Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POVSTALCI-2

09. 05. 2003
2
0
2090
Autor
fungus2

8 KVĚTEN-PRAHA-1945 ČÁST DRUHÁ ZÁVĚREČNÁ.

Z dálky se  ozývalo dunění děl. Střecha domu vedle barikády dostala zásah a začala hořet. Mirek se na střechu zadíval a spatřil jak plameny přeskočily na vyvěšenou vlajku.

  Evžen v podřepu seděl u rohu zdi domu na konci ulice před barikádou a hleděl do dvou ulic před sebou. Někam do okolí dopadl dělostřelecký granát. K obloze zanedlouho stoupal černý sloup dýmu. Chvíli dým pozoroval. Pak znovu se zadíval do obou ulic. Ty se začaly zaplňovat kouřem. Po chvíli zaslechl pozvolna blížící se zlověstný hluk motorů. Z okolních ulic se začala ozývat střelba. Střídavě hleděl do ústí  obou ulic.

  Černá kočka pojednou rychle přeběhla před začátkem ulice, v níž se nacházela barikáda. Poté v jedné z ulic uviděl v dýmu sunout se tank a za ním další. Vyschlo mu v hrdle a nadvakrát polkl. Od začátku povstání se zatím střetávali jen s německými vojáky.

Hranaté tvary tanků začaly nabývat na hrozivosti. Za nimi postřehl běžet skupinu německých vojáků. Hned se rozeběhl při zdi k barikádě s rozbušeným srdcem.

„Jedou sem dva tanky!“ Vykřikl před barikádou, přičemž vlezl na velkou hromadu dlažebních kostek.

  Obránci zalehli na barikádě z dlažebních kostek, tramvaje a jiných věcí. Jejich zrak se upřel na první tank, který vjel pomalu do ulice. Z jeho děla se zablesklo. Barikádou otřásla exploze. Poté zarachotil kulomet v tanku.

  Mirek přes okraj trámu na vrchu barikády spatřil několik německých vojáků, jak jdou a kryjí se za tankem. Zalícil pušku. I druhý tank vypálil. Vzduchem se rozlétlo několik dlažebních kostek. Někdo na barikádě vykřikl. On vzápětí stiskl spoušť. Německý voják se samopalem klesl po zádech na ulici. Pak se na plno rozpoutala střelba z pušek a samopalů.

  Evžen postřehl, jak dva obránci barikády se na ní zhroutili. Jeden z nich měl za opaskem granát. Přikrčen k němu dolezl. Onen muž měl hrud a obličej zalitý krví. Vzal granát do ruky. Další výstřel z tanku se ozval. Exploze následovala vzápětí. Horní část barikády byla rozmetána. Další tělo se bezvládně sesunulo. On však vylezl přikrčen k vrchu barikády. Horní část tramvaje začala hořet. Kulky počaly dopadat v jeho blízkosti. Odjistil granát. Ve stejný okamžik pocítil prudkou bolest v levém předloktí. Tank byl již jen pár metrů před barikádou. Bolestí vykřikl, ale zatl zuby a obloukem mrštil granát na tank.

  Když Mirek vystřelil poslední náboj z pušky, zaduněl ohlušující výbuch. Ze zadní části tanku před barikádou vyšlehly plameny. Dva vojáci v jeho blízkosti se zhroutili okamžitě k zemi. Druhý tank však zahájil další palbu a útok pokračoval.

  Situace barikádníků začala být kritická. Mirek zahlédl na barikádě ležet Evžena, ale nemohl se k němu dostat. Pohlédl před barikádu. Vedle hořícího tanku uviděl ležet mrtvého vojáka s granátem zasunutým za opaskem. Překulil se přes vrch barikády. Vedle něho zasvištěla vzápětí kulka. Postřehl přes černý dým valící se z tanku několik přibližujících se Němců. Dolezl k tanku. Vlehu sebral mrtvému samopal. Pak vystřílel vše, co bylo v zásobníku. Dvojice německých vojáků padla hned na ulici. Dva další zalehli a stali se terčem palby obránců barikády. To již on svíral v ruce granát a přikrčen se přesunul na opačnou stranu tanku. Nad ním prolétávaly kulky oběma směry.

 Německý tank se přibližoval pomalu a za ním se krylo několik vojáků. Uvědomil si, že z tohoto místa účinně granátem tank nezasáhne. Vylezl na stojící tank. Přes žár plamenů se chvíli krčil vedle věže. Vzápětí  se vztyčil a již odjištěný granát hodil na blížící se tank. Současně byl zasažen. Tělem mu projela ostrá bolest. Zavrávoral. Chytl se za hruď a spadl na zem. Zaslechl výbuch. Vleže na zádech pozoroval, jak stoupá k obloze dým a pokračující střelbu přestával vnímat, aby po chvíli mu vše zahalila tma.

  Dva zničené německé tanky a mrtvý vojáci zůstali před barikádou za kterou do řady byla položena těla těch, co padli.

„Jakmile dostal zásah ten druhej tank, tak Němčouři se hned stáhli. Díky němu tahle barikáda nepadla.“ Řekl jeden z barikádníků Evženovi, který stál s obvázanou rukou nad mrtvým kamarádem.

„Zemřít v posledních dnech války. To je dvojnásobný pech.“ Mínil Evžen a se smutným pohledem se zadíval na rozplývající se dým.

                                        KONEC.


fungus2
11. 05. 2003
Dát tip
Hlavně, že se líbil. Díky.

fungus2
10. 05. 2003
Dát tip
No pořád mi to někde skřípe. Jsem rád, že přesto se povídka líbila. Díky.

Schwalbe
09. 05. 2003
Dát tip
Pěkný námět. Dobře to dopadlo, ale ty granáty mi tam nesedí. Ono je nepravděpodobné, aby německý voják měl za pasem protitankový granát (nosili hlavně ty známé protipěchotní na dřevěné tyči) a i kdyby ho měl, ono zničit tank hodem granátu nebylo zase tak jednoduché. Většinou se protitankové magnetické granáty přikládaly přímo na tank, proto Němci vymysleli antimagnetickou pastu, kterou tanky pokrývaly. No, ale to je jedno. Povídka se mi líbila.

fungus2
09. 05. 2003
Dát tip
Jo díky. Ty granáty tam možná trochu nesedí, ale vím o jednom případu, kdy takhle granátem se podařilo opravdu zničit tank.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru