kliku, mně vydrží kabát sotva dvacet let," prohodila jsem. Spokojeně pokývala hlavou, zašlápla nedopalek, zavolala psa a zmizela za rohem.

1 názor

..aha..skvělá babča..))

Elyn
13. 06. 2004
Dát tip
*

Elyanne
13. 06. 2003
Dát tip
Připomněla jsi mi jednu příhodu... Když naše vlčáčice Nikitka hárala, uvázala jsem jí na obojek rudou mašli a vyšla s ní na Petřín. Vzápětí se k nám přihnal ošklivý malá černý knírač a pokoušel se. Nikitka byla svolná a tak nezbývalo, než knírače nakopnout. V tu chvíli už k nám pomalým krokem došel jeho pán a seřval mě, co že mu do psa kopu, mám si prý dojít vyvenčit psa jen do ulice a nelézt do parku, když barví. (K setkání došlo v té části parku, kde je nutno mít psa na vodítku...). Po krátké hádce jsem to vzdala a odešla kus dál, aby se pejs mohl vyvenčit. Doma jsem to vypověděla mamince. Druhý den s ní vyrazila na procházku ona. Shodou náhod se k ní již u vchodu do parku přiřítil ošklivý malý černý knírač. Poučena mým vyprávěním o neodbytném psisku, rovnou jej odrazila pohotovým nártem. Dědek se vynořil zpoza rohu a zařval: "Už sem ti včera řikal, co do něj máš co kopat!" Načež si psa vzal a za neustávajícího nadávání se odšoural pryč. *

j_i_r_i_k
28. 05. 2003
Dát tip
Občas mě taková postavička osloví a já na to vždycky skočím... Jo jo, úcta ke stáří, to je pěknej prevít...

ssaamm
21. 05. 2003
Dát tip
výborný

hurvinek
27. 01. 2003
Dát tip
i me se vybavil kabat z deky ten je vazne kvalita

Kytička
17. 01. 2003
Dát tip
Krásně si to popsala!!! :-)

xiao
12. 01. 2003
Dát tip
to já si nemyslím, že si má člověk od "starejch" nechat všechno líbit jenom proto, že se ne svojí zásluhou narodili mnohem dřív když je někdo hulvát, ctít ho nebudu - zrovna tak jako nevyznávám zásadu "o mrtvých jen dobře" zápisků z deníčku mám před sebou ještě hodně, heč! já je ještě všechny nepřečetla a mám se na co těšit! :-)

nin
25. 11. 2002
Dát tip
Kamošný!!!! :-))))

Flegmatik
24. 11. 2002
Dát tip
Hustý!

Pavson
24. 11. 2002
Dát tip
stáří se musí ctít, i kdyby se mělo holí mlátit *

Stanislav jenom tak ryje, sám si dělal nedávno prdel ze snaživého otce na předporodních kursech! :o)))

Barbar
23. 11. 2002
Dát tip
:-)

Yfča
23. 11. 2002
Dát tip
Monty, tak se mi zdá, že je Stanislav víc těhotnej než ty... :o)

Wopi
23. 11. 2002
Dát tip
správnej chlap na sebe bere všechno, co žena potřebuje :)

Yfča
23. 11. 2002
Dát tip
Wopi, myslíš, že bude Standa kojit? :o)

Wopi
23. 11. 2002
Dát tip
nevim :) ale představil jsem si dotazník jméno: Věroslav Kamošný povolání: kojný :) v rámci rovnoprávnosti :)

Yfča
23. 11. 2002
Dát tip
:o)

ikarka
22. 11. 2002
Dát tip
to větrání kabátu... :-)))) *

Bloudil
22. 11. 2002
Dát tip
:-))))))))

Cirilla
22. 11. 2002
Dát tip
to je nářez :)*

Kennyny
22. 11. 2002
Dát tip
výbornýý :))))))) *****

Rowenna
22. 11. 2002
Dát tip
Heč, já mám takových kámošek hned několik. Nevím, proč ke mně tak lnou. Moje děti o tom s despektem mluví, že máma zase někoho balí na ulici. Jednou jsem si hrdě kráčela po ulici, a jedna z těch babek, co před sebou pořád tlačí kočárek plný úžasných věcí, vytažených z popelnice, na sobě tři divoce strakaté sukně a vždycky baloňák, na hlavě rádiovku,mě hezky pochválila, že mi to sluší, že jsem hezky oblečená. Vycítila jsem, že ona vycítila názorovou příbuznost stran oblečení. Od té doby o sobě opravdu přemýšlím.

nin
22. 11. 2002
Dát tip
pěkný kamarádky máš, hmmm, kdybys snad toužila po nových, zajeď se seznámit k nám na žižkov :-)) *

Rowenna
22. 11. 2002
Dát tip
Nin, ty, co mám mi bohatě stačí. Na jednu ženskou až až. Jedna z nich je plodná manželka plodného manžela, oba zdatní alkoholici, a své děti pojmenovávali podle hrdinů filmu Sedm statečných. Podotýkám, že to byla děťátka jaksi jiného biologického druhu, jen několika z nich se podařilo vystudovat zvláštní školu.... Pamatuji si na jednoho, kterému se na zvláštní školu nepodařilo udělat přijímačky, a na toho volali Brite. :-))) Já si s těmihle kámoškami bohatě vystačím.

Yfča
22. 11. 2002
Dát tip
Milý Stanislave, mrzí mne, žes došel k názoru, že si z té staré dobré ženštiny dělám prču (pokud byla Tvoje poznámka určena mé osobě). Nedělám. Pouze jsem ji plasticky popsala, což možná zjitřilo tvoje raněné city. Naopak, mám ji docela ráda, přestože mi její pes málem zmrzačil dítě. Když se mnou zapřede hovor, nebráním se. Nejspíš i proto se na mne pravidelně vrhá, neboť ostatní před ní prchají...

Mám vážně sto chutí přidat to do klubu Přátelé temnoty... :-))))

Gardio
22. 11. 2002
Dát tip
Jo!

Helen
21. 11. 2002
Dát tip
Když jsem to četla, tak jsem cítila, jak ta babka páchne :-)))

čtenář
18. 11. 2002
Dát tip
:-))))))))))

Janíček
15. 11. 2002
Dát tip
Ze všech deníčků se mi tohle líbí nejvíc :-)))))

Měla kabát z kvalitnější deky? :o))) *

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Měla, bestie jedna! :o(

Nejspíš to byla deka z lamí srsti! Ze srsti lamy vikuně! :o)

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Tak mě napadá, že Belzezubku musíš znát. Ten její pes pouštěl bobky v naší ulici i za rohem v Osadní. Nemáš ho ještě v pohorkách?

Určitě jo, dokonce mám pocit, že podobný stvoření jednou stálo přede mnou ve frontě v masně...:o) Ale pohorky to naštěstí odnesly bez úhony!

Yfča
15. 11. 2002
Dát tip
Pakliže lehce smrděla, byla to ONA!

Bobísek
14. 11. 2002
Dát tip
Neměla tvůj kabát z deky? :-)))

Yfča
14. 11. 2002
Dát tip
Měla podstatně kvalitnější kabát!

Wopi
14. 11. 2002
Dát tip
super

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru