Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slovní hříčky

28. 11. 2002
3
0
8470
Autor
Danny

Slo(v)ní hříčky jsou zajímavým jazykovým jevem a obohacují literaturu. Sám je mám wellmi rád a můj mozek je na ně občas celkem

na(s)taven, takže je někdy používám i ve svých dílech. Tak například vzniklo slovo "protýden", tj. prorok s omezeným časovým dosahem svých proroctví. Někdy mě napadají úplné cvokárný např. že z toho, že "jedna" se řekne anglicky "one" (čti "wan") by se "jedničce" mohlo říkat "vanička"...

 

Pokud vás napadnou/slyšeli jste nějaké dobré slovní hříčky, můžete se podělit s ostatními prostřednictvím tohoto auditka.

 

Takže neleňte zeleňte a přispějte svým mlýnem do trošky (ehm... toto je spíše frázová hříčka...)

 

  Danny


Sidonius
12. 01. 2003
Dát tip
Bez sloních hříšků by nebyly bodré dásně !!!

Spvrivs
17. 12. 2002
Dát tip
Mně se stala taková věc: Byl jsem na formačním setkání dominikánské rodiny, kde jsem neměl (narozdíl od oběda) objednanou večeři. Nicméně se ale stalo (a to proti mé vůli), že jsem se právě při oné večeři posadil k bratřím a sestrám (dokonce do mě i něco nacpali), kvůli čemuž nezbylo volné místo u potravy pro jednoho řádně si objednavšího. Shodou okolností to byl můj představený, který se zpozdil. Záležitost se potom řešila v "rodinném kruhu", kde ji bratr představený konzultoval s otcem: "Když mně tady bratr sní večeři, co s ním?" načež mu otec odpověděl: "Co sním? Nic nesním." :-)))

zoo
17. 12. 2002
Dát tip
Silniční zácpě říkám 'úcpa'. Ucpaná silnice, ne? Když sněží, tak sníhá. Když prší, tak logicky dešťá, popřípadě deštíkuje; objeví-li se déšť znenadání, tak 'prcháme'. Svým kolegům říkám 'makovci'. Radši se neptej, proč. :-) Jednoho svého kamaráda oslovuji 'vydro' nebo 'raroh' - a tady se taky neptej proč. :-)) Vánocům se u nás doma říkávalo 'vánočky' a pozvání na výlet zásadně znělo, že vyjedem 'do skalek' nebo rovnou 'skalkat'. Limonádám 'momoládky' - to jsme převzali od jednoho ze synovců - a indiánům 'indindi' (příbuzný původ). Indindi tedy může být osoba s čelenkou na chodníku stejně jako ohlášení vysílání Pokladu na stříbrném jezeře. No a pak jsem živě převzala mluvu tzv. lopaťáků. Lopaťáci nejsou nutně muži v oranžových kombinézách, opírající se o nástroje v popříkopí. Lopaťáci říkají a pevně věří, že správně: 'permanentky' a 'grapepruit' a před pár lety jela jedna známá v buse za dvěma takovými tuhými trvalými (označení žen, které ještě nepochopily, že není rok 73 a že nemusejí na sobě nutně mít zelený krimplen a zbytky vlasů krutě stočené do tvrdých ruliček u uší) a jedna z nich dovyprávěla jakousi sousedskou historku a zakončila ve smyslu tom, že protože se nezapojila, je tedy 'z hoblíka.' Po delším zpytění jsme zavrhli obligátní obliga a držíme se nástrojů dál. ;-)

Seregil
04. 12. 2002
Dát tip
Tak k tomu moc nemám, co bych písnul, občas se vyskytnou jisté joudoviny případně joudovinky, ale to je asi tak vše... :-))

Shammann
03. 12. 2002
Dát tip
Musím říct Prokletího legendární(aspoň pro mě) výrok: mám hlad jako čuně, už jsem nežral tři dny..

Bacil
02. 12. 2002
Dát tip
Koom: Můžu poslat, pošli mi prosím svou adresu na "zahradnicek@fnusa.cz". To platí i pro ostatní, kdo by ho případně chtěli.

Eremita
02. 12. 2002
Dát tip
Ukojila ho svym prsem - k smrti.

Eremita
02. 12. 2002
Dát tip
Danny: a vis kam jdou bity a byty kdyz si chteji povyrazit: Preci do binárny.

Wopi
30. 11. 2002
Dát tip
oblíbená zábava v NHL je dělat z Boston Bruins ... Boston Ruins Florida Panthers ... Florida Pampers St.Louis Blues .... St.Louis Lues atd.

Wopi
30. 11. 2002
Dát tip
fandim New Jersey Debils... teda Devils

Koom
30. 11. 2002
Dát tip
Bacil: Ten slovnik je papirovej nebo mi ho muzes poslat?

Blšan
30. 11. 2002
Dát tip
já fandim Blšanům, protože jsou to magoři

Wopi
30. 11. 2002
Dát tip
gd-ho nic nenapadlo protože je zaseklý žralok zuby má jak nože sloni mají zase kly

papouch
30. 11. 2002
Dát tip
božíčku, Danny, celej můj svět je založenej na slovních hříčkách a podobnejch fťákovimách :-)))

gd
30. 11. 2002
Dát tip
já zatím řeším otázku dalšího rozvoje lidstva a vy si tady vyprazdňujete mozky. ach jo. nemám to s váma lehký, nemám. vůbec.

Paranoicus, nemohu odolat - co vypadne par pismen - ale co pridat pouhou mezeru ci apostrof? a hned mas celou vetu ;-)

stana...jede---;-) (sasa jiste odpusti, ez mu beru pisnicku :-)))

malar
29. 11. 2002
Dát tip
vedro + horko = verko

Aki
29. 11. 2002
Dát tip
hmmm... já mám zase doma na zdi tapírsérii... :o)

nin
29. 11. 2002
Dát tip
tohle mi fakt kamarád rozuměl: Sjetci Jehlovovi

a ted jsem si vzpomnela na jendu krasnou scenu s limonadoveho joe: (priblizne zneni, jsem stara skleroza :-) "...a pian se stal pianinem..." "co rikal?" "aaale..takova slovni hricka...ze z opilce je klavir..." a jeste prihodim z filmu jachyme hod ho do stroje - tam je postava nestastneho prekladatele z a do japonstiny, po kterem chteji, aby prekladal takove veci jako: budeme tam co by dup..a pod :-)

JARUB
29. 11. 2002
Dát tip
My zavedli kdysi s přítelem (nyní manželem) výtýdenní a výměsíčí :o)))

cvok
29. 11. 2002
Dát tip
vyneber!

Bacil
29. 11. 2002
Dát tip
Mně onehdy kdosi poslal nádherný slovník - uvádím z něj jen A:A Agentura - zástupce ústřední rady odborů Album - náraz na hliníkovou stěnu Amulet - vyloučení z AMU Anoda - česko-ruský souhlas Astma - tušení tmy Asymetrický - asi metr dlouhý Ateismus - odpor k pití čaje Aurora - výkřik hanáckého budovatele ropovodu, jemuž spadne na nohu materiál a tak dále a tak dále, až po: ZBIROH - výzva k inzultace funkcionáře ROH :-)) Slovník budí dojem, že je trochu staršího data, ale moc se mi líbí.

AAchen
29. 11. 2002
Dát tip
mnoho pow(op)iku pro nick

gd
29. 11. 2002
Dát tip
nic mě nenapádlo.

Paranoicus
29. 11. 2002
Dát tip
A když ze slova "DUCHOVNO" vypadne něco písmen ...

Lyryk
28. 11. 2002
Dát tip
Slohní vříčky kradou čas nedorozuměnných slov a rozčilujou ty, co jim nechodí .-)))

me tento tyden potesila dcera uvahou, ze kdyz k MUDr prida c, je z doktora mudrc :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru