Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pycha(t) predchazi pad!

11. 04. 2000
4
0
2461
Autor
Naja

Nemas mne rad. Rekni to hned! Nac na city se ohlizet? Ja mam pravdu radeji, nez zit v plane nadeji. Chtel bys mne mit. Rekni to hned! Nac na city se ohlizet? Ma smysl na lasku si hrat, kdyz pycha(t) predchazi pad?
Krel
22. 05. 2003
Dát tip
drsné...

Kalima
25. 02. 2003
Dát tip
Mám moc rád, když slova získávají nový význam. To se povedlo, ne?

Sadaf
07. 12. 2000
Dát tip
týýýýýýýýý brďo, tady je debata, že si to musím přečíst ještě jednou, neb jsem pomalu zapomněl o čem je vlastně řeč.... Já si myslím, že je někdy lepší žít v té naději, než v realitě raději... No, je to věcí názoru ( a nálady).... PMŠK...

JiKo
04. 07. 2000
Dát tip
PS: právě to že je tu diskuse o něčem co evokuje ta báseň je dobré. Stejně tak jako je pro mě dobrá jen ta kniha, která mi přinese něco o mě. Obsah se mi líbí. Pokud jsem správně nalezl třetí smysl posledního řádku, tak ale popíráš ty řádky předtím ne? ps: Nač ta schizofrenie? N+A ?

Stepca
16. 04. 2000
Dát tip
Jo dobrej pokec, což dokazuje kvalitní námět...Na tom, co pánové Bříza a Lyryk říkají se dá najít mnoho pravdivého.Já sem si položil jen jednu otázku navíc. Co po smrti dlouholetého partnera.....prostě láska seniorů.....taky problém "kvality"? Takže souhlasím protentokrát s panem Břízou :-)!

PS
13. 04. 2000
Dát tip
Uff... Dokonce jsem měl určitý pocit po přečtení básně a tímto děkuji všem zúčastněným, že jej rozbili napadrť... Přátelé, nebylo by lépe si osobní "spory" vyřizovat někde, kde je na to lepší prostor a ne tam, kde mají být připomínky k dílu? Myšlenka je bytostnou záležitostí básníka, je to jeho svaté právo říct, co on chce. Pak jde pouze o to, zda to má u posluchačů (čtenářů) odezvu... V tomto Naja dosáhla snad na vrchol... :o) K myšlenceu jsem sice chtěl taky něco říct, ale nemá to smysl. Takže jen k formě. Chválím, je to stručné (snad až moc) a výstižné, prostě, vše co mělo být řečeno, řečeno bylo. Já Naju chválím.

Merle
13. 04. 2000
Dát tip
Šílo: Bříza má pravdu v jedný věci, jsme snadno manipulovatelní, ale je to proto, že tomu tak chceme. Kdo nechce, tak není, a nebo ne tak snadno. Manipulace nemusí být vždy vědomá, a patří k ní i přemlouvání (nemluvě o nucení a vydírání). Krytyk: mluvíš mi z duše Naja: do kouleloah, a pořádně, však víš...

djPes
13. 04. 2000
Dát tip
Krytyk: jedna poznamecka, nelibi se mne "...vážím si žen až příliš, beru je na roveň, je to strašná nemoc" , to sakra vypada, jakoby zeny byly neco nerovneho...Ale snad jsi to tak nemyslel.

Bříza
13. 04. 2000
Dát tip
:c) Krytyku !!! - nekamarádíš náhodou s panem Hausmannem CSc ? Já se sice při četbě jeho "Základů mužského šovinismu" královsky bavím, pravdu mu však přiznávám pouze chvílemi, čímž celkové hodnocení po faktické stránce dopadá špatně (je to cosi, jako mužská odpověď na přepjatý feminismus). Jako doplňkovou četbu bych Ti doporučil knihu "Vzpoura deprivantů" od Fr. Koukolíka, nebo "Devět smrtelných hříchů" od Konráda Lorenze. Víš - člověk je taková potvůrka s DVĚMA signálními soustavami. A máme - li být spíš podobni andělům, nežli zvířatům, není možno tu druhou zanedbávat. V určitém smyslu je pro manželství (rozuměj reprodukční společenství) důležitější jak si partneři porozumí, než to, kdo má povislé pozadí. Ženy - na rozdíl od mužů - toto povětšinou instinktivně cítí. To, co u sebe vnímáš jako nemoc, je de facto normalita. Vzhledem k oslabení transversálních společenských vztahů ve prospěch vertikálních (tedy postupující izolaci jednotlivců při selhávající spontánní komunikaci) se virtuálně utvářející společenské povědomí snaží podsunout do hodnotového systému jinou roli sexu, než jakou ve skutečnosti má. Stejně nekorektní jako Tvůj argument o předsudečnosti, dané relativní "nedávností" tolerovaného předmanželského (nyní již i mimomanželského) sexu, by bylo, kdybych napsal, že Tvůj hodnotový systém v oblasti vztahů odráží spíše Tvůj mužský instinktivní aparát, nežli seriozní analýzu problematiky.... :c) A jen malá poznámečka pro Sonatinu, (kterou si neodpustím). ;c) Ženy a muži mají instinktivní výbavu, která se navzájem doplňuje - to zn. v žádném případě není stejná, a nelze jí vzájemně zaměňovat. Mám pocit, že to trošičku děláš ... Žena asi většinou skutečně své city dokazuje tím, že se s mužem miluje. U muže toto ne vždy platí.

Šílená
13. 04. 2000
Dát tip
Krytyku..."proto beru v ochranu toho chudáka, který má říci jestli má rád nebo nemá, aniž by měl všechny informace." - Proboha!!! mít rád není kupovat počítač - o tom si zjisti kolika palcovej má monitor, kolik se do něj vejde paměti, jak dlouhou má záruku a jestli se ti hodí doma k tapetám. Mít rád je něco v tobě - mít rád se musíš učit - není to výměnný obchod - splňuješ má kriteria tak tě budu mít rád. Človíčku takhle se nesmíš koukat na lásku - to totiž není Láska! Nevím co ti doporučoval Bříza (tomu co psal moc nerozumím...) možná ti spíš měl doporučit Ericha Fromma - umění milovat. Promiňte do té debaty jsem se vám také nechtěla plést ale tvá poslední věta mě trochu vyvedla z rovnováhy...

Šílená
13. 04. 2000
Dát tip
ještě jsem zapoměla... Bibšo nemůžu si odpustit - M.T.R.:o) jsi skvělá! Břízo s tvojí poslední větou plně souhlasím - asi to tak nějak většinou holky cítí...

Angelika
13. 04. 2000
Dát tip
Jsem prekvapena jak malo dokaze vyvolat tak velkou debatu. Jenze o cem vlastne ...

Bříza
13. 04. 2000
Dát tip
Ano - ale pouze za podmínky jeho souhlasu. :c)

Bříza
13. 04. 2000
Dát tip
Najo: ten třetí smysl je těžké najít - sám pro sebe jsem ho našel - ale suď bůh, jestli s to tak myslela...

Bibša
12. 04. 2000
Dát tip
Láska je jenom .... ano je jenom láska ... než pádům dávám přednost patům.

djPes
12. 04. 2000
Dát tip
Brizo, mluvis mne z duse. Stve mne, jak nam svet penez chce diktovat vse, i to, jak ma vypadat laska (jako orgasicke sexualni uspokojeni). Televizi se snazim ignorovat, ale kdyz vidim v trafice titulky casopisu pro nactilete deti NAUCTE SE SPRAVNE LIBAT, je mne spatne. Jenze podle toho, kolik lidi takove casopisy cte, kolik lidi sleduje NOVU, nejsme nakonec Ti nenormalni lide my?

Miroslawek
12. 04. 2000
Dát tip
Najo souhlasím. Drž se toho. Krátkodobě můžeš něco získat, ale dlouhodobě prohraješ. Znám to z vlastní zkušenosti. Ale neviděl bych to tak dramaticky jako Ty, život je prostě takový. I když... ;o))) Krytyk/Bříza...každý máte svůj kus pravdy...rozpor a potíž v životě je dát to dohromady.

Miroslawek
12. 04. 2000
Dát tip
djPes - správná technika nikdy neuškodí, ať je to pro oba co nejhezčí. Nebo hledáš jen sobecké uspokojení vlastních tužeb? Na druhou stranu je pravda, že orgastické sexuální uspokojení není to hlavní. Ale proč si ho nedopřát?

Merle
12. 04. 2000
Dát tip
jo, souhlasím s Mírou...

djPes
12. 04. 2000
Dát tip
Mne stve totalni komercializace a degradace vseho, vcetne lasky a sexuality. Pristupovat k zene jako ke stroji na milovani s priruckou sexualnich technik a mapou erotogenich zon - to nas uci media...I pro mne jsou to kupliri.

djPes
12. 04. 2000
Dát tip
Mne stve totalni komercializace a degradace vseho, vcetne lasky a sexuality. Pristupovat k zene jako ke stroji na milovani s priruckou sexualnich technik a mapou erotogenich zon - to nas uci media...I pro mne jsou to kupliri.

andyy
12. 04. 2000
Dát tip
Všichni to skvěle rozebíráte, a všichni máte trochu pravdy, mě samozřejmě udělal radost Bříza. Jo lehce se o tom píše, ale večer se takhle přemýšlet nestíhá. Ta básnička je nejpravdivější :o))

Bříza
12. 04. 2000
Dát tip
Problém vidím v tom, že možnosti "manipulace se sebou samým" u člověka předběhly jeho instinktivní výbavu. Navíc skoro všichni žijeme v omylu, že člověk je tvor svobodně se rozhodující. Veliký prdlajs !!! Člověk je tvor manipulovatelný - a to jak individuálně, tak v masovém měřítku. Stačí zjistit, jak mu pracujou instinkty a přizpůsobit tomu jeho prostředí - a už třeba tečou penízky tam kam mají ... (zajisté, že někteří tomu vzdorují lépe než jiní - ale o to teď nejde...). Má - li však celý systém lidské reprodukce fungovat, musí být emoce a instinkty na svém místě. V opačném případě se "láska" zvrhává v prvotně kulturní záležitost - což zpětně celý systém poškozuje. Je fakt, že jak máme teď "nastavené" prostředí, dá smysluplná reprodukce docela fušku. Myslím, že právě proto poněkud vymíráme ... PS:(teď počítám, že se na mě snese bouře nevole těch, které představa, že jsou ovlivnitelní "ponižuje")

Lampář
12. 04. 2000
Dát tip

Šílená
12. 04. 2000
Dát tip
-tak jo Břízenko ať žijí jateční zvířata! řekni všem jak jsou chudinky manipulovatelní a jak si s nimi společnost dělá co chce - ať máme svoje slabosti a svojí slabou vůli na co svést!!! I kdyby si měl se svým "velkým prdlajs" pravdu tak je lepší žít v přesvědčení že jsem svobodná bytost a vzít do rukou zodpovědnost za svoje činy než spokojit se s tím že mě nějaká vnější ošklivá společnost prostě manipuluje a strká kam chce a já chudinka malá nemůžu vzdorovat. Sorry břízenko v tomhle se s tebou nemůžu stotožnit - a tady máš ten první mráček z té bouře co si správně očekával.

Bříza
12. 04. 2000
Dát tip
1) netvrdím, že kdosi "v pozadí" cíleně prostředí nastavuje. Tak paranoidní ještě nejsem - a nemám pro to žádné důkazy. 2) ať koukám jak koukám, nikde nevidím, že bych psal, že tomu jedinec nemůže po svém vzdorovat ... :c)

Bibša
12. 04. 2000
Dát tip
Břízenko a Šílenko, miluju bouře, letní a jarní nejvíc, je po nich krásně!!! Tak bleskejte miláčkové, ale mějte se rádi, ju? S rozdílnými názory se dá žít, když máte podobné hodnoty a to máte. Oba víte, že láska je všecho, a že je vzácná.

Krytyk
12. 04. 2000
Dát tip
Tak tady jsem si přečetl ty nejpokrytečtější názory na Písmáku, za posledních deset let. Autorka velmi neesteticky napadá podstatu muže, zcela vypočítavě se staví do role vydírání neznámou cenou. Některé ženy tvrdí, že pokud po nich muž touží, nemiluje je. Prdlajs a blbost!! S tím to nemá nic společného. Jedna věc je přitažlivost, sympatie zájem a jánevícoještě.. Cestou ve vlaku, v tramvaji, při jakémkoliv míjení, vznikají či nevznikají sympatie, které člověk (muž) snadno míjí.. Nemusíme (a také nemůžeme) všechno mít. Problém spánku s děvou je irelevantní z hlediska opravdové lásky. Lidé se napřed mají poznat a pak soudit. Je to jeden z předsudků starých romantických časů. Napřed dokaž svou lásku a pak zjisti, že mám pokleslý zadek. Nebuďte tak povrchní, zamyslete se nad tím, že sex před manželstvím je fenomén teprve posledního století, jste tím tradičním předsuzováním natolik poznamenáni, že nevidíte tu falešnou záměnu manželství za důkaz lásky. Sakra, neměl bych se rozčilovat, o nic nejde, jen o naši přirozenost. A tobě Břízo chci jenom vysvětlit takovou ubohost: můj osobní vkus by mi nikdy nedovolil, ani pomyslet na definici "dá mi - nedá mi", to není otázka odvahy k překročení hranice, zlomit holku do postele není problém technický, pro mne bohužel je to vždycky problém citový, vážím si žen až příliš, beru je na roveň, je to strašná nemoc. Ale já jsem s tou nemocí spokojený, setsakra spokojený, proto beru v ochranu toho chudáka, který má říci jestli má rád nebo nemá, aniž by měl všechny informace. To je přeci zjevný nesmysl, kdo tu hru vlastně hraje??

Naja
12. 04. 2000
Dát tip
Sonatika: Jo ses aut. Je to o necem trochu jinym. Je to tak trochu revolta proti tem, co jdou jen po tele a duse jde mimo nich a jeste pri tom drze rikaj mam Te rad. Proti tem, co drtej duse jen aby dostali telo. i kdyz i to je pristup. No a je v te basnicce i mnohem vic, jenze to proste nechci vysvetlovat. Doufam ve vasi prirozenou inteligenci.

semtamťuk
11. 04. 2000
Dát tip
joj, to se ti povedlo!! :-)

Bambulka
11. 04. 2000
Dát tip
Auuu, to bylo tvrdé přistání!:-))) Máš pravdu - nemá!!! Láska se žije ve hře života!

Krytyk
11. 04. 2000
Dát tip
Jak může muž říci ženě, že ji má doopravdy rád, pokud ji úplně nepoznal?? Neví jak se bude cítit po prohře nebo zklamání v posteli. Proto lžeme, abychom se ujistili, že potom můžeme říci pravdu. A teď mne rozcupuj :-))))

Bříza
11. 04. 2000
Dát tip
Krytyku - nalij si čistého vína ! Proč by Ti měla dát, pokud nejsi odhodlán se o ní postarat se vším všudy v případě zplození potomka ? A to můžeš jen tehdy, když jemné předivo citů a instinktů je v chodu - proto a ne pro nic jiného ženy a dívky po nás chlapcích chtějí, abychom jim napřed prokázali lásku. Už se mi chce blít z toho, jak se neustále všechno točí kolem sexu, romantiky, kosmetiky, hygiény, módy, antikoncepce, plánovaného rodičovství, asistovaného početí, voleb miss - nebýt toho polovina časopisů a filmů zavře krám, - jak z toho tečou prachy pasákům na všech možnejch úrovních. Stačila by obyčejná lidská slušnost a odpovědnost.

Naja
11. 04. 2000
Dát tip
Diky Brizo za zastani. Mas to u mne. i kdyz po pravde ta posledni veta je trojsmysl (teda co vim ja) a je na kazdem, jak si to prebere.

Jákob
11. 04. 2000
Dát tip
asi vím co chceš říct.... možná

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru